ÚvodAktualityTradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou
Gurmánská turistika

Tradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou

Poslechněte si audio verzi článku
Zažili jste v poslední době letní akci nebo festival, kde by chyběl stánek s nealkoholickými koktejly a kde byste nesehnali nealkoholické pivo? Zřejmě jen těžko, a pokud náhodou, příště už to určitě bude jinak. Nápoje bez alkoholu jsou rok od roku oblíbenější, ať už se rozhlédnete po světě piva, vína, sektů nebo lihovin.
Nealkoholické pivo, víno a další nápoje nejsou jen pro řidiče nebo kojící maminky: někomu alkohol zkrátka nechutná, jinému by dokonce mohl ublížit. A není divu, že spotřeba nealkoholického pití v moderní gastronomii stoupá: frčí hlavně mezi mladými, kteří vyznávají zdravý životní styl a veselit se dokážou i bez alkoholu a následné kocoviny. Navíc s pitím bez alkoholu si můžete bez výčitek připít třeba se svými dospívajícími dětmi i s jejich kamarády – a to může být docela fajn zážitek.
 

Karlovy Vary, minerálka Mattoni a nejlepší nealkoholické koktejly světa

Inspirací, co nabídnout svému okolí, může být každoroční mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, jedno z nejlepších barmanských klání na světě. Už dávno neplatí jen slogan „kde je život, tam je Mattoni“, ale i že kde je minerálka Mattoni, tam jsou skvělé koktejly. Rozumí se samo sebou, že nealkoholické, s omezeným obsahem kalorií a odpovídající zdravému životnímu stylu.

Soutěže, která proběhla v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v Mattoni Life Baru u karlovarského Vřídla, se účastnili nejlepší barmani z celého světa. S úkolem namíchat během šesti minut originální koktejl, jehož součástí je minerální voda Mattoni, se nejlépe popral Stefan Haneder z Rakouska s koktejlem The 5 Elements. Druhé místo obsadil s koktejlem Happiness český reprezentant Vítězslav Cirok, který působí jako Bar & Beverage Manager v Grandhotelu PuppKarlových Varech. Chcete si vítězný koktejl The 5 Elements namíchat? Recept najdete na konci článku!
 

Nealkoholické pivo: od Pita až k Birellu

Že střídmost a zřeknutí se alkoholu není vynálezem moderní doby, o tom svědčí třeba první nealkoholické pivo pro řidiče, legendární Pito. V 70. letech je začali vyrábět v tehdejších Jihočeských pivovarechČeských Budějovicích, jméno vzniklo spojením první slabiky slova pivo a druhé slabiky slova auto.

Pito se v českobudějovickém pivovaru Samson vyrábí dodnes, i když chuť toho současného nemá s původním výrobkem nic společného. Pivo bez alkoholu se vyrábí přibližně ve třiceti tuzemských pivovarech, a většinou jde o kolekce několika druhů nealkoholických nápojů pivního typu a ovocná piva v různých příchutích. K nejoblíbenějším patří Bernard Višeň a Bernard Švestka od humpoleckého pivovaru Bernard nebo Radegast Birell společnosti Plzeňský Prazdroj.
 

Červené i bílé víno a sekt bez alkoholu

Na nealkoholické pivo si už Češi zvykli, a tak přišla řada i na dobré víno bez alkoholu. Vyrábí se několika metodami, a pokud se na to jde správně, výsledek má barvu, vůni i chuť jako klasické víno, jen alkohol v něm chybí. Pití nealkoholických vín nejenže uchová čistou hlavu, ale dokonce prý zajistí efektivnější a lepší trávení. A ještě jedna dobrá zpráva: ve srovnání s klasickým vínem má nealkoholické víno asi třetinový obsah kalorií.

Přestože pořízení výrobních technologií je velmi nákladné, ceny vín bez alkoholu se zásadně neliší od těch klasických. Ochutnat můžete třeba vína řady Revinevinařství Vinselekt Michlovskýjihomoravských Rakvic. Nealkoholická vína tu vyrábějí z čerstvých mladých vín odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Malverina, Savilon či Vesna. Pro výrobu růžových a červených vín používají Pinot Noir, Zweigeltrebe, Frankovku a nové odrůdy Ariana a Agni.

Mezi producenty nealkoholických výrobků se zařadilo i Víno HruškaBlatničky s kolekcí Viante či Bohemia Sekt ze Starého Plzence .
 

Nejstarší nealkoholický bar na světě

Tržby za nealkoholické nápoje v kamenných prodejnách i e-shopech rostou, a tak se jako houby po dešti otvírají i nealkoholické bary. V roce 2011 v Liverpoolu otevřeli první moderní nealkoholický bar v Anglii, po pár letech se připojil podnik The Virgin Mary, první bezalkoholový bar v Irsku.

Nejstarší nealkoholický bar na světě je ale starší, než byste čekali. Během průmyslové revoluce v první polovině 19. století se začalo ve Velké Británii rozvíjet Hnutí střídmosti. Šlo o reakci na stále se rozšiřující alkoholismus, a přestože nikdy nebyla uzákoněna prohibice, vznikaly alespoň nealkoholické bary. V 80. letech 19. století už byly v řadě měst; několik desítek takových zařízení úspěšně provozoval na severu Anglie pan Fitzpatrick z rodiny dublinských bylinkářů. Fitzpatrick’s Temperance Bar oslavil už 130 let od svého vzniku a dnes nabízí řadu sedmadvaceti veganských a bezlepkových likérů, které potěší všechny chuťové pohárky – a to včetně nové řady s nízkým obsahem cukru a kalorií.
 

Nealkoholické koktejly a kde je ochutnat v Česku

Česká nabídka zatím za světem pokulhává, vyloženě nealkoholické bary se omezily na pop-up pokusy na pár dní. Výzvou ale je akce Suchej únor, spojená s dobrovolnou měsíční abstinencí a zřeknutím se alkoholických nápojů. Nápojové lístky některých gastronomických podniků proto druhý měsíc v roce nabízejí různé nealkoholické speciality, které leckdy zůstanou v nabídce i po zbytek roku. Nejrůznější nealko koktejly má v nápojovém lístku například Tretter’s Bar na Malé Straně, koktejlový bar Cloud 9 sky bar & lounge na střeše hotelu Hilton Prague, bistro a koktejlový bar KROKarlíně, Manifesto na Andělu nebo Hemingway Bar a Black Angels Bar, podniky, které patří k evropské barové špičce. Ano, zatím si spousta lidí přijde dát nealkoholický koktejl jen ze zvědavosti a pak přejdou na klasiku, ale otevření prvního nealkoholického baru v Česku se určitě dočkáme brzy.
 

Recept na vítězný koktejl Mattoni Grand Drink 2022 – The 5 Elements Stefana Hanedera

Ingredience:
• Mattoni Grand perlivá 10 cl
• Nealkoholický karibský rum Rick 4 cl
• Pasterizovaný vaječný bílek 15 g
• Mix chilli a šafránu 0,2 g
• Supasawa 1,5 cl
• Sirup Monin s příchutí jablečného koláče 1,5 cl

Ozdoba: Rajčatová stopka, jablko Golden delicious, kurkumový kouř (kurkuma a suchý led)
Postup přípravy: Všechny ingredience kromě Mattoni nalijeme do shakeru s ledem a pečlivě protřepeme. Směs přes sítko přelijeme do sklenice s ledem, dolijeme Mattoni perlivou a ozdobíme.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Tradice: Abeceda pramenů našich lázní – nejteplejší, nejchutnější i rarity

Tradice: Abeceda pramenů našich lázní – nejteplejší, nejchutnější i rarity

Možná dokážete vyjmenovat české, moravské i slezské lázně jako když bičem mrská, ale vyznáte se stejně dobře v přírodních léčivých pramenech? Těžko, že? Ty nejznámější jsme proto seřadili do lázeňské abecedy – třeba vám při návštěvě lázní poslouží jako inspirace pro zajímavé výlety, často spojené s ochutnávkami.

České značky: Mattoni 1873

České značky: Mattoni 1873

Co spojuje tradiční minerální vody značek Mattoni, Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka s pramenitou vodou Aquila a nápoji Pepsi, Mirinda či 7UP? Všechny patří jediné společnosti, a to Mattoni 1873. Firma, která do roku 2019 používala název Karlovarské minerální vody, se tak vrátila ke kořenům, tedy k Heinrichovi Mattonimu a roku 1873, kdy se začala psát historie dnešní společnosti.

České značky: Pivovar Zubr a České pivo 2021

České značky: Pivovar Zubr a České pivo 2021

Město Přerov i pivovar Zubr mají ve znaku a logu rodový erb pánů z Pernštejna, mohutnou zubří hlavu s houžví v nozdrách. Rozvoj místního pivovarnictví je totiž spojený právě s tímto rodem: první panský pivovar dal v roce 1480 ve městě postavit Vilém z Pernštejna. Renesanční velmož by nepochybně měl radost, že i po více než 500 letech se přerovskému pivovaru daří a že dvanáctistupňový světlý ležák Zubr Gradus opakovaně vítězí v každoroční degustační soutěži České pivo.

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

Původně měla jmenovat Kofocola. V roce 2001 nastartovala reklamní kampaň se sloganem Když ji miluješ, není co řešit, který si získal srdce nejen zamilovaných. Vánoční reklama se živým „zlatým“ prasátkem (ano, s těmi zuby zahnutými nahoru) nás od roku 2003 věrně provází adventní dobou. Zkrátka Kofola: báječná, bublinková a skrz naskrz česká. A společně s Kofolou také další pochoutky – máte rádi třeba Vineu anebo Ondráškovku? I ty patří do skupiny Kofola.

Léčivá síla přírody: objevte léčivé prameny na horách a v podhůří

Léčivá síla přírody: objevte léčivé prameny na horách a v podhůří

Znáte naše minerální prameny? V České republice je na tento druh přírodního bohatství poměrně hojně zastoupen. Pojďme se tentokrát za jejich hledáním vypravit do hor a podhůří, kde objevíme malá i velká zřídla nejrůznějších pramenů.

Česká příroda a její podivuhodnosti

Česká příroda a její podivuhodnosti

My Češi sice nemáme moře, ale jinak naše krajina patří k těm nejrozmanitějším v celé Evropě. Z toho důvodu u nás najdeme i mnoho přírodních unikátů, které stojí za to vidět a poznat blíže. Nenechte se proto pobízet, obujte trekové boty a vydejte se poznávat krásy české a moravské přírody. Zcela jistě nebudete zklamáni, ale nadšeni podobně jako generace turistů před vámi. Česká příroda má co nabídnout, tak se přestaňte trmácet po dalekých zemích a poznejte nejprve tu naši.

#světovéČesko a pěstování ovoce a zeleniny: tržnice chutí, vůní a barev Česka

#světovéČesko a pěstování ovoce a zeleniny: tržnice chutí, vůní a barev Česka

Představte si Česko jako velkou tržnici se spoustou druhů ovoce a zeleniny. Hraje všemi barvami, z bedniček se sypou jablka a hrušky, na ošatkách voní mandle, ve sklenicích je napěchované zelí, z trámů visí cibulové a česnekové copy a někde za rohem se odehrávají gastronomické slavnosti. Pojďte se s portálem Kudy z nudy procházet, ochutnávat, uzobávat a obdivovat ten opulentní ohňostroj vůní, chutí a barev!

#světovéČesko a levandule: na polích, ve váze, v šálku i ve zmrzlině

#světovéČesko a levandule: na polích, ve váze, v šálku i ve zmrzlině

Levandulová pole zdaleka nejsou jen výsadou francouzské Provence. Pole voňavých fialových polštářů se zvolna objevují i u nás – a s levandulovými farmami ruku v ruce přicházejí levandulové kavárny, slavnosti, obchody a bistra. Pojďte je s portálem Kudy z nudy prozkoumat důkladněji!

Vincentka, Mattoni, Poděbradka a další: seznamte se s nejznámějšími minerálkami

Vincentka, Mattoni, Poděbradka a další: seznamte se s nejznámějšími minerálkami

Možná se skvěle vyznáte v balených minerálních vodách ve vašem oblíbeném obchodě, ale víte, ze kterých lázní a pramenů pocházejí a jak přišly ke svému jménu? Anebo kde a jak se stáčejí do lahví? Pojďme si v tom udělat jasno a vydejme se na výlet za našimi nejznámějšími minerálkami!

Místa kde se točil seriál Já, Mattoni a unikátní muzeum v lázních Kyselka

Místa kde se točil seriál Já, Mattoni a unikátní muzeum v lázních Kyselka

Minerálku Mattoni a společnost Karlovarské minerální vody, kterou v roce 1873 založil Heinrich Mattoni, zná kdekdo. Díky televiznímu seriálu Já, Mattoni, se k novému životu probudily i Lázně Kyselka, zapomenutý ráj v údolí Ohře. Už jste navštívili tamní Muzeum Mattoni?

Pít nebo nepít, to je oč tu běží!

Pít nebo nepít, to je oč tu běží!

Než se vydáte do přírody za zdravím, měli byste se dozvědět také něco o správném pitném režimu. Při fyzické aktivitě vydává naše tělo v dechu a s pocením mnohem více tekutin, než při běžném pohybu. Pokud vyrazíte na túru, jedete na kolo, nebo si jdete zaběhat, je proto pro vaše zdraví správný pitný režim nezbytností.

Další aktuality

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2025

Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.
20. květen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika