ÚvodAktuality10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
V lidovějších hospůdkách vládla stále rakousko-uherská kuchyně, založená na poctivých porcích i kvalitě přípravy. Připravovala se nejen veškerá jatečná masa, ale i droby na různé způsoby. Plíčky na smetaně, zadělávané drštky, hovězí jazyk s křenovou omáčkou, to byly speciality, na které se chodilo v neděli do restaurací. Prvorepubliková kuchyně je tedy nejen noblesa, ale i poctivé kuchařské řemeslo.

I některé naše certifikované restaurace mají ve své nabídce něco z prvorepublikové kuchyně. Tak neváhejte a navštivte některou z nich.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Restaurace Bohém v Hotelu Aplaus v Litomyšli Gurmánská turistika

Restaurace Bohém v Hotelu Aplaus v Litomyšli

Restaurace Bohém sídlí ve skvěle situovaném Hotelu Aplaus v centru nádherné historické Litomyšle. Ve spojení s moderním designem nabízí jedinečnou atmosféru, špičkovou gastronomii se salonkem i příjemným posezením na terase.

Zemanova cukrárna a kavárna v Brně Gurmánská turistika

Zemanova cukrárna a kavárna v Brně

Zemanova kavárna a cukrárna (známá také jako U Sedláčka) je prvorepublikový podnik, který v Brně funguje nepřetržitě v původní podobě od roku 1937.

Restaurace U Klimešů ve Vestci u Prahy Gurmánská turistika

Restaurace U Klimešů ve Vestci u Prahy

Díky zdařilé rekonstrukci je restaurace moderním podnikem, který dokáže kvalitně a rychle obsloužit všechny své hosty.

Pivnice a restaurace U Labutě v Přerově Gurmánská turistika

Pivnice a restaurace U Labutě v Přerově

Grilovaná kolena, kuřecí křidélka, vepřová žebírka jsou zde běžnou součástí každého posezení. Děláme gastronomii tak, aby host mohl vnímat celou škálou pocitů, vjemů a aby uspokojila maximálně jeho potřeby.

Hotel Havel v Praze Gurmánská turistika

Hotel Havel v Praze

Hotel v historické budově na náměstí v centru města nabízí romantické a útulné ubytování. K dispozici jsou restaurace, kavárna, vinárna, pivnice, hodovní síň, dvě letní zahrádky a pivovarský šenk.

Restaurace Obecní dům v Praze Gurmánská turistika

Restaurace Obecní dům v Praze

Nejkrásnější secesní restaurace v České republice je opět otevřena široké veřejnost. Pevně věříme, že moderní česká kuchyně a výborně ošetřené plzeňské pivo budou základem pro spokojenost všech hostů. Těšíme se na vaši návštěvu a doufáme, že se k nám budete vracet.

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě Gurmánská turistika

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě

Jen dva kilometry od Kostelce nad Orlicí, panství nejvýznamnějšího aristokratického rodu Kinských, v malebném podhůří Orlických hor, v údolí divoké Orlice, se nachází rodinný hostinec U Hubálků.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Cukrářství Martinák v Brně Gurmánská turistika

Cukrářství Martinák v Brně

V Cukrářství Martinák se drží se původních osvědčených receptů, občas přidají kapku vlastní invence a nikdy nešetří těmi nejkvalitnějšími surovinami.

Restaurant Chateau Petit v Hlohovci u Břeclavi Gurmánská turistika

Restaurant Chateau Petit v Hlohovci u Břeclavi

Chateau Petit je moderní a stylový à la carte restaurant vybudovaný v těsné blízkosti klasicistního Hraničního zámečku. Můžete si zde dopřát lahůdky z široké nabídky sladkých, slaných, teplých i studených snídaní domácí výroby a z lokálních zdrojů.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika