ÚvodČeská nejKulturníTalián – pivní pochoutka s českým původem
Kulturní

Talián – pivní pochoutka s českým původem

Když se řekne talián, může jít o hovorové označení Itala. Když ovšem tohle slovo padne v souvislosti s Prahou, patrně se jedná o masovou specialitu, která přišla na svět v 19. století ve staroměstském řeznictví pana Emanuela Uggého – a to byl, jak jméno napovídá, skutečný Talián.
Navzdory jméno byl ovšem Emanuel Uggé (1835–1907) rodák z Prahy. Syn italského obchodníka Alexandra Uggého a jeho ženy Marie, sám pražský měšťan, zapálený činovník Sokola a přítel Jindřicha Fügnera, spoluzakladatele sokolského hnutí, byl především známý pražský uzenář. Podle vlastní receptury začal ve svém řeznictví a uzenářství v Rybné ulici na Starém MěstěPraze vyrábět takzvanou Uggého pivní pochoutku. Právě to jsou dnešní pověstní taliáni.

Správný talián vypadá jako uzenka, ovšem s uzením výrobní postup nemá nic společného. Pan Uggé je nakládal do láku a zákazníkům je nabízel teplé i studené. Mlsní Pražané jim říkali užovky nebo taliáni, protože se na ně chodilo k Uggému aneb „k Taliánovi“ – a tento název se uchytil. Talián s pivem a křupavým rohlíkem býval tak oblíbenou svačinkou, že se dokonce dostal i na filmové plátno – například ve filmu Adéla ještě nevečeřela si na nich pochutnává herec Rudolf Hrušínský.

Recept, výrobní postup i směs koření sice pan Uggé tajil, ale protože si výrobek nenechal patentovat, Prahu záhy zaplavily výrobky dalších uzenářů. Taliáni se vyrábějí dodnes, a to podobně jako kdysi, ze směsi telecího, mladého hovězího i vepřového masa. Původní hovězí střívka už často nahradila umělá, ovšem kouzlo taliánů spočívalo v detailu, a tím bylo a dodnes zůstává koření. Uggé prý na své originální taliány používal pepř, zázvor, kardamom a česnek, jiní řezníci přidávali ještě citronovou kůru, jiní zase nedali dopustit na směs tymiánu a koriandru.

Někteří uzenáři vyrábějí i zauzené taliány, které jsou trvanlivější, jinak jsou ovšem nejlepší samozřejmě čerstvé. Ohřívají se stejně jako párky, jen delší dobu a na mírnější stupeň. Taliána pak stačí svléknout ze střívka a podobně jako dřív ho doplnit křenem, hořčicí, rohlíkem nebo chlebem a hlavně dobrým pivem.
 
České pivo – nejlepší pivo na světě

České pivo – nejlepší pivo na světě

Prastaré receptury i prvotřídní kvalita domácích surovin včetně regionálních pramenů lahodné vody jsou zárukou vynikajících vlastností výrobků více než 100 českých pivovarů. Průměrná roční spotřeba piva se České republice již delší dobu drží nad hranicí 160 litrů (tedy 320 půllitrů piva) na osobu, což je nejvíce na celém světě.

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Hledáte pivovary, které vaří opravdu kvalitní pivo? Kde si vyberete z mnoha pivních druhů a stylů a téměř se stoprocentní jistotou najdete něco, co vám zachutná? Nechali jsme si poradit od odborníků a připravili pro vás výběr podniků, kde nebudete vědět, co ochutnat dřív.

Pět nových minipivovarů: které pivo vám bude chutnat víc?

Pět nových minipivovarů: které pivo vám bude chutnat víc?

Počet českých pivovarů stále stoupá. Ačkoli odborníci tvrdili, že se jich uživí nanejvýš 250, nyní byste ve všech krajích napočítali celkem 44 velkých podniků s výstavem nad 10 000 hektolitrů ročně a 302 minipivovarů. Portál Kudy z nudy vám představí pět novinek v pivním světě.

Luxusní zážitek pro gurmány: restaurace, kde ochutnáte skvělé steaky a maso

Luxusní zážitek pro gurmány: restaurace, kde ochutnáte skvělé steaky a maso

Milujete maso ve všech úpravách, chutích a podobách? Nechte se pozvat do několika restaurací, kde na vaše oči, nosy i jazyky čeká nefalšovaný festival zážitků: ochutnejte brazilské speciality, pochoutky z dokonale vyzrálého bizoního masa, hovězí z plemene Aberdeen Angus anebo ryby chované v krasových vodách Moravského krasu.

Profesionální techniky pečení a zdobení dortů

Na našem kurzu si upečeme netradiční korpus a naučíme vás pracovat s jednotlivými vrstvami a náplněmi, které udělají váš dort neodolatelným. Přijďte se to naučit.
Praha 8, Praha

Dorty pro začátečníky

Kurz je doslova napěchovaný informacemi a dovednostmi, které pak uplatníte při tvorbě vlastních sladkých zázraků. Od výroby, až po nazdobení. Nebudou chybět techniky práce s různými materiály, ukážeme si nanášení textur a další vychytávky, které povedou k dokonale nazdobenému dortu.
Praha 8, Praha

Kurz zdobení dortů

Kurz je doslova napěchovaný informacemi a dovednostmi, které pak uplatníte při tvorbě vlastních sladkých zázraků. Od výroby, až po nazdobení. Nebudou chybět techniky práce s různými materiály, ukážeme si nanášení textur a další vychytávky, které povedou k dokonale nazdobenému dortu.
Praha 8, Praha

Pralinky pro začátečníky

Jak správně vyrobit pralinky.
Praha 8, Praha

Vánoční Malý cukrář – pečení perníčků

Nechte děti zažít pravou atmosféru vánoční dílny a odnést si domů vlastnoručně vytvořené perníčky! Přihlaste se už dnes a užijte si s námi sladký adventní čas!
Praha 8, Praha

Kluziště na koupališti v Ládví

Praha 8 otevírá nejen pro obyvatele této městské části kluziště na koupališti v Ládví. Kluziště bude otevřeno do konce února 2025 v závislosti na počasí.
Praha 8, Praha

Vánoční večírky v Beachklubu Ládví

Hledáte to správné místo pro váš vánoční večírek? Beachklub Ládví je tou správnou volbou.
Praha 8, Praha

Betlémy 2024 – Kostel sv. Terezie od Dítěte Ježíše v Kobylisích

Kromě klasického betléma s dřevěnými figurkami je specialitou našeho kostela korálkový betlém. Je to originální dílo farníka pana Jiřího Janáka. Má mnoho zvláštností. Koledníci jsou stylizováni do českých a moravských krojů (vše z korálků). Mezi ovečkami najdete i černou ovci.
Praha 8, Praha

Aktivity v okolí

Vodárenská věž Mazanka v Libni

Vodárenská věž Mazanka stojí na rozhraní Libně a Ďáblic. V roce 1904 tuto 42 metrů vysokou stavbu na kruhovém půdorysu vystavěl architekt František Schlaffer. Vešlo se do ní 178 m3 vody, kterou přes 60 let zásobovala pražskou Libeň. Od roku 1988 svému účelu neslouží, vznikl zde prostor k bydlení.
Praha 8, Praha

Outdoor aktivity po celé ČR

Zajistíme pro vás outdoorové aktivity po celé ČR. Můžete vyzkoušet buď jednotlivé aktivity, jako jsou lana, MTB, rafty, lyže, nebo různé speciální programy se strategií, legendou, sportovně či zábavně laděné pro jednotlivce nebo skupiny (např. teambuilding).
Praha 8, Praha

Studio Lukeš – kurzy kreslení pravou mozkovou hemisférou

Přestaňte čmárat, začněte kreslit pravou mozkovou hemisférou. Kreslení pravou mozkovou hemisférou nemá nic společného s talentem, jde o odstranění bloku, který vám brání kreslit.
Praha 8, Praha

Cvičení pro maminky a pro děti v Praze

Jsme tu pro všechny maminky a děti, které si chtějí protáhnout svá těla, zablbnout a užít si legraci. Organizujeme lekce pro maminky, děti, sourozence.
Praha 8, Praha

Sladkosti s radostí – cukrářské kurzy

Organizujeme cukrářské kurzy pro dospělé i děti v Praze. Přijďte se odreagovat, vystoupit ze stínu a naučit se něco nového z cukrařiny. Zvládnete upéct a nazdobit krásný dortík, upečete si makronky, naučíte se kouzlit s trezírovacími špičkami, jak pracovat s čokoládou, budete umět skvělé pralinky.
Praha 8, Praha

Masážní a relaxační studio Magnolia v Praze

Kvalitní relaxační služby v příjemném prostředí nově otevřeného studia Magnolia.
Praha 8, Praha

Koupaliště Ládví

Plavecký bazén se po dlouhých letech a náročné rekonstrukci opět otevřel veřejnosti. Na plavce tu čeká třicetimetrový bazén, pro děti je připraveno brouzdaliště a všichni si mohou zahrát pétanque, nebo se občerstvit v restauraci.
Praha 8, Praha

Tenisová škola ESO Praha

Přivítáme každého, kdo se chce naučit hrát tenis tak, aby měl ze hry radost. Hlavní náplní tenisové školy je výuka tenisu dětí a mládeže. Každý pracovní den je celé odpoledne věnováno dětem. A to nejen po stránce tenisové, ale i kondiční se spoustou zábavy a her.
Praha 8, Praha

Ubytování a restaurace

Pivovar Ládví Cobolis

Pivovar Ládví Cobolis vznikl v Kulturním domě Ládví na přelomu let 2017 a 2018. Původní restaurace je od základů přestavěna na moderní podnik kombinující industriální styl se dřevem.
Praha, Praha

Tichá kavárna – pražská kavárna s neslyšící obsluhou

Tichá kavárna je první pražskou kavárnou, kde pracuje neslyšící obsluha. Kavárnu naleznete na Praze 8 – Kobylisích. Nabízí vám příjemné posezení v nekuřáckém a bezbariérovém prostředí, jehož součástí je také dětský koutek.
Praha 8, Praha

Pivní rarity v pivovaru u Bulovky

Jsme v současné době jediní v Čechách, kteří točí pivo z dřevěného, vysmoleného sudu. Můžete ochutnat dokonce první zmrzlinu v Čechách, která se vyrábí z pivních ingrediencí.
Praha 8, Praha

Restaurace Beachklub Ládví

Restaurace leží uprostřed jednoho z největších sportovních areálů v Praze – Beachklubu Ládví, kousek od metra C Ládví a Ďáblického Háje. Restaurace má certifikát CzechSpecials a šéfkuchař Josef Holkup pro vás denně chystá menu z čerstvých a kvalitních surovin. Na čepu máme Plzeň.
Praha 8, Praha

Hotel a restaurace Svatojánský dvůr na Střížkově

Střížkovský rodinný hotel a restaurace se nachází v budově historického dvora, o němž jsou první zmínky již z počátku 13. století.
Praha 8, Praha

Pizza Modena – rodinná tradice a prvotřídní suroviny na Praze 8

Pizza Modena, rodinná pizzerie na Praze 8, funguje přes 10 let. Specializuje se na pizzy s prvotřídními surovinami, jako jsou šunka od kosti a kvalitní italské salámy. Nabízí pizzu ve dvou velikostech (33 cm a 40 cm) a rozvoz zdarma do konkrétních částí Prahy, od Bohnic po Prosek.
Praha 8, Praha

Hotel Duo na Střížkově

Hotel Duo se nachází v Praze, pouhých 200 metrů od stanice metra Střížkov, a nabízí ubytování vhodné pro obchodní cestující i turisty.
Praha 9, Praha

Restaurace Parčík

Restaurace parčík je umístěna na břehu jezírka v Parku Přátelství na Proseku. Posezení na letní terásce je umístěné přímo nad vodou.
Praha 9, Praha