ÚvodAktualityUkliďme Česko! Zapojte se do podzimní úklidové akce!
Životní styl

Ukliďme Česko! Zapojte se do podzimní úklidové akce!

Desítky tisíc dobrovolníků vyrazí opět na úklid po nepořádných turistech a spoluobčanech. Hlavní termín podzimního úklidu je 20. září 2024. Letos jsou napříč Českem naplánovány stovky úklidů, vy se můžete zapojit jak do organizovaných akcí, tak sami za sebe. V loňském roce se úklidu zúčastnilo přes 22 000 lidí a podařilo se nashromáždit neuvěřitelných 170 tun odpadu.
Organizátoři akce z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko připravili nejen pro dobrovolníky, ale i pro nejširší veřejnost, aplikaci která ukáže uživatelům nejbližší místa, kam správně odkládat odpady a dávat věcem, které jim dosloužily, šanci na druhý život. A především předcházet vzniku odpadů, končících zbytečně na skládkách či v nejhorším případě v přírodě, odkud je pak dobrovolníci musejí zcela zbytečně uklízet.

Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky (a dokonce na pár místech mimo ni). Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Srdcem akce jsou dobrovolní organizátoři místních úklidů. To jsou lidé, kteří se chopí zodpovědnosti a zorganizují úklid v místě, které si sami určí.

Od začátku až do konce se pak starají o hladký průběh akce. Spolek Ukliďme Česko jim může poskytnout pevné pytle na sesbíraný odpad a kdykoliv během roku veškerou další potřebnou podporu. Organizátoři mají "pod palcem" skupinku dobrovolníků, která se na místě sešla a společně uklízí. 

Do úklidových akcí se zapojují lidé ze všech koutů České republiky. Uklízejí školáci, politici, úředníci, skauti, děti z dětských domovů, vysokoškoláci, důchodci, programátoři, lékaři, prodavači, ekologové, turisti, pejskaři, pankáči … Prostě všichni, na koho si vzpomenete.

Cílem celosvětové kampaně však není pouze samotný úklid, ale také zvyšování povědomí o problematice redukce odpadů a správném nakládání s nimi.
Ukliďme svět, ukliďme Česko – podzim 2024

20. 9.
Ukliďme svět, ukliďme Česko – podzim 2024

Celosvětový úklidový den (World Cleanup Day) je největší globální dobrovolnická akce, která v jeden den spojí dobrovolníky z více jak 190 zemí celého světa. Akce probíhá na 300 místech po celé ČR v sobotu 20. září.

Světový den životního prostředí

Světový den životního prostředí

Oslavte přírodu a udržitelnost v Česku! Světový den životního prostředí, který připadá na 5. června, je globální oslavou přírody a udržitelnosti. Tento den je příležitostí nejen k zamyšlení nad stavem naší planety, ale také k aktivnímu zapojení do ochrany životního prostředí. V České republice se při této příležitosti koná celá řada akcí a aktivit, které můžete navštívit a podpořit tak dobrou věc.

Kalendář 2024: Udržitelné kulturní akce, festivaly a téma ekologie

Kalendář 2024: Udržitelné kulturní akce, festivaly a téma ekologie

Kulturní scéna v Česku se stále výrazněji věnuje ekologickým tématům. Ekologický přístup pořadatelů akcí ukazuje, jak se skvěle bavit i plánovat akce šetrné k přírodě. V přehledu festivalů a dalších zajímavých akcí pro rok 2024 najdete tipy na zážitky, které si kladou za cíl vyprodukovat co nejméně odpadu a snížit i ekologickou zátěž a zároveň přispět k lepší a méně znečištěné planetě Zemi. Bavte se udržitelně!

Fair tourism: mimo hlavní sezonu, do neobjevených míst, ekologicky, udržitelně a s podporou místních komunit

Fair tourism: mimo hlavní sezonu, do neobjevených míst, ekologicky, udržitelně a s podporou místních komunit

Rádi cestujete a zajímáte se o přírodu, kulturu, historii a průmyslové dědictví? Pak vám určitě nebudou cizí způsoby zodpovědného cestování, spojeného s podporou místních komunit a ochranou přírody. Na Kudy z nudy se snažíme jít příkladem, prosazovat změny a pomáhat vytvořit laskavější a zodpovědnější cestování pro všechny. Přidáte se k nám v kampani zaměřené na zodpovědné cestování?

Věda a historie není nuda: proč je důležité 22. dubna slavit Den země?

Věda a historie není nuda: proč je důležité 22. dubna slavit Den země?

Naše planeta slaví svůj svátek každý rok 22. dubna. I kdyby ale slavila Den Země denně od začátku ledna až do konce prosince, bylo by to málo. Hýčkejme si ji, pečujme o ni a náležitě se o ni starejme: žádné jiné místo, kam bychom se mohli přestěhovat, ve vesmíru neexistuje. Anebo ano?

Rady a tipy pro karavanisty: jak cestovat udržitelně a ekologicky

Rady a tipy pro karavanisty: jak cestovat udržitelně a ekologicky

Baví vás cestování a občas z okolí slyšíte, že je neekologické? Pojďte se s Kudy z nudy podívat na cestovní ruch i udržitelný turismus přes čísla a statistiky. Nad udržitelností své dovolené přemýšlí každý rok více lidí. Možná vás překvapí, že právě dovolená v obytných vozech patří k nejšetrnějším druhům cestování.

Mezinárodní den dobrovolníků

Mezinárodní den dobrovolníků

Mezinárodní den dobrovolníků vyhlásila Organizace spojených národů v roce 1985 a od té doby se každoročně slaví 5. prosince. V České republice se do něj zapojuje řada organizací, aby připomněla přínos práce dobrovolníků, šíření myšlenky solidarity a pomoci potřebným.

Další aktuality

Lidové pranostiky: říjen, císařské hody, Havelské ochlazení a devět počasí za den

Po teplém září zle se říjen tváří anebo Svatý Havel – devět počasí za den, říká o desátém měsíci v roce jedna z pranostik. Podzim už je v plném proudu, začíná padat listí a kaštany. Ke sklizni jablek, hrušek, švestek, brambor, ořechů a šípků vám na Kudy z nudy nabídneme nadílku mouder, pranostik a pořekadel o říjnovém počasí, ptácích odlétajících do teplých krajin a prvním sněžení.
16. září 2024 9:43
Životní styl

Jak si užít první podzimní neděli?

Všechno jednou končí, aby něco nového mohlo začít... Letošní zářivé léto je definitivně pryč a o slovo se přihlásil podzim. Přinášíme vám pár tipů, jak příjemně strávit právě tu první podzimní neděli.
16. září 2024 7:52
Životní styl

7 věcí, které nevíte… o filozofii a filozofech

Co spojuje osobnosti a jména Aristoteles, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Amos Komenský, František Palacký, Petr Chelčický, Erazim Kohák, Jan Patočka nebo Tomáš Halík? Patří mezi uznávané a respektované filozofy. S prastarou vědou si dnes leckdo neví rady, ale i filozofie může být zábavná a zajímavá, zvlášť když budete po jejích tajemstvích a zajímavostech pátrat s Kudy z nudy.
14. září 2024 9:32
Životní styl

Léčivá síla soli: tipy, kam zajít do solné jeskyně mimo Prahu

Solná jeskyně je místem, kde se budete cítit skutečně nádherně, je to svět klidu, relaxace a absolutní pohody. V solné jeskyni vládne originální mikroklima, které má příznivý vliv na psychiku a zdraví dětí i dospělých. Pobyt v tomto prostoru je vhodný jak pro malé děti, tak i pro seniory a navíc působí blahodárně proti nemocem jako je astma, lupénka či alergie. Relaxace v solné jeskyni navíc povzbuzuje imunitní systém, což je v této době zvláště důležité. Solné jeskyně najdete napříč Českem, poradí vám tipy portálu Kudy z nudy.
13. září 2024 18:00
Životní styl

K cestování nepatří jen zážitky a dobrodružství, ale i bezpečí, mír a tolerance

Také toužíte po zábavném cestování, plném jedinečných zážitků a dobrodružství? Nejste sami, podobnou vášeň sdílí miliony lidí na celé planetě. Současně je ale pro řadu cestovatelů nejvyšší prioritou bezpečnost, klid a jistota. Pojďte s Kudy z nudy zjistit, kam a jak se dá cestovat bezpečně a v míru.
13. září 2024 16:19
Životní styl

Pátek třináctého: pohroma nebo den jako každý jiný?

Jste pověrčiví? Bude váš pátek 13. 12. 2024 obyčejný anebo jedinečný? Pátek třináctého je pátek jako každý jiný, ale stejně má smolnou pověst. Pověra spojená s neštěstím na pátek třináctého je založena na několika historických událostech a symbolice. V letošním roce připadla třináctka na pátek 13. září a opakovat se bude ješzě v pátek 13. prosince 2024.
12. září 2024 18:00
Životní styl

Tajné české talismany aneb co nás chrání před pohromami?

Kde čerpat naději v časech, kdy je budoucnost tak temná, že je o ní lepší nemluvit a raději ani nepřemýšlet? Vydejte se s portálem Kudy z nudy třeba do Staré Boleslavi, na Blaník nebo do Beskyd. Tam všude totiž naši předkové hledali ochranu a víru v příznivý osud.
7. září 2024 11:50
Životní styl

Udržitelné cestování s Kudy z nudy: novinky a trendy 2024

Dovolená v přírodě, ráno s vůní čerstvě posečené trávy, k snídani mléko, sýry a pečivo od místních farmářů, odpočinek, ticho a pohoda venkova: tak možná vypadá váš sen o dovolené. Splnit si ho můžete na Kudy z nudy. Pro fanoušky udržitelného cestování máme spousty zajímavých tipů.
5. září 2024 14:01
Životní styl