ÚvodAktualityLuxusní zážitek pro gurmány: restaurace, kde ochutnáte skvělé steaky a maso
Gurmánská turistika

Luxusní zážitek pro gurmány: restaurace, kde ochutnáte skvělé steaky a maso

Milujete maso ve všech úpravách, chutích a podobách? Nechte se pozvat do několika restaurací, kde na vaše oči, nosy i jazyky čeká nefalšovaný festival zážitků: ochutnejte brazilské speciality, pochoutky z dokonale vyzrálého bizoního masa, hovězí z plemene Aberdeen Angus anebo ryby chované v krasových vodách Moravského krasu.

Restaurace Brasileiro a Churrasco rodízio

Jedním ze slibovaných zážitků je posezení v restauraci Brasileiro pár kroků od Staroměstské radnice v Praze. V jídelním lístku objevíte například kuřecí prsa obalená slaninou, filety z hovězí svíčkové, telecí játra či grilovaný ananas, vesměs zařazené jako Churrasco rodízio. Oč jde? Podobě jako Café Savoy, restaurace Čestr, Pizza Nuova, Lokál, U Kalendů či karlínská Eska i restaurace Brasileiro patří do rodiny restaurací Ambiente. Zatímco churrasco je tradiční způsob přípravy mas různých plemen jihoamerických býků ve speciálním grilu, kde se opékají kusy masa na jehlách, rodízio označuje styl servírování. Číšníci, zde zvaní passadores de carne, chodí mezi stoly a přímo na talíře odkrajují masa ze špízu. Každý host má na stole kolečko. Otočí-li ho zelenou barvou nahoru, znamená to jasný signál: chci doplnit talíř! V nabídce nechybí ani ryby, mořské plody a pestrý studený bar s předkrmy a saláty. Dle konceptu degustuj, co zmůžeš hosté platí jednotnou cenu na osobu.
 

Bizoní steaky z České Kanady

Jedinečný gurmánský zážitek z chutného a velmi křehkého bizoního masa nabízí Bison Ranch Rožnov v srdci České Kanady. Osada Rožnov, obklopená nádhernými lesy, loukami a pastvinami, leží západně od Českého Rudolce. Manželé Dirk a Eva van de Poel tu před časem koupili starý statek a pustili se do ekologického chovu neobvyklých hospodářských zvířat: bizonů. Právě tady také můžete neobvyklou pochoutku ochutnat – v restauraci, která je kromě specialit z bizoního masa vyhlášená také svrchně kvašeným pivem Bizon, vyrobeným belgickým pivovarem de 'proef' brouwerij. Specialitou, kterou jinde neochutnáte, je šťavnatý steak na seně. Původ této lahůdky je třeba hledat ve viktoriánských dobách, kdy se na pečená masa na pikniky balila ještě za tepla do bedýnek a obkládala senem. Jeho vůně maso prostoupila tak nádherně, že se seno začalo používat už při pečení.
 

Steaky z Aberdeen Angus

Steaky připravené na přírodním grilu, tataráky, pomalu pečená hovězí žebra nebo burgery ze zvířat z vlastního chovu plemene Aberdeen Angus ochutnáte například v restauracích Angus Steak House Soběsuky poblíž Nepomuku anebo Angus Steak House v Plzni. Hovězí masa tu upravují mnoha způsoby a dle zásady „od čumáku po ocas“ vyrábí i uzeniny a další dobroty. Párky, taliány, salám, paštiky nebo hovězí tlačenku z masa plemene Angus vám vakuově zabalí s sebou jako suvenýr. Steaky ze zvířat z vlastního chovu plemene Aberdeen Angus, který se volně pase na čistých loukách Vysočiny, ochutnáte také v restauraci Mistrovský dvůr. Součástí statku je i prodejna, další produkty, uzeniny a masné výrobky bez chemie koupíte ve firemní prodejně v galerii Šantovka v Olomouci.
 

Ryby z rybárny u Hotelu Skalní mlýn

Kdo se někdy toulal Moravským krasem, ten zná Hotel Skalní mlýn; v těsné blízkosti se nachází například propast Macocha, Punkevní jeskyně či Kateřinská jeskyně. V hotelové restauraci nabízejí například pstruhy na bylinkách, po mlynářsku nebo s omáčkou z citronového másla. Chovu pstruhů a sivenů se na Skalním mlýně věnují více než deset let, zdejší vyhlášená rybárna je chová přímo v Punkvě. Víte, že chov ryb v krasové vodě je nejen českou, ale i evropskou raritou? Ryby můžete koupit každý pátek po celý rok od 9:00 do 17:00 hodin v rybárně. Rybárna se nachází 1,5 km před hotelem Skalní mlýn ve směru od Blanska. Ryby z chovu ve Skalním mlýně jsou označovány ochrannou známkou „Moravský kras – regionální produkt".
 

Pštrosí vejce a maso z Doubravic nad Svitavou

pštrosiPštrosí farma v Doubravici na okraji Moravského krasu se zabývá chovem pštrosů afrických, jejich šlechtěním, zpracováním pštrosího masa a pštrosích produktů. Pro návštěvníky pořádá farma prohlídky s odborným komentářem a ochutnávky pštrosích výrobků, samozřejmostí je také možnost nákupu. V areálu se nachází podniková prodejna, kde lze koupit veškeré výrobky z pštrosího masa, vajec, kůže i peří. Otevřeno je ve všední dny od 8:00 do15:00 hodin. Exkurze s odborným komentářem a ochutnávkou, nebo návštěvy mimo provozní dobu je třeba předem telefonicky objednat.
 

Prémiové steaky v Restauraci Monte Bu

monte buBrněnská restaurace Monte Bu na brněnské Kraví hoře je synonymem pro exkluzivní steaky, grilování a zážitkovou gastronomii. Najdete tu také rozsáhlou sbírku exkluzivních rumů z nejrůznějších koutů světa, které můžete ochutnat při řízené rumové degustaci vedené rumovým sommeliérem. Jako jediná restaurace v Brně vám přináší jedinečný gourmetský zážitek v podobě masa z vlastní zrárny. V restauraci pro vás s maximální pečlivostí vybírají to nejlepší z českých a zahraničních chovů. Maso pak u nás dozrává až 60 dní, čímž získává svou jedinečnou chuť. Čerstvě řezané a vakuově balené maso si můžete odnést s sebou domů. Prémiové vyzrálé steaky si pak připravíte sami na grilu doma nebo na zahradě s přáteli. Během roku restaurace připravuje speciální nabídky a akce, mezi které tradičně patří valentýnské menu, steakové degustace, venkovní grilování a další.


Pochoutka s domečkem Love Snails

šnekUž jste někdy jedli šneky? Tu nejbáječnější "pochoutku s domečkem" si můžete dát v zážitkové restauraci Love Snails, největší šnečí farmy v Česku. Najdete ji u Horních Chaber, v údolí Drahanského potoka. Ochutnejte šneky po burgundsku, šnečí filé v tortile anebo grilované šneky. Farma chová hlemýždě Helix Aspersa Müller a hlemýždě afrického (kaviárového) Helix Aspersa Maxima. Šnečí maso je pochoutkou, kterou vyhledávají gurmáni z celého světa, a má svou tradici i v naší gastronomii, především z doby první republiky.
 

O Mase v Poděbradech

o maseSkvělá gastronomie v centru kolonády, to je restaurace O Mase v Poděbradech. Šéfkuchařem je tu Pavel Petřina. Vybrat si zde můžete z minutek, každý den od 12:30 (do vyprodání) se podává obědové menu formou bufetu za jednotnou cenu. Výběr tu mají ze 4 jídel. Na jídelním lístku najdete například jehněčí medailonky, mufloní hřbet v rozmarýnu, brazilskou roštěnou, tomahawk steak, kachní prsa, vepřovou panenku, jesetera na másle, králičí řízek, telecí líčka… a spoustu dalších dobrot.
Restaurace 420 v Praze Gurmánská turistika

Restaurace 420 v Praze

Na Staroměstském náměstí v Praze je od 15. prosince 2023 nová restaurace 420, najdete ji v domě U Červené lišky. Za projektem stojí spolumajitelé michelinské restaurace Field Radek Kašpárek a Miroslav Nosek.

Restaurace Narpa v Lánech Gurmánská turistika

Restaurace Narpa v Lánech

Dbáme na tradice obce Lány jakožto sídla našich prezidentů. Rodinná restaurace s kvalitní českou kuchyní a Plzeňským pivem. Skvělé speciality ze zvěřiny

La Casa Argentina Gurmánská turistika

La Casa Argentina

Restaurace sídlí v Dlouhé ulici v Praze, kde najdete mnoho skvělých restaurací, bister a barů. Díky členitosti prostorů restaurace si každý host může najít místo, které mu vyhovuje nejlépe, s jistotou nadstandardní péče obsluhujícího personálu.

Hotel Skalní mlýn v Moravském krasu Ubytování

Hotel Skalní mlýn v Moravském krasu

Hotel Skalní mlýn je tříhvězdičkový hotel s více než sedmdesátiletou tradicí nacházející v srdci Národní přírodní rezervace Moravský kras. Hotel nabízí pěkné ubytování u Macochy v krásném prostředí spojeném se širokou škálou poskytovaných služeb.

Pštrosí farma v Doubravici nad Svitavou Životní styl

Pštrosí farma v Doubravici nad Svitavou

Pštrosí farma v Doubravici na okraji Moravského krasu se zabývá chovem pštrosů afrických, jejich šlechtěním, zpracováním pštrosího masa a pštrosích produktů. Pro návštěvníky pořádá farma prohlídky s odborným komentářem a ochutnávky pštrosích výrobků, samozřejmostí je také možnost nákupu.

Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích Gurmánská turistika

Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích

Vyhledávaná šumavská hospůdka u Štěpána je od konce května 2023 znovu otevřená. Provozovatelé slibují výborné steaky, čerstvou a šťavnatou zeleninu a mnoho dalšího.

Restaurace Dock House v Praze-Michli Gurmánská turistika

Restaurace Dock House v Praze-Michli

Dock House je stylová steaková restaurace, která se od roku 2006 nachází v pražské Michli. Srdcem celé restaurace je otevřený lávový gril.

Restaurace Stará myslivna na Konopišti Gurmánská turistika

Restaurace Stará myslivna na Konopišti

Restaurace s loveckým interiérem dle zámeckých komnat zámku Konopiště, nabízející tradiční staročeskou kuchyni a zvěřinové speciality. Pokrmy připravují šéfkuchaři, kteří reprezentovali českou kuchyni na světové výstavě EXPO 2005 v Japonsku a byli vybráni i pro EXPO 2010 v Šanghaji.

Pension Angusfarm Soběsuky Ubytování

Pension Angusfarm Soběsuky

Pension je vybudován v půdních prostorách restaurace s venkovskou atmosférou, na jejímž místě již v roce 1674 stála panská krčma. V restauraci máte možnost ochutnat steaky připravené z hovězího masa masného plemene Aberdeen Angus z ekologického chovu farmy Šumavský Angus.

Bison Ranch Rožnov v České Kanadě Životní styl

Bison Ranch Rožnov v České Kanadě

Osada Rožnov, obklopená nádhernými lesy, loukami a pastvinami, leží u Českého Rudolce uprostřed přírodního parku Česká Kanada. V roce 2007 tu manželé Dirk a Eva van de Poel koupili ruinu starého statku a pustili se do ekologického chovu bizonů, na české poměry neobvyklých hospodářských zvířat.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze Gurmánská turistika

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Restaurace Monte Bu Gurmánská turistika

Restaurace Monte Bu

Naše restaurace na brněnské Kraví hoře je synonymem pro exkluzivní steaky, grilování a zážitkovou gastronomii. Najdete u nás také rozsáhlou sbírku exkluzivních rumů z nejrůznějších koutů světa, které můžete ochutnat při řízené rumové degustaci vedené rumovým sommeliérem.

Love Snails – restaurace se šnečími specialitami Gurmánská turistika

Love Snails – restaurace se šnečími specialitami

Už jste někdy jedli šneky? Tu nejbáječnější "pochoutku s domečkem" si můžete dát v zážitkové restauraci Love Snails, největší šnečí farmy v Česku. Najdete ji u Horních Chaber, v údolí Drahanského potoka.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Mitrovský dvůr na Vysočině Životní styl

Mitrovský dvůr na Vysočině

Mitrovský dvůr na Vysočině je skutečně unikátní místo. Najdete zde prodejnu vyzrálého hovězího masa, steakovou restauraci, westernovou areénu, kde probíhají jezdecké závody i farmářské trhy. Návštěva areálu je možná s koňmi, možnost ustájení u restaurace.

Červený Jelen – největší restaurace v Praze Gurmánská turistika

Červený Jelen – největší restaurace v Praze

Býval to barokní palác s nádhernou zahradou, malá oáza v centru Prahy plná života. Pak se ovšem oáza zamkla do trezoru anglo-československé banky, v okolí vyrostly další banky, hotely, kanceláře, obchodní domy.

Restaurace U Tlustých Gurmánská turistika

Restaurace U Tlustých

Restaurace se nachází v bezprostřední blízkosti půvabného lednického zámku, který je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného na seznamu památek UNESCO.

Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy Gurmánská turistika

Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy

Usedlost Salabka je místem, v němž se budete cítit jako na jihofrancouzském venkově, nikoli na okraji vibrující metropole. Koncept zdejší kuchyně nejlépe definuje výraz současná gastronomie. I když zde tradiční česká jídla nenajdete, o to víc si vychutnáte produkty od českých dodavatelů.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Angusfarm Soběsuky je rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus nabízí steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaří sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Restaurace O Mase v Poděbradech Gurmánská turistika

Restaurace O Mase v Poděbradech

Poděbradská restaurace O Mase se zaměřuje na maso a kvalitní suroviny. Vyzkoušejte zdejší pokrmy a užijte si krásný výhled do lázeňského parku a na kulturní scénu. Restaurace slouží jak lázeňským hostům, tak veřejnosti. V letních měsících je otevřena prostorná zahrádka.

Velkostatek Tetín Gurmánská turistika

Velkostatek Tetín

Šetrný přístup ke zvířatům, vlastní krmení bez antibiotik a hormonů, vlastní porážka a bourárna, suché zrání hovězího masa a vakuové balení jsou naším klíčem k úspěchu. Steakům z Velkostatku Tetín nikdo neodolá!

Jítravský dvorec Gurmánská turistika

Jítravský dvorec

Mají domácí bio jehněčí, chovají i aberdeen-anguské krávy. Dělají si kozí sýr a klobásy a z přilehlých honiteb disponují zvěřinou. To všechno je Jítravský dvorec v Lužických horách.

Řeznictví Absolon v Braníku Gurmánská turistika

Řeznictví Absolon v Braníku

Maso od Absolona je malá rodinná firma bourající a zpracovávající maso. Kromě toho vlastní i malé řeznictví v pražském Braníku. Nabízí zde mimořádně kvalitní masné výrobky, a navíc rádi poradí, co z čeho vařit.

Stračena Pub v Ostravě-Porubě Gurmánská turistika

Stračena Pub v Ostravě-Porubě

Restaurace, ke se vaří z BIO surovin, výběrového masa z farmy Klokořov, a to vše s otevřenou kuchyní. Nechyní ani široký sortiment pivních speciálnů na deseti pípách a nabídka výběrových vín.

Trezor Špork v restauraci Červený jelen Gurmánská turistika

Trezor Špork v restauraci Červený jelen

Přijměte pozvání do kulinářského Trezoru executive chefa Červeného Jelena, Marka Fichtnera. Najdete jej v pražském paláci Špork.

Restaurace Masný růžek v Brně Gurmánská turistika

Restaurace Masný růžek v Brně

Restaurace Masný růžek se nachází na rohu ulice Masná a Křenová. Ochutnáte zde vynikající kousky masa z grilu, trouby i udírny, a k tomu se osvěžíte žejdlíkem poctivého plzeňského.

Divoké farmy rodiny Tlapákových Gurmánská turistika

Divoké farmy rodiny Tlapákových

Divoké farmy vznikly pro milovníky kvalitních a zaručeně domácích potravin. Rodina Tlapákova stále pracuje na tom, aby vám měli co nabídnout, a proto vymýšlí nové a nové výrobky. Maso ze své farmy zpracovává dle ověřených receptů našich maminek, babiček i vlastních nápadů.

Aberdeen Angus Steak House Plzeň Gurmánská turistika

Aberdeen Angus Steak House Plzeň

Nekuřácká restaurace Angus Steak House v Plzni se specializuje na steaky a jiné speciality z hovězího masa plemene Angus, které je převážně z vlastního ekologického chovu.

Molo 23 na břehu Máchova jezera Gurmánská turistika

Molo 23 na břehu Máchova jezera

Vychutnejte si dobré jídlo s výhledem na Máchovo jezero. Ve stylovém grill baru Molo 23 aneb five over nine bar na vás čekají luxusní steaky, dobroty z grilu i velký výběr dobrého pití.

Park Hotel Popovičky – ochutnejte flank steak ze tří plemen Gurmánská turistika

Park Hotel Popovičky – ochutnejte flank steak ze tří plemen

Ochutnejte v Park Hotelu Popovičky flank steak ze tří plemen – Hereford z Urugvaje, Dexter z Austrálie nebo Angus z USA. Přijďte, ochutnejte a porovnejte, který je ten nejlepší!

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Masomat v Prosečném a ve Vrchlabí Gurmánská turistika

Masomat v Prosečném a ve Vrchlabí

S netradičním nápadem přišli na rodinné farmě v Prosečném u Vrchlabí. Umístili tu první automat na maso v České republice. Automat funguje bezkontaktně 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Druhý stroj s vyzrálým hovězím se nachází ve Vrchlabí.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika