ÚvodAktuality5 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest
Gurmánská turistika

5 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

  • 31. května 2025
Chřestová sezóna je tady a s ní i menu plná svěžích chutí. Zelený, bílý, pečený i na másle – chřest vládne jarnímu jídelníčku! Přinášíme 5 tipů, kam vyrazit za specialitami, které ho promění ve skutečný gurmánský zážitek.
Chřest je výborným předkrmem, přílohou i hlavním jídlem. Vyzkoušet ho můžete v různých úpravách v  certifikovaných restauracích. Od 31. 5. do 6. 6. šéfkuchař Zámku Liblice připravil speciální chřest a jahody menu poskládané z chřestu a jahod, listový salát, kozí sýr, vlašské ořechy a limetkový dresink, chřestové polévky s medvědím česnekem, krutóny a lanýžovým olejem. Hlavního menu v podobě zeleného a bílého chřestu s baby brambůrky a holandskou omáčkou. Sladkou tečkou jsou tvarohové knedlíky s jahodovým krémem, mascarpone a pistáciemi.

V restauraci Angusfarm přichystali od pondělí do čtvrtka degustační menu Jaro. Jako předkrm nabízí tatarák z Angus zadního, hrášek na kyselo, wasabi majonézu, nakládanou hořčici, bramborový crumble dále krém z bílého chřestu, pěnu z uzeného jazyka, křepelčí vejce, křupavé brambory, pórkový olej. Hlavním chodem je Angus nízká roštěná, pyré z pečené mrkve, zelený chřest, lardo, smržová omáčka. Celé menu je zakončené jogurtovým parfait, marcipánem, rybízem, mandlemi a chipsem z bílého chřestu.

Hostinec U Hubálků má ve své nabídce od 17.5. chřestový speciál skládající se z Degustačního prkénka pro 2-4 osoby obsahující Králičí paštiku, domácí lančmít, domácího uzeného lososa s jejich teriyaki zálivkou, domácí klobásku, domácí slaninu, zelenou hořčici, karotkový salát s česnekem, salát z čerstvých jarních lístků chléb a pečivo. Dále chřestový krém s kapkou bílého vína, mléčnou pěnou a opraženými dýňovými semínky, vařený chřest zapečený s burgundskou šunkou a sýrem, holandská omáčka a vařené nové brambory, telecí mletý steak s vařený chřestem, omáčkou z modrého sýra, selské „opečky“ se sušenou slaninou, listový salát, Smažená vepřová kotletka plněná jarním bylinkovým máslem s novým bramborem, vařeným chřestem a holandskou omáčkou a smažený bílý chřest s jarním listovým salátem s caesar zálivkou, pečenými cherry rajčátky marinovanými v balzamiku a pečenými krutony s bylinkami.

V restauraci U Labutě si dejte chřest na másle s opečenou strouhankou, grenaille, bolzano nebo dvoubarevnou chřestovou polévku s pečeným sezamem a bylinkovým olejem. K hlavnímu jídlu si můžete vybrat z chřestového salátu s balsamikem, rukolou a parmskou šunkou, hřbetu z aljašské tresky, holandské omáčky s chřestem nebo saltimbokem z telecí svíčkové s ragů z bílého a zeleného chřestu. Dezert je karotkový cupcake, zakysaná smetana s limetkou.

A Vratislavský Dům griluje chřest na bylinkovém oleji, poté osvěží citrónovým dresinkem a servírují na holandské omáčce s přílohou v podobě crush brambor.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Pivnice a restaurace U Labutě v Přerově Gurmánská turistika

Pivnice a restaurace U Labutě v Přerově

Grilovaná kolena, kuřecí křidélka, vepřová žebírka jsou zde běžnou součástí každého posezení. Děláme gastronomii tak, aby host mohl vnímat celou škálou pocitů, vjemů a aby uspokojila maximálně jeho potřeby.

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě Gurmánská turistika

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě

Jen dva kilometry od Kostelce nad Orlicí, panství nejvýznamnějšího aristokratického rodu Kinských, v malebném podhůří Orlických hor, v údolí divoké Orlice, se nachází rodinný hostinec U Hubálků.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Angusfarm Soběsuky je rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus nabízí steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaří sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Restaurace Vratislavský dům v Třeboni Gurmánská turistika

Restaurace Vratislavský dům v Třeboni

Restaurace Vratislavský dům je výsledkem dlouholetého přátelství a společné vášnivé lásky k dobrému jídlu tří spolumajitelů. Přináší moderní českou kuchyni s důrazem na sezónní a lokální suroviny. Těšit se můžete na speciality jako steak ze stařeného masa nebo Wittingau burger.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky Památky

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky

Zámek Liblice je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho, který v roce 1699 vypracoval, na podnět tehdejšího majitele panství, Arnošta Pachty z Rájova, osobitý projekt nového sídla.

Další aktuality

Zmrzlinové potěšení: tipy, kde si dát lahodný nanuk

Nanuk je fenomén! První nanuk, tedy mražený smetanový krém s dřevěným držátkem, spatřil v Česku světlo světa už v roce 1938, kdy mraženou pochoutku začala vyrábět pražská firma Vašata a spol. Název Nanuk byl odvozen od inuitského lovce Nanuka, hlavní postavy dokumentárního filmu Roberta Flahertyho z roku 1922. Pro Eskymáky představuje Nanuk boha – pána medvědů. Víte, že Den nanuků se slaví každoročně 14. srpna?
16. září 2025 1:22
Gurmánská turistika

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a během října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
14. září 2025 13:25
Gurmánská turistika

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika