Jaro plné symbolů

Po dlouhé zimě všichni vítáme
jaro, a jak je
v české kuchyni zvykem, to, co na jaře vyroste na zahradě ihned putuje do kuchyně a samozřejmě poté i na talíř. V brzkém jaru, kdy zároveň slavíme
Velikonoce, jsou to hlavně bylinky. Například mladé
kopřivy se sekají do
velikonoční nádivky z housky, uzeného masa a vajec, která nechybí na žádném českém velikonočním stole. Co rodina, to jiný recept, ale spařené a nasekané
kopřivy tam prostě vždy být musí!
Směs jarních bylinek se dává i do jarních polévek, které se většinou zjemňují kysanou smetanou, jednou z unikátních českých regionálních specialit je polévka ze
šťovíku. Zdravou a velmi chutnou jarní polévkou je i jemný krém z
medvědího česneku,
petrželka a
pažitka nesmí chybět ani ve vývarech, ať už jako koření nebo třeba v petrželovém kapání.
Šťovíková polévka (Brčálka)

Suroviny:
3/4 l masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky/hrst šťovíkových listů
sůl
mletý pepř
muškátový květ
100 ml smetany
2 žemle, na kostičky nakrájené a opražené na suché pánvi
Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme, asi 20 minut povaříme a potom přecedíme. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme. Podáváme s opraženou žemlí.
Prozkoumejte, jak se Velikonoce slaví v České republice s tradičními bylinkami a jarními polévkami. Ochutnejte regionální speciality a objevte místní farmářské trhy.
Tradičně se používají mladé kopřivy, které se sekají do velikonoční nádivky. Dále se jarní bylinky přidávají do polévek.
Šťovíková polévka, známá také jako Brčálka, je unikátní česká regionální specialita zjemňovaná smetanou s přídavkem nadrobno nakrájených šťovíkových listů.
Na jaře se konají farmářské trhy v různých lokalitách a množství gastronomických slavností, jako jsou Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové.
Bylinky zahrají klíčovou roli v jarní české kuchyni, kdy ihned po vyrašení na zahradě jsou využívány v kuchyni na přípravu jarních polévek a dalších pokrmů.
Na trzích jsou k dostání čerstvá zelenina, ovoce, uzeniny, drůbeží maso, mléčné výrobky, květiny a mnoho dalších.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.