ÚvodAktualitySladká a voňavá: výletní tipy, kam za čokoládou
Gurmánská turistika

Sladká a voňavá: výletní tipy, kam za čokoládou

Čokoláda je považována za pochoutku králů i bohů. Její blahodárný vliv na lidský organismus je všeobecně znám již 3000 let. Jestliže milujete mléčnou nebo hořkou čokoládu v pevné i tekuté podobě, pralinky a další sladké neřesti, vydejte se společně s našimi deseti tipy do míst, určených právě pro vás – do čokoládoven, pralinkáren a muzeí čokolády. Víte, že Mezinárodní den čokolády každoročně připadá na 13. září?
Čokoládovna Troubelice Gurmánská turistika

Čokoládovna Troubelice

Rodinná výrobna pravé čokolády se nachází v Troubelicích na Moravě. Můžete zde navštívit stylovou prodejnu s malou kavárnou a zakoupit rozmanité výrobky, posedět u šálku výběrové ekvádorské kávy, kakaa a dalších dobrot.

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře Zážitky

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře

Muzeum je v historickém centru města ve třech spojených gotických domech s renesanční fasádou. Expozice je zčásti věnována čokoládě a jejímu zpracování, zčásti marcipánu.

Mana čokoládovna v Krásné Lípě Gurmánská turistika

Mana čokoládovna v Krásné Lípě

Čokoládovna Mana Krásná Lípa, sociální podnik nabízí předvádění ruční výroby čokoládových bonbónů, prodej ručně zhotovované pravé čokolády a originální regionální čokoládové výrobky. V dílně Čokoláda na dotek si můžete po předchozím objednání čokoládu odlít, dochutit, zabalit a odnést.

Čokolaterie Třebenice – zážitek pro milovníky čokolády a cheesecaků Gurmánská turistika

Čokolaterie Třebenice – zážitek pro milovníky čokolády a cheesecaků

O Čokolaterii je známo, že dopřává skutečný čokoládový zážitek všem gurmánům, kteří do Třebenic zavítají. Nachází se na Paříkově náměstí a její hlavní nabídkou je špičková belgická a francouzská čokoláda, vynikající točená vanilková zmrzlina a domácí cheesecaky.

Čokoládovna a kavárna Minach – místo s jedinečnou čokoládou v Brně Gurmánská turistika

Čokoládovna a kavárna Minach – místo s jedinečnou čokoládou v Brně

Čokoládovna Minach byla otevřena v roce 2005, jako první svého druhu a nachází se v prostorách památkově chráněné Alpha passage v centru Brna na Poštovské ulici.

Chocco Caffé Litomyšl – kavárna a výroba pralinek Gurmánská turistika

Chocco Caffé Litomyšl – kavárna a výroba pralinek

Kavárna Chocco Caffé se nachází v srdci Smetanova náměstí v Litomyšli. Najdete zde prostor, kde se můžete zastavit, odpočinout si u dobré a kvalitní kávy, čokoládových pralinek a výborných dortů, a to vše přímo z vlastní výroby.

Chocolaterie Kamila Gurmánská turistika

Chocolaterie Kamila

Pokud milujete čokoládu bude pro vás výlet do Jihlavy opravdovým požitkem. V podnikové prodejně chocolaterie Kamila můžete snadno podlehnout nugátovým mořským plodům, blanšírovanému lískovému oříšku v hořké čokoládě, americké švestce s náplní z vlašských ořechů nebo kokosu či absintu v čokoládě.

Muzeum čokolády Choco-Story Praha Gurmánská turistika

Muzeum čokolády Choco-Story Praha

Vše, co jste si kdy přáli vědět o čokoládě. V muzeu se ponoříte do vzrušujícího světa čokolády a za pomoci všech smyslů se vydáte na cestu časem. Seznámíte se s neuvěřitelnou historií čokolády a zažijte nejsladší hodinu dějepisu! Věděli jste, že čokoláda je spojena s krví, násilím a snobstvím?

Muzeum čokolády a čokoládovny Lidka v Kutné Hoře Kultura

Muzeum čokolády a čokoládovny Lidka v Kutné Hoře

Věděli jste, že v Kutné Hoře byla jedna z nejlepších čokoládoven v Evropě, čokoládovna Lidka? A že si na jejích výrobcích pochutnávaly nejen statisíce dětí po celém světě, ale i švédská královna či T. G. Masaryk? Přijďte objevit tajemství kutnohorské čokoládové historie na vlastní chuťové pohárky!

Čokoládovna Janek v Uherském Brodu Gurmánská turistika

Čokoládovna Janek v Uherském Brodu

Ručně vyráběná luxusní čokoláda z kvalitních surovin. Zdejší výrobci své řemeslo milují a kladou vysoký důraz na kvalitu výsledného produktu čokolády. Snaže se o vynikající výslednou chuť čokolády bez zbytečných dochucovadel a nezdravých přídavků.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika