ÚvodAktualityMoravskou kuchyni a vína si vychutnáte na Gourmet Festivalu v Mikulově
Gurmánská turistika

Moravskou kuchyni a vína si vychutnáte na Gourmet Festivalu v Mikulově

  • 28. května 2019
V několika restauracích půvabného jihomoravského města Mikulova můžete od pátku 31. května do neděle 2. června 2019 ochutnávat soutěžní menu vybraných mistrů kuchařů. Už podesáté se tu totiž koná gastronomický Mikulov Gourmet Festival. Podávaná jídla budou opět vycházet z kuchyně rodu Dietrichsteinů.

Zámek MikulovDo akce se zapojilo několik mikulovských restaurací, které pro Mikulov Gourmet Festival 2019 nachystaly moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci s tradičními víny z Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík.

Podávaná jídla 10. ročníku festivalu budou čerpat z kuchyně Waltera Xavera 4. knížete z Dietrichsteina, (18. 9. 1664 – 3. 10. 1738) šestého majitele Mikulova, nositele Řádu zlatého rouna, tajného rady a komorníka císařů Josefa I. a Karla VI. Přípravu jídel podávaných během festivalu mají na starosti nejen místní restaurace, ale i členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Na nevšední menu můžete zamířit do několika vybraných mikulovských restaurací.
 

Jaké dobroty bude možné během festivalu ochutnat?

gourmet mikulovRestaurant v Hotelu Maroli připravil jako předkrm telecí roastbeef, hříbkovou omáčku, bramboru v másle, ředkev a žloutek. Hlavním chodem pak bude dušené hovězí žebro, omáčka z červeného vína Rodokmen, lanýžová kaše, šalotka a žlutá řepa. Dezert bude složen z kozího sýra a smetany, maracuja, mandlové kameny. Menu zhotovil šéfkuchař Martin Svatek.

Restaurant v Hotelu Volarik bude servírovat jako předkrm hráškový krém a chřestovou zahrádku. Hlavní chod představuje vepřová panenka, trhaná krkovice, kapusta, škvarkový drbák a šalvějový jus. Sladkou tečkou budou tvarůžkové koule, jahody a bobulové ovoce. Autorem menu je šéfkuchař Miroslav Husák.

JídloRestaurant v Rodinném Vinařství Mikulov bude v rámci festivalu podávat jako předkrm tatarák z červené řepy. Hlavním chodem se stane zauzený vepřový bok, zelí a knedlík. Jako dezert si vychutnáte zmrzlinu ze sena a ovčí sýr. Menu vymyslel šéfkuchař Jaroslav Kozdělka.

V restaurantu Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg připraví šéfkuchař Petr Vlásek jako předkrm hovězí jazyk, zelňáky, brambory, jablko, křen a hrášek. Hlavním chodem bude kachní prso a konfit, pyré z karotky, pečená brokolice, špek. Dezert se pak bude skládat z čokoládového lanýže, zakysané smetany, maliny a malinového sorbetu.

gourmet mikulovV restaurantu Hotelu Galant bude vařit šéfkuchař Jan Horký jako předkrm pěnu z kozího sýra, uzeného úhoře a hráškový salát; hlavním chodem pak bude telecí, mini brambory, petržel a sardelová omáčka. Jako dezert představí šéfkuchař jáhlovou kaši, smažené listové těsto, ostružinu, malinu a med.

Restaurant Sala terrena na zámku ovládne šéfkuchař Radek David, který připraví jako předkrm kulajdu s vejcem, křupavé brambory a koprovým olejem. Hlavním chodem bude selátko, pyré z uzeného česneku, konfitovaný česnek, brokolice, kroupy a křupavá slanina. Sladkou tečkou na závěr udělá krém ze slaného karamelu a čokolády, meruňky a maliny.
 

Co musíte vidět v Mikulově

MikulovSamozřejmě nemůžete celé dny projíst v restauracích, to by se z gurmánského zážitku stal svátek obžerství. Volný čas proto věnujte překrásným mikulovským zákoutím. Na zámku si prohlédněte interaktivní expozici nazvanou Víno napříč staletími a impozantní obří sud v hlubokém sklepení, na hlavním náměstí se zastavte v Dietrichsteinské hrobce a vyšplhejte na Svatý Kopeček, odkud se otvírají výhledy do širokého okolí.

Mikulov ovšem není jen městem vína a skvělého jídla, ale také pozoruhodných židovských památek. Z místní židovské čtvrtě se sice zachoval jen pouhý zlomek, ale s nejzajímavějšími památkami i s rozsáhlým hřbitovem vás seznámí naučná stezka. Skutečným klenotem je synagoga, která po několikaleté rekonstrukci získala původní vzhled a znovu se otvírá návštěvníkům.

Naučná vinařská stezka v Mikulově Příroda

Naučná vinařská stezka v Mikulově

Dvacet kilometrů dlouhá tematická naučná stezka nabízí možnost seznámit se s taji vinařství pod Pálavou. Trasu mikulovské naučné vinařské stezky je možné absolvovat pěšky, na kole a dokonce i autem.

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků Památky

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků

Silueta mohutného zámku je v krajině Pálavy viditelná už dáli. V jeho zdech pobývala řada známých osobností, mezi jinými i císař Napoleon. Ozdobnou zámku jsou barokní zahrady. V zámku na návštěvníka čekají prohlídkové okruhy ke stálým expozicím i sezónní výstavy Regionálního muzea v Mikulově.

Moravské vinařské stezky – na kole krajem památek a vína Letní sporty

Moravské vinařské stezky – na kole krajem památek a vína

Moravské vinařské stezky vás provedou na kole nebo pěšky malebnou krajinou mezi vinohrady od starobylého Znojma až po slováckou metropoli Uherské Hradiště. 1200 km dlouhá síť vinařských stezek je tvořena osmnácti okruhy pojmenovanými podle hlavních vinařských měst a obcí.

Mobilní průvodce městem Mikulov Zážitky

Mobilní průvodce městem Mikulov

Nové technologie a využití mobilního telefonu jsou nedílnou součástí cestovního ruchu. V Mikulově mohou všichni návštěvníci, ale i místní využít mobilního průvodce městem přímo ve svém telefonu.

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově Památky

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově obsahuje zhruba na kilometrové trase celkem 13 zastavení. Součástí stezky se stala i mikve – rituální lázeň objevená v Mikulově při archeologickém průzkumu v roce 2010.

Svatý Kopeček v Mikulově Příroda

Svatý Kopeček v Mikulově

Jedním z kopců Pavlovských vrchů a zároveň jedním z výrazných přírodních dominant Mikulova je Svatý kopeček (363 m n. m.) – původním názvem Tanzberg. Na kopci se nachází kostel sv. Šebestiána, zvonice a křížová cesta. Svatý Kopeček je významným poutním místem.

Další aktuality

Podzimní Festival otevřených sklepů odzátkuje lahve na Podluží

V pořadí již 34. Festival otevřených sklepů se uskuteční o víkendu 2. a 3. listopadu 2024 ve třech vinařských obcích mezi malovanými sklepy Podluží. Jako na každém z festivalu milovníky čeká návštěva 32 vinařství, které nabídnou ve volné degustaci kolem 370 místních vín. Obce Hrušky, Moravská Nová Ves a Mikulčice spojí obousměrně kyvadlová doprava.
30. říjen 2024 6:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Netradiční Halloween v brněnském science centru Vida! nabídne speciální program pro dospělé

Vida! je zábavní vědecký park u brněnského výstaviště a je úplně pro všechny. Ale o Halloweenu, ve čtvrtek 31. 10. 2024 od 19:00 se budou ve Vida dít strašné věci a proto je vstup povolen jen plnoletým osobám. Užijte si halloweenský večer v zábavním vědeckém parku s interaktivní expozicí i originálními míchanými nápoji.
28. říjen 2024 11:34
Zážitky, Jihomoravský kraj

Podzim v Brně patří Leoši Janáčkovi: Festival Janáček Brno 2024 a bohatý program Moravského zemského muzea

V rámci mezinárodního hudebního a operního festivalu Janáček Brno 2024 připravilo Moravské zemské muzeum řadu výstav a přednášek, které proběhnou od října do prosince 2024. Tyto akce jsou zároveň příspěvkem k Roku české hudby.
28. říjen 2024 11:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Ohavná rebélie na Moravě: Proč chtěli Uhři s Turky a Tatary vypálit Hodonín?

Třicetiletá válka se zapsala krvavým písmem do mnoha míst Rakousko-Uherské monarchie. Jedním z nich byl i jihovýchod Moravy, kde se sice zdejší obyvatelstvo zpočátku zaleklo katolického úspěchu na Bílé hoře, ale pak se místní protestanté a odbojní Valaši přidali na stranu uherského rebela Gábora Bethlena, který se spojil s Turky i Tatary a podnikal ničivé výpady do Horních Uher (Slovensko), na Moravu a napadl dokonce i Dolní Rakousy s Vídní. Jak to vše dopadlo vám vylíčí Kudy z nudy.
25. říjen 2024 9:00
Památky, Jihomoravský kraj

Gourmet Brno 2024: Poznejte špičku brněnské gastronomie

Skvělé chuťové zážitky, originální kombinace, kvalitní suroviny a autentická atmosféra. To jsou podniky, které představuje brněnské informační centrum v nezávislém hodnocení Gourmet Brno 2024! Nejedná se o gastro soutěž, ale výběr toho nejlepšího. V tištěném průvodci, který je k dostání zdarma v informačních centrech i dalších místech, jsou podniky v dané kategorii řazeny abecedně a zvýrazněno je vždy jen první místo.
21. říjen 2024 14:15
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Kateřinská jeskyně vydala další tajemství: ulitu plže starou až 12 tisíc let!

Epigrafické a archeologické výzkumy ve staré Kateřinské jeskyni v Moravském krasu běží od roku 2017 a přinesly mimo jiné objev nejstarších kreseb na stěnách jeskyně v ČR, jejichž stáří je až 7200 let. Na jaře se podařilo datovat další dvě neolitické kresby v zadní části Ledové chodby a k dnešnímu dni je tak známo celkem 15 pravěkých kresebných objektů rozmístěných na různých místech Kateřinské jeskyně. Třetím rokem také pokračoval archeologický výzkum uvnitř jeskyně, nedaleko pravěkých kreseb. Významným objevem se staly tři ozdoby – ulity plže zubovce dunajského.
17. říjen 2024 6:00
Příroda, Jihomoravský kraj

Vydejte se za podzimní romantikou do Lednicko-valtického areálu

Podzim je pro návštěvu Lednicko-valtického areálu jako stvořený: jedna z perel pokladnice historického a kulturního bohatství České republiky i celé Evropy ani mimo hlavní sezonu neztrácí nic ze své atraktivity. Nemůžeme sice slíbit, že se jednou z největších parkově upravených krajin na světě budete toulat sami, ale rozhodně tu potkáte méně lidí, než v letních měsících.
13. říjen 2024 10:38
Památky, Jihomoravský kraj

Mamuti v Česku: kde si je prohlédnete pěkně zblízka?

Legendární zvířata, která žila v době ledové na území dnešní Evropy, Asie i Severní Ameriky, známe hlavně díky obrazům Zdeňka Buriana a z knížek Eduarda Štorcha. A také díky seriálu Mach a Šebestová, kde pračlověk pan Huml vařil mamuty s koprovou omáčkou. Jenže jak to s mamuty bylo doopravdy a kde se s nimi můžete potkat?
12. říjen 2024 5:27
Památky, Jihomoravský kraj