ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!

České kavárny pochopily, že jen s kávou a sušenkami to zpravidla neutáhnou, a tak začaly vařit. Snídaně se stávají fenoménem a nejsou zdaleka jen o míchačkách za a) s cibulkou, za b) se slaninou či za c) bez ničeho. Položit před ranního hosta nádherné jídlo a voňavou kávu, to znamená rozjasnit mu celý den. Pryč je doba, kdy se člověk styděl říct, že chodí snídat “ven”. Snídaně je opravdovým základem dne, ať je to s partnerem, rodinou, ať je osobní nebo pracovní, hlavně, když je skvělá.
Vymazlená kavárna Havlíčkův Brod Gurmánská turistika

Vymazlená kavárna Havlíčkův Brod

Jsme kavárna, která chce nabídnout příjemné prostředí nejen pro velké, ale i pro ty nejmenší. Kachlová kamna, stylový interiér a hlavně dost prostoru i na kočárky nebo invalidní vozíky.

Mikyna Coffee&Food Point Gurmánská turistika

Mikyna Coffee&Food Point

Každého návštěvníka liberecké kavárny Mikyna jistě zaujmou skládané geometrické lustry a chalupářské židle. Rodinná kavárna a bistro nabízí každý den originální vegetariánská jídla ze surovin, které většinou pocházejí z tuzemských polí, zahrad a lesů.

Bockem Gurmánská turistika

Bockem

Tady si udělejte na snídani opravdu čas, hned z rána to totiž bude zážitek, který vám prosvítí celý den, za kterým se také jistě brzy s přáteli vrátíte. Bockem totiž servíruje nejen tříchodové večeře, ale právě i snídaně.

Kavárna Srdcovka Gurmánská turistika

Kavárna Srdcovka

Na skvělou snídani s výběrovou kávou do Karlových Varů? Ano, do Srdcovky, která leží na periferii, ale je fakt srdcovkou. Veronika Šlamborová vyměnila kariéru v korporátu za zástěru, její přítel Jára Pejsar s kafem už zkušenosti měl.

Gabi café Gurmánská turistika

Gabi café

Gábina Cíglerová pracovala v Austrálii a kus kavárenského života chtěla přenést do Říčan u Prahy. Lidi jí nevěřili, ťukali si na čelo, mluvili o zakletém domě a maloměstě. Gábi rozdávala kávu, aby dokázala, že umí udělat fakt dobrou.

Kavárna & bistro Karma Gurmánská turistika

Kavárna & bistro Karma

Karma je zdarma a proto, co zaseješ, to sklidíš. Tomu věří Silvie Konečná a Radomír Tureček. Ti spolu vedou kavárnu v Břeclavi, která jim tam do té doby chyběla.

Eggsit cafe Gurmánská turistika

Eggsit cafe

Michal Koudelka pracoval v Londýně, začínal u myčky, končil jako manažer restaurace, dělal i pro Gordona Ramseyho. Pak odjel pracovat na Bali, a tam se seznámil s Marcelou Bernardovou.

Dobrý Kafe Gurmánská turistika

Dobrý Kafe

Po otevření kavárny v tom romantickém domečku mezi paneláky se lidi ptali: „A tady už není zverimex?“ Ne, tady je kavárna, která dělá naprosto úchvatné snídaně, výběrovou kávu a super zákusky.

AlterNativa Gurmánská turistika

AlterNativa

Dřív to byla sázková kancelář, pak hladové okno. Až AlterNativa z toho udělala vůbec první dotaženou kavárnu s výběrovou kávou v celé Porubě. Tam ji hned vzali útokem nadšení studenti z nedaleké Vysoké školy báňské i rezidenti této nové čtvrti.

Pikola Gurmánská turistika

Pikola

Nikol v Šumperku chyběla kavárna, a tak jí manžel Jirka Giesl pomohl jednu otevřít. Byla fakt malá, proto Pikola, 6 x 6 metrů. Měli super kávovar, dvanáct míst k sezení a vůbec žádné zkušenosti.

Café Datel Gurmánská turistika

Café Datel

Přes den kavárna, večer bar. Zuzka a Honza se svým Café Datel zdatně naťukali budějckou scénu. Ráno tu tým kavárny sází vajíčka, přes rok neustále proměňuje svoje přeoblíbené lívance, ale vždycky je tu i nějaký další speciál.

Le Frenchie café Plzeň Gurmánská turistika

Le Frenchie café Plzeň

Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.

Cup – coffeeup Gurmánská turistika

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika