ÚvodAktualityBylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku
Gurmánská turistika

Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku

Poslechněte si audio verzi článku
Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň se ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Dobové recepty na velikonoční pokrmy dokládají, že jarní očista organismu bývala součástí životů našich předků a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí.

Jaro plné symbolů

Po dlouhé zimě všichni vítáme jaro, a jak je v české kuchyni zvykem, to, co na jaře vyroste na zahradě ihned putuje do kuchyně a samozřejmě poté i na talíř. V brzkém jaru, kdy zároveň slavíme Velikonoce, jsou to hlavně bylinky. Například mladé kopřivy se sekají do velikonoční nádivky z housky, uzeného masa a vajec, která nechybí na žádném českém velikonočním stole. Co rodina, to jiný recept, ale spařené a nasekané kopřivy tam prostě vždy být musí!

Směs jarních bylinek se dává i do jarních polévek, které se většinou zjemňují kysanou smetanou, jednou z unikátních českých regionálních specialit je polévka ze šťovíku. Zdravou a velmi chutnou jarní polévkou je i jemný krém z medvědího česneku, petrželka a pažitka nesmí chybět ani ve vývarech, ať už jako koření nebo třeba v petrželovém kapání.

 

Šťovíková polévka (Brčálka)

šťovíková polévkaSuroviny:
3/4 l masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky/hrst šťovíkových listů
sůl
mletý pepř
muškátový květ
100 ml smetany
2 žemle, na kostičky nakrájené a opražené na suché pánvi

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme, asi 20 minut povaříme a potom přecedíme. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme. Podáváme s opraženou žemlí.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Café Damián – bylinková kavárna v Žirči Gurmánská turistika

Café Damián – bylinková kavárna v Žirči

Načerpejte síly v kavárně, která dává smysl. Café Damián probudí vaše smysly nejen výbornými zákusky a domácími sirupy Camellus. Navíc podpoříte zaměstnance chráněných dílen, kteří zde pracují.

Amálčina mydlárna – čistě přírodní rostlinná mýdla Životní styl

Amálčina mydlárna – čistě přírodní rostlinná mýdla

Amálčina mydlárna je výrobna přírodních mýdel s dobovým obchůdkem s úžasnou atmosférou umístěná v areálu historického Dvora Krasíkova u Konstantinových Lázní. Jedná se o výrobnu rostlinných mýdel na přírodním základě bez použití syntetických barviv, vůní a konzervantů.

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích Zážitky

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích

Navštivte místo, kde roste radost už tři desítky let. V tomto voňavém návštěvnickém centru firmy Sonnentor objevíte kouzlo výroby biočajů a biokoření a zažijete radost na vlastní kůži.

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu  Lázně a wellness

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu

Moderní nový lázeňský balneoprovoz ve zcela unikátním a jedinečném historickém interiéru v Kašperských Horách.

Farmářské trhy jsou zpět! Nakupte si přímo od farmářů na Náplavce, Hřemaňáku, Jiřáku i Kulaťáku

Farmářské trhy jsou zpět! Nakupte si přímo od farmářů na Náplavce, Hřemaňáku, Jiřáku i Kulaťáku

Po dlouhém zimním spánku se čeští farmáři vracejí zpátky na svá místa. V sobotu se s nimi potkáte na Náplavce u Vltavy, na Heřmaňáku v Holešovicích, na Kulaťáku v Dejvicích i na vinhoradském Jiřáku. Najdete tu všechny své oblíbené pochoutky i nové dodavatele a zboží. Můžete se těšit na své oblíbené prodejce, ale i na novinky, které pro vás organizátoři trhů připravili. Na trzích je jako v předchozích letech k dostání čerstvá zelenina, ovoce, dobré uzeniny, drůbeží maso, mléko a mléčné výrobky, vajíčka, květiny a sazeničky, dobré pečivo, houby, česká a moravská vína, za studena lisované české oleje, koření, sladkovodní ryby, pivo, české knedlíky, mošty nebo med a medové výrobky...

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

České značky: Sonnentor – Bylinkový ráj jižní Moravy v Čejkovicích

České značky: Sonnentor – Bylinkový ráj jižní Moravy v Čejkovicích

Společnost Sonnentor známe jako firmu, která vyrábí bylinné čaje, koření a další kvalitní bioprodukty. Zpracování voňavých surovin se věnuje už od roku 1992 a od roku 2012 láká návštěvníky do svého bylinkového království na zážitkové exkurze, prohlídky bylinných zahrad anebo posezení v kavárně a čajovně. Tím kouzelným místem jsou Čejkovice na Hodonínsku.

Herbadent – kvalitní bylinné výrobky s tradicí Zážitky

Herbadent – kvalitní bylinné výrobky s tradicí

Kořeny Herbadentu sahají do předminulého století. Základ dnešních dentálních přípravků pochází z šedesátých let 20. století. A současné století věnujeme využití tohoto osvědčeného bylinného základu. Pro moderní péči o zdravá ústa.

Bylinkářství Herbata v Týnské uličce Zážitky

Bylinkářství Herbata v Týnské uličce

Koření a byliny Herbata v Týnské uličce v Praze mají dlouhou tradici. Více než čtyřicet let se v něm prodávají nejen bylinky a koření, ale také mýdla, přírodní koupele a další léčivé produkty.

Další aktuality

Zmrzlinové potěšení: tipy, kde si dát lahodný nanuk

Nanuk je fenomén! První nanuk, tedy mražený smetanový krém s dřevěným držátkem, spatřil v Česku světlo světa už v roce 1938, kdy mraženou pochoutku začala vyrábět pražská firma Vašata a spol. Název Nanuk byl odvozen od inuitského lovce Nanuka, hlavní postavy dokumentárního filmu Roberta Flahertyho z roku 1922. Pro Eskymáky představuje Nanuk boha – pána medvědů. Víte, že Den nanuků se slaví každoročně 14. srpna?
16. září 2025 1:22
Gurmánská turistika

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a během října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
14. září 2025 13:25
Gurmánská turistika

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika