ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!

Máloco zaznamenalo v Česku takový boom jako řemeslné pekárny. Jistě jsou tu adresy, které se kvasovému pečení s dlouhým kynutím, bez použití jiných ingrediencí než je mouka, voda a sůl, věnují dlouho, ale nárůst fancy pekáren, které reflektují pečení chleba i v zahraničí, sledují trendy a obohacují tak své zákazníky a okolí, je u nás nyní enormní. A tomu dozajista pomohla i doba covidová, kdy si každý Čech vyzkoušel doma péct chleba z kvasu, kdy zjistil, že to není úplně snadná a levná sranda, pokud to chce dělat poctivě a z dobrých surovin. A právě tyto pekárny jsou také důkazem, jak česká gastronomická scéna roste, jak se zlepšují, společně se svými stále náročnějšími hosty.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Pekárna Chleba se solí Gurmánská turistika

Pekárna Chleba se solí

Pekárna, ve kterém se peče chleba, jak má být. Chleba pouze ze základních surovin jakou jsou mouka, voda a sůl.

Liberecký DOK Gurmánská turistika

Liberecký DOK

Bistro, kavárna s vlastní pekárnou a moderní školící prostory – to vše najdete pod jednou střechou v Liberci. Prostor, kde můžete strávit příjemné odpoledne s přáteli, sjednat si obchodní snídani nebo schůzku, a kam můžete vyrazit na víkendový brunch.

Long Story Short Eatery & Bakery Gurmánská turistika

Long Story Short Eatery & Bakery

V původním opevnění v Olomouci naleznete restauraci Long Story Short Eatery & Bakery. Ve stejné budově je i hostel.

Pekárna Veselo Gurmánská turistika

Pekárna Veselo

Oldřich Heřman a Lála Heřmanová procestovali a projedli svět. Na Islandu se nakonec rozhodli otevřít si vlastní podnik doma v Jihlavě. Otevřeli v centru malou řemeslnou pekárnu v prostorách nepoužívané sborovny jazykové školy.

Valašský chleba Gurmánská turistika

Valašský chleba

Máte chuť na Valašský chleba? Stojí za ním pekař Ruda Ševců, je z mouky, vody a soli, pečený na kamenných deskách, křupavý navenek a vláčný uvnitř. Pro své kvasové fešáky berou mouku z Mlýna Kelč na pomezí Valašska a Hané. Teď už určitě máte chuť na Valašský chleba!

Pekárna U Hranice Gurmánská turistika

Pekárna U Hranice

Kamil Sirotek se po 13 letech práce v pražské restauraci Pizza Nuova posunul o 400 km dál za svým kamarádem Honzou Florkem, který dlouhá léta provozoval podnik v Londýně a dneska má Těšínskou Radegastovnu.

Chleba Brno Gurmánská turistika

Chleba Brno

Po inspirativních návštěvách ve Spojených státech, kde má západ i východ své pekařské hvězdy, přišli Petr s přítelkyní s nápadem otevřít v Brně malou pekárnu s kváskovým chlebem typu Tartine podle slavného Chada Robertsona ze San Francisca.

Pekárna Martin Gurmánská turistika

Pekárna Martin

Nejen pro řemeslný chleba s kmínem vyrazte do Pekárny Martin,  kromě francouzské bagety, čerstvých housek nebo pletýnek tu můžete koupit také uzeniny, masné výrobky, farmářské mléko, kávu. A to pořád není všechno, Martin otevřel i bistro s hotovými jídly.

Chleba & Sůl Gurmánská turistika

Chleba & Sůl

Do řemeslné pekárny Chleba & Sůl v Solnici si můžete zajít pro kvasový chléb, celozrnný žitný, kmínový a ořechový, máslový tousťák, ale také různé speciály jako třeba dýňový. A proč nezkusit ciabattu se sušenými rajčaty a olivami nebo bulku s goudou a slaninou?!

Hnatovo pekařství Gurmánská turistika

Hnatovo pekařství

Hnatovo pekařství je ve hře téměř 30 let. Celou tu dobu se starali o pečlivě vyváděný přírodní žitný kvas, vždycky je zajímala hlavně ona tradiční řemeslná výroba chleba. Krom čistého žita pečou i pšenično-žitný, někdy obohacený i semínka lnu, slunečnice, dýně nebo sezamu.

Mitty Gurmánská turistika

Mitty

Mitty je mladším bráchou Waltera, pekárnou a espresso barem zároveň. Ano, oba podniky se odkazují na slavný film s Benem Stillrem v hlavní roli, Walter Mitty a jeho slavný život. Mitty teď konečně peče vlastní chléb pro Waltera a jeho slavné brunche, ale i ho prodává.

Pekárna Křepenice Gurmánská turistika

Pekárna Křepenice

Necelých deset let kráčíme ve šlépějích tradičních receptů našich babiček i prababiček, které vždy pekly jen z domácích surovin. Za skvělou chutí křepenického pečiva stojí mnoho dalších let vývoje a zkoušení naší usměvavé a srdečné Alenky, zakladatelky a majitelky pekárny.

Alf & Bet Gurmánská turistika

Alf & Bet

Řemeslná pekárna, pražírna a espresso bar v jednom! Praží se tu zrno pro sesterský EMA espresso bar, tým nadšenců peče kvasový chleba do famózních zapečených sendvičů, a jestli milujete ve zmíněných kavárnách buchty nebo skořicové šneky, věřte, že jsou právě odtud.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika