ÚvodAktualityBylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku
Gurmánská turistika

Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku

Poslechněte si audio verzi článku
Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň se ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Dobové recepty na velikonoční pokrmy dokládají, že jarní očista organismu bývala součástí životů našich předků a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí.

Jaro plné symbolů

Po dlouhé zimě všichni vítáme jaro, a jak je v české kuchyni zvykem, to, co na jaře vyroste na zahradě ihned putuje do kuchyně a samozřejmě poté i na talíř. V brzkém jaru, kdy zároveň slavíme Velikonoce, jsou to hlavně bylinky. Například mladé kopřivy se sekají do velikonoční nádivky z housky, uzeného masa a vajec, která nechybí na žádném českém velikonočním stole. Co rodina, to jiný recept, ale spařené a nasekané kopřivy tam prostě vždy být musí!

Směs jarních bylinek se dává i do jarních polévek, které se většinou zjemňují kysanou smetanou, jednou z unikátních českých regionálních specialit je polévka ze šťovíku. Zdravou a velmi chutnou jarní polévkou je i jemný krém z medvědího česneku, petrželka a pažitka nesmí chybět ani ve vývarech, ať už jako koření nebo třeba v petrželovém kapání.

 

Šťovíková polévka (Brčálka)

šťovíková polévkaSuroviny:
3/4 l masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky/hrst šťovíkových listů
sůl
mletý pepř
muškátový květ
100 ml smetany
2 žemle, na kostičky nakrájené a opražené na suché pánvi

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme, asi 20 minut povaříme a potom přecedíme. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme. Podáváme s opraženou žemlí.
Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Amálčina mydlárna – čistě přírodní rostlinná mýdla Životní styl

Amálčina mydlárna – čistě přírodní rostlinná mýdla

Amálčina mydlárna je výrobna přírodních mýdel s dobovým obchůdkem s úžasnou atmosférou umístěná v areálu historického Dvora Krasíkova u Konstantinových Lázní. Jedná se o výrobnu rostlinných mýdel na přírodním základě bez použití syntetických barviv, vůní a konzervantů.

České značky: Sonnentor – Bylinkový ráj jižní Moravy v Čejkovicích

České značky: Sonnentor – Bylinkový ráj jižní Moravy v Čejkovicích

Společnost Sonnentor známe jako firmu, která vyrábí bylinné čaje, koření a další kvalitní bioprodukty. Zpracování voňavých surovin se věnuje už od roku 1992 a od roku 2012 láká návštěvníky do svého bylinkového království na zážitkové exkurze, prohlídky bylinných zahrad anebo posezení v kavárně a čajovně. Tím kouzelným místem jsou Čejkovice na Hodonínsku.

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích Zážitky

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích

Navštivte místo, kde roste radost už tři desítky let. V tomto voňavém návštěvnickém centru firmy Sonnentor objevíte kouzlo výroby biočajů a biokoření a zažijete radost na vlastní kůži.

Farmářské trhy jsou zpět!

Farmářské trhy jsou zpět!

Po dlouhém zimním spánku se čeští farmáři vracejí zpátky na svá místa. V sobotu se s nimi potkáte na Náplavce u Vltavy, na Heřmaňáku v Holešovicích, na Kulaťáku v Dejvicích i na vinhoradském Jiřáku. Najdete tu všechny své oblíbené pochoutky i nové dodavatele a zboží.

Herbadent – kvalitní bylinné výrobky s tradicí Zážitky

Herbadent – kvalitní bylinné výrobky s tradicí

Kořeny Herbadentu sahají do předminulého století. Základ dnešních dentálních přípravků pochází z šedesátých let 20. století. A současné století věnujeme využití tohoto osvědčeného bylinného základu. Pro moderní péči o zdravá ústa.

Café Damián – bylinková kavárna v Žirči Gurmánská turistika

Café Damián – bylinková kavárna v Žirči

Načerpejte síly v kavárně, která dává smysl. Café Damián probudí vaše smysly nejen výbornými zákusky a domácími sirupy Camellus. Navíc podpoříte zaměstnance chráněných dílen, kteří zde pracují.

Bylinkářství Herbata v Týnské uličce Zážitky

Bylinkářství Herbata v Týnské uličce

Koření a byliny Herbata v Týnské uličce v Praze mají dlouhou tradici. Více než čtyřicet let se v něm prodávají nejen bylinky a koření, ale také mýdla, přírodní koupele a další léčivé produkty.

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu  Lázně a wellness

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu

Moderní nový lázeňský balneoprovoz ve zcela unikátním a jedinečném historickém interiéru v Kašperských Horách.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika