ÚvodAktualityBylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku
Gurmánská turistika

Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku

Poslechněte si audio verzi článku
Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň se ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Dobové recepty na velikonoční pokrmy dokládají, že jarní očista organismu bývala součástí životů našich předků a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí.

Jaro plné symbolů

Po dlouhé zimě všichni vítáme jaro, a jak je v české kuchyni zvykem, to, co na jaře vyroste na zahradě ihned putuje do kuchyně a samozřejmě poté i na talíř. V brzkém jaru, kdy zároveň slavíme Velikonoce, jsou to hlavně bylinky. Například mladé kopřivy se sekají do velikonoční nádivky z housky, uzeného masa a vajec, která nechybí na žádném českém velikonočním stole. Co rodina, to jiný recept, ale spařené a nasekané kopřivy tam prostě vždy být musí!

Směs jarních bylinek se dává i do jarních polévek, které se většinou zjemňují kysanou smetanou, jednou z unikátních českých regionálních specialit je polévka ze šťovíku. Zdravou a velmi chutnou jarní polévkou je i jemný krém z medvědího česneku, petrželka a pažitka nesmí chybět ani ve vývarech, ať už jako koření nebo třeba v petrželovém kapání.

 

Šťovíková polévka (Brčálka)

šťovíková polévkaSuroviny:
3/4 l masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky/hrst šťovíkových listů
sůl
mletý pepř
muškátový květ
100 ml smetany
2 žemle, na kostičky nakrájené a opražené na suché pánvi

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme, asi 20 minut povaříme a potom přecedíme. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme. Podáváme s opraženou žemlí.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Café Damián – bylinková kavárna v Žirči Gurmánská turistika

Café Damián – bylinková kavárna v Žirči

Načerpejte síly v kavárně, která dává smysl. Café Damián probudí vaše smysly nejen výbornými zákusky a domácími sirupy Camellus. Navíc podpoříte zaměstnance chráněných dílen, kteří zde pracují.

Amálčina mydlárna – čistě přírodní rostlinná mýdla Životní styl

Amálčina mydlárna – čistě přírodní rostlinná mýdla

Amálčina mydlárna je výrobna přírodních mýdel s dobovým obchůdkem s úžasnou atmosférou umístěná v areálu historického Dvora Krasíkova u Konstantinových Lázní. Jedná se o výrobnu rostlinných mýdel na přírodním základě bez použití syntetických barviv, vůní a konzervantů.

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích Zážitky

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích

Navštivte místo, kde roste radost už tři desítky let. V tomto voňavém návštěvnickém centru firmy Sonnentor objevíte kouzlo výroby biočajů a biokoření a zažijete radost na vlastní kůži.

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu  Lázně a wellness

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu

Moderní nový lázeňský balneoprovoz ve zcela unikátním a jedinečném historickém interiéru v Kašperských Horách.

Farmářské trhy jsou zpět! Nakupte si přímo od farmářů na Náplavce, Hřemaňáku, Jiřáku i Kulaťáku

Farmářské trhy jsou zpět! Nakupte si přímo od farmářů na Náplavce, Hřemaňáku, Jiřáku i Kulaťáku

Po dlouhém zimním spánku se čeští farmáři vracejí zpátky na svá místa. V sobotu se s nimi potkáte na Náplavce u Vltavy, na Heřmaňáku v Holešovicích, na Kulaťáku v Dejvicích i na vinhoradském Jiřáku. Najdete tu všechny své oblíbené pochoutky i nové dodavatele a zboží. Můžete se těšit na své oblíbené prodejce, ale i na novinky, které pro vás organizátoři trhů připravili. Na trzích je jako v předchozích letech k dostání čerstvá zelenina, ovoce, dobré uzeniny, drůbeží maso, mléko a mléčné výrobky, vajíčka, květiny a sazeničky, dobré pečivo, houby, česká a moravská vína, za studena lisované české oleje, koření, sladkovodní ryby, pivo, české knedlíky, mošty nebo med a medové výrobky...

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

České značky: Sonnentor – Bylinkový ráj jižní Moravy v Čejkovicích

České značky: Sonnentor – Bylinkový ráj jižní Moravy v Čejkovicích

Společnost Sonnentor známe jako firmu, která vyrábí bylinné čaje, koření a další kvalitní bioprodukty. Zpracování voňavých surovin se věnuje už od roku 1992 a od roku 2012 láká návštěvníky do svého bylinkového království na zážitkové exkurze, prohlídky bylinných zahrad anebo posezení v kavárně a čajovně. Tím kouzelným místem jsou Čejkovice na Hodonínsku.

Herbadent – kvalitní bylinné výrobky s tradicí Zážitky

Herbadent – kvalitní bylinné výrobky s tradicí

Kořeny Herbadentu sahají do předminulého století. Základ dnešních dentálních přípravků pochází z šedesátých let 20. století. A současné století věnujeme využití tohoto osvědčeného bylinného základu. Pro moderní péči o zdravá ústa.

Bylinkářství Herbata v Týnské uličce Zážitky

Bylinkářství Herbata v Týnské uličce

Koření a byliny Herbata v Týnské uličce v Praze mají dlouhou tradici. Více než čtyřicet let se v něm prodávají nejen bylinky a koření, ale také mýdla, přírodní koupele a další léčivé produkty.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika