ÚvodAktuality10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
V lidovějších hospůdkách vládla stále rakousko-uherská kuchyně, založená na poctivých porcích i kvalitě přípravy. Připravovala se nejen veškerá jatečná masa, ale i droby na různé způsoby. Plíčky na smetaně, zadělávané drštky, hovězí jazyk s křenovou omáčkou, to byly speciality, na které se chodilo v neděli do restaurací. Prvorepubliková kuchyně je tedy nejen noblesa, ale i poctivé kuchařské řemeslo.

I některé naše certifikované restaurace mají ve své nabídce něco z prvorepublikové kuchyně. Tak neváhejte a navštivte některou z nich.
Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Restaurace U Klimešů Gurmánská turistika

Restaurace U Klimešů

Díky zdařilé rekonstrukci je restaurace moderním podnikem, který dokáže kvalitně a rychle obsloužit všechny své hosty.

Hotel Zlatá Hvězda – harmonie v Litomyšli Ubytování

Hotel Zlatá Hvězda – harmonie v Litomyšli

Litomyšl přitahuje od nepaměti jakoby magickou silou osobnosti, které mají co dát tomuto světu v hudbě, v umění, v politice. Hotel Zlatá Hvězda leží přímo v historickém centru města.

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku Gurmánská turistika

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku

Tradice zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožila v moderním pojetí, pod rukama zkušeného šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny.

Pivovar Řevnice Gurmánská turistika

Pivovar Řevnice

Pečlivě ošetřené pivo a poctivá česká klasika na talíři. Otevřeno máme denně, neděle až čtvrtek od 11 do 22 hodin, pátek a sobota od 11 do 23.

U Labutě – pivnice a restaurace s novou dimenzí služeb Gurmánská turistika

U Labutě – pivnice a restaurace s novou dimenzí služeb

Grilovaná kolena, kuřecí křidélka, vepřová žebírka jsou zde běžnou součástí každého posezení. Děláme gastronomii tak, aby host mohl vnímat celou škálou pocitů, vjemů a aby uspokojila maximálně jeho potřeby.

Hostinec u Vlachů Gurmánská turistika

Hostinec u Vlachů

Hostinec u Vlachů byl založen v roce 1902 manžely Marií a Františkem Vlachovými. Ti si toto místo, situované před stoupáním na Černou Horu, zvolili jako ideální pro stavbu zájezdního hostince.

Restaurace Pod Zámkem v Průhonicích Gurmánská turistika

Restaurace Pod Zámkem v Průhonicích

Ať už hledáte místo na romantickou večeři, rodinný oběd nebo pracovní setkání, prostředí a kuchyně naší restaurace vás osloví svojí jedinečnou atmosférou zámeckého stylu, který se snoubí s nadčasovou elegancí.

Hotel Sýkora Ubytování

Hotel Sýkora

Ubytováni v nově zrekonstruovaných pokojích s rodinnou atmosférou. V hotelové restauraci vám rádi nabídneme vynikající kuchyni s českou klasikou.

Restaurace Bohém v Hotelu Aplaus Gurmánská turistika

Restaurace Bohém v Hotelu Aplaus

Restaurace Bohém sídlí ve skvěle situovaném Hotelu Aplaus v centru nádherné historické Litomyšle.

Další aktuality

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!
5. leden 2025 7:32
Gurmánská turistika

Znáte restaurace ohodnocené gastronomickým Zlatým lvem?

Nakladatelství TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka, které oceňuje gastronomickými Zlatými lvy. Ojedinělý systém hodnocení podniků po celé republice představuje objektivní a nezávislé známkování kvality služeb restaurací prostřednictvím pečeti se Zlatým lvem. Ke konci každého kalendářního roku vydává nakladatelství TopLife Czech přehledného průvodce Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, ve kterém jsou publikovány všechny oceněné restaurace. V roce 2024 bylo oceněno celkem 109 restaurací, přičemž nejvyšší hodnocení tři Zlaté lvy získalo 23 restaurací, dva Zlaté lvy 49 restaurací, jednoho Zlatého lva obdrželo 22 restaurací a ocenění TIP má 15 restaurací.
3. leden 2025 13:00
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika

Masopust 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody – tipy z celého Česka na masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
28. prosinec 2024 10:16
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
27. prosinec 2024 10:57
Gurmánská turistika

Na Boží hod je třeba hodovat!

Slavnostní oběd na Boží hod vánoční a svatého Štěpána si dopřávají nejen věřící lidé. 25. a 26. prosinec jsou velmi slavnostní dny, které se nesou ve znamení rodinných návštěv, slavnostních obědů a večeří. Obvykle se podává typicky český pokrm pečená kachna nebo husa se zelím a knedlíky nebo slavnostní svíčková na smetaně. Staňte se mistry kuchyně s našimi recepty!
25. prosinec 2024 8:03
Gurmánská turistika