ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!

České kavárny pochopily, že jen s kávou a sušenkami to zpravidla neutáhnou, a tak začaly vařit. Snídaně se stávají fenoménem a nejsou zdaleka jen o míchačkách za a) s cibulkou, za b) se slaninou či za c) bez ničeho. Položit před ranního hosta nádherné jídlo a voňavou kávu, to znamená rozjasnit mu celý den. Pryč je doba, kdy se člověk styděl říct, že chodí snídat “ven”. Snídaně je opravdovým základem dne, ať je to s partnerem, rodinou, ať je osobní nebo pracovní, hlavně, když je skvělá.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Vymazlená kavárna Havlíčkův Brod Gurmánská turistika

Vymazlená kavárna Havlíčkův Brod

Jsme kavárna, která chce nabídnout příjemné prostředí nejen pro velké, ale i pro ty nejmenší. Kachlová kamna, stylový interiér a hlavně dost prostoru i na kočárky nebo invalidní vozíky.

Mikyna Coffee&Food Point Gurmánská turistika

Mikyna Coffee&Food Point

Každého návštěvníka liberecké kavárny Mikyna jistě zaujmou skládané geometrické lustry a chalupářské židle. Rodinná kavárna a bistro nabízí každý den originální vegetariánská jídla ze surovin, které většinou pocházejí z tuzemských polí, zahrad a lesů.

Bockem Gurmánská turistika

Bockem

Tady si udělejte na snídani opravdu čas, hned z rána to totiž bude zážitek, který vám prosvítí celý den, za kterým se také jistě brzy s přáteli vrátíte. Bockem totiž servíruje nejen tříchodové večeře, ale právě i snídaně.

Kavárna Srdcovka Gurmánská turistika

Kavárna Srdcovka

Na skvělou snídani s výběrovou kávou do Karlových Varů? Ano, do Srdcovky, která leží na periferii, ale je fakt srdcovkou. Veronika Šlamborová vyměnila kariéru v korporátu za zástěru, její přítel Jára Pejsar s kafem už zkušenosti měl.

Gabi café Gurmánská turistika

Gabi café

Gábina Cíglerová pracovala v Austrálii a kus kavárenského života chtěla přenést do Říčan u Prahy. Lidi jí nevěřili, ťukali si na čelo, mluvili o zakletém domě a maloměstě. Gábi rozdávala kávu, aby dokázala, že umí udělat fakt dobrou.

Kavárna & bistro Karma Gurmánská turistika

Kavárna & bistro Karma

Karma je zdarma a proto, co zaseješ, to sklidíš. Tomu věří Silvie Konečná a Radomír Tureček. Ti spolu vedou kavárnu v Břeclavi, která jim tam do té doby chyběla.

Eggsit cafe Gurmánská turistika

Eggsit cafe

Michal Koudelka pracoval v Londýně, začínal u myčky, končil jako manažer restaurace, dělal i pro Gordona Ramseyho. Pak odjel pracovat na Bali, a tam se seznámil s Marcelou Bernardovou.

Dobrý Kafe Gurmánská turistika

Dobrý Kafe

Po otevření kavárny v tom romantickém domečku mezi paneláky se lidi ptali: „A tady už není zverimex?“ Ne, tady je kavárna, která dělá naprosto úchvatné snídaně, výběrovou kávu a super zákusky.

AlterNativa Gurmánská turistika

AlterNativa

Dřív to byla sázková kancelář, pak hladové okno. Až AlterNativa z toho udělala vůbec první dotaženou kavárnu s výběrovou kávou v celé Porubě. Tam ji hned vzali útokem nadšení studenti z nedaleké Vysoké školy báňské i rezidenti této nové čtvrti.

Pikola Gurmánská turistika

Pikola

Nikol v Šumperku chyběla kavárna, a tak jí manžel Jirka Giesl pomohl jednu otevřít. Byla fakt malá, proto Pikola, 6 x 6 metrů. Měli super kávovar, dvanáct míst k sezení a vůbec žádné zkušenosti.

Café Datel Gurmánská turistika

Café Datel

Přes den kavárna, večer bar. Zuzka a Honza se svým Café Datel zdatně naťukali budějckou scénu. Ráno tu tým kavárny sází vajíčka, přes rok neustále proměňuje svoje přeoblíbené lívance, ale vždycky je tu i nějaký další speciál.

Le Frenchie café Plzeň Gurmánská turistika

Le Frenchie café Plzeň

Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.

Cup – coffeeup Gurmánská turistika

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika