Milovníci dortů, zákusků, koláčů, muffinů, cupcakes, makronek a dalších dezertů a delikates už jsou v pozoru, ti další by honem měli popadnout kalendáře a kroužkovat
sobotu 11. listopadu. V luxusním
hotelu Pyramida v
Praze 6 se koná už
třetí ročník Prague Cake Festivalu, a to od 10 do 19 hodin.
Čokoláda, donuty, perníčky a cupcakes
Na co se letos vaše mlsné jazýčky mohou těšit? Třeba na tradiční ruské sladkosti, francouzské speciality či evropské moderní dezerty, které běžně ochutnáte v
kavárně Sweetcakes v
Praze-Nuslích. Na fantastické donuty z
Donut Clubu, specializované prodejny „amerických“ koblih v
Praze-Kunraticích – zastavte se, zjistíte, že mlsat se dá pouhým pohledem! Na stánku
žižkovské Cafe La Familia na vás čekají lahodné pěnové dezerty, u stánku
Čokoládové továrny můžete mlsat slaný karamel v hořké čokoládě, lahodný nugát či pralinky všech chutí. O tom, že perníčky mohou být opravdovým uměleckým dílem, vás přesvědčí
Iveta Skuhravá z Time to sweet. U stánku Markol ochutnáte skvělé veganské raw bio sladkosti, dortíčky, kuličky a jiná sladká překvapení, a konečně
Hanka Maryšková z
Cakeland Cupcakes přiveze nejen krásně vypadající, ale také výtečně chutnající cupcakes s charakteristickým názvem „čupčák“ – nejlepší domácí cupcakes a cakepops v
Praze, které bývají k dostání na
farmářských trzích na Náplavce, ve vybraných pražských kavárnách a samozřejmě i na objednávku.
Lístky a degustační poukázky
Kolik bude stát
vstupenka? To bude záležet na tom, jak jste mlsní:
základní vstupné platí dvě až tři hodiny, vyjde vás na 200 Kč a je v něm započítáno kromě programu
pět degustačních žetonů.
Časově neomezená VIP vstupenka za 370 Kč platí celý den a kromě programu vám zajistí welcome drink a
deset degustačních žetonů.
Vstupenky koupíte online nebo na místě; tam budou stát 250 Kč, pro studenty, děti do 15 let a seniory 200 Kč; děti do 130 cm mají vstup zdarma, vstup však neobsahuje degustační poukázky. Pozor,
VIP vstupenky lze koupit jedině v předprodeji, který
končí v pátek 10. listopadu. Žetony lze ve stáncích vyměnit za degustační porci zákusku, ale počítejte s tím, že další si už nekoupíte. Pamlsky na všech stáncích ale budou k dostání za zvýhodněné festivalové ceny, o 5 až 20 % nižší než jsou ty běžné.
Třikrát klasika a dvě raw cukrárny
- Legendou mezi pražskými cukrárnami bývala Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici, založená v roce 1904. Za první republiky sem chodily mlsat celebrity a hvězdy filmového plátna, tady vzniknul meruňkový dort pro prezidenta Masaryka, dort s růžemi pro Edvarda Beneše nebo čokoládová raketa pro tenistu Karla Koželuha. Dnes o znovuotevřenou Cukrárnu Myšák pečuje vyhlášený řetězec společnosti Ambiente a kromě klasických zákusků, dortů a pohárů tu můžete posnídat nebo si pochutnat na výběrové kávě.
- O něco mladší je Erhartova cukrárna a kavárna, otevřená v roce 1937 na tehdejší Belcrediho třídě na pražské Letné. Dnes se ulice jmenuje Milady Horákové, ale jinak se tu vše překvapivě dochovalo jako kdysi – interiéry ve funkcionalistickém stylu podle projektu architekta Evžena Rosenberga i hlavní designové prvky. Mimochodem, další pobočku má Erhartova cukrárna na Vinohradské třídě, rovněž ve funkcionalistickém domě, tentokrát však od architekta Aloise Krofty.
- Dva tipy pro ty, kteří milují mlsání v raw a bio kvalitě bez lepku a cukru, zato z čerstvých surovin a sezonního ovoce: vyzkoušejte brněnskou raw/veganskou cukrárnu Raw with Love.