ÚvodAktualityMoravskou kuchyni a vína si vychutnáte na Gourmet Festivalu v Mikulově
Gurmánská turistika

Moravskou kuchyni a vína si vychutnáte na Gourmet Festivalu v Mikulově

  • 28. května 2019
V několika restauracích půvabného jihomoravského města Mikulova můžete od pátku 31. května do neděle 2. června 2019 ochutnávat soutěžní menu vybraných mistrů kuchařů. Už podesáté se tu totiž koná gastronomický Mikulov Gourmet Festival. Podávaná jídla budou opět vycházet z kuchyně rodu Dietrichsteinů.

Zámek MikulovDo akce se zapojilo několik mikulovských restaurací, které pro Mikulov Gourmet Festival 2019 nachystaly moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci s tradičními víny z Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík.

Podávaná jídla 10. ročníku festivalu budou čerpat z kuchyně Waltera Xavera 4. knížete z Dietrichsteina, (18. 9. 1664 – 3. 10. 1738) šestého majitele Mikulova, nositele Řádu zlatého rouna, tajného rady a komorníka císařů Josefa I. a Karla VI. Přípravu jídel podávaných během festivalu mají na starosti nejen místní restaurace, ale i členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Na nevšední menu můžete zamířit do několika vybraných mikulovských restaurací.
 

Jaké dobroty bude možné během festivalu ochutnat?

gourmet mikulovRestaurant v Hotelu Maroli připravil jako předkrm telecí roastbeef, hříbkovou omáčku, bramboru v másle, ředkev a žloutek. Hlavním chodem pak bude dušené hovězí žebro, omáčka z červeného vína Rodokmen, lanýžová kaše, šalotka a žlutá řepa. Dezert bude složen z kozího sýra a smetany, maracuja, mandlové kameny. Menu zhotovil šéfkuchař Martin Svatek.

Restaurant v Hotelu Volarik bude servírovat jako předkrm hráškový krém a chřestovou zahrádku. Hlavní chod představuje vepřová panenka, trhaná krkovice, kapusta, škvarkový drbák a šalvějový jus. Sladkou tečkou budou tvarůžkové koule, jahody a bobulové ovoce. Autorem menu je šéfkuchař Miroslav Husák.

JídloRestaurant v Rodinném Vinařství Mikulov bude v rámci festivalu podávat jako předkrm tatarák z červené řepy. Hlavním chodem se stane zauzený vepřový bok, zelí a knedlík. Jako dezert si vychutnáte zmrzlinu ze sena a ovčí sýr. Menu vymyslel šéfkuchař Jaroslav Kozdělka.

V restaurantu Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg připraví šéfkuchař Petr Vlásek jako předkrm hovězí jazyk, zelňáky, brambory, jablko, křen a hrášek. Hlavním chodem bude kachní prso a konfit, pyré z karotky, pečená brokolice, špek. Dezert se pak bude skládat z čokoládového lanýže, zakysané smetany, maliny a malinového sorbetu.

gourmet mikulovV restaurantu Hotelu Galant bude vařit šéfkuchař Jan Horký jako předkrm pěnu z kozího sýra, uzeného úhoře a hráškový salát; hlavním chodem pak bude telecí, mini brambory, petržel a sardelová omáčka. Jako dezert představí šéfkuchař jáhlovou kaši, smažené listové těsto, ostružinu, malinu a med.

Restaurant Sala terrena na zámku ovládne šéfkuchař Radek David, který připraví jako předkrm kulajdu s vejcem, křupavé brambory a koprovým olejem. Hlavním chodem bude selátko, pyré z uzeného česneku, konfitovaný česnek, brokolice, kroupy a křupavá slanina. Sladkou tečkou na závěr udělá krém ze slaného karamelu a čokolády, meruňky a maliny.
 

Co musíte vidět v Mikulově

MikulovSamozřejmě nemůžete celé dny projíst v restauracích, to by se z gurmánského zážitku stal svátek obžerství. Volný čas proto věnujte překrásným mikulovským zákoutím. Na zámku si prohlédněte interaktivní expozici nazvanou Víno napříč staletími a impozantní obří sud v hlubokém sklepení, na hlavním náměstí se zastavte v Dietrichsteinské hrobce a vyšplhejte na Svatý Kopeček, odkud se otvírají výhledy do širokého okolí.

Mikulov ovšem není jen městem vína a skvělého jídla, ale také pozoruhodných židovských památek. Z místní židovské čtvrtě se sice zachoval jen pouhý zlomek, ale s nejzajímavějšími památkami i s rozsáhlým hřbitovem vás seznámí naučná stezka. Skutečným klenotem je synagoga, která po několikaleté rekonstrukci získala původní vzhled a znovu se otvírá návštěvníkům.

Naučná vinařská stezka v Mikulově Příroda

Naučná vinařská stezka v Mikulově

Dvacet kilometrů dlouhá tematická naučná stezka nabízí možnost seznámit se s taji vinařství pod Pálavou. Trasu mikulovské naučné vinařské stezky je možné absolvovat pěšky, na kole a dokonce i autem.

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků Památky

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků

Silueta mohutného zámku je v krajině Pálavy viditelná už dáli. V jeho zdech pobývala řada známých osobností, mezi jinými i císař Napoleon. Ozdobnou zámku jsou barokní zahrady. V zámku na návštěvníka čekají prohlídkové okruhy ke stálým expozicím i sezónní výstavy Regionálního muzea v Mikulově.

Moravské vinařské stezky – na kole krajem památek a vína Letní sporty

Moravské vinařské stezky – na kole krajem památek a vína

Moravské vinařské stezky vás provedou na kole nebo pěšky malebnou krajinou mezi vinohrady od starobylého Znojma až po slováckou metropoli Uherské Hradiště. 1200 km dlouhá síť vinařských stezek je tvořena osmnácti okruhy pojmenovanými podle hlavních vinařských měst a obcí.

Mobilní průvodce městem Mikulov Zážitky

Mobilní průvodce městem Mikulov

Nové technologie a využití mobilního telefonu jsou nedílnou součástí cestovního ruchu. V Mikulově mohou všichni návštěvníci, ale i místní využít mobilního průvodce městem přímo ve svém telefonu.

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově Památky

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově obsahuje zhruba na kilometrové trase celkem 13 zastavení. Součástí stezky se stala i mikve – rituální lázeň objevená v Mikulově při archeologickém průzkumu v roce 2010.

Svatý Kopeček v Mikulově Příroda

Svatý Kopeček v Mikulově

Jedním z kopců Pavlovských vrchů a zároveň jedním z výrazných přírodních dominant Mikulova je Svatý kopeček (363 m n. m.) – původním názvem Tanzberg. Na kopci se nachází kostel sv. Šebestiána, zvonice a křížová cesta. Svatý Kopeček je významným poutním místem.

Další aktuality

10 tipů na výlet na nejoblíbenější zámky jižní Moravy

Jižní Morava je regionem, kde se historie snoubí s malebnou krajinou, vinicemi a tradicemi. Přijeďte objevovat kouzlo honosných zámků, které byly po staletí svědky slavné minulosti i příběhů šlechtických rodů. Tyto architektonické skvosty zaujmou nejen milovníky historie, ale i ty, kteří touží po romantických procházkách zámeckými parky nebo ochutnávce lokálních delikates v zámeckých restauracích a vinotékách. Představujeme vám výběr deseti nejoblíbenějších zámků jižní Moravy, které rozhodně stojí za to navštívit!
14. září 2025 18:01
Památky, Jihomoravský kraj

Na skok přes hranice: 10 + 1 tip pro výlet na Mikulovsko

Mikulov, to je láska na první pohled. Krásné město kousek od rakouských hranic nabízí spousty malebných zákoutí, za vidění ale stojí i rozmanitá příroda v okolí: bílé skály, vinohrady, rozlehlé vodní plochy, vinice a lužní lesy. Čas tu plyne pomaleji, víno chutná lépe a cesta k sousedům na rakouskou stranu slibuje další zajímavá potěšení.
13. září 2025 18:01
Památky, Jihomoravský kraj

Tipy na výlet do Kunštátu v září: vydejte se na největší tržiště s keramikou na Moravě

Město Kunštát se stane opět Mekkou hrnčírů a keramiků z celého Česka. Ve dnech 20. a 21. září 2025 zaplaví náměstí Krále Jiřího stánky s keramikou od výrobců z celé ČR i zahraničí. Vše doplní ukázka výpalu keramiky, točení na hrnčířskému kruhu a dílny pro děti.
13. září 2025 13:40
Kultura, Jihomoravský kraj

Podzim na Bzenecku bude ve znamení Festivalu otevřených sklepů

Vydejte se na podzimní putování mezi vinnými sklepy v srdci Slovácka! Festival otevřených sklepů – Podzim na Bzenecku vás zavede 25. a 26. října 2025 do Bzence, Vracova, Vlkoše i Kyjova, kde na vás čeká více než 300 vín! Spolu se vstupenkou obdržíte i stylovou tašku, skleničku a tištěného průvodce zdejšími sklepy. Využít lze i festivalovou aplikaci. V ceně vstupenky jsou navíc neomezené jízdy festivalovými autobusy. Přijďte ochutnat šampiony Salonu vín a zažít atmosféru, která voní po révě, tradici a radosti ze života!
13. září 2025 12:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Bzenec na podzim žije vínem a folklórem: vinobraní nabídne vinařské slavnosti ve městě Bzenecké lipky

Využijete v pátek a sobotu 19. až 20. září 2025 možnost se seznámit s historickými tradicemi předků, užít si pestré kroje Slovácka a prožít si všudypřítomnou lidovou muziku četných hudců ve Bzenci. Dobré bzenecké víno zachutnalo již nejedné známé osobnosti. Při svých cestách zde zastavili básník Petr Bezruč, mistr Josef Suk, malíř Mikoláš Aleš, ale i Auguste Rodin, Svatopluk Čech, F. X. Šalda a jiní.
13. září 2025 10:20
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

V Mikulově představí Festival bio vín a sýrů to nejlepší z roku 2025

Přijměte pozvání do Mikulova 6. ročník bio vín a sýrů, který se bude konat na náměstí 20. září 2025. Ochutnáte bio vína, sýry, i další bio výrobky oceněné v soutěži Nejlepší biopotravina roku z ekofarem po celé republice. Přijďte se osobně přesvědčit, že ty nejlepší sýry vám možná doposud unikaly!
12. září 2025 9:08
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Legiovlak pokračuje svou šňůru po Moravě, následně zavítá do Královéhradeckého kraje

Už jste viděli Legiovlak aneb legionářské muzeum na kolejích? Než se letos uloží k zimnímu spánku, můžete ho vidět v Jihomoravském, Olomouckém a Královéhradeckém kraji a jednou ještě zavítá do Středočeského kraje. Do 14. září 2025 si Legiovlak prohlédnete v Brně, kde stojí na nádraží Slatina. Vstup je zdarma.
11. září 2025 13:23
Zážitky, Jihomoravský kraj

Vinařem roku České republiky 2025 se stalo Vinařství Volařík!

Titul Vinaře roku České republiky 2025 získalo Vinařství Volařík z Mikulova na Břeclavsku. Na druhém místě se umístil Martin Čapka z Prušánek na Hodonínsku. Bronzovým Vinařem roku je Jiří Uherek ze Sudoměřic u Hodonína. Výsledky každoroční soutěže organizátoři slavnostně vyhlásili na pražském Žofíně. Mezi finalisty bylo devět vinařství, celkem se soutěže účastnilo 66 vinařství, která přihlásila 666 vzorků vín.
11. září 2025 12:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj