ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!

Máloco zaznamenalo v Česku takový boom jako řemeslné pekárny. Jistě jsou tu adresy, které se kvasovému pečení s dlouhým kynutím, bez použití jiných ingrediencí než je mouka, voda a sůl, věnují dlouho, ale nárůst fancy pekáren, které reflektují pečení chleba i v zahraničí, sledují trendy a obohacují tak své zákazníky a okolí, je u nás nyní enormní. A tomu dozajista pomohla i doba covidová, kdy si každý Čech vyzkoušel doma péct chleba z kvasu, kdy zjistil, že to není úplně snadná a levná sranda, pokud to chce dělat poctivě a z dobrých surovin. A právě tyto pekárny jsou také důkazem, jak česká gastronomická scéna roste, jak se zlepšují, společně se svými stále náročnějšími hosty.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Pekárna Chleba se solí Gurmánská turistika

Pekárna Chleba se solí

Pekárna, ve kterém se peče chleba, jak má být. Chleba pouze ze základních surovin jakou jsou mouka, voda a sůl.

Liberecký DOK Gurmánská turistika

Liberecký DOK

Bistro, kavárna s vlastní pekárnou a moderní školící prostory – to vše najdete pod jednou střechou v Liberci. Prostor, kde můžete strávit příjemné odpoledne s přáteli, sjednat si obchodní snídani nebo schůzku, a kam můžete vyrazit na víkendový brunch.

Long Story Short Eatery & Bakery Gurmánská turistika

Long Story Short Eatery & Bakery

V původním opevnění v Olomouci naleznete restauraci Long Story Short Eatery & Bakery. Ve stejné budově je i hostel.

Pekárna Veselo Gurmánská turistika

Pekárna Veselo

Oldřich Heřman a Lála Heřmanová procestovali a projedli svět. Na Islandu se nakonec rozhodli otevřít si vlastní podnik doma v Jihlavě. Otevřeli v centru malou řemeslnou pekárnu v prostorách nepoužívané sborovny jazykové školy.

Valašský chleba Gurmánská turistika

Valašský chleba

Máte chuť na Valašský chleba? Stojí za ním pekař Ruda Ševců, je z mouky, vody a soli, pečený na kamenných deskách, křupavý navenek a vláčný uvnitř. Pro své kvasové fešáky berou mouku z Mlýna Kelč na pomezí Valašska a Hané. Teď už určitě máte chuť na Valašský chleba!

Pekárna U Hranice Gurmánská turistika

Pekárna U Hranice

Kamil Sirotek se po 13 letech práce v pražské restauraci Pizza Nuova posunul o 400 km dál za svým kamarádem Honzou Florkem, který dlouhá léta provozoval podnik v Londýně a dneska má Těšínskou Radegastovnu.

Chleba Brno Gurmánská turistika

Chleba Brno

Po inspirativních návštěvách ve Spojených státech, kde má západ i východ své pekařské hvězdy, přišli Petr s přítelkyní s nápadem otevřít v Brně malou pekárnu s kváskovým chlebem typu Tartine podle slavného Chada Robertsona ze San Francisca.

Pekárna Martin Gurmánská turistika

Pekárna Martin

Nejen pro řemeslný chleba s kmínem vyrazte do Pekárny Martin,  kromě francouzské bagety, čerstvých housek nebo pletýnek tu můžete koupit také uzeniny, masné výrobky, farmářské mléko, kávu. A to pořád není všechno, Martin otevřel i bistro s hotovými jídly.

Chleba & Sůl Gurmánská turistika

Chleba & Sůl

Do řemeslné pekárny Chleba & Sůl v Solnici si můžete zajít pro kvasový chléb, celozrnný žitný, kmínový a ořechový, máslový tousťák, ale také různé speciály jako třeba dýňový. A proč nezkusit ciabattu se sušenými rajčaty a olivami nebo bulku s goudou a slaninou?!

Hnatovo pekařství Gurmánská turistika

Hnatovo pekařství

Hnatovo pekařství je ve hře téměř 30 let. Celou tu dobu se starali o pečlivě vyváděný přírodní žitný kvas, vždycky je zajímala hlavně ona tradiční řemeslná výroba chleba. Krom čistého žita pečou i pšenično-žitný, někdy obohacený i semínka lnu, slunečnice, dýně nebo sezamu.

Mitty Gurmánská turistika

Mitty

Mitty je mladším bráchou Waltera, pekárnou a espresso barem zároveň. Ano, oba podniky se odkazují na slavný film s Benem Stillrem v hlavní roli, Walter Mitty a jeho slavný život. Mitty teď konečně peče vlastní chléb pro Waltera a jeho slavné brunche, ale i ho prodává.

Pekárna Křepenice Gurmánská turistika

Pekárna Křepenice

Necelých deset let kráčíme ve šlépějích tradičních receptů našich babiček i prababiček, které vždy pekly jen z domácích surovin. Za skvělou chutí křepenického pečiva stojí mnoho dalších let vývoje a zkoušení naší usměvavé a srdečné Alenky, zakladatelky a majitelky pekárny.

Alf & Bet Gurmánská turistika

Alf & Bet

Řemeslná pekárna, pražírna a espresso bar v jednom! Praží se tu zrno pro sesterský EMA espresso bar, tým nadšenců peče kvasový chleba do famózních zapečených sendvičů, a jestli milujete ve zmíněných kavárnách buchty nebo skořicové šneky, věřte, že jsou právě odtud.

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika