ÚvodAktualityKde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

  • 19. ledna 2025
Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.

Vepřové hody na masopustu v Máslovicích


Přijďte si užít i vepřové hody na masopust ve strědočeských Máslovicích! Konat se budou v sobotu 25. ledna 2025 od 11:00 hodin. Pro návštěvníky budou samozřejmě připraveny klasické zabíjačkové speciality, jako je jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar. Posílíte se Máslovickým grogy kotlíkem. Masky do průvodu vítány!


Fašanková zabijačka v Horních Věstonicích

zabijačkaV sobotu 1. února 2025 od 14:00 hodin pořádá obec Horní Věstonice tradiční fašank (masopust) spojenou se zabijačkou. Akce začíná ve dvě hodiny odpoledne. Těšit se můžete samozřejmě na ochutnávku zabíjačkových specialit, jako jsou jelítka, jitrnice, ovar a další tradiční vepřové pochoutky. Nebojte se ani přijít v maškarách – fašankové masky jsou vítány. Pro nejmenší návštěvníky bude zajištěn dětský doprovodný program. Zváni jsou všichni ti, kteří chtějí prožít masopustní veselí a vychutnat si atmosféru tradiční zabijačky s ochutnávkou zabíjačkových specialit.
 

Bystřický masopust se zabijačkou

bystřický masopustV sobotu 1. března 2025 proběhne také masopust se zabijačkou i ve Velké Bystřici. Náměstí provoní zabijačkové dobroty i masopustní koblihy. Bude možné ochutnat horkou zabijačkovou polévku přímo z kotle, jitrnice, jelita, tlačenku, klobásy i další voňavé speciality. Kromě domácího souboru Haná zpestří masopust i vystoupení bystřických folklorních souborů a odpoledne vyrazí maškary i s medvědem do ulic. Bystřicí tak opět zazní „Zhosta chaso, zhosta, konec masopusta, ostatke se krátijó, jož se nenavrátijó!“.
 

Mělnický masopust

Mělnický masopustMělnický masopust je naplánován na neděli 2. března 2025. Součástí lidových oslav bude od 10:00 do 17:00 hodin masopustní trh s tradiční zabijačkou U dobrého kance (v ulici Palackého). Připojte se také, masky jsou vítány! Bude se zpívat a dovádět, jak jen to půjde. Průvod projde středem města, vystoupí folklorní soubory a o hudební doprovod obstará Řeznická kapela. Čeká na vás tradiční česká zabijačka, prodej studených i teplých lahůdek, barbecue z Brlohu a pivo z pivovaru Němý Medvěd, masopustní průvod, stánkový prodej, program pro děti a kolotoč! Sraz masek je u kašny na náměstí Míru v Mělníku ve 14:00 hodin.
 

Masopustní zabíjačkové hody na Heřmaňáku a Kubáni

jitrniceV sobotu 8. února 2025 se "masožravci" mohou těšit na zabíjačkové hody na Kubáni! Návštěvníci trhu si mohou dopřát poctivé jitrnice a jelítka, tlačenku obyčejnou i tlačenku speciál, zabijačkový guláš, drštkovou polévku, černou kroupovou polévku, sádlo se škvarky, škvarkovou pomazánku anebo jitrnicový a jelítkový prejt. Masopustní pochutiny se budou zapíjet třeba Kounickou 11° z Kounického pivovaru!

Milovníci vepřového masa si přijdou 15. února 2025 na Řezáčově náměstí v Praze 7 na své. Zdejší farmářské tržiště Heřmaňák se totiž od 9:00 do 14:00 hodin částečně promění v Masopustní zabijačkové hody. Budou se podávat zabijačkové speciality řeznicko-uzenářského rodinného U Kvardů. Všichni příchozí se dosyta nají poctivých jitrnic a jelítek, libové tlačenky, domácích škvarků nebo řemeslného špeku. Přímo na trhu se pak mohou zahřát černou kroupovou polévkou nebo zabijačkovým gulášem.
 

Pravá chodská zabijačka v Chodové Plané

zabijačkaTypická chodská zabijačka a vepřové hody se chystají na 1. března 2025 v pivovaru Chodovar v Chodové Plané. Příchozí se mohou těšit na výrobu a prodej zabijačkových specialit na nádvoří před Starou Sladovnou, originální zabíjačkové pivo na čepu a průvod masek Chodovou Planou v doprovodu dechové hudby.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Hustopečské ostatky 2026

31. 1.
Hustopečské ostatky 2026

Nenechejte si ujít tradiční akci se spoustou zábavy v novém kabátě. Bývalý MASOPUST převzaly OSTATKY. Na ulici Na Hradbách se můžete těšit na zabíjačkové speciality, otevřené sklepy místních vinařů, tombolu nebo průvod nejen Milevských maškar.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

28. 2.1. 3.
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

Ti nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se sjedou na hrad Veveří 28. 2. až 1. 3. 2026, aby tu během 12. ročníku Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Český folklorní rok – zvyky a tradice

Český folklorní rok – zvyky a tradice

České lidové zvyky jsou založeny na křesťanské nebo pohanské tradici, často se navíc liší kraj od kraje. Ve městech se v dnešní době udržují méně, avšak na vesnicích jsou stále velmi živé. Zvyky i tradice se nadále těší velkému zájmu všech obyvatel České republiky, pro zahraniční turisty jsou zajímavým zpestřením jejich pobytu, a to zejména přijedou–li do Česka na Vánoce, o masopustu či o Velikonocích.

Zabíjačkové speciality ve vinném sklípku v Bořeticích Gurmánská turistika

Zabíjačkové speciality ve vinném sklípku v Bořeticích

Kromě posezení ve sklípku a degustace vín máme pro vás připraveny speciality z domácí zabíjačky! Ochutnejte ovárek, jitrničky, jelítka, tlačenku, škvarky, klobásky, zabíjačkovou polévku a další speciality – krupoto, nevlezlo, aj. Navštivte Republiku Kraví hora Bořetice!

Další aktuality

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a během října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
14. září 2025 13:25
Gurmánská turistika

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika