ÚvodAktualityKde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách v únoru a březnu 2024!
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách v únoru a březnu 2024!

  • 27. ledna 2024
Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.

Fašanková zabijačka v Horních Věstonicích

zabijačkaV sobotu 10. února 2024 od 14:00 hodin pořádá obec Horní Věstonice tradiční fašank (masopust) spojenou se zabijačkou. Akce začíná ve dvě hodiny odpoledne na fotbalovém hřišti. Od 15:00 do 19:00 hodin zahraje cimbálová muzika Lália. Těšit se můžete samozřejmě na ochutnávku zabíjačkových specialit, jako jsou jelítka, jitrnice, ovar a další tradiční vepřové pochoutky. Nebojte se ani přijít v maškarách – fašankové masky jsou vítány. Pro nejmenší návštěvníky bude zajištěn dětský doprovodný program. Zváni jsou všichni ti, kteří chtějí prožít masopustní veselí a vychutnat si atmosféru tradiční zabijačky s ochutnávkou zabíjačkových specialit.
 

Bystřický masopust se zabijačkou

bystřický masopustV sobotu 10. února proběhne také masopust se zabijačkou i ve Velké Bystřici. Náměstí provoní zabijačkové dobroty i masopustní koblihy. Bude možné ochutnat horkou zabijačkovou polévku přímo z kotle, jitrnice, jelita, tlačenku, klobásy i další voňavé speciality. Kromě domácího souboru Haná zpestří masopust i vystoupení bystřických folklorních souborů a odpoledne vyrazí maškary i s medvědem do ulic. Bystřicí tak opět zazní „Zhosta chaso, zhosta, konec masopusta, ostatke se krátijó, jož se nenavrátijó!“.
 

Mělnický masopust

Mělnický masopustMělnický masopust je naplánován na neděli 11. února 2024. Součástí lidových oslav bude od 10:00 do 17:00 hodin masopustní trh s tradiční zabijačkou U dobrého kance (v ulici Palackého). Připojte se také, masky jsou vítány! Bude se zpívat a dovádět, jak jen to půjde. Průvod projde středem města, vystoupí folklorní soubory a o hudební doprovod obstará Řeznická kapela. Čeká na vás tradiční česká zabijačka, prodej studených i teplých lahůdek, barbecue z Brlohu a pivo z pivovaru Němý Medvěd, masopustní průvod, stánkový prodej, program pro děti a kolotoč! Sraz masek je u kašny na náměstí Míru v Mělníku ve 14:00 hodin.
 

Masopustní zabíjačkové hody na Heřmaňáku a Kubáni

jitrniceV sobotu 10. února se "masožravci" mohou těšit na zabíjačkové hody na Kubáni! Návštěvníci trhu si mohou dopřát poctivé jitrnice a jelítka, tlačenku obyčejnou i tlačenku speciál, zabijačkový guláš, drštkovou polévku, černou kroupovou polévku, sádlo se škvarky, škvarkovou pomazánku anebo jitrnicový a jelítkový prejt. Masopustní pochutiny se budou zapíjet buď Kounickou 11° z Kounického pivovaru!

Milovníci vepřového masa si přijdou 17. února 2024 na Řezáčově náměstí v Praze 7 na své. Zdejší farmářské tržiště Heřmaňák se totiž od 9:00 do 14:00 hodin částečně promění v Masopustní zabijačkové hody. Budou se podávat zabijačkové speciality řeznicko-uzenářského rodinného U Kvardů. Všichni příchozí se dosyta nají poctivých jitrnic a jelítek, libové tlačenky, domácích škvarků nebo řemeslného špeku. Přímo na trhu se pak mohou zahřát černou kroupovou polévkou nebo zabijačkovým gulášem.
 

Vepřové hody na Smíchovské náplavce

zabijačkaPřijďte si užít i vepřové hody v Praze! Konat se budou v sobotu 17. února na Smíchovské náplavce od 10:00 do 18:00 hodin. Pro návštěvníky budou samozřejmě připraveny klasické zabíjačkové speciality, jako je jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar. Těšit se můžete také na dobroty z udíren jako klobásy, špeky nebo uzené šunky. Na rožni se boudou točit selátka, a tak se budou ochutnávat různé pečené pochoutky. Nebude chybět pečené koleno, bůček, žebírka, škvarky a spousta street foodových specialit. Sladkou tečkou budou kynuté buchty, koláče a trdelník.
 

Pravá chodská zabijačka v Chodové Plané

Typická chodská zabijačka a vepřové hody se chystají na 2. března 2024 v pivovaru Chodovar v Chodové Plané. Příchozí se mohou těšit na výrobu a prodej zabijačkových specialit na nádvoří před Starou Sladovnou, originální zabíjačkové pivo na čepu a průvod masek Chodovou Planou v doprovodu dechové hudby.
Židlochovický masopust 2025

1. 3.
Židlochovický masopust 2025

Masopustní průvod s moravskou zabijačkou a jarmarkem pro všechny smysly a pro všechny věkové kategorie.

Masopust v Dřevěném městečku ve Valašském muzeu v přírodě

22. 2.
Masopust v Dřevěném městečku ve Valašském muzeu v přírodě

V sobotu 22. února 2025 ožije Dřevěné městečko tradičním masopustním veselím!

Malostranský a hradčanský masopust 2025

1. 3.
Malostranský a hradčanský masopust 2025

Tradiční masopustní průvod masek v kulisách Malé Strany a Hradčan. Průvodu s živou hudbou a maskami se každoročně účastní stovky lidí. Vychází z Loretánského náměstí a jde se přes Malou Stranu na Kampu, kde vyvrcholí veselicí. Sraz do průvodu před hostincem U Černého vola do 13 hodiny.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2025

22. 2.23. 2.
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2025

Ti nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se sjedou na hrad Veveří 22. – 23. února 2025, aby tu během Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita.

Masopust v kouřimském skanzenu 2025

2. 3.
Masopust v kouřimském skanzenu 2025

Pestrobarevný průvod tradičních masek z Hlinecka doprovázený hudbou a tancem projde skanzenem třikrát za den. Mezi obchůzkami si dáte zabijačku, ochutnáte likéry z Kutnohorské palírny, drobotina si vyrobí laufrovský klobouk. Pak si zapráskáte bičem a poslechnete si, jak to o masopustu bývalo kdysi.

Lešetínský Fašank ve Zlíně 2025

15. 2.
Lešetínský Fašank ve Zlíně 2025

Zveme vás 15. 2. 2025 na tradiční masopustní veselici v centru Zlína s vystoupením hudebních a folklorních souborů, průvodem masek, zabijačkou, ukázkou lidových řemesel, atrakcemi pro děti apod.

Humpolecké zabijačkové hody

8. 2.
Humpolecké zabijačkové hody

Vepřové hody pod širým nebem v Humpolci na Horním náměstí.

Český folklorní rok – zvyky a tradice

Český folklorní rok – zvyky a tradice

České lidové zvyky jsou založeny na křesťanské nebo pohanské tradici, často se navíc liší kraj od kraje. Ve městech se v dnešní době udržují méně, avšak na vesnicích jsou stále velmi živé. Zvyky i tradice se nadále těší velkému zájmu všech obyvatel České republiky, pro zahraniční turisty jsou zajímavým zpestřením jejich pobytu, a to zejména přijedou–li do Česka na Vánoce, o masopustu či o Velikonocích.

Zabíjačkové speciality ve vinném sklípku v Bořeticích Gurmánská turistika

Zabíjačkové speciality ve vinném sklípku v Bořeticích

Kromě posezení ve sklípku a degustace vín máme pro vás připraveny speciality z domácí zabíjačky! Ochutnejte ovárek, jitrničky, jelítka, tlačenku, škvarky, klobásky, zabíjačkovou polévku a další speciality – krupoto, nevlezlo, aj. Navštivte Republiku Kraví hora Bořetice!

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika