ÚvodAktualityVítězem soutěže TOP vinařský cíl 2016 je Bohemia Sekt Centrum
Gurmánská turistika

Vítězem soutěže TOP vinařský cíl 2016 je Bohemia Sekt Centrum

  • 18. října 2016
Vítězem prestižní soutěže o nejpopulárnější TOP vinařský cíl se pro rok 2016 stalo Bohemia Sekt Centrum ve Starém Plzenci. Rozhodlo o tom hlasování veřejnosti, když příznivci vinařské turistiky organizátorům zaslali více než 22 tisíc hlasů. Letošním stříbrným cílem jsou Vinné sklepy Skalák (Skalka u Kyjova), bronzovým pak Salon vín ČR (Valtice). Cenu Národního vinařského centra získalo Valtické podzemí – Vinařství Lednice Annovino.
Organizátorem projektu TOP vinařský cíl je Vinařský Institut, slavnostní vyhlášení výsledků soutěže spjaté s projektem se konalo ve čtvrtek 13. 10. 2016 v Louckém klášteře ve Znojmě.

SektTOP vinařský cíl je on-line bedekr zajímavých míst, která návštěvníkům nabízejí kombinaci vína a zážitku. Průvodce v současnosti zahrnuje již více než dvě stovky cílů rozesetých po celé České republice, které do bedekru zařazují odborní garanti (sommelieři, novináři, odborník na vinařskou turistiku, vinařskou architekturu a další). Každoročně od 1. června do 30. září má navíc veřejnost možnost hlasovat o nejoblíbenější TOP vinařský cíl.

Letos pořadatelé od veřejnosti přijali rovných 22 619 hlasů, což je nejvíce v pětileté historii soutěže. Vítězné Bohemia Sekt Centrum funguje přímo v areálu slavného výrobce českých sektů ve Starém Plzenci od roku 2005. Jeho návštěvníci se při exkurzi provozu dozvědí, co všechno je k výrobě šumivého vína potřeba, seznámí se s historií zdejší produkce a vybrané sekty mohou i ochutnat.

Stříbrným TOP vinařským cílem se staly Vinné sklepy Skalák v obci Skalka u Kyjova. Vinařství, restaurace i penzion sídlí v rekonstruovaném areálu bývalých sklepů místního zemědělského družstva. Majitelé se při rekonstrukci snažili ctít původní architekturu, nicméně se jim velmi citlivě podařilo začlenit do objektu i moderní prvky jako je nově zbudovaná degustační místnost včleněná přímo do prostoru samotného vinařství. Protipólem tohoto moderního prvku je pak typický rozsáhlý klenbený sklep, který pojme až 100 hostů.

VínoJako bronzový TOP vinařský cíl byl zvolen Salon vín České republiky. Valtické podzemí nabízí zážitkové poznávání vína a historie a je unikátním labyrintem obnovených částí historických vinných sklepů vzájemně propojených v celkové délce 800 m, které se daří díky aktivitám vinařů ze společnosti Vinařství Lednice Annovino postupně odhalovat veřejnosti. Vznik sklepů je datován až k roku 1289 v souvislosti se založením kláštera minoritů. Valtické podzemí je otevřeno celoročně.

Cenu Národního vinařského centra získalo již zmíněné Vinařství Lednice Annovino (dříve Vinařství Chateau Lednice). Obnovilo slavnou tradici výroby vína v Lednici na Moravě a nabízí úspěšná vína Lednicko – Valtického areálu i zážitkové poznávání vína a historie ve Valtickém podzemí. Vinařství zpracovává hrozny z více než 200 ha vinic. Kromě vlastních jsou to i hrozny vinohradů Mendelovy univerzity, s níž úzce spolupracuje. Hitem posledních let je višňové víno vyrobené z višní Mendelu a patentovaná technologie burčákomatů, která pozdvihla úroveň prodeje burčáku u nás.
Vinné sklepy Skalák Gurmánská turistika

Vinné sklepy Skalák

Vinné sklepy Skalák se nachází ve Skalce u Kyjova, v severní části Slovácké vinařské podoblasti. Vinařství, restaurace i penzion sídlí v rekonstruovaném areálu bývalých sklepů místního zemědělského družstva.

Valtické Podzemí – prohlídky labyrintu historických vinných sklepů Zážitky

Valtické Podzemí – prohlídky labyrintu historických vinných sklepů

V příjemném a historizujícím prostředí mají návštěvníci možnost ochutnat výtečná vína, gurmánské speciality či prožít některý z pravidelných hudebních večerů. Valtické Podzemí je unikátní labyrint obnovených částí historických vinných sklepů vzájemně propojených v celkové délce 900 metrů.

Perlivý svět Bohemia Sektu Zážitky

Perlivý svět Bohemia Sektu

Přijďte se ponořit do tajuplných hlubin bublinek sektu, které jsou plné alchymie chutí a vůní šumivých vín značky Bohemia Sekt. Dvouhodinový program je určený skupinám od 6 do 25 osob, během které návštěvníci ochutnají skvělé sekty a poodhalí tajemství výroby šumivých vín.

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích Zážitky

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika