ÚvodAktualityTradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou
Gurmánská turistika

Tradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou

Poslechněte si audio verzi článku
Zažili jste v poslední době letní akci nebo festival, kde by chyběl stánek s nealkoholickými koktejly a kde byste nesehnali nealkoholické pivo? Zřejmě jen těžko, a pokud náhodou, příště už to určitě bude jinak. Nápoje bez alkoholu jsou rok od roku oblíbenější, ať už se rozhlédnete po světě piva, vína, sektů nebo lihovin.
Nealkoholické pivo, víno a další nápoje nejsou jen pro řidiče nebo kojící maminky: někomu alkohol zkrátka nechutná, jinému by dokonce mohl ublížit. A není divu, že spotřeba nealkoholického pití v moderní gastronomii stoupá: frčí hlavně mezi mladými, kteří vyznávají zdravý životní styl a veselit se dokážou i bez alkoholu a následné kocoviny. Navíc s pitím bez alkoholu si můžete bez výčitek připít třeba se svými dospívajícími dětmi i s jejich kamarády – a to může být docela fajn zážitek.
 

Karlovy Vary, minerálka Mattoni a nejlepší nealkoholické koktejly světa

Inspirací, co nabídnout svému okolí, může být každoroční mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, jedno z nejlepších barmanských klání na světě. Už dávno neplatí jen slogan „kde je život, tam je Mattoni“, ale i že kde je minerálka Mattoni, tam jsou skvělé koktejly. Rozumí se samo sebou, že nealkoholické, s omezeným obsahem kalorií a odpovídající zdravému životnímu stylu.

Soutěže, která proběhla v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v Mattoni Life Baru u karlovarského Vřídla, se účastnili nejlepší barmani z celého světa. S úkolem namíchat během šesti minut originální koktejl, jehož součástí je minerální voda Mattoni, se nejlépe popral Stefan Haneder z Rakouska s koktejlem The 5 Elements. Druhé místo obsadil s koktejlem Happiness český reprezentant Vítězslav Cirok, který působí jako Bar & Beverage Manager v Grandhotelu PuppKarlových Varech. Chcete si vítězný koktejl The 5 Elements namíchat? Recept najdete na konci článku!
 

Nealkoholické pivo: od Pita až k Birellu

Že střídmost a zřeknutí se alkoholu není vynálezem moderní doby, o tom svědčí třeba první nealkoholické pivo pro řidiče, legendární Pito. V 70. letech je začali vyrábět v tehdejších Jihočeských pivovarechČeských Budějovicích, jméno vzniklo spojením první slabiky slova pivo a druhé slabiky slova auto.

Pito se v českobudějovickém pivovaru Samson vyrábí dodnes, i když chuť toho současného nemá s původním výrobkem nic společného. Pivo bez alkoholu se vyrábí přibližně ve třiceti tuzemských pivovarech, a většinou jde o kolekce několika druhů nealkoholických nápojů pivního typu a ovocná piva v různých příchutích. K nejoblíbenějším patří Bernard Višeň a Bernard Švestka od humpoleckého pivovaru Bernard nebo Radegast Birell společnosti Plzeňský Prazdroj.
 

Červené i bílé víno a sekt bez alkoholu

Na nealkoholické pivo si už Češi zvykli, a tak přišla řada i na dobré víno bez alkoholu. Vyrábí se několika metodami, a pokud se na to jde správně, výsledek má barvu, vůni i chuť jako klasické víno, jen alkohol v něm chybí. Pití nealkoholických vín nejenže uchová čistou hlavu, ale dokonce prý zajistí efektivnější a lepší trávení. A ještě jedna dobrá zpráva: ve srovnání s klasickým vínem má nealkoholické víno asi třetinový obsah kalorií.

Přestože pořízení výrobních technologií je velmi nákladné, ceny vín bez alkoholu se zásadně neliší od těch klasických. Ochutnat můžete třeba vína řady Revinevinařství Vinselekt Michlovskýjihomoravských Rakvic. Nealkoholická vína tu vyrábějí z čerstvých mladých vín odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Malverina, Savilon či Vesna. Pro výrobu růžových a červených vín používají Pinot Noir, Zweigeltrebe, Frankovku a nové odrůdy Ariana a Agni.

Mezi producenty nealkoholických výrobků se zařadilo i Víno HruškaBlatničky s kolekcí Viante či Bohemia Sekt ze Starého Plzence .
 

Nejstarší nealkoholický bar na světě

Tržby za nealkoholické nápoje v kamenných prodejnách i e-shopech rostou, a tak se jako houby po dešti otvírají i nealkoholické bary. V roce 2011 v Liverpoolu otevřeli první moderní nealkoholický bar v Anglii, po pár letech se připojil podnik The Virgin Mary, první bezalkoholový bar v Irsku.

Nejstarší nealkoholický bar na světě je ale starší, než byste čekali. Během průmyslové revoluce v první polovině 19. století se začalo ve Velké Británii rozvíjet Hnutí střídmosti. Šlo o reakci na stále se rozšiřující alkoholismus, a přestože nikdy nebyla uzákoněna prohibice, vznikaly alespoň nealkoholické bary. V 80. letech 19. století už byly v řadě měst; několik desítek takových zařízení úspěšně provozoval na severu Anglie pan Fitzpatrick z rodiny dublinských bylinkářů. Fitzpatrick’s Temperance Bar oslavil už 130 let od svého vzniku a dnes nabízí řadu sedmadvaceti veganských a bezlepkových likérů, které potěší všechny chuťové pohárky – a to včetně nové řady s nízkým obsahem cukru a kalorií.
 

Nealkoholické koktejly a kde je ochutnat v Česku

Česká nabídka zatím za světem pokulhává, vyloženě nealkoholické bary se omezily na pop-up pokusy na pár dní. Výzvou ale je akce Suchej únor, spojená s dobrovolnou měsíční abstinencí a zřeknutím se alkoholických nápojů. Nápojové lístky některých gastronomických podniků proto druhý měsíc v roce nabízejí různé nealkoholické speciality, které leckdy zůstanou v nabídce i po zbytek roku. Nejrůznější nealko koktejly má v nápojovém lístku například Tretter’s Bar na Malé Straně, koktejlový bar Cloud 9 sky bar & lounge na střeše hotelu Hilton Prague, bistro a koktejlový bar KROKarlíně, Manifesto na Andělu nebo Hemingway Bar a Black Angels Bar, podniky, které patří k evropské barové špičce. Ano, zatím si spousta lidí přijde dát nealkoholický koktejl jen ze zvědavosti a pak přejdou na klasiku, ale otevření prvního nealkoholického baru v Česku se určitě dočkáme brzy.
 

Recept na vítězný koktejl Mattoni Grand Drink 2022 – The 5 Elements Stefana Hanedera

Ingredience:
• Mattoni Grand perlivá 10 cl
• Nealkoholický karibský rum Rick 4 cl
• Pasterizovaný vaječný bílek 15 g
• Mix chilli a šafránu 0,2 g
• Supasawa 1,5 cl
• Sirup Monin s příchutí jablečného koláče 1,5 cl

Ozdoba: Rajčatová stopka, jablko Golden delicious, kurkumový kouř (kurkuma a suchý led)
Postup přípravy: Všechny ingredience kromě Mattoni nalijeme do shakeru s ledem a pečlivě protřepeme. Směs přes sítko přelijeme do sklenice s ledem, dolijeme Mattoni perlivou a ozdobíme.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Tradice: Abeceda pramenů našich lázní – nejteplejší, nejchutnější i rarity

Tradice: Abeceda pramenů našich lázní – nejteplejší, nejchutnější i rarity

Možná dokážete vyjmenovat české, moravské i slezské lázně jako když bičem mrská, ale vyznáte se stejně dobře v přírodních léčivých pramenech? Těžko, že? Ty nejznámější jsme proto seřadili do lázeňské abecedy – třeba vám při návštěvě lázní poslouží jako inspirace pro zajímavé výlety, často spojené s ochutnávkami.

České značky: Mattoni 1873

České značky: Mattoni 1873

Co spojuje tradiční minerální vody značek Mattoni, Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka s pramenitou vodou Aquila a nápoji Pepsi, Mirinda či 7UP? Všechny patří jediné společnosti, a to Mattoni 1873. Firma, která do roku 2019 používala název Karlovarské minerální vody, se tak vrátila ke kořenům, tedy k Heinrichovi Mattonimu a roku 1873, kdy se začala psát historie dnešní společnosti.

České značky: Pivovar Zubr a České pivo 2021

České značky: Pivovar Zubr a České pivo 2021

Město Přerov i pivovar Zubr mají ve znaku a logu rodový erb pánů z Pernštejna, mohutnou zubří hlavu s houžví v nozdrách. Rozvoj místního pivovarnictví je totiž spojený právě s tímto rodem: první panský pivovar dal v roce 1480 ve městě postavit Vilém z Pernštejna. Renesanční velmož by nepochybně měl radost, že i po více než 500 letech se přerovskému pivovaru daří a že dvanáctistupňový světlý ležák Zubr Gradus opakovaně vítězí v každoroční degustační soutěži České pivo.

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

Původně měla jmenovat Kofocola. V roce 2001 nastartovala reklamní kampaň se sloganem Když ji miluješ, není co řešit, který si získal srdce nejen zamilovaných. Vánoční reklama se živým „zlatým“ prasátkem (ano, s těmi zuby zahnutými nahoru) nás od roku 2003 věrně provází adventní dobou. Zkrátka Kofola: báječná, bublinková a skrz naskrz česká. A společně s Kofolou také další pochoutky – máte rádi třeba Vineu anebo Ondráškovku? I ty patří do skupiny Kofola.

Léčivá síla přírody: objevte léčivé prameny na horách a v podhůří

Léčivá síla přírody: objevte léčivé prameny na horách a v podhůří

Znáte naše minerální prameny? V České republice je na tento druh přírodního bohatství poměrně hojně zastoupen. Pojďme se tentokrát za jejich hledáním vypravit do hor a podhůří, kde objevíme malá i velká zřídla nejrůznějších pramenů.

Česká příroda a její podivuhodnosti

Česká příroda a její podivuhodnosti

My Češi sice nemáme moře, ale jinak naše krajina patří k těm nejrozmanitějším v celé Evropě. Z toho důvodu u nás najdeme i mnoho přírodních unikátů, které stojí za to vidět a poznat blíže. Nenechte se proto pobízet, obujte trekové boty a vydejte se poznávat krásy české a moravské přírody. Zcela jistě nebudete zklamáni, ale nadšeni podobně jako generace turistů před vámi. Česká příroda má co nabídnout, tak se přestaňte trmácet po dalekých zemích a poznejte nejprve tu naši.

#světovéČesko a pěstování ovoce a zeleniny: tržnice chutí, vůní a barev Česka

#světovéČesko a pěstování ovoce a zeleniny: tržnice chutí, vůní a barev Česka

Představte si Česko jako velkou tržnici se spoustou druhů ovoce a zeleniny. Hraje všemi barvami, z bedniček se sypou jablka a hrušky, na ošatkách voní mandle, ve sklenicích je napěchované zelí, z trámů visí cibulové a česnekové copy a někde za rohem se odehrávají gastronomické slavnosti. Pojďte se s portálem Kudy z nudy procházet, ochutnávat, uzobávat a obdivovat ten opulentní ohňostroj vůní, chutí a barev!

#světovéČesko a levandule: na polích, ve váze, v šálku i ve zmrzlině

#světovéČesko a levandule: na polích, ve váze, v šálku i ve zmrzlině

Levandulová pole zdaleka nejsou jen výsadou francouzské Provence. Pole voňavých fialových polštářů se zvolna objevují i u nás – a s levandulovými farmami ruku v ruce přicházejí levandulové kavárny, slavnosti, obchody a bistra. Pojďte je s portálem Kudy z nudy prozkoumat důkladněji!

Vincentka, Mattoni, Poděbradka a další: seznamte se s nejznámějšími minerálkami

Vincentka, Mattoni, Poděbradka a další: seznamte se s nejznámějšími minerálkami

Možná se skvěle vyznáte v balených minerálních vodách ve vašem oblíbeném obchodě, ale víte, ze kterých lázní a pramenů pocházejí a jak přišly ke svému jménu? Anebo kde a jak se stáčejí do lahví? Pojďme si v tom udělat jasno a vydejme se na výlet za našimi nejznámějšími minerálkami!

Místa kde se točil seriál Já, Mattoni a unikátní muzeum v lázních Kyselka

Místa kde se točil seriál Já, Mattoni a unikátní muzeum v lázních Kyselka

Minerálku Mattoni a společnost Karlovarské minerální vody, kterou v roce 1873 založil Heinrich Mattoni, zná kdekdo. Díky televiznímu seriálu Já, Mattoni, se k novému životu probudily i Lázně Kyselka, zapomenutý ráj v údolí Ohře. Už jste navštívili tamní Muzeum Mattoni?

Pít nebo nepít, to je oč tu běží!

Pít nebo nepít, to je oč tu běží!

Než se vydáte do přírody za zdravím, měli byste se dozvědět také něco o správném pitném režimu. Při fyzické aktivitě vydává naše tělo v dechu a s pocením mnohem více tekutin, než při běžném pohybu. Pokud vyrazíte na túru, jedete na kolo, nebo si jdete zaběhat, je proto pro vaše zdraví správný pitný režim nezbytností.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika