Restaurace Brasileiro a Churrasco rodízio
Jedním ze slibovaných zážitků je posezení v
restauraci Brasileiro pár kroků od
Staroměstské radnice v
Praze. V jídelním lístku objevíte například kuřecí prsa obalená slaninou, filety z hovězí svíčkové, telecí játra či grilovaný ananas, vesměs zařazené jako
Churrasco rodízio. Oč jde? Podobě jako
Café Savoy, restaurace
Čestr,
Pizza Nuova,
Lokál,
U Kalendů či
karlínská Eska i
restaurace Brasileiro patří do
rodiny restaurací Ambiente. Zatímco
churrasco je tradiční způsob přípravy mas různých plemen jihoamerických býků ve speciálním grilu, kde se opékají kusy masa na jehlách,
rodízio označuje styl servírování. Číšníci, zde zvaní
passadores de carne, chodí mezi stoly a přímo na talíře odkrajují masa ze špízu. Každý host má na stole kolečko. Otočí-li ho zelenou barvou nahoru, znamená to jasný signál:
chci doplnit talíř! V nabídce nechybí ani ryby, mořské plody a pestrý studený bar s předkrmy a saláty. Dle konceptu
degustuj, co zmůžeš hosté platí jednotnou cenu na osobu.
Bizoní steaky z České Kanady
Jedinečný gurmánský zážitek z chutného a velmi křehkého bizoního masa nabízí
Bison Ranch Rožnov v srdci
České Kanady. Osada Rožnov, obklopená nádhernými lesy, loukami a pastvinami, leží západně od
Českého Rudolce. Manželé Dirk a Eva van de Poel tu před časem koupili starý statek a pustili se do
ekologického chovu neobvyklých hospodářských zvířat: bizonů. Právě tady také můžete neobvyklou pochoutku ochutnat – v
restauraci, která je kromě specialit z bizoního masa vyhlášená také svrchně kvašeným pivem Bizon, vyrobeným
belgickým pivovarem de 'proef' brouwerij. Specialitou, kterou jinde neochutnáte, je šťavnatý
steak na seně. Původ této lahůdky je třeba hledat ve
viktoriánských dobách, kdy se na pečená masa na pikniky balila ještě za tepla do bedýnek a obkládala senem. Jeho vůně maso prostoupila tak nádherně, že se seno začalo používat už při pečení.
Steaky z Aberdeen Angus
Steaky připravené na přírodním grilu,
tataráky, pomalu pečená hovězí
žebra nebo
burgery ze zvířat z vlastního chovu plemene Aberdeen Angus ochutnáte například v restauracích
Angus Steak House Soběsuky poblíž
Nepomuku anebo
Angus Steak House v Plzni. Hovězí masa tu upravují mnoha způsoby a dle zásady „od čumáku po ocas“ vyrábí i uzeniny a další dobroty.
Párky, taliány, salám, paštiky nebo hovězí tlačenku z masa plemene Angus vám vakuově zabalí s sebou jako suvenýr.
Steaky ze zvířat z vlastního chovu plemene Aberdeen Angus, který se volně pase na čistých loukách
Vysočiny, ochutnáte také v
restauraci Mistrovský dvůr. Součástí statku je i
prodejna, další produkty, uzeniny a masné výrobky bez chemie koupíte ve firemní prodejně v galerii Šantovka v
Olomouci.
Ryby z rybárny u Hotelu Skalní mlýn
Kdo se někdy toulal
Moravským krasem, ten zná
Hotel Skalní mlýn; v těsné blízkosti se nachází například
propast Macocha,
Punkevní jeskyně či
Kateřinská jeskyně. V hotelové restauraci nabízejí například
pstruhy na bylinkách,
po mlynářsku nebo s
omáčkou z citronového másla. Chovu pstruhů a sivenů se na
Skalním mlýně věnují více než deset let, zdejší vyhlášená rybárna je chová přímo v
Punkvě. Víte, že
chov ryb v krasové vodě je nejen českou, ale i evropskou raritou? Ryby můžete koupit
každý pátek po celý rok
od 9:00 do 17:00 hodin v rybárně. Rybárna se nachází 1,5 km před
hotelem Skalní mlýn ve směru od
Blanska. Ryby z chovu ve Skalním mlýně jsou označovány
ochrannou známkou
„Moravský kras – regionální produkt".
Pštrosí vejce a maso z Doubravic nad Svitavou
Pštrosí farma v Doubravici na okraji
Moravského krasu se zabývá
chovem pštrosů afrických, jejich šlechtěním, zpracováním pštrosího masa a pštrosích produktů. Pro návštěvníky pořádá farma prohlídky s odborným komentářem a ochutnávky pštrosích výrobků, samozřejmostí je také možnost nákupu. V areálu se nachází
podniková prodejna, kde lze koupit veškeré
výrobky z pštrosího masa, vajec, kůže i peří. Otevřeno je ve všední dny od 8:00 do15:00 hodin. Exkurze s odborným komentářem a ochutnávkou, nebo návštěvy mimo provozní dobu je třeba předem telefonicky objednat.
Prémiové steaky v Restauraci Monte Bu
Brněnská restaurace
Monte Bu na brněnské Kraví hoře je synonymem pro
exkluzivní steaky, grilování a zážitkovou gastronomii. Najdete tu také rozsáhlou sbírku exkluzivních rumů z nejrůznějších koutů světa, které můžete ochutnat při řízené rumové degustaci vedené rumovým sommeliérem. Jako jediná restaurace v
Brně vám přináší jedinečný gourmetský zážitek v podobě
masa z vlastní zrárny. V
restauraci pro vás s maximální pečlivostí vybírají to nejlepší z českých a zahraničních chovů. Maso pak u nás dozrává až 60 dní, čímž získává svou jedinečnou chuť. Čerstvě řezané a vakuově balené
maso si můžete odnést s sebou domů. Prémiové vyzrálé steaky si pak připravíte sami na grilu doma nebo na zahradě s přáteli. Během roku
restaurace připravuje speciální nabídky a akce, mezi které tradičně patří valentýnské menu, steakové degustace, venkovní grilování a další.
Pochoutka s domečkem Love Snails
Už jste někdy jedli
šneky? Tu nejbáječnější "pochoutku s domečkem" si můžete dát v zážitkové restauraci
Love Snails, největší
šnečí farmy v Česku. Najdete ji u Horních Chaber, v údolí Drahanského potoka. Ochutnejte
šneky po burgundsku, šnečí filé v tortile anebo
grilované šneky.
Farma chová hlemýždě Helix Aspersa Müller a hlemýždě afrického (kaviárového) Helix Aspersa Maxima. Šnečí maso je pochoutkou, kterou vyhledávají gurmáni z celého světa, a má svou tradici i v naší gastronomii, především z doby první republiky.
O Mase v Poděbradech
Skvělá
gastronomie v centru kolonády, to je
restaurace O Mase v Poděbradech. Šéfkuchařem je tu Pavel Petřina. Vybrat si zde můžete z minutek, každý den od 12:30 (do vyprodání) se podává
obědové menu formou bufetu za jednotnou cenu. Výběr tu mají ze 4 jídel. Na jídelním lístku najdete například
jehněčí medailonky,
mufloní hřbet v rozmarýnu,
brazilskou roštěnou, tomahawk steak,
kachní prsa, vepřovou panenku,
jesetera na másle,
králičí řízek,
telecí líčka… a spoustu dalších dobrot.