Do akce se zapojilo několik mikulovských restaurací, které pro Mikulov Gourmet Festival 2019 nachystaly moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci s tradičními víny z Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík.
Podávaná jídla 10. ročníku festivalu budou čerpat z kuchyně Waltera Xavera 4. knížete z Dietrichsteina, (18. 9. 1664 – 3. 10. 1738) šestého majitele Mikulova, nositele Řádu zlatého rouna, tajného rady a komorníka císařů Josefa I. a Karla VI. Přípravu jídel podávaných během festivalu mají na starosti nejen místní restaurace, ale i členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Na nevšední menu můžete zamířit do několika vybraných mikulovských restaurací.
Jaké dobroty bude možné během festivalu ochutnat?
Restaurant v Hotelu Maroli připravil jako předkrm telecí roastbeef, hříbkovou omáčku, bramboru v másle, ředkev a žloutek. Hlavním chodem pak bude dušené hovězí žebro, omáčka z červeného vína Rodokmen, lanýžová kaše, šalotka a žlutá řepa. Dezert bude složen z kozího sýra a smetany, maracuja, mandlové kameny. Menu zhotovil šéfkuchař Martin Svatek.
Restaurant v Hotelu Volarik bude servírovat jako předkrm hráškový krém a chřestovou zahrádku. Hlavní chod představuje vepřová panenka, trhaná krkovice, kapusta, škvarkový drbák a šalvějový jus. Sladkou tečkou budou tvarůžkové koule, jahody a bobulové ovoce. Autorem menu je šéfkuchař Miroslav Husák.
Restaurant v Rodinném Vinařství Mikulov bude v rámci festivalu podávat jako předkrm tatarák z červené řepy. Hlavním chodem se stane zauzený vepřový bok, zelí a knedlík. Jako dezert si vychutnáte zmrzlinu ze sena a ovčí sýr. Menu vymyslel šéfkuchař Jaroslav Kozdělka.
V restaurantu Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg připraví šéfkuchař Petr Vlásek jako předkrm hovězí jazyk, zelňáky, brambory, jablko, křen a hrášek. Hlavním chodem bude kachní prso a konfit, pyré z karotky, pečená brokolice, špek. Dezert se pak bude skládat z čokoládového lanýže, zakysané smetany, maliny a malinového sorbetu.
V restaurantu Hotelu Galant bude vařit šéfkuchař Jan Horký jako předkrm pěnu z kozího sýra, uzeného úhoře a hráškový salát; hlavním chodem pak bude telecí, mini brambory, petržel a sardelová omáčka. Jako dezert představí šéfkuchař jáhlovou kaši, smažené listové těsto, ostružinu, malinu a med.
Restaurant Sala terrena na zámku ovládne šéfkuchař Radek David, který připraví jako předkrm kulajdu s vejcem, křupavé brambory a koprovým olejem. Hlavním chodem bude selátko, pyré z uzeného česneku, konfitovaný česnek, brokolice, kroupy a křupavá slanina. Sladkou tečkou na závěr udělá krém ze slaného karamelu a čokolády, meruňky a maliny.
Co musíte vidět v Mikulově
Samozřejmě nemůžete celé dny projíst v restauracích, to by se z gurmánského zážitku stal svátek obžerství. Volný čas proto věnujte překrásným mikulovským zákoutím. Na zámku si prohlédněte interaktivní expozici nazvanou Víno napříč staletími a impozantní obří sud v hlubokém sklepení, na hlavním náměstí se zastavte v Dietrichsteinské hrobce a vyšplhejte na Svatý Kopeček, odkud se otvírají výhledy do širokého okolí.
Mikulov ovšem není jen městem vína a skvělého jídla, ale také pozoruhodných židovských památek. Z místní židovské čtvrtě se sice zachoval jen pouhý zlomek, ale s nejzajímavějšími památkami i s rozsáhlým hřbitovem vás seznámí naučná stezka. Skutečným klenotem je synagoga, která po několikaleté rekonstrukci získala původní vzhled a znovu se otvírá návštěvníkům.