ÚvodAktualityKde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

  • 19. ledna 2025
Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.

Vepřové hody na masopustu v Máslovicích


Přijďte si užít i vepřové hody na masopust ve strědočeských Máslovicích! Konat se budou v sobotu 25. ledna 2025 od 11:00 hodin. Pro návštěvníky budou samozřejmě připraveny klasické zabíjačkové speciality, jako je jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar. Posílíte se Máslovickým grogy kotlíkem. Masky do průvodu vítány!


Fašanková zabijačka v Horních Věstonicích

zabijačkaV sobotu 1. února 2025 od 14:00 hodin pořádá obec Horní Věstonice tradiční fašank (masopust) spojenou se zabijačkou. Akce začíná ve dvě hodiny odpoledne. Těšit se můžete samozřejmě na ochutnávku zabíjačkových specialit, jako jsou jelítka, jitrnice, ovar a další tradiční vepřové pochoutky. Nebojte se ani přijít v maškarách – fašankové masky jsou vítány. Pro nejmenší návštěvníky bude zajištěn dětský doprovodný program. Zváni jsou všichni ti, kteří chtějí prožít masopustní veselí a vychutnat si atmosféru tradiční zabijačky s ochutnávkou zabíjačkových specialit.
 

Bystřický masopust se zabijačkou

bystřický masopustV sobotu 1. března 2025 proběhne také masopust se zabijačkou i ve Velké Bystřici. Náměstí provoní zabijačkové dobroty i masopustní koblihy. Bude možné ochutnat horkou zabijačkovou polévku přímo z kotle, jitrnice, jelita, tlačenku, klobásy i další voňavé speciality. Kromě domácího souboru Haná zpestří masopust i vystoupení bystřických folklorních souborů a odpoledne vyrazí maškary i s medvědem do ulic. Bystřicí tak opět zazní „Zhosta chaso, zhosta, konec masopusta, ostatke se krátijó, jož se nenavrátijó!“.
 

Mělnický masopust

Mělnický masopustMělnický masopust je naplánován na neděli 2. března 2025. Součástí lidových oslav bude od 10:00 do 17:00 hodin masopustní trh s tradiční zabijačkou U dobrého kance (v ulici Palackého). Připojte se také, masky jsou vítány! Bude se zpívat a dovádět, jak jen to půjde. Průvod projde středem města, vystoupí folklorní soubory a o hudební doprovod obstará Řeznická kapela. Čeká na vás tradiční česká zabijačka, prodej studených i teplých lahůdek, barbecue z Brlohu a pivo z pivovaru Němý Medvěd, masopustní průvod, stánkový prodej, program pro děti a kolotoč! Sraz masek je u kašny na náměstí Míru v Mělníku ve 14:00 hodin.
 

Masopustní zabíjačkové hody na Heřmaňáku a Kubáni

jitrniceV sobotu 8. února 2025 se "masožravci" mohou těšit na zabíjačkové hody na Kubáni! Návštěvníci trhu si mohou dopřát poctivé jitrnice a jelítka, tlačenku obyčejnou i tlačenku speciál, zabijačkový guláš, drštkovou polévku, černou kroupovou polévku, sádlo se škvarky, škvarkovou pomazánku anebo jitrnicový a jelítkový prejt. Masopustní pochutiny se budou zapíjet třeba Kounickou 11° z Kounického pivovaru!

Milovníci vepřového masa si přijdou 15. února 2025 na Řezáčově náměstí v Praze 7 na své. Zdejší farmářské tržiště Heřmaňák se totiž od 9:00 do 14:00 hodin částečně promění v Masopustní zabijačkové hody. Budou se podávat zabijačkové speciality řeznicko-uzenářského rodinného U Kvardů. Všichni příchozí se dosyta nají poctivých jitrnic a jelítek, libové tlačenky, domácích škvarků nebo řemeslného špeku. Přímo na trhu se pak mohou zahřát černou kroupovou polévkou nebo zabijačkovým gulášem.
 

Pravá chodská zabijačka v Chodové Plané

zabijačkaTypická chodská zabijačka a vepřové hody se chystají na 1. března 2025 v pivovaru Chodovar v Chodové Plané. Příchozí se mohou těšit na výrobu a prodej zabijačkových specialit na nádvoří před Starou Sladovnou, originální zabíjačkové pivo na čepu a průvod masek Chodovou Planou v doprovodu dechové hudby.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Hustopečské ostatky 2026

31. 1.
Hustopečské ostatky 2026

Nenechejte si ujít tradiční akci se spoustou zábavy v novém kabátě. Bývalý MASOPUST převzaly OSTATKY. Na ulici Na Hradbách se můžete těšit na zabíjačkové speciality, otevřené sklepy místních vinařů, tombolu nebo průvod nejen Milevských maškar.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

28. 2.1. 3.
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

Ti nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se sjedou na hrad Veveří 28. 2. až 1. 3. 2026, aby tu během 12. ročníku Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Český folklorní rok – zvyky a tradice

Český folklorní rok – zvyky a tradice

České lidové zvyky jsou založeny na křesťanské nebo pohanské tradici, často se navíc liší kraj od kraje. Ve městech se v dnešní době udržují méně, avšak na vesnicích jsou stále velmi živé. Zvyky i tradice se nadále těší velkému zájmu všech obyvatel České republiky, pro zahraniční turisty jsou zajímavým zpestřením jejich pobytu, a to zejména přijedou–li do Česka na Vánoce, o masopustu či o Velikonocích.

Zabíjačkové speciality ve vinném sklípku v Bořeticích Gurmánská turistika

Zabíjačkové speciality ve vinném sklípku v Bořeticích

Kromě posezení ve sklípku a degustace vín máme pro vás připraveny speciality z domácí zabíjačky! Ochutnejte ovárek, jitrničky, jelítka, tlačenku, škvarky, klobásky, zabíjačkovou polévku a další speciality – krupoto, nevlezlo, aj. Navštivte Republiku Kraví hora Bořetice!

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika