ÚvodAktualityVychutnejte si zabijačkové a vepřové hody v restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

Vychutnejte si zabijačkové a vepřové hody v restauracích CzechSpecials

Zabijačka se v českých zemích odehrává odedávna. Jedná se o společenskou událost, při které se v kruhu rodinném, občas i za účasti řezníka, porazí doma chované prase. Pro zabijačku bylo nejběžnější období zimní, konkrétně prosinec. Důvodem bylo snadnější uchování masa, které vydrží déle čerstvé právě v zimních měsících. Zabití prasete a následné zpracování masa bývá časově poměrně náročné. Proto bývá zabijačka vhodnou příležitostí, jak se sejít s celou rodinou a přáteli. Jedná se o společenskou událost, popíjí se domácí kořalky a hoduje se při muzice dlouho do noci.
Na domácích zabijačkách se nejčastěji připravují tlačenky, jelita, jitrnice, klobásy, ovar, vydatná zabijačková polévka nebo paštika. Většinu těchto pochoutek nabízejí v tomto období i certifikované restaurace CzechSpecials.
 
7.-9.2. můžete v restauraci U Pinkasů ochutnat žemlový a kroupový pečený prejt s lepenicí nebo ovarové koleno s vejmrdou. Až do 14.2. vám v Pivovarském domě Benedict nabídnou zabijačkové speciality, jelítkový prejt s bramborovou lepenicí nebo zabijačkový vepřový guláš s domácími bramborovými knedlíky se škvarkama a cibulí. Vepřové hody si nenechte ujít 17.-18.2. ani v restauraci U Klimešů.

Obecní dům si pro vás připravil 24.2. Zabijačku v Pivnici a do restaurace Mlýnský domov zajděte 1.3. na zabijačkový guláš, jitrnice, jelita, zabijačkovou polévku, tlačenku, škvarky a další speciality české kuchyně. A samozřejmě i další certifikované restaurace připravují vepřové hody nebo zabijačky: Masopustní vepřové hody v Malešickém mikropivovaru (3.2.), Zabijačkový jarmark Na Pekárně v Čakovičkách (3.2.), Pivovarská zabijačka v Pivovaru Lednice (3.2.) nebo Masopust a prodej domácích zabíjačkových produktů v Hostinci U Hubálků (3.2.).
Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Restaurace U Klimešů Gurmánská turistika

Restaurace U Klimešů

Díky zdařilé rekonstrukci je restaurace moderním podnikem, který dokáže kvalitně a rychle obsloužit všechny své hosty.

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

My, Češi pivo milujeme a jsme na něj právem hrdí. Kam, ale vyrazit na jedno pěkně orosené v hlavním městě? I zde se pivo nejlépe pije hlavně v tradičních hospůdkách, ale v poslední době vzniklo i mnoho moderních pivnic, kam směřují hlavně mladší hosté. K dobrému pivu neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Kam si tedy na pivo a vynikající jídlo třeba v Praze zajít? Vodítkem pro vás může být modré logo na dveřích certifikovaných restaurací Czech Specials.

Restaurace Narpa Gurmánská turistika

Restaurace Narpa

Dbáme na tradice obce Lány jakožto sídla našich prezidentů. Rodinná restaurace s kvalitní českou kuchyní a Plzeňským pivem. Skvělé speciality ze zvěřiny

Malešický mikropivovar Gurmánská turistika

Malešický mikropivovar

Pivovarská restaurace s letní zahrádkou a s odděleným salónkem až pro 50 osob, oblíbeným pro pořádání soukromých či firemních večírků. 10 rotujících výčepních kohoutů, výběrová pivotéka s lahvovými pivy z celého světa. Domácí kuchyně včetně každodenního poledního menu.

Další aktuality

Pivní stezky pěšky i na kole: tipy na pivní putování po Česku

V mapách je nenajdete, ale přilákají více návštěvníků než kdejaká turistická trasa: řeč je o pivních stezkách. Podobně jako minipivovary zažívají nebývalý rozkvět a milovníkům piva nabízí vedle chuťových zážitků také zdravý pohyb na čerstvém vzduchu a seznámení s místy, která na své objevení teprve čekají.
4. říjen 2024 14:00
Gurmánská turistika

Čtyři místa, na nichž vám budou mazat med kolem pusy

Nic nezahřeje v sychravé podzimní dny lépe než horký čaj s medem či medovina. Sladké speciality si v říjnu 2024 budete moci vychutnat na tradičních slavnostech či jarmarcích. Užijte si výlety na čtyři místa, které budou na podzim sladké jako med. Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
2. říjen 2024 9:35
Gurmánská turistika

Kalendář 2024: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
1. říjen 2024 22:23
Gurmánská turistika

Kilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října 2024

Na podzimních gastronomických slavnostech skutečně můžete nachodit pěkných pár kilometrů, třeba při gastrofestivalu v Malé Úpě anebo na Jablečném dni na zámku Krásný Dvůr. Na Břevnovském posvícení zase lákají vedle stánků s dobrotami k procházkám klášterní zahrady a při dalších food festivalech se podíváte třeba do Slaného nebo k rybníku Rožmberk.
29. září 2024 9:00
Gurmánská turistika

Svatý Martin 2024: tipy na slavnosti, kde ochutnáte první mladé víno a křehoučkou husičku

Ať už svatý Martin letos přijede na bílém nebo blátivém koni, opět s sebou přiveze svatomartinské víno, lampionové průvody, hody a slavnosti. Pozadu samozřejmě nesmí zůstat husy – svým kejháním prý světce kdysi natolik rušily při kázání, že za to dodnes končí na pekáčích. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na tipy, kam můžete vyrazit.
29. září 2024 1:11
Gurmánská turistika

Oslavte svatého Václava ochutnávkou zajímavého piva

Od roku 2013 se v předvečer svátku sv. Václava slaví Den českého piva. Osoba svatého Václava je spjata nejen s českou historií, ale i s českým národním nápojem, proto jej v již roce 1357 jmenoval Karel IV. patronem českého piva. V průběhu svatováclavského víkendu se koná řada akcí, které by si milovníci zlatavého moku neměli nechat uniknout. Vypravíte se do Svijan, Plzně, na Mnichovický Oktoberfest nebo na pivobraní do Želivi?
27. září 2024 8:00
Gurmánská turistika

Podlehněte svodům vinných sklípků

Nechte se nalákat svůdnou chutí a vůní moravského i českého vína a vydejte se na výpravu do sklípku či na některá z podzimních jihomoravských vinobraní. Ať už budete plánovat romantiku ve dvou nad sklenkou vína či bujaré posezení s přáteli, inspirujte se našimi dnešními tipy a vydejte se na skvělou výpravu za vínem.
25. září 2024 8:00
Gurmánská turistika

Kam se letos ještě vydat za burčákem? Tipy, kde víno poteče proudem

Také milujete tu sladkou chuť burčáku? Chopte se tedy četných příležitostí a užijte si poslední dny babího léta na burčákových slavnostech nebo turistických akcí. Začátkem října se totiž burčák objeví na vyhlášených burčákových slavnostech v Hustopečích, na spoustě vinobraní a pohodových pochodech. Stačí si jen vybrat a vyrazit.
23. září 2024 16:00
Gurmánská turistika