ÚvodAktualityVítězem soutěže TOP vinařský cíl 2016 je Bohemia Sekt Centrum
Gurmánská turistika

Vítězem soutěže TOP vinařský cíl 2016 je Bohemia Sekt Centrum

  • 18. října 2016
Vítězem prestižní soutěže o nejpopulárnější TOP vinařský cíl se pro rok 2016 stalo Bohemia Sekt Centrum ve Starém Plzenci. Rozhodlo o tom hlasování veřejnosti, když příznivci vinařské turistiky organizátorům zaslali více než 22 tisíc hlasů. Letošním stříbrným cílem jsou Vinné sklepy Skalák (Skalka u Kyjova), bronzovým pak Salon vín ČR (Valtice). Cenu Národního vinařského centra získalo Valtické podzemí – Vinařství Lednice Annovino.
Organizátorem projektu TOP vinařský cíl je Vinařský Institut, slavnostní vyhlášení výsledků soutěže spjaté s projektem se konalo ve čtvrtek 13. 10. 2016 v Louckém klášteře ve Znojmě.

SektTOP vinařský cíl je on-line bedekr zajímavých míst, která návštěvníkům nabízejí kombinaci vína a zážitku. Průvodce v současnosti zahrnuje již více než dvě stovky cílů rozesetých po celé České republice, které do bedekru zařazují odborní garanti (sommelieři, novináři, odborník na vinařskou turistiku, vinařskou architekturu a další). Každoročně od 1. června do 30. září má navíc veřejnost možnost hlasovat o nejoblíbenější TOP vinařský cíl.

Letos pořadatelé od veřejnosti přijali rovných 22 619 hlasů, což je nejvíce v pětileté historii soutěže. Vítězné Bohemia Sekt Centrum funguje přímo v areálu slavného výrobce českých sektů ve Starém Plzenci od roku 2005. Jeho návštěvníci se při exkurzi provozu dozvědí, co všechno je k výrobě šumivého vína potřeba, seznámí se s historií zdejší produkce a vybrané sekty mohou i ochutnat.

Stříbrným TOP vinařským cílem se staly Vinné sklepy Skalák v obci Skalka u Kyjova. Vinařství, restaurace i penzion sídlí v rekonstruovaném areálu bývalých sklepů místního zemědělského družstva. Majitelé se při rekonstrukci snažili ctít původní architekturu, nicméně se jim velmi citlivě podařilo začlenit do objektu i moderní prvky jako je nově zbudovaná degustační místnost včleněná přímo do prostoru samotného vinařství. Protipólem tohoto moderního prvku je pak typický rozsáhlý klenbený sklep, který pojme až 100 hostů.

VínoJako bronzový TOP vinařský cíl byl zvolen Salon vín České republiky. Valtické podzemí nabízí zážitkové poznávání vína a historie a je unikátním labyrintem obnovených částí historických vinných sklepů vzájemně propojených v celkové délce 800 m, které se daří díky aktivitám vinařů ze společnosti Vinařství Lednice Annovino postupně odhalovat veřejnosti. Vznik sklepů je datován až k roku 1289 v souvislosti se založením kláštera minoritů. Valtické podzemí je otevřeno celoročně.

Cenu Národního vinařského centra získalo již zmíněné Vinařství Lednice Annovino (dříve Vinařství Chateau Lednice). Obnovilo slavnou tradici výroby vína v Lednici na Moravě a nabízí úspěšná vína Lednicko – Valtického areálu i zážitkové poznávání vína a historie ve Valtickém podzemí. Vinařství zpracovává hrozny z více než 200 ha vinic. Kromě vlastních jsou to i hrozny vinohradů Mendelovy univerzity, s níž úzce spolupracuje. Hitem posledních let je višňové víno vyrobené z višní Mendelu a patentovaná technologie burčákomatů, která pozdvihla úroveň prodeje burčáku u nás.
Vinné sklepy Skalák Gurmánská turistika

Vinné sklepy Skalák

Vinné sklepy Skalák se nachází ve Skalce u Kyjova, v severní části Slovácké vinařské podoblasti. Vinařství, restaurace i penzion sídlí v rekonstruovaném areálu bývalých sklepů místního zemědělského družstva.

Valtické Podzemí – prohlídky labyrintu historických vinných sklepů Zážitky

Valtické Podzemí – prohlídky labyrintu historických vinných sklepů

V příjemném a historizujícím prostředí mají návštěvníci možnost ochutnat výtečná vína, gurmánské speciality či prožít některý z pravidelných hudebních večerů. Valtické Podzemí je unikátní labyrint obnovených částí historických vinných sklepů vzájemně propojených v celkové délce 900 metrů.

Perlivý svět Bohemia Sektu Zážitky

Perlivý svět Bohemia Sektu

Přijďte se ponořit do tajuplných hlubin bublinek sektu, které jsou plné alchymie chutí a vůní šumivých vín značky Bohemia Sekt. Dvouhodinový program je určený skupinám od 6 do 25 osob, během které návštěvníci ochutnají skvělé sekty a poodhalí tajemství výroby šumivých vín.

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích Zážitky

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika