ÚvodAktualityKde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

  • 19. ledna 2025
Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.

Vepřové hody na masopustu v Máslovicích


Přijďte si užít i vepřové hody na masopust ve strědočeských Máslovicích! Konat se budou v sobotu 25. ledna 2025 od 11:00 hodin. Pro návštěvníky budou samozřejmě připraveny klasické zabíjačkové speciality, jako je jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar. Posílíte se Máslovickým grogy kotlíkem. Masky do průvodu vítány!


Fašanková zabijačka v Horních Věstonicích

zabijačkaV sobotu 1. února 2025 od 14:00 hodin pořádá obec Horní Věstonice tradiční fašank (masopust) spojenou se zabijačkou. Akce začíná ve dvě hodiny odpoledne. Těšit se můžete samozřejmě na ochutnávku zabíjačkových specialit, jako jsou jelítka, jitrnice, ovar a další tradiční vepřové pochoutky. Nebojte se ani přijít v maškarách – fašankové masky jsou vítány. Pro nejmenší návštěvníky bude zajištěn dětský doprovodný program. Zváni jsou všichni ti, kteří chtějí prožít masopustní veselí a vychutnat si atmosféru tradiční zabijačky s ochutnávkou zabíjačkových specialit.
 

Bystřický masopust se zabijačkou

bystřický masopustV sobotu 1. března 2025 proběhne také masopust se zabijačkou i ve Velké Bystřici. Náměstí provoní zabijačkové dobroty i masopustní koblihy. Bude možné ochutnat horkou zabijačkovou polévku přímo z kotle, jitrnice, jelita, tlačenku, klobásy i další voňavé speciality. Kromě domácího souboru Haná zpestří masopust i vystoupení bystřických folklorních souborů a odpoledne vyrazí maškary i s medvědem do ulic. Bystřicí tak opět zazní „Zhosta chaso, zhosta, konec masopusta, ostatke se krátijó, jož se nenavrátijó!“.
 

Mělnický masopust

Mělnický masopustMělnický masopust je naplánován na neděli 2. března 2025. Součástí lidových oslav bude od 10:00 do 17:00 hodin masopustní trh s tradiční zabijačkou U dobrého kance (v ulici Palackého). Připojte se také, masky jsou vítány! Bude se zpívat a dovádět, jak jen to půjde. Průvod projde středem města, vystoupí folklorní soubory a o hudební doprovod obstará Řeznická kapela. Čeká na vás tradiční česká zabijačka, prodej studených i teplých lahůdek, barbecue z Brlohu a pivo z pivovaru Němý Medvěd, masopustní průvod, stánkový prodej, program pro děti a kolotoč! Sraz masek je u kašny na náměstí Míru v Mělníku ve 14:00 hodin.
 

Masopustní zabíjačkové hody na Heřmaňáku a Kubáni

jitrniceV sobotu 8. února 2025 se "masožravci" mohou těšit na zabíjačkové hody na Kubáni! Návštěvníci trhu si mohou dopřát poctivé jitrnice a jelítka, tlačenku obyčejnou i tlačenku speciál, zabijačkový guláš, drštkovou polévku, černou kroupovou polévku, sádlo se škvarky, škvarkovou pomazánku anebo jitrnicový a jelítkový prejt. Masopustní pochutiny se budou zapíjet třeba Kounickou 11° z Kounického pivovaru!

Milovníci vepřového masa si přijdou 15. února 2025 na Řezáčově náměstí v Praze 7 na své. Zdejší farmářské tržiště Heřmaňák se totiž od 9:00 do 14:00 hodin částečně promění v Masopustní zabijačkové hody. Budou se podávat zabijačkové speciality řeznicko-uzenářského rodinného U Kvardů. Všichni příchozí se dosyta nají poctivých jitrnic a jelítek, libové tlačenky, domácích škvarků nebo řemeslného špeku. Přímo na trhu se pak mohou zahřát černou kroupovou polévkou nebo zabijačkovým gulášem.
 

Pravá chodská zabijačka v Chodové Plané

zabijačkaTypická chodská zabijačka a vepřové hody se chystají na 1. března 2025 v pivovaru Chodovar v Chodové Plané. Příchozí se mohou těšit na výrobu a prodej zabijačkových specialit na nádvoří před Starou Sladovnou, originální zabíjačkové pivo na čepu a průvod masek Chodovou Planou v doprovodu dechové hudby.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Hustopečské ostatky 2026

31. 1.
Hustopečské ostatky 2026

Nenechejte si ujít tradiční akci se spoustou zábavy v novém kabátě. Bývalý MASOPUST převzaly OSTATKY. Na ulici Na Hradbách se můžete těšit na zabíjačkové speciality, otevřené sklepy místních vinařů, tombolu nebo průvod nejen Milevských maškar.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

28. 2.1. 3.
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

Ti nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se sjedou na hrad Veveří 28. 2. až 1. 3. 2026, aby tu během 12. ročníku Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Český folklorní rok – zvyky a tradice

Český folklorní rok – zvyky a tradice

České lidové zvyky jsou založeny na křesťanské nebo pohanské tradici, často se navíc liší kraj od kraje. Ve městech se v dnešní době udržují méně, avšak na vesnicích jsou stále velmi živé. Zvyky i tradice se nadále těší velkému zájmu všech obyvatel České republiky, pro zahraniční turisty jsou zajímavým zpestřením jejich pobytu, a to zejména přijedou–li do Česka na Vánoce, o masopustu či o Velikonocích.

Zabíjačkové speciality ve vinném sklípku v Bořeticích Gurmánská turistika

Zabíjačkové speciality ve vinném sklípku v Bořeticích

Kromě posezení ve sklípku a degustace vín máme pro vás připraveny speciality z domácí zabíjačky! Ochutnejte ovárek, jitrničky, jelítka, tlačenku, škvarky, klobásky, zabíjačkovou polévku a další speciality – krupoto, nevlezlo, aj. Navštivte Republiku Kraví hora Bořetice!

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika