ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Stejně jako v dalších odvětvích gastra se i cukrařina u nás neskutečně posunula. Stojí na české tradici, francouzské škole, současných trendech, ale velmi často také na super inovativních kreativních barevných nápadech. Ať je to klasický český větrník, francouzská eklérka nebo mechový dort od Šárky Divácké, vězte, že to bude z poctivých surovin, a tedy i náležité ceny. Česko zachvátily donuty, croissanty, Honzovy buchty, dvojctihodné koláčky, věnečky, špičky, pralinky, ochutnávat tu sladkou horečku je opojné!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Sorry, pečeme jinak Gurmánská turistika

Sorry, pečeme jinak

Otevření této cukrárny bylo popraskem na brněnské laguně! V legendárním Domě U Kouřícího králíka ožil barevný svět talentované Šárky Divácké.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Cukrárna Upekla Gurmánská turistika

Cukrárna Upekla

Mirka Semrádová ráda pekla, tak se tomu rozhodla věnovat naplno. Její sestra Petra Eisová se k ní přidala, původně jen na chvíli. Začaly na farmářských trzích a lidem chutnalo, postavily tedy pekárnu u Písku a rozvážely své dobroty do pražských kaváren.

Cafe 8smička Gurmánská turistika

Cafe 8smička

Bára a Zdeněk Rýznerovi, milovníci umění, se rozhodli v Humpolci zrevitalizovat zchátralou textilku a otevřít v ní originální zónu pro umění. A v ní je také kavárna Báry Lamačové, která s láskou peče už od 19 let. Ve hře je s ní její mamka, Ivana Tošerová.

Cukrářství Eklér Gurmánská turistika

Cukrářství Eklér

Hana Valášková otevřela cukrářství s mámou Marií, ta mimochodem pracovala celý život v Nestlé, třeba i jako vedoucí výroby. A Hanka tam deset let dělala obaly čokoládových výrobků. Pak ale začaly proměňovat ve skutečnost svůj sen – otevřít si vlastní cukrářství.

John 1990 Gurmánská turistika

John 1990 Dočasně uzavřeno

Barbara Johnová navazuje na třicetiletou tradici rodinné cukrárny. Pojmenovala ji na počest dědečka John 1990. Vše tu začíná snídaní, třeba vejcem Benedikt, kávu mají z ústecké pražírny a denně dělají precizní zákusky a dorty.

Kafe Kytka Gurmánská turistika

Kafe Kytka

To je spojení! Milují sebe a taky své koníčky. Tereza Josefová kytky, Ondra Šabaka kafe. A plodem jejich lásky je květinový ateliér s kavárnou a krásnými dezerty. Tento koncept pak inspiroval i řadu dalších po celé zemi.

PePe bakery & coffee Gurmánská turistika

PePe bakery & coffee

Petra Kopčáková a Peter Pavlis dohromady tvoří PePe a taky bakery & coffee. Jsou spolu 24 hodin denně a plody jejich lásky teď sklízejí všichni, kdo profrčí beskydskou Ostravicí, autem, busem, vlakem, lyžmo, běžmo, kolmo, pěšmo.

Cafeliér no.523 Gurmánská turistika

Cafeliér no.523

Markéta Rozsívalová učila češtinu devatenáct let, ale živila se i jako fotografka. Pak s manželem Honzou koupila dům č. p. 523, aby si tady na malém městě v Kostelci na Hané vytvořili ateliér a přízemí pronajímali jako kavárnu.

Dobřanská kavárna Gurmánská turistika

Dobřanská kavárna

Lenka Žďánská začala v roce 2000 v Dobřanech vyrábět zmrzlinu z mléka, smetany a čerstvého ovoce. Jasně žlutou banánovou, která září jak devadesátková fasáda, tu opravdu nenajdete. Po dvaceti letech si Lenka otevřela i vysněnou Dobřanskou kavárnu, kde má vedle zmrzliny také krásné zákusky.

Kavárna a bistro Monamy Gurmánská turistika

Kavárna a bistro Monamy

Monamy najdete na cyklostezce v Srnojedech kousek od Pardubic. Kavárna a bistro Moniky Kořínkové připravuje sendviče, poctivé zákusky a dorty i domácí nanuky. Nabízí také vlastní limči a smoothie, řemeslná česká piva, vína a cidery i uznávané marmelády paní domácí.

Milujeme dorty Gurmánská turistika

Milujeme dorty

V centru Dvora Králové najdete malou cukrárnu Milujeme dorty, která ale vydává velké radosti. Však tyto dorty milují i v mnoha nejen hradeckých kavárnách, kam Dominik Mervart dodává.

Patisserie na Staráku Gurmánská turistika

Patisserie na Staráku

Dvojčata Michaela a Kateřina Černá mají v Ostrově malý espresso bar s vlastní cukrářskou výrobou. Podnik v podstatě převzaly po svých rodičích, kteří na stejné adrese provozovali Creperii. Ta úplně neprosperovala a když už to vypadalo na zavření, do hry vstoupily Míša s Katkou.

Další aktuality

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a během října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
14. září 2025 13:25
Gurmánská turistika

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika