ÚvodAktualityMoravskou kuchyni a vína si vychutnáte na Gourmet Festivalu v Mikulově
Gurmánská turistika

Moravskou kuchyni a vína si vychutnáte na Gourmet Festivalu v Mikulově

  • 28. května 2019
V několika restauracích půvabného jihomoravského města Mikulova můžete od pátku 31. května do neděle 2. června 2019 ochutnávat soutěžní menu vybraných mistrů kuchařů. Už podesáté se tu totiž koná gastronomický Mikulov Gourmet Festival. Podávaná jídla budou opět vycházet z kuchyně rodu Dietrichsteinů.

Zámek MikulovDo akce se zapojilo několik mikulovských restaurací, které pro Mikulov Gourmet Festival 2019 nachystaly moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci s tradičními víny z Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík.

Podávaná jídla 10. ročníku festivalu budou čerpat z kuchyně Waltera Xavera 4. knížete z Dietrichsteina, (18. 9. 1664 – 3. 10. 1738) šestého majitele Mikulova, nositele Řádu zlatého rouna, tajného rady a komorníka císařů Josefa I. a Karla VI. Přípravu jídel podávaných během festivalu mají na starosti nejen místní restaurace, ale i členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Na nevšední menu můžete zamířit do několika vybraných mikulovských restaurací.
 

Jaké dobroty bude možné během festivalu ochutnat?

gourmet mikulovRestaurant v Hotelu Maroli připravil jako předkrm telecí roastbeef, hříbkovou omáčku, bramboru v másle, ředkev a žloutek. Hlavním chodem pak bude dušené hovězí žebro, omáčka z červeného vína Rodokmen, lanýžová kaše, šalotka a žlutá řepa. Dezert bude složen z kozího sýra a smetany, maracuja, mandlové kameny. Menu zhotovil šéfkuchař Martin Svatek.

Restaurant v Hotelu Volarik bude servírovat jako předkrm hráškový krém a chřestovou zahrádku. Hlavní chod představuje vepřová panenka, trhaná krkovice, kapusta, škvarkový drbák a šalvějový jus. Sladkou tečkou budou tvarůžkové koule, jahody a bobulové ovoce. Autorem menu je šéfkuchař Miroslav Husák.

JídloRestaurant v Rodinném Vinařství Mikulov bude v rámci festivalu podávat jako předkrm tatarák z červené řepy. Hlavním chodem se stane zauzený vepřový bok, zelí a knedlík. Jako dezert si vychutnáte zmrzlinu ze sena a ovčí sýr. Menu vymyslel šéfkuchař Jaroslav Kozdělka.

V restaurantu Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg připraví šéfkuchař Petr Vlásek jako předkrm hovězí jazyk, zelňáky, brambory, jablko, křen a hrášek. Hlavním chodem bude kachní prso a konfit, pyré z karotky, pečená brokolice, špek. Dezert se pak bude skládat z čokoládového lanýže, zakysané smetany, maliny a malinového sorbetu.

gourmet mikulovV restaurantu Hotelu Galant bude vařit šéfkuchař Jan Horký jako předkrm pěnu z kozího sýra, uzeného úhoře a hráškový salát; hlavním chodem pak bude telecí, mini brambory, petržel a sardelová omáčka. Jako dezert představí šéfkuchař jáhlovou kaši, smažené listové těsto, ostružinu, malinu a med.

Restaurant Sala terrena na zámku ovládne šéfkuchař Radek David, který připraví jako předkrm kulajdu s vejcem, křupavé brambory a koprovým olejem. Hlavním chodem bude selátko, pyré z uzeného česneku, konfitovaný česnek, brokolice, kroupy a křupavá slanina. Sladkou tečkou na závěr udělá krém ze slaného karamelu a čokolády, meruňky a maliny.
 

Co musíte vidět v Mikulově

MikulovSamozřejmě nemůžete celé dny projíst v restauracích, to by se z gurmánského zážitku stal svátek obžerství. Volný čas proto věnujte překrásným mikulovským zákoutím. Na zámku si prohlédněte interaktivní expozici nazvanou Víno napříč staletími a impozantní obří sud v hlubokém sklepení, na hlavním náměstí se zastavte v Dietrichsteinské hrobce a vyšplhejte na Svatý Kopeček, odkud se otvírají výhledy do širokého okolí.

Mikulov ovšem není jen městem vína a skvělého jídla, ale také pozoruhodných židovských památek. Z místní židovské čtvrtě se sice zachoval jen pouhý zlomek, ale s nejzajímavějšími památkami i s rozsáhlým hřbitovem vás seznámí naučná stezka. Skutečným klenotem je synagoga, která po několikaleté rekonstrukci získala původní vzhled a znovu se otvírá návštěvníkům.

Naučná vinařská stezka v Mikulově Příroda

Naučná vinařská stezka v Mikulově

Dvacet kilometrů dlouhá tematická naučná stezka nabízí možnost seznámit se s taji vinařství pod Pálavou. Trasu mikulovské naučné vinařské stezky je možné absolvovat pěšky, na kole a dokonce i autem.

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků Památky

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků

Silueta mohutného zámku je v krajině Pálavy viditelná už dáli. V jeho zdech pobývala řada známých osobností, mezi jinými i císař Napoleon. Ozdobnou zámku jsou barokní zahrady. V zámku na návštěvníka čekají prohlídkové okruhy ke stálým expozicím i sezónní výstavy Regionálního muzea v Mikulově.

Moravské vinařské stezky – na kole krajem památek a vína Letní sporty

Moravské vinařské stezky – na kole krajem památek a vína

Moravské vinařské stezky vás provedou na kole nebo pěšky malebnou krajinou mezi vinohrady od starobylého Znojma až po slováckou metropoli Uherské Hradiště. 1200 km dlouhá síť vinařských stezek je tvořena osmnácti okruhy pojmenovanými podle hlavních vinařských měst a obcí.

Mobilní průvodce městem Mikulov Zážitky

Mobilní průvodce městem Mikulov

Nové technologie a využití mobilního telefonu jsou nedílnou součástí cestovního ruchu. V Mikulově mohou všichni návštěvníci, ale i místní využít mobilního průvodce městem přímo ve svém telefonu.

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově Památky

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově obsahuje zhruba na kilometrové trase celkem 13 zastavení. Součástí stezky se stala i mikve – rituální lázeň objevená v Mikulově při archeologickém průzkumu v roce 2010.

Svatý Kopeček v Mikulově Příroda

Svatý Kopeček v Mikulově

Jedním z kopců Pavlovských vrchů a zároveň jedním z výrazných přírodních dominant Mikulova je Svatý kopeček (363 m n. m.) – původním názvem Tanzberg. Na kopci se nachází kostel sv. Šebestiána, zvonice a křížová cesta. Svatý Kopeček je významným poutním místem.

Další aktuality

Co letos nezmeškat ve Znojmě? Těšte se především na víno a kulturu

Na jaké akce se mohou místní i turisté ve Znojmě těšit v roce 2025? Vedle největšího festivalu vína v České republice Znojemského historického vinobraní, které se bude letos konat po 40., se například můžete podívat na jazzové koncerty, filmový festival či můžete ochutnat Znojmo. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, co vše jihomoravské město připravuje.
15. leden 2025 12:55
Památky, Jihomoravský kraj

#světovéČesko a Karel Absolon: nejslavnější československý archeolog

Karel Absolon (1877–1960): archeolog, geograf a speleolog, badatel a skvělý manažer. Jeho jméno bude navždy spojené s objevováním jeskyní, zpřístupněním dna propasti Macocha a vodní trasy po ponorné říčce Punkvě, nálezem Věstonické venuše roku 1925 v bývalém sídlišti lovců mamutů pod Pálavou či vybudováním Pavilonu Anthropos v Brně. Muž, který objevil řadu jeskyní a zasloužil se o vznik turistického ruchu v Moravském krasu, rozhodně stojí za seznámení zblízka!
15. leden 2025 10:38
Památky, Jihomoravský kraj

Legendární zpěvačka Bonnie Tyler přijede do Brna

Jedna z největších legend světové pop rockové scény, majitelka nezaměnitelného "chrapláku", velšská zpěvačka Bonnie Tyler přijede již 15. února 2025 do Brna. Fanoušci budou mít možnost si připomenout její největší hity naživo v atmosféře koncertní haly.
13. leden 2025 10:17
Kultura, Jihomoravský kraj

Zapojte se do kopání písku ve vinném sklepě v Šaldorfu

V sobotu 18. ledna 2025 od 10:00 hodin se koná ochutnávka vín v otevřených vinných sklepech Nového Šaldorfu a sklepními uličkami zazní cimbálová hudba. Nebude chybět ani dobrovolná recesistická soutěž družstev v kopání písku v chodbě vinného sklepa. Příchozí se mohou těšit na zábavu s živou hudbou, občerstvením a šaldorfským vínem.
12. leden 2025 12:17
Zážitky, Jihomoravský kraj

Jihomoravské Mikulčice si podmaní košt pálenek a zelí

V Mikulčicích se budete moci na vlastní kůži přesvědčit, co všechno dobrého se dá vyrobit z kysaného zelí. Gurmáni Mikulčice v sobotu 18. ledna 2025 pořádají v kulturním domu v Mikulčicích již 22. ročník koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Čekají na vás speciality ze zelí, krajové pečivo a různé druhy ovocných pálenek.
12. leden 2025 11:56
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Chcete pít to nejlepší víno? Salon vín nabídne 100 nejlepších moravských a českých vín pro rok 2025

Salon vín České republiky představuje sto nejlepších moravských a českých vín pro rok 2025. Z rekordních 2825 vín, přihlášených do letošního ročníku nejvyšší a největší soutěže vín v Česku, odbornou porotu právě tato přesvědčila o své výjimečnosti. Po celý letošní rok tak budou prezentována ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.
11. leden 2025 12:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Bukovanský mlýn pořádá oblíbený zímní festival řízků

Vydejte se do lůna Slovácka! Součástí areálu v Bukovanech je „Mlynářské stavení“ s restaurací nabízející krajovou kuchyni v prostředí stylového rustikálního interiéru, kvelbený sklep s posezením a rotundu s 5vinotékou, kde můžete ochutnat nejlepší vína z Kyjovské vinařské oblasti. V termínu od 10. do 12. 1. 2025 tu pořádají opět Festival řízků.
10. leden 2025 10:26
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!

Máte rádi kysané zelí, zázračný všelék našich prababiček? Pak se nechte portálem Kudy z nudy pozvat na košt kysaného zelí do Mikulčic, kde zelí hraje hlavní roli. Zelí určitě nebude chybět ani na Letenském nebo Máslovickém masopustu, kde přijdou k chuti i zabijačkové speciality.
10. leden 2025 6:11
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj