ÚvodAktualityLuxusní zážitek pro gurmány: restaurace, kde ochutnáte skvělé steaky a maso
Gurmánská turistika

Luxusní zážitek pro gurmány: restaurace, kde ochutnáte skvělé steaky a maso

Milujete maso ve všech úpravách, chutích a podobách? Nechte se pozvat do několika restaurací, kde na vaše oči, nosy i jazyky čeká nefalšovaný festival zážitků: ochutnejte brazilské speciality, pochoutky z dokonale vyzrálého bizoního masa, hovězí z plemene Aberdeen Angus anebo ryby chované v krasových vodách Moravského krasu.

Restaurace Brasileiro a Churrasco rodízio

Jedním ze slibovaných zážitků je posezení v restauraci Brasileiro pár kroků od Staroměstské radnice v Praze. V jídelním lístku objevíte například kuřecí prsa obalená slaninou, filety z hovězí svíčkové, telecí játra či grilovaný ananas, vesměs zařazené jako Churrasco rodízio. Oč jde? Podobě jako Café Savoy, restaurace Čestr, Pizza Nuova, Lokál, U Kalendů či karlínská Eska i restaurace Brasileiro patří do rodiny restaurací Ambiente. Zatímco churrasco je tradiční způsob přípravy mas různých plemen jihoamerických býků ve speciálním grilu, kde se opékají kusy masa na jehlách, rodízio označuje styl servírování. Číšníci, zde zvaní passadores de carne, chodí mezi stoly a přímo na talíře odkrajují masa ze špízu. Každý host má na stole kolečko. Otočí-li ho zelenou barvou nahoru, znamená to jasný signál: chci doplnit talíř! V nabídce nechybí ani ryby, mořské plody a pestrý studený bar s předkrmy a saláty. Dle konceptu degustuj, co zmůžeš hosté platí jednotnou cenu na osobu.
 

Bizoní steaky z České Kanady

Jedinečný gurmánský zážitek z chutného a velmi křehkého bizoního masa nabízí Bison Ranch Rožnov v srdci České Kanady. Osada Rožnov, obklopená nádhernými lesy, loukami a pastvinami, leží západně od Českého Rudolce. Manželé Dirk a Eva van de Poel tu před časem koupili starý statek a pustili se do ekologického chovu neobvyklých hospodářských zvířat: bizonů. Právě tady také můžete neobvyklou pochoutku ochutnat – v restauraci, která je kromě specialit z bizoního masa vyhlášená také svrchně kvašeným pivem Bizon, vyrobeným belgickým pivovarem de 'proef' brouwerij. Specialitou, kterou jinde neochutnáte, je šťavnatý steak na seně. Původ této lahůdky je třeba hledat ve viktoriánských dobách, kdy se na pečená masa na pikniky balila ještě za tepla do bedýnek a obkládala senem. Jeho vůně maso prostoupila tak nádherně, že se seno začalo používat už při pečení.
 

Steaky z Aberdeen Angus

Steaky připravené na přírodním grilu, tataráky, pomalu pečená hovězí žebra nebo burgery ze zvířat z vlastního chovu plemene Aberdeen Angus ochutnáte například v restauracích Angus Steak House Soběsuky poblíž Nepomuku anebo Angus Steak House v Plzni. Hovězí masa tu upravují mnoha způsoby a dle zásady „od čumáku po ocas“ vyrábí i uzeniny a další dobroty. Párky, taliány, salám, paštiky nebo hovězí tlačenku z masa plemene Angus vám vakuově zabalí s sebou jako suvenýr. Steaky ze zvířat z vlastního chovu plemene Aberdeen Angus, který se volně pase na čistých loukách Vysočiny, ochutnáte také v restauraci Mistrovský dvůr. Součástí statku je i prodejna, další produkty, uzeniny a masné výrobky bez chemie koupíte ve firemní prodejně v galerii Šantovka v Olomouci.
 

Ryby z rybárny u Hotelu Skalní mlýn

Kdo se někdy toulal Moravským krasem, ten zná Hotel Skalní mlýn; v těsné blízkosti se nachází například propast Macocha, Punkevní jeskyně či Kateřinská jeskyně. V hotelové restauraci nabízejí například pstruhy na bylinkách, po mlynářsku nebo s omáčkou z citronového másla. Chovu pstruhů a sivenů se na Skalním mlýně věnují více než deset let, zdejší vyhlášená rybárna je chová přímo v Punkvě. Víte, že chov ryb v krasové vodě je nejen českou, ale i evropskou raritou? Ryby můžete koupit každý pátek po celý rok od 9:00 do 17:00 hodin v rybárně. Rybárna se nachází 1,5 km před hotelem Skalní mlýn ve směru od Blanska. Ryby z chovu ve Skalním mlýně jsou označovány ochrannou známkou „Moravský kras – regionální produkt".
 

Pštrosí vejce a maso z Doubravic nad Svitavou

pštrosiPštrosí farma v Doubravici na okraji Moravského krasu se zabývá chovem pštrosů afrických, jejich šlechtěním, zpracováním pštrosího masa a pštrosích produktů. Pro návštěvníky pořádá farma prohlídky s odborným komentářem a ochutnávky pštrosích výrobků, samozřejmostí je také možnost nákupu. V areálu se nachází podniková prodejna, kde lze koupit veškeré výrobky z pštrosího masa, vajec, kůže i peří. Otevřeno je ve všední dny od 8:00 do15:00 hodin. Exkurze s odborným komentářem a ochutnávkou, nebo návštěvy mimo provozní dobu je třeba předem telefonicky objednat.
 

Prémiové steaky v Restauraci Monte Bu

monte buBrněnská restaurace Monte Bu na brněnské Kraví hoře je synonymem pro exkluzivní steaky, grilování a zážitkovou gastronomii. Najdete tu také rozsáhlou sbírku exkluzivních rumů z nejrůznějších koutů světa, které můžete ochutnat při řízené rumové degustaci vedené rumovým sommeliérem. Jako jediná restaurace v Brně vám přináší jedinečný gourmetský zážitek v podobě masa z vlastní zrárny. V restauraci pro vás s maximální pečlivostí vybírají to nejlepší z českých a zahraničních chovů. Maso pak u nás dozrává až 60 dní, čímž získává svou jedinečnou chuť. Čerstvě řezané a vakuově balené maso si můžete odnést s sebou domů. Prémiové vyzrálé steaky si pak připravíte sami na grilu doma nebo na zahradě s přáteli. Během roku restaurace připravuje speciální nabídky a akce, mezi které tradičně patří valentýnské menu, steakové degustace, venkovní grilování a další.


Pochoutka s domečkem Love Snails

šnekUž jste někdy jedli šneky? Tu nejbáječnější "pochoutku s domečkem" si můžete dát v zážitkové restauraci Love Snails, největší šnečí farmy v Česku. Najdete ji u Horních Chaber, v údolí Drahanského potoka. Ochutnejte šneky po burgundsku, šnečí filé v tortile anebo grilované šneky. Farma chová hlemýždě Helix Aspersa Müller a hlemýždě afrického (kaviárového) Helix Aspersa Maxima. Šnečí maso je pochoutkou, kterou vyhledávají gurmáni z celého světa, a má svou tradici i v naší gastronomii, především z doby první republiky.
 

O Mase v Poděbradech

o maseSkvělá gastronomie v centru kolonády, to je restaurace O Mase v Poděbradech. Šéfkuchařem je tu Pavel Petřina. Vybrat si zde můžete z minutek, každý den od 12:30 (do vyprodání) se podává obědové menu formou bufetu za jednotnou cenu. Výběr tu mají ze 4 jídel. Na jídelním lístku najdete například jehněčí medailonky, mufloní hřbet v rozmarýnu, brazilskou roštěnou, tomahawk steak, kachní prsa, vepřovou panenku, jesetera na másle, králičí řízek, telecí líčka… a spoustu dalších dobrot.
Restaurace 420 v Praze Gurmánská turistika

Restaurace 420 v Praze

Na Staroměstském náměstí v Praze je od 15. prosince 2023 nová restaurace 420, najdete ji v domě U Červené lišky. Za projektem stojí spolumajitelé michelinské restaurace Field Radek Kašpárek a Miroslav Nosek.

Restaurace Narpa Gurmánská turistika

Restaurace Narpa

Dbáme na tradice obce Lány jakožto sídla našich prezidentů. Rodinná restaurace s kvalitní českou kuchyní a Plzeňským pivem. Skvělé speciality ze zvěřiny

La Casa Argentina Gurmánská turistika

La Casa Argentina

Restaurace sídlí v Dlouhé ulici v Praze, kde najdete mnoho skvělých restaurací, bister a barů. Díky členitosti prostorů restaurace si každý host může najít místo, které mu vyhovuje nejlépe, s jistotou nadstandardní péče obsluhujícího personálu.

Hotel Skalní mlýn v Moravském krasu Ubytování

Hotel Skalní mlýn v Moravském krasu

Hotel Skalní mlýn je tříhvězdičkový hotel s více než sedmdesátiletou tradicí nacházející v srdci Národní přírodní rezervace Moravský kras. Hotel nabízí pěkné ubytování u Macochy v krásném prostředí spojeném se širokou škálou poskytovaných služeb.

Pštrosí farma v Doubravici nad Svitavou Životní styl

Pštrosí farma v Doubravici nad Svitavou

Pštrosí farma v Doubravici na okraji Moravského krasu se zabývá chovem pštrosů afrických, jejich šlechtěním, zpracováním pštrosího masa a pštrosích produktů. Pro návštěvníky pořádá farma prohlídky s odborným komentářem a ochutnávky pštrosích výrobků, samozřejmostí je také možnost nákupu.

Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích Gurmánská turistika

Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích

Vyhledávaná šumavská hospůdka u Štěpána je od konce května 2023 znovu otevřená. Provozovatelé slibují výborné steaky, čerstvou a šťavnatou zeleninu a mnoho dalšího.

Restaurace Dock House v Praze-Michli Gurmánská turistika

Restaurace Dock House v Praze-Michli

Dock House je stylová steaková restaurace, která se od roku 2006 nachází v pražské Michli. Srdcem celé restaurace je otevřený lávový gril.

Restaurace Stará myslivna na Konopišti Gurmánská turistika

Restaurace Stará myslivna na Konopišti

Restaurace s loveckým interiérem dle zámeckých komnat zámku Konopiště, nabízející tradiční staročeskou kuchyni a zvěřinové speciality. Pokrmy připravují šéfkuchaři, kteří reprezentovali českou kuchyni na světové výstavě EXPO 2005 v Japonsku a byli vybráni i pro EXPO 2010 v Šanghaji.

Pension Angusfarm Soběsuky Ubytování

Pension Angusfarm Soběsuky

Pension je vybudován v půdních prostorách restaurace s venkovskou atmosférou, na jejímž místě již v roce 1674 stála panská krčma. V restauraci máte možnost ochutnat steaky připravené z hovězího masa masného plemene Aberdeen Angus z ekologického chovu farmy Šumavský Angus.

Bison Ranch Rožnov v České Kanadě Životní styl

Bison Ranch Rožnov v České Kanadě

Osada Rožnov, obklopená nádhernými lesy, loukami a pastvinami, leží u Českého Rudolce uprostřed přírodního parku Česká Kanada. V roce 2007 tu manželé Dirk a Eva van de Poel koupili ruinu starého statku a pustili se do ekologického chovu bizonů, na české poměry neobvyklých hospodářských zvířat.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze Gurmánská turistika

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Restaurace Monte Bu Gurmánská turistika

Restaurace Monte Bu

Naše restaurace na brněnské Kraví hoře je synonymem pro exkluzivní steaky, grilování a zážitkovou gastronomii. Najdete u nás také rozsáhlou sbírku exkluzivních rumů z nejrůznějších koutů světa, které můžete ochutnat při řízené rumové degustaci vedené rumovým sommeliérem.

Love Snails – restaurace se šnečími specialitami Gurmánská turistika

Love Snails – restaurace se šnečími specialitami

Už jste někdy jedli šneky? Tu nejbáječnější "pochoutku s domečkem" si můžete dát v zážitkové restauraci Love Snails, největší šnečí farmy v Česku. Najdete ji u Horních Chaber, v údolí Drahanského potoka.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Mitrovský dvůr na Vysočině Životní styl

Mitrovský dvůr na Vysočině

Mitrovský dvůr na Vysočině je skutečně unikátní místo. Najdete zde prodejnu vyzrálého hovězího masa, steakovou restauraci, westernovou areénu, kde probíhají jezdecké závody i farmářské trhy. Návštěva areálu je možná s koňmi, možnost ustájení u restaurace.

Červený Jelen – největší restaurace v Praze Gurmánská turistika

Červený Jelen – největší restaurace v Praze

Býval to barokní palác s nádhernou zahradou, malá oáza v centru Prahy plná života. Pak se ovšem oáza zamkla do trezoru anglo-československé banky, v okolí vyrostly další banky, hotely, kanceláře, obchodní domy.

Restaurace U Tlustých Gurmánská turistika

Restaurace U Tlustých

Restaurace se nachází v bezprostřední blízkosti půvabného lednického zámku, který je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného na seznamu památek UNESCO.

Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy Gurmánská turistika

Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy

Usedlost Salabka je místem, v němž se budete cítit jako na jihofrancouzském venkově, nikoli na okraji vibrující metropole. Koncept zdejší kuchyně nejlépe definuje výraz současná gastronomie. I když zde tradiční česká jídla nenajdete, o to víc si vychutnáte produkty od českých dodavatelů.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Jsme rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus vám můžeme nabídnout steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaříme sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Restaurace O Mase v Poděbradech Gurmánská turistika

Restaurace O Mase v Poděbradech

Poděbradská restaurace O Mase se zaměřuje na maso a kvalitní suroviny. Vyzkoušejte zdejší pokrmy a užijte si krásný výhled do lázeňského parku a na kulturní scénu. Restaurace slouží jak lázeňským hostům, tak veřejnosti. V letních měsících je otevřena prostorná zahrádka.

Velkostatek Tetín Gurmánská turistika

Velkostatek Tetín

Šetrný přístup ke zvířatům, vlastní krmení bez antibiotik a hormonů, vlastní porážka a bourárna, suché zrání hovězího masa a vakuové balení jsou naším klíčem k úspěchu. Steakům z Velkostatku Tetín nikdo neodolá!

Jítravský dvorec Gurmánská turistika

Jítravský dvorec

Mají domácí bio jehněčí, chovají i aberdeen-anguské krávy. Dělají si kozí sýr a klobásy a z přilehlých honiteb disponují zvěřinou. To všechno je Jítravský dvorec v Lužických horách.

Řeznictví Absolon v Braníku Gurmánská turistika

Řeznictví Absolon v Braníku

Maso od Absolona je malá rodinná firma bourající a zpracovávající maso. Kromě toho vlastní i malé řeznictví v pražském Braníku. Nabízí zde mimořádně kvalitní masné výrobky, a navíc rádi poradí, co z čeho vařit.

Stračena Pub v Ostravě-Porubě Gurmánská turistika

Stračena Pub v Ostravě-Porubě

Restaurace, ke se vaří z BIO surovin, výběrového masa z farmy Klokořov, a to vše s otevřenou kuchyní. Nechyní ani široký sortiment pivních speciálnů na deseti pípách a nabídka výběrových vín.

Trezor Špork v restauraci Červený jelen Gurmánská turistika

Trezor Špork v restauraci Červený jelen

Přijměte pozvání do kulinářského Trezoru executive chefa Červeného Jelena, Marka Fichtnera. Najdete jej v pražském paláci Špork.

Restaurace Masný růžek v Brně Gurmánská turistika

Restaurace Masný růžek v Brně

Restaurace Masný růžek se nachází na rohu ulice Masná a Křenová. Ochutnáte zde vynikající kousky masa z grilu, trouby i udírny, a k tomu se osvěžíte žejdlíkem poctivého plzeňského.

Divoké farmy rodiny Tlapákových Gurmánská turistika

Divoké farmy rodiny Tlapákových

Divoké farmy vznikly pro milovníky kvalitních a zaručeně domácích potravin. Rodina Tlapákova stále pracuje na tom, aby vám měli co nabídnout, a proto vymýšlí nové a nové výrobky. Maso ze své farmy zpracovává dle ověřených receptů našich maminek, babiček i vlastních nápadů.

Aberdeen Angus Steak House Plzeň Gurmánská turistika

Aberdeen Angus Steak House Plzeň

Nekuřácká restaurace Angus Steak House v Plzni se specializuje na steaky a jiné speciality z hovězího masa plemene Angus, které je převážně z vlastního ekologického chovu.

Molo 23 na břehu Máchova jezera Gurmánská turistika

Molo 23 na břehu Máchova jezera

Vychutnejte si dobré jídlo s výhledem na Máchovo jezero. Ve stylovém grill baru Molo 23 aneb five over nine bar na vás čekají luxusní steaky, dobroty z grilu i velký výběr dobrého pití.

Park Hotel Popovičky – ochutnejte flank steak ze tří plemen Gurmánská turistika

Park Hotel Popovičky – ochutnejte flank steak ze tří plemen

Ochutnejte v Park Hotelu Popovičky flank steak ze tří plemen – Hereford z Urugvaje, Dexter z Austrálie nebo Angus z USA. Přijďte, ochutnejte a porovnejte, který je ten nejlepší!

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Masomat v Prosečném a ve Vrchlabí Gurmánská turistika

Masomat v Prosečném a ve Vrchlabí

S netradičním nápadem přišli na rodinné farmě v Prosečném u Vrchlabí. Umístili tu první automat na maso v České republice. Automat funguje bezkontaktně 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Druhý stroj s vyzrálým hovězím se nachází ve Vrchlabí.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika