ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Stejně jako v dalších odvětvích gastra se i cukrařina u nás neskutečně posunula. Stojí na české tradici, francouzské škole, současných trendech, ale velmi často také na super inovativních kreativních barevných nápadech. Ať je to klasický český větrník, francouzská eklérka nebo mechový dort od Šárky Divácké, vězte, že to bude z poctivých surovin, a tedy i náležité ceny. Česko zachvátily donuty, croissanty, Honzovy buchty, dvojctihodné koláčky, věnečky, špičky, pralinky, ochutnávat tu sladkou horečku je opojné!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Sorry, pečeme jinak Gurmánská turistika

Sorry, pečeme jinak

Otevření této cukrárny bylo popraskem na brněnské laguně! V legendárním Domě U Kouřícího králíka ožil barevný svět talentované Šárky Divácké.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Cukrárna Upekla Gurmánská turistika

Cukrárna Upekla

Mirka Semrádová ráda pekla, tak se tomu rozhodla věnovat naplno. Její sestra Petra Eisová se k ní přidala, původně jen na chvíli. Začaly na farmářských trzích a lidem chutnalo, postavily tedy pekárnu u Písku a rozvážely své dobroty do pražských kaváren.

Cafe 8smička Gurmánská turistika

Cafe 8smička

Bára a Zdeněk Rýznerovi, milovníci umění, se rozhodli v Humpolci zrevitalizovat zchátralou textilku a otevřít v ní originální zónu pro umění. A v ní je také kavárna Báry Lamačové, která s láskou peče už od 19 let. Ve hře je s ní její mamka, Ivana Tošerová.

Cukrářství Eklér Gurmánská turistika

Cukrářství Eklér

Hana Valášková otevřela cukrářství s mámou Marií, ta mimochodem pracovala celý život v Nestlé, třeba i jako vedoucí výroby. A Hanka tam deset let dělala obaly čokoládových výrobků. Pak ale začaly proměňovat ve skutečnost svůj sen – otevřít si vlastní cukrářství.

John 1990 Gurmánská turistika

John 1990

Barbara Johnová navazuje na třicetiletou tradici rodinné cukrárny. Pojmenovala ji na počest dědečka John 1990. Vše tu začíná snídaní, třeba vejcem Benedikt, kávu mají z ústecké pražírny a denně dělají precizní zákusky a dorty.

Kafe Kytka Gurmánská turistika

Kafe Kytka

To je spojení! Milují sebe a taky své koníčky. Tereza Josefová kytky, Ondra Šabaka kafe. A plodem jejich lásky je květinový ateliér s kavárnou a krásnými dezerty. Tento koncept pak inspiroval i řadu dalších po celé zemi.

PePe bakery & coffee Gurmánská turistika

PePe bakery & coffee

Petra Kopčáková a Peter Pavlis dohromady tvoří PePe a taky bakery & coffee. Jsou spolu 24 hodin denně a plody jejich lásky teď sklízejí všichni, kdo profrčí beskydskou Ostravicí, autem, busem, vlakem, lyžmo, běžmo, kolmo, pěšmo.

Cafeliér no.523 Gurmánská turistika

Cafeliér no.523

Markéta Rozsívalová učila češtinu devatenáct let, ale živila se i jako fotografka. Pak s manželem Honzou koupila dům č. p. 523, aby si tady na malém městě v Kostelci na Hané vytvořili ateliér a přízemí pronajímali jako kavárnu.

Dobřanská kavárna Gurmánská turistika

Dobřanská kavárna

Lenka Žďánská začala v roce 2000 v Dobřanech vyrábět zmrzlinu z mléka, smetany a čerstvého ovoce. Jasně žlutou banánovou, která září jak devadesátková fasáda, tu opravdu nenajdete. Po dvaceti letech si Lenka otevřela i vysněnou Dobřanskou kavárnu, kde má vedle zmrzliny také krásné zákusky.

Kavárna a bistro Monamy Gurmánská turistika

Kavárna a bistro Monamy

Monamy najdete na cyklostezce v Srnojedech kousek od Pardubic. Kavárna a bistro Moniky Kořínkové připravuje sendviče, poctivé zákusky a dorty i domácí nanuky. Nabízí také vlastní limči a smoothie, řemeslná česká piva, vína a cidery i uznávané marmelády paní domácí.

Milujeme dorty Gurmánská turistika

Milujeme dorty

V centru Dvora Králové najdete malou cukrárnu Milujeme dorty, která ale vydává velké radosti. Však tyto dorty milují i v mnoha nejen hradeckých kavárnách, kam Dominik Mervart dodává.

Patisserie na Staráku Gurmánská turistika

Patisserie na Staráku

Dvojčata Michaela a Kateřina Černá mají v Ostrově malý espresso bar s vlastní cukrářskou výrobou. Podnik v podstatě převzaly po svých rodičích, kteří na stejné adrese provozovali Creperii. Ta úplně neprosperovala a když už to vypadalo na zavření, do hry vstoupily Míša s Katkou.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika