ÚvodAktualityČtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Hledáte pivovary, které vaří opravdu kvalitní pivo? Kde si vyberete z mnoha pivních druhů a stylů a téměř se stoprocentní jistotou najdete něco, co vám zachutná? Nechali jsme si poradit od odborníků a připravili pro vás výběr podniků, kde nebudete vědět, co ochutnat dřív.

1. Praha, pivovar Cobolis a pivotéka Sedm stupňů

Na přelomu let 2017 a 2018 v prostoru bývalé restaurace kulturního domu Ládví
v Praze vznikl pivovar Cobolis. Budova prošla rekonstrukcí a pivovar se nyní může chlubit krásnými prostory. Nejdůležitější je ale pivo: v Cobolisu si můžete vychutnat jak spodně kvašená piva plzeňského typu, tak i voňavější svrchně kvašené či spodně kvašené speciály. V pivovarské restauraci je na čepu stabilně deset piv, celkově se jich ale vyrábí několik desítek druhů. Škála se navíc pořád rozšiřuje a v sezoně obměňuje. Účelem je ukázat návštěvníkům různé styly, druhy a rozmanitost, aby při každé návštěvě objevili kromě základu vždy nějaké novinky, které stojí za to vyzkoušet. Zajímavostí Cobolisu je vlastní pekařství. Pokud sem zajdete na pivo, můžete k některé z pivních dobrot přikusovat třeba domácí preclíky nebo křupavý chleba.

Jako bonus přidáváme k výčtu 14+14 jeden bonusový tip: pivotéku Sedm stupňů, kde ochutnáte ta nejlepší craftová piva. Čím se liší od ostatních? Sklep vychlazený na 7° je umístěn přímo pod výčepem a cesta piva ze sudu do půllitru tak měří přibližně jen 1,5 metru, což zaručuje jeho nejvyšší kvalitu. Pivovari.cz si zkrátka řekli, že české řemeslné pivo už nebude v Karlíně trpět v nedůstojných podmínkách v pokojové teplotě a odteď si bude vrnět blahem. Vrňte s nimi!
 

2. Středočeský kraj a pivovar Libertas v Úvalech

Jsme pivovarníci, kteří usilují o dokonalost, říkají o sobě lidé z pivovaru Libertas. Vyrostl v Úvalech na místě bývalé betonárky a různorodá piva, od spodně kvašených plzeňského typu přes spodně i svrchně kvašené speciály až po ochucená, vaří od roku 2019. A protože nikde nechutná pivo tak dobře jako v pivovaru, v Úvalech si můžete dát pivo na stojáka, posedět u velkého stolu v moderně střiženém interiéru nebo na zastřešené terase v zahradě. K vychlazenému pivu vám tu nabídnou pivní pochoutky s čerstvým chlebem, o víkendech a v létě alternativní tematické kuchyně, foodtrucky anebo grilované dobroty. Pivovar dodává pivo do řady pražských a středočeských podniků a plní do sudů, skleněných lahví a džbánků, zájemci mohou přijít i na prohlídku s degustací. A zajímavost? Kolem pivovaru vede Městská naučná stezka, která vede například k místu zvaném Stonehenge s menhiry a kamennou spirálou nebo k rozhledně Vinice.
 

3. Jihočeský kraj a pivovar Obora v Malšicích

Pro pivovar Obora, který vaří světlé ležáky Žitohola, Ježibaba a další, jsou důležitá slova lokální, udržitelné a domácí. Všechny kroky tu na sebe navazují. Pivo se vaří z chmele a sladovnického ječmene, které rostou rovnou vedle pivovaru. Vaří se za pomocí zelené energie z bioplynové elektrárny. Kromě piva vyprodukuje podnik samozřejmě i bio odpad. Mlátem a kvasnicemi tu krmí krávy, z hnoje pak opět pohánějí „bioplynku“ a nabíjejí auto, které pivo rozváží. Domácí znamená, že si pro všechno mohou ve většině případů dojít pěšky a lokální pak to, že si technologii neobjednávají z druhého konce světa, ale pokud to jde, nechají si ji vyrobit ve vedlejším městě. Piva ochutnáte přímo v pivovarské hospodě se skleněnou stěnou, za níž uvidíte varnu. Dohodnout se můžete na prohlídce pivovaru i vlastní chmelnice s odrůdami Žatecký poloraný červeňák, Kazbek, Sládek, Premiant a Rubín. A navíc v nedaleké Želči v bývalém špýcharu sídlí Muzeum zemědělských strojů, západně od Malšic v lese objevíte částečně dochované pravěké mohylové pohřebiště a v Sezimově Ústí vilu, v níž pobýval prezident Edvard Beneš, která od roku 2023 v létě  otevřena turistům šest dnů v týdnu.
 

4. Plzeňský kraj a pivovar Raven v Plzni

V plzeňském Bolevci se roku 2015 rozjel pivovar Raven, který se od počátku zaměřuje především na svrchně kvašená piva zahraničních stylů. Nebojí se experimentovat, a tak se záhy dostal mezi českou řemeslnou špičku a je ve stálé nabídce nejlepších pivních barů po celé České republice i v zahraničí. Cílem pivovaru je posouvat hranice řemeslného piva, hledat nové cesty a vařit piva, která jsou skutečným chuťovým zážitkem. Jako první u nás uvařili českou white IPA či Pilsener Weisse, takzvaný „kyseláč“. Objednat si můžete prohlídku s degustací, stát se na den sládkem nebo si objednat řízenou degustaci. Na místě se pivo čepuje ve vlastním Raven Pubu, pivovar dodává i do dalších restaurací a pivních barů. Nechte se také vylákat pro procházku po okolí: z Bolevce můžete snadno vyrazit do lesů severně od Plzně třeba kolem boleveckých rybníků po naučné Sigmondově stezce, která vás dovede ke kolomazné peci, jediné zachované u nás.
 

5. Karlovarský kraj a pivovar Permon v Sokolově

„Tradiční sokolovské pivo Permon drží pěnu jako by byla přikovaná, jeho barva je krásná, zrzavá a příjemně zakalená, chuť je skvělá. Hosté jsou veselí a rádi a často se k našemu pivu vracejí,“ hrdě říkají permoníci ze sokolovského pivovaru Permon. Přestože pivovar funguje od roku 2006, má za sebou poměrně pestrou historii. Začínal a první tři roky fungoval jako minipivovar v Lomnici. O tři roky později se přesunul do sokolovské restaurace U kláštera a od roku 2011 sídlí přímo v historických prostorách kláštera sv. Antonína Paduánského. Má vlastní pivotéku U Permona, kde můžete ochutnat a zakoupit velmi pestrou nabídku nefiltrovaných, živých a nepasterovaných piv. Permon prodává svá světlá, polotmavá i tmavá piva či speciály v sudech, skleněných i PET lahvích, a byl jedním z prvních minipivovarů, který svá piva začal prodávat také v plechovkách.
 

6. Ústecký kraj a pivovar Falkenštejn v Krásné Lípě

V centru Krásné Lípy v měšťanském domě, který sloužil jako zájezdní hostinec, kulturní centrum nebo banka, od roku 2013 sídlí pivovar Falkenštejn. Najdete tu také pivní bar s restaurací, pivovarský penzion a malý sál pro společenské i firemní akce. Název piva je spojený se symboly Českosaského Švýcarska, skalním hrádkem Falkenštejn u Jetřichovic a mohutným pískovcovým masivem Falkenstein u Bad Schandau. Základní řadu tvoří světlý ležák 11°, polotmavý ležák 12° Ostroff (vařený ve spolupráci s Hotelem Ostrov), tmavý speciál 14° a svrchně kvašené pivo APA 13°. Pravidelně tu vaří také speciály včetně polotmavé jedenáctky Stodolecký lišák, konopného piva Kanár anebo tmavého svrchně kvašeného speciálu Tmavá smrt Lemmy. Do pivovaru můžete zavítat i na prohlídku, která zahrnuje řízenou degustaci. Za vidění stojí i nejstarší roubený dům U Frinda, kde v současnosti je cukrárna.
 

7. Liberecký kraj a pivovar Volt v Jablonci nad Nisou

Přehrada Mšeno je vyhlášenou rekreační zónou Jablonce nad Nisou. U ní stojí vila, která se roku 2017 stala sídlem pivovaru Volt. Ten si vypůjčil jméno od italského fyzika Alessandra Volty a ve stejném duchu pojmenovává i svá piva: ochutnat můžete namátkou spodně kvašené Dynamo, či Jiskra, Nabíječ. Kromě světlých ležáků tu ochutnáte řadu zajímavých svrchně kvašených piv: IPA, APA, stouty a také kyselé ovocné saury nebo třeba bylinkový Gruit. Během roku se ve Voltu uvaří víc než třicet druhů piva, takže se tu nebudete nudit v žádné roční době. Nedílnou součástí Volta je elektrický design lahví od Jirky Hořavky z Libereckého studia _Stroy, pivnice s nahlédnutím do pivovaru a steaková restaurace, letní terasa s grilem i penzion. V roce 2021 a 2022 pivovar Volt zvolila celorepubliková organizace Sdružení přátel piva (SPP) nejlepším minipivovarem roku. Jejich sládek Martin palouš navíc získal ocenění Sládek roku 2022. 
 

8. Královéhradecký kraj a pivovar Clock v Potštejně

Potštejně stojí budova bývalého zámeckého pivovaru z roku 1914, v níž přesně sto let nato obnovil provoz řemeslný pivovar Clock. Během krátké doby si získal vynikající pověst podniku, který drží stylovou čistotu a přitom se nebojí přinášet novinky v opravdu pestré chuťové paletě. Historické prostory jsou upravené v moderním stylu, k dispozici je pivnice s letním venkovním posezením. Pivo z Potštejna rozhodně není jen desítka a dvanáctka, ale vaří se tu různé žánry ze všech koutů světa. Základní řadu tvoří Clock 12 American Pale Ale, Exorcist 14 Foreign Extra Stout, Goldie 11 Weizenbier s vůní hřebíčku a banánů, světlé výčepní Hektor 10, polotmavý ležák Maid 12 a Twist 14 American Red IPA, průběžně doplňované limitovanými edicemi. Pár kroků od pivovaru stojí zámek Potštejn, prozkoumat můžete i zříceniny hradu Potštejn.
 

9. Pardubický kraj a pivovar U Vojtěchů v Pardubicích

V Pardubicích v městské části Studánka stojí rodinný pivovar U Vojtěchů. Jeho historie sahá až do dob první republiky, kdy jej založili předkové současného majitele a sládka Martina Vojtěcha. Pivovar funguje od roku 2020 a vaří světlý spodně kvašený ležák Podlipák 11, polotmavý spodně kvašený ležák Fanda 12, Matylda IPA 12, Samotář APA 13 a tmavý svrchně kvašený stout Černokněžník 13%. Nerezovou technologii pivovaru najdete u bowlingové dráhy v restauraci, k níž patří i letní zahrádka. Pivovar dodává piva i do blízkých podniků a plní je do sudů a PET lahví.
 

10. Vysočina a pivovar Kamenice nad Lipou

Pivo se v Kamenici nad Lipou vařilo od 15. století. První pivovar u zámku byl postaven o dvě století později, přestavbou v roce 1860 pak vyrostl dnešní komplex budov. V roce 2017 v jeho prostorách vznikl pivovar Kamenice nad Lipou. Restaurace a pivnice využívá krásné interiéry s cihelnými klenbami, stylovým nábytkem a pivovarskou čedičovou dlažbou. Z nabídky kamenických piv si vybere každý, v pivovarské restauraci bývá na čepu přibližně šest druhů ležáků různých sil a barev, vaří se tu i pšeničné svrchně kvašené pivo a polotmavé i tmavé speciály. Pivovar nabízí exkurze a zážitkový workshop vaření piva se sládkem. Pivovar dodává pivo do celé republiky a plní je do sudů a skleněných lahví.
 

11. Jihomoravský kraj a Slavkovský pivovar ve Slavkově u Brna

Město Slavkov u Brna proslavila především napoleonská bitva roku 1805 a barokní zámek, ale milovníci piva by neměli vynechat návštěvu Slavkovského pivovaru. I on se může pochlubit zajímavou památkou: v areálu pivovaru zůstal zachován komín původní sladovny. Současný pivovar vaří svá piva od roku 2013, a to v nerezové varně umístěné uvnitř restaurace. Vystavena je řada zajímavých historických pivovarských artefaktů, restaurace má letní zahrádku a terasu, nechybí ani pěstitelská pálenice. Pivovar dodává pivo především do podniků na jihu Moravy, ale také do pivoték celé republiky.
 

12. Olomoucký kraj a pivovar Chomout v Olomouci

Za vznikem pivovaru Chomout v Chomoutově, městské části Olomouce, stojí domovarníci, kteří ani po zprovoznění vlastního pivovaru homebrewing nevzdali. Samotný pivovar je umístěn v rekonstruovaných hospodářských budovách přibližně sto let starého statku. Chod pivovaru můžete sledovat přímo z restaurace s letní zahrádkou. Návštěvu pivovaru můžete spojit s výletem do krajiny Litovelského Pomoraví s nádhernými lužními lesy a Chomoutovským jezerem, na jehož břehu objevíte ptačí pozorovatelnu.
 

13. Moravskoslezský kraj a pivovar Nachmelená opice v Krnově

Barvu vrátí do líčka Nachmelená opička – s tímto reklamním sloganem vystupuje pivovar Nachmelená opice. Proč takový název? Protože prý člověk je z opice a po pivu je nachmelený. Nezávislý řemeslný pivovar založily roku 2015 rodina Valentů z Krnova a rodina Kuřeců v čele se sládkem Michalem Kuřecem z nedalekého Města Albrechtic. Rodina Valentů vlastnila objekt haly v bývalé textilce Karnola v Krnově a Michal Kuřec zase pivovarství studoval a pak sbíral zkušenosti v Pivovarech Lobkowicz jako technolog. První várky piva pod značkou Nachmelená opice vznikly v roce 2015. Ochutnat můžete nejenom tradiční světlé spodně kvašené ležáky, ale i svrchně kvašená piva a nové netradiční pivní styly.
 

14. Zlínský kraj a Rožnovský pivovar v Rožnově pod Radhoštěm

Když se podíváte do seznamu majitelů Rožnovského pivovaru, najdete celou řadu zajímavých jmen: patřil například rodu Žerotínů, Fürstenberků, Kinských i Rothschildů. Dlouho se zdálo, že jeho historie skončila rokem 1949, než v červenci 2010 došlo k jeho obnovení. Přímo v pivovaru najdete hospodu, kde můžete ochutnat všechno, co se v pivovaru vaří. Názvy jednotlivých piv jsou často inspirovány jmény někdejších vlastníků, objednat si můžete přednášku o výrobě piva, technologii, používaných surovinách a historii pivovaru, spojenou s ochutnávkou. Pivovar se pravidelně účastní řady slavností v Rožnově pod Radhoštěm a okolí, navštívit můžete i pivní lázně, hotel, dětské pohádkové centrum a čokoládovnu.


Minipivovary v ČR

Důležitým údajem pro každý pivovar je výstav, odborný pojem pro celkové množství vyrobeného piva. Podle něj se pivovary dělí co do velikosti: u minipivovarů výstav nepřesáhne 10 000 hektolitrů ročně. Ty podniky, které překračují roční výstav 10 tisíc hektolitrů, se stávají průmyslovými pivovary; ty největší vyrobí více než milion hektolitrů.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Slavkovský pivovar ve Slavkově u Brna Gurmánská turistika

Slavkovský pivovar ve Slavkově u Brna

Pivovar ve Slavkově u Brna vyrábí jak spodně kvašená piva plzeňského typu, tak i jiné druhy speciálních piv. Piva jsou vyrobena z kvalitních přírodních surovin, jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná, a tím si zachovávají svou plnou chuť, živé kultury, vitamíny a minerální látky.

Pivovar a restaurace U Vojtěchů Gurmánská turistika

Pivovar a restaurace U Vojtěchů

Pivovar a restaurace v pardubické části zvané Studánka vznikl v rodinné restauraci s dlouholetou tradicí, která se začala psát již v roce 1924. Od roku 2020 se zde vaří poctivé domácí pivo.

Pivovar a hostinec Chomout Gurmánská turistika

Pivovar a hostinec Chomout

Pivovar je v provozu od roku 2014 a najdete jej v obci Chomoutov, blízko Olomouce, v CHKO Litovelské Pomoraví. Pivovar je umístěn ve více než 100 let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí.

Pivotéka Sedm stupňů Gurmánská turistika

Pivotéka Sedm stupňů

Designová pivotéka v pražském Karlíně s luxusním výčepem pod názvem sedm°.

Pivovar Libertas Gurmánská turistika

Pivovar Libertas

Na místě bývalé betonárky vyrostla v Úvalech nová montovaná ocelová hala, ve které od roku 2019 vaří svoje piva pivovar Libertas. Na místě je k dispozici pivovarský výčep bez obsluhy s moderně střiženým interiérem.

Pivovar Ládví Cobolis Gurmánská turistika

Pivovar Ládví Cobolis

Pivovar Ládví Cobolis vznikl v Kulturním domě Ládví na přelomu let 2017 a 2018. Původní restaurace je od základů přestavěna na moderní podnik kombinující industriální styl se dřevem.

Pivovar Nachmelená opice Gurmánská turistika

Pivovar Nachmelená opice

Nachmelená opice je nezávislý řemeslný pivovar, který v roce 2015 založila rodina Valentů z Krnova spolu s rodinou Kuřeců zastoupenou sládkem Michalem Kuřecem z nedalekého Města Albrechtic.

Rodinný pivovar Obora Gurmánská turistika

Rodinný pivovar Obora

Rodinný pivovar Obora funguje od roku 2015 na farmě rodiny Novákových v obci Obora nedaleko Želče u Tábora.

Pivovar Kamenice nad Lipou Gurmánská turistika

Pivovar Kamenice nad Lipou

Pivovar Kamenice sídlí v objektu bývalého panského pivovaru v centru Kamenice nad Lipou. Je víc než obdivuhodné, když se někdo zažere do projektu rozsáhlé rekonstrukce a jde do toho po hlavě. Miliony sem, miliony tam. Přesně tak to bylo u Milana Houšky v Pivovaru Kamenice nad Lipou.

Řemeslný pivovar Raven v Plzni Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Pivovar Raven začal vařit pivo v roce 2015. Pivovar přichází každý měsíc s novými styly a kombinacemi, které v ČR dosud nikdo neuvařil. Chmel na pivo pochází z celého světa – od Čech po Austrálii. Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova.

Pivovar Falkenštejn v Krásné Lípě Gurmánská turistika

Pivovar Falkenštejn v Krásné Lípě

Obnovený pivovar na pomezí Lužických hor a Českého Švýcarska s bohatou nabídkou řemeslného piva je nejlepší volbou pro pivního fajnšmekra.

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně

Nadšení pro věc, ty nejlepší suroviny, neortodoxní přístup – to je pivovar Clock v Potštejně. Objevte fascinující svět pivní rozmanitosti. Ochutnejte svrchně kvašený Clock nebo Goldie s vůní hřebíčku a banánů.

Pivovar Permon v Sokolově Gurmánská turistika

Pivovar Permon v Sokolově

Sokolovský Pivovar Permon, to je legenda na české kraftové scéně! Vystudovaný kybernetik Ladislav Sás začínal v roce 2006 s vařením piva v garáži, za sládka si vybral svého zetě a obchod řeší jeho syn.

Pivovar Volt Gurmánská turistika

Pivovar Volt

Dynamo, Jiskra, Elektrolít, Zesilovač, ale také Zkrat a Vypínač, to všechno jsou názvy piv sládka Martina Palouše z Pivovaru Volt. Ten sídlí v rozlehlé vile u jabloneckého moře, u vodní nádrže Mšeno.

Rožnovský pivovar Gurmánská turistika

Rožnovský pivovar

Součástí areálu je nejen pivovar, ale zároveň pivovarská restaurace, pivní lázně a Málkova čokoládovna. Pivní lázně nabízejí pivní koupele, čokoládové zábaly či Tibetské masáže. Rožnovský pivovar organizuje také komentované prohlídky pivovarské technologie.

Další aktuality

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika