ÚvodAktuality5 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest
Gurmánská turistika

5 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

  • 31. května 2025
Chřestová sezóna je tady a s ní i menu plná svěžích chutí. Zelený, bílý, pečený i na másle – chřest vládne jarnímu jídelníčku! Přinášíme 5 tipů, kam vyrazit za specialitami, které ho promění ve skutečný gurmánský zážitek.
Chřest je výborným předkrmem, přílohou i hlavním jídlem. Vyzkoušet ho můžete v různých úpravách v  certifikovaných restauracích. Od 31. 5. do 6. 6. šéfkuchař Zámku Liblice připravil speciální chřest a jahody menu poskládané z chřestu a jahod, listový salát, kozí sýr, vlašské ořechy a limetkový dresink, chřestové polévky s medvědím česnekem, krutóny a lanýžovým olejem. Hlavního menu v podobě zeleného a bílého chřestu s baby brambůrky a holandskou omáčkou. Sladkou tečkou jsou tvarohové knedlíky s jahodovým krémem, mascarpone a pistáciemi.

V restauraci Angusfarm přichystali od pondělí do čtvrtka degustační menu Jaro. Jako předkrm nabízí tatarák z Angus zadního, hrášek na kyselo, wasabi majonézu, nakládanou hořčici, bramborový crumble dále krém z bílého chřestu, pěnu z uzeného jazyka, křepelčí vejce, křupavé brambory, pórkový olej. Hlavním chodem je Angus nízká roštěná, pyré z pečené mrkve, zelený chřest, lardo, smržová omáčka. Celé menu je zakončené jogurtovým parfait, marcipánem, rybízem, mandlemi a chipsem z bílého chřestu.

Hostinec U Hubálků má ve své nabídce od 17.5. chřestový speciál skládající se z Degustačního prkénka pro 2-4 osoby obsahující Králičí paštiku, domácí lančmít, domácího uzeného lososa s jejich teriyaki zálivkou, domácí klobásku, domácí slaninu, zelenou hořčici, karotkový salát s česnekem, salát z čerstvých jarních lístků chléb a pečivo. Dále chřestový krém s kapkou bílého vína, mléčnou pěnou a opraženými dýňovými semínky, vařený chřest zapečený s burgundskou šunkou a sýrem, holandská omáčka a vařené nové brambory, telecí mletý steak s vařený chřestem, omáčkou z modrého sýra, selské „opečky“ se sušenou slaninou, listový salát, Smažená vepřová kotletka plněná jarním bylinkovým máslem s novým bramborem, vařeným chřestem a holandskou omáčkou a smažený bílý chřest s jarním listovým salátem s caesar zálivkou, pečenými cherry rajčátky marinovanými v balzamiku a pečenými krutony s bylinkami.

V restauraci U Labutě si dejte chřest na másle s opečenou strouhankou, grenaille, bolzano nebo dvoubarevnou chřestovou polévku s pečeným sezamem a bylinkovým olejem. K hlavnímu jídlu si můžete vybrat z chřestového salátu s balsamikem, rukolou a parmskou šunkou, hřbetu z aljašské tresky, holandské omáčky s chřestem nebo saltimbokem z telecí svíčkové s ragů z bílého a zeleného chřestu. Dezert je karotkový cupcake, zakysaná smetana s limetkou.

A Vratislavský Dům griluje chřest na bylinkovém oleji, poté osvěží citrónovým dresinkem a servírují na holandské omáčce s přílohou v podobě crush brambor.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Pivnice a restaurace U Labutě v Přerově Gurmánská turistika

Pivnice a restaurace U Labutě v Přerově

Grilovaná kolena, kuřecí křidélka, vepřová žebírka jsou zde běžnou součástí každého posezení. Děláme gastronomii tak, aby host mohl vnímat celou škálou pocitů, vjemů a aby uspokojila maximálně jeho potřeby.

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě Gurmánská turistika

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě

Jen dva kilometry od Kostelce nad Orlicí, panství nejvýznamnějšího aristokratického rodu Kinských, v malebném podhůří Orlických hor, v údolí divoké Orlice, se nachází rodinný hostinec U Hubálků.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Angusfarm Soběsuky je rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus nabízí steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaří sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Restaurace Vratislavský dům v Třeboni Gurmánská turistika

Restaurace Vratislavský dům v Třeboni

Restaurace Vratislavský dům je výsledkem dlouholetého přátelství a společné vášnivé lásky k dobrému jídlu tří spolumajitelů. Přináší moderní českou kuchyni s důrazem na sezónní a lokální suroviny. Těšit se můžete na speciality jako steak ze stařeného masa nebo Wittingau burger.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky Památky

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky

Zámek Liblice je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho, který v roce 1699 vypracoval, na podnět tehdejšího majitele panství, Arnošta Pachty z Rájova, osobitý projekt nového sídla.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika