1. Praha, pivovar Cobolis a pivotéka Sedm stupňů
Na přelomu let 2017 a 2018 v prostoru bývalé restaurace
kulturního domu Ládví
v
Praze vznikl
pivovar Cobolis. Budova prošla rekonstrukcí a pivovar se nyní může chlubit krásnými prostory. Nejdůležitější je ale pivo: v Cobolisu si můžete vychutnat jak
spodně kvašená piva plzeňského typu, tak i voňavější svrchně kvašené či spodně kvašené
speciály. V pivovarské restauraci je na čepu stabilně deset piv, celkově se jich ale vyrábí
několik desítek druhů. Škála se navíc pořád rozšiřuje a v sezoně obměňuje. Účelem je ukázat návštěvníkům různé styly, druhy a
rozmanitost, aby při každé návštěvě objevili kromě základu vždy nějaké novinky, které stojí za to vyzkoušet. Zajímavostí Cobolisu je vlastní pekařství. Pokud sem zajdete na pivo, můžete k některé z pivních dobrot přikusovat třeba
domácí preclíky nebo křupavý chleba.
Jako bonus přidáváme k výčtu 14+14 jeden bonusový tip:
pivotéku Sedm stupňů, kde ochutnáte ta nejlepší
craftová piva. Čím se liší od ostatních? Sklep vychlazený na 7° je umístěn přímo pod výčepem a cesta piva ze sudu do půllitru tak měří přibližně jen 1,5 metru, což zaručuje jeho nejvyšší kvalitu. Pivovari.cz si zkrátka řekli, že české řemeslné pivo už nebude v
Karlíně trpět v nedůstojných podmínkách v pokojové teplotě a odteď si bude vrnět blahem. Vrňte s nimi!
2. Středočeský kraj a pivovar Libertas v Úvalech
Jsme pivovarníci, kteří usilují o dokonalost, říkají o sobě lidé z
pivovaru Libertas. Vyrostl v
Úvalech na místě bývalé betonárky a různorodá piva, od
spodně kvašených plzeňského typu přes spodně i svrchně kvašené speciály až po ochucená, vaří od roku 2019. A protože nikde nechutná pivo tak dobře jako v pivovaru, v Úvalech si můžete dát pivo na
stojáka, posedět u velkého stolu v moderně střiženém interiéru nebo na zastřešené terase v zahradě. K vychlazenému pivu vám tu nabídnou
pivní pochoutky s čerstvým chlebem, o víkendech a v létě
alternativní tematické kuchyně, foodtrucky anebo grilované dobroty. Pivovar dodává pivo do řady pražských a středočeských podniků a plní do sudů, skleněných lahví a džbánků, zájemci mohou přijít i na
prohlídku s degustací. A zajímavost? Kolem pivovaru vede Městská naučná stezka, která vede například k místu zvaném
Stonehenge s menhiry a kamennou spirálou nebo k
rozhledně Vinice.
3. Jihočeský kraj a pivovar Obora v Malšicích
Pro
pivovar Obora, který vaří světlé
ležáky Žitohola,
Ježibaba a další, jsou důležitá slova lokální, udržitelné a domácí. Všechny kroky tu na sebe navazují. Pivo se vaří z chmele a sladovnického ječmene, které r
ostou rovnou vedle pivovaru. Vaří se za pomocí zelené energie z bioplynové elektrárny. Kromě piva vyprodukuje podnik samozřejmě i bio odpad. Mlátem a kvasnicemi tu krmí krávy, z hnoje pak opět pohánějí „bioplynku“ a nabíjejí auto, které pivo rozváží.
Domácí znamená, že si pro všechno mohou ve většině případů dojít pěšky a lokální pak to, že si technologii neobjednávají z druhého konce světa, ale pokud to jde, nechají si ji vyrobit ve vedlejším městě. Piva ochutnáte přímo v pivovarské hospodě se skleněnou stěnou, za níž uvidíte varnu. Dohodnout se můžete na
prohlídce pivovaru i vlastní
chmelnice s odrůdami Žatecký poloraný červeňák, Kazbek, Sládek, Premiant a Rubín. A navíc v nedaleké
Želči v bývalém špýcharu sídlí
Muzeum zemědělských strojů, západně od Malšic v lese objevíte částečně dochované pravěké mohylové pohřebiště a v
Sezimově Ústí vilu, v níž pobýval prezident Edvard Beneš, která od roku 2023 v létě otevřena turistům šest dnů v týdnu.
4. Plzeňský kraj a pivovar Raven v Plzni
V
plzeňském Bolevci se roku 2015 rozjel
pivovar Raven, který se od počátku zaměřuje především na svrchně kvašená piva zahraničních stylů. Nebojí se experimentovat, a tak se záhy dostal mezi českou řemeslnou špičku a je ve stálé nabídce
nejlepších pivních barů po celé České republice i v zahraničí. Cílem pivovaru je posouvat hranice řemeslného piva, hledat nové cesty a vařit piva, která jsou skutečným chuťovým zážitkem. Jako první u nás uvařili českou white IPA či Pilsener Weisse, takzvaný „kyseláč“. Objednat si můžete
prohlídku s degustací, stát se
na den sládkem nebo si objednat
řízenou degustaci. Na místě se pivo čepuje ve vlastním Raven Pubu, pivovar dodává i do dalších restaurací a pivních barů. Nechte se také vylákat pro procházku po okolí: z
Bolevce můžete snadno vyrazit do lesů severně od Plzně třeba kolem
boleveckých rybníků po naučné
Sigmondově stezce, která vás dovede ke
kolomazné peci, jediné zachované u nás.
5. Karlovarský kraj a pivovar Permon v Sokolově
„Tradiční sokolovské pivo Permon drží pěnu jako by byla přikovaná, jeho barva je krásná, zrzavá a příjemně zakalená, chuť je skvělá. Hosté jsou veselí a rádi a často se k našemu pivu vracejí,“ hrdě říkají permoníci ze
sokolovského pivovaru Permon. Přestože pivovar funguje od roku 2006, má za sebou poměrně
pestrou historii. Začínal a první tři roky fungoval jako minipivovar v Lomnici. O tři roky později se přesunul do sokolovské restaurace U kláštera a od roku 2011 sídlí přímo v historických prostorách
kláštera sv. Antonína Paduánského. Má vlastní
pivotéku U Permona, kde můžete ochutnat a zakoupit velmi pestrou nabídku nefiltrovaných, živých a nepasterovaných piv. Permon prodává svá světlá, polotmavá i tmavá piva či speciály v sudech, skleněných i PET lahvích, a byl jedním z prvních minipivovarů, který svá piva začal prodávat také v plechovkách.
6. Ústecký kraj a pivovar Falkenštejn v Krásné Lípě
V centru
Krásné Lípy v měšťanském domě, který sloužil jako
zájezdní hostinec, kulturní centrum nebo banka, od roku 2013 sídlí
pivovar Falkenštejn. Najdete tu také pivní bar s restaurací, pivovarský penzion a malý sál pro společenské i firemní akce. Název piva je spojený se symboly
Českosaského Švýcarska,
skalním hrádkem Falkenštejn u
Jetřichovic a mohutným pískovcovým masivem
Falkenstein u Bad Schandau. Základní řadu tvoří světlý ležák 11°, polotmavý ležák 12° Ostroff (vařený ve spolupráci s
Hotelem Ostrov), tmavý speciál 14° a svrchně kvašené pivo APA 13°. Pravidelně tu vaří také speciály včetně polotmavé jedenáctky Stodolecký lišák, konopného piva Kanár anebo tmavého svrchně kvašeného speciálu Tmavá smrt Lemmy. Do pivovaru můžete zavítat i na prohlídku, která zahrnuje řízenou degustaci. Za vidění stojí i
nejstarší roubený dům U Frinda, kde v současnosti je cukrárna.
7. Liberecký kraj a pivovar Volt v Jablonci nad Nisou
Přehrada
Mšeno je vyhlášenou rekreační zónou
Jablonce nad Nisou. U ní stojí vila, která se roku 2017 stala sídlem
pivovaru Volt. Ten si vypůjčil jméno od italského fyzika
Alessandra Volty a ve stejném duchu pojmenovává i svá piva: ochutnat můžete namátkou spodně kvašené Dynamo, či Jiskra, Nabíječ. Kromě světlých ležáků tu ochutnáte řadu
zajímavých svrchně kvašených piv: IPA, APA, stouty a také kyselé ovocné saury nebo třeba bylinkový Gruit. Během roku se ve Voltu uvaří víc než třicet druhů piva, takže se tu nebudete nudit v žádné roční době. Nedílnou součástí Volta je elektrický design lahví od
Jirky Hořavky z Libereckého studia _Stroy, pivnice s nahlédnutím do pivovaru a steaková restaurace, letní terasa s grilem i penzion. V roce 2021 a 2022 pivovar Volt zvolila celorepubliková organizace
Sdružení přátel piva (SPP) nejlepším minipivovarem roku. Jejich sládek Martin palouš navíc získal ocenění Sládek roku 2022.
8. Královéhradecký kraj a pivovar Clock v Potštejně
V
Potštejně stojí budova bývalého zámeckého pivovaru z roku 1914, v níž přesně sto let nato obnovil provoz
řemeslný pivovar Clock. Během krátké doby si získal vynikající pověst podniku, který drží stylovou čistotu a přitom se nebojí přinášet novinky v opravdu
pestré chuťové paletě. Historické prostory jsou upravené v moderním stylu, k dispozici je pivnice s letním
venkovním posezením. Pivo z Potštejna rozhodně není jen desítka a dvanáctka, ale vaří se tu různé žánry ze všech koutů světa. Základní řadu tvoří Clock 12 American Pale Ale, Exorcist 14 Foreign Extra Stout, Goldie 11 Weizenbier s vůní hřebíčku a banánů, světlé výčepní Hektor 10, polotmavý ležák Maid 12 a Twist 14 American Red IPA, průběžně doplňované limitovanými edicemi. Pár kroků od pivovaru stojí
zámek Potštejn, prozkoumat můžete i
zříceniny hradu Potštejn.
9. Pardubický kraj a pivovar U Vojtěchů v Pardubicích
V
Pardubicích v městské části Studánka stojí
rodinný pivovar U Vojtěchů. Jeho historie sahá až do dob první republiky, kdy jej založili předkové současného majitele a sládka
Martina Vojtěcha. Pivovar funguje od roku 2020 a vaří světlý spodně kvašený ležák Podlipák 11, polotmavý spodně kvašený ležák Fanda 12, Matylda IPA 12, Samotář APA 13 a
tmavý svrchně kvašený stout Černokněžník 13%. Nerezovou technologii pivovaru najdete u bowlingové dráhy v restauraci, k níž patří i letní zahrádka. Pivovar dodává piva i do blízkých podniků a plní je do sudů a PET lahví.
10. Vysočina a pivovar Kamenice nad Lipou
Pivo se v
Kamenici nad Lipou vařilo od 15. století. První pivovar u
zámku byl postaven o dvě století později, přestavbou v roce 1860 pak vyrostl dnešní
komplex budov. V roce 2017 v jeho prostorách vznikl
pivovar Kamenice nad Lipou. Restaurace a pivnice využívá krásné interiéry s cihelnými klenbami, stylovým nábytkem a pivovarskou čedičovou dlažbou. Z nabídky kamenických piv si vybere každý, v pivovarské restauraci bývá na čepu přibližně
šest druhů ležáků různých sil a barev, vaří se tu i pšeničné svrchně kvašené pivo a polotmavé i tmavé speciály. Pivovar nabízí
exkurze a zážitkový
workshop vaření piva se sládkem. Pivovar dodává pivo do celé republiky a plní je do sudů a skleněných lahví.
11. Jihomoravský kraj a Slavkovský pivovar ve Slavkově u Brna
Město
Slavkov u Brna proslavila především
napoleonská bitva roku 1805 a
barokní zámek, ale milovníci piva by neměli vynechat návštěvu
Slavkovského pivovaru. I on se může pochlubit zajímavou památkou: v areálu pivovaru zůstal zachován
komín původní sladovny. Současný pivovar vaří svá piva od roku 2013, a to v nerezové varně umístěné uvnitř restaurace. Vystavena je řada zajímavých historických pivovarských artefaktů, restaurace má letní zahrádku a terasu, nechybí ani
pěstitelská pálenice. Pivovar dodává pivo především do podniků na
jihu Moravy, ale také do pivoték celé republiky.
12. Olomoucký kraj a pivovar Chomout v Olomouci
Za vznikem
pivovaru Chomout v Chomoutově, městské části
Olomouce, stojí domovarníci, kteří ani po zprovoznění vlastního pivovaru homebrewing nevzdali. Samotný pivovar je umístěn v
rekonstruovaných hospodářských budovách přibližně sto let starého statku. Chod pivovaru můžete sledovat přímo z restaurace s letní zahrádkou. Návštěvu pivovaru můžete spojit s výletem do krajiny
Litovelského Pomoraví s nádhernými
lužními lesy a
Chomoutovským jezerem, na jehož břehu objevíte ptačí pozorovatelnu.
13. Moravskoslezský kraj a pivovar Nachmelená opice v Krnově
Barvu vrátí do líčka Nachmelená opička – s tímto reklamním sloganem vystupuje
pivovar Nachmelená opice. Proč takový název? Protože prý člověk je z opice a po pivu je nachmelený. Nezávislý
řemeslný pivovar založily roku 2015 rodina Valentů z
Krnova a rodina Kuřeců v čele se sládkem
Michalem Kuřecem z nedalekého
Města Albrechtic. Rodina
Valentů vlastnila objekt haly v bývalé textilce
Karnola v Krnově a
Michal Kuřec zase pivovarství studoval a pak sbíral zkušenosti v Pivovarech Lobkowicz jako technolog. První várky piva pod značkou Nachmelená opice vznikly v roce 2015. Ochutnat můžete nejenom tradiční světlé spodně kvašené ležáky, ale i svrchně kvašená piva a nové
netradiční pivní styly.
14. Zlínský kraj a Rožnovský pivovar v Rožnově pod Radhoštěm
Když se podíváte do seznamu majitelů
Rožnovského pivovaru, najdete celou řadu zajímavých jmen: patřil například rodu Žerotínů, Fürstenberků, Kinských i Rothschildů. Dlouho se zdálo, že jeho historie skončila rokem 1949, než v červenci 2010 došlo k jeho obnovení. Přímo v pivovaru najdete
hospodu, kde můžete ochutnat všechno, co se v pivovaru vaří. Názvy jednotlivých piv jsou často inspirovány jmény
někdejších vlastníků, objednat si můžete přednášku o výrobě piva, technologii, používaných surovinách a historii pivovaru, spojenou s ochutnávkou. Pivovar se pravidelně účastní řady slavností v
Rožnově pod Radhoštěm a okolí, navštívit můžete i
pivní lázně,
hotel, dětské pohádkové centrum a
čokoládovnu.
Minipivovary v ČR
Důležitým údajem pro každý pivovar je výstav, odborný pojem pro celkové množství vyrobeného piva. Podle něj se pivovary dělí co do velikosti: u minipivovarů výstav nepřesáhne 10 000 hektolitrů ročně. Ty podniky, které překračují roční výstav 10 tisíc hektolitrů, se stávají průmyslovými pivovary; ty největší vyrobí více než milion hektolitrů.