ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pivovaru
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pivovaru

Jestli je Česko něčím známé ve světě, je to pivo. Náš ležák je opravdu vyhlášený. Na druhou stranu, v posledních dvaceti letech česká pivní scéna zažila neskutečný boom a naopak trochu toho světa pustila i do dalších pivních stylů, než je právě spodně kvašené pivo. Když k tomu nabízí i fortelné jídlo v restauraci nebo minimálně něco k zakousnutí, jsou to Vánoce i mimo vánoční čas. Dej bůh štěstí!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Pivovarský dvůr Zvíkov Gurmánská turistika

Pivovarský dvůr Zvíkov

Restaurační minipivovar s hotelem nedaleko hradu Zvíkov na soutoku Otavy a Vltavy byl založený v roce 1994.

Pivovar Kamenice nad Lipou Gurmánská turistika

Pivovar Kamenice nad Lipou

Pivovar Kamenice sídlí v objektu bývalého panského pivovaru v centru Kamenice nad Lipou. Najdete zde jak pivovar, tak minipivovar, tak pivnici.

Řemeslný pivovar Raven v Plzni Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Pivovar Raven začal vařit pivo v roce 2015. Pivovar přichází každý měsíc s novými styly a kombinacemi, které v ČR dosud nikdo neuvařil. Chmel na pivo pochází z celého světa – od Čech po Austrálii. Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova.

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně

Nadšení pro věc, ty nejlepší suroviny, neortodoxní přístup – to je pivovar Clock v Potštejně. Objevte fascinující svět pivní rozmanitosti. Ochutnejte svrchně kvašený Clock nebo Goldie s vůní hřebíčku a banánů.

Vinohradský pivovar Gurmánská turistika

Vinohradský pivovar

Pivovar byl založen už v roce 1893, kdy Královské Vinohrady nepatřily k Praze a byly jedním z největších českých měst. Vařila se tu klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku.

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici Gurmánská turistika

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici

Na místech bývalého zámeckého pivovaru ve Velké Bystřici se dnes zase vaří pivo, pivovarské sklepy mají za sebou zdařilou rekonstrukci, prvním Tvarg ležákem v listopadu 2020 byla tradice zase obnovená.

Pivovar Permon v Sokolově Gurmánská turistika

Pivovar Permon v Sokolově

Sokolovský Pivovar Permon, to je legenda na české kraftové scéně! Vystudovaný kybernetik Ladislav Sás začínal v roce 2006 s vařením piva v garáži, za sládka si vybral svého zetě a obchod řeší jeho syn.

Beskydský pivovárek v Ostravici Gurmánská turistika

Beskydský pivovárek v Ostravici

V nevelké obci Ostravice od jara 2013 vaří vlastní pivo, a to v Beskydském pivovárku. Díky několikanásobnému chmelu je zdejší pivo hořčí než obvykle, zato však splňuje kritéria bavorského Zákona nejvyšší čistoty z roku 1516.

Karlovský minipivovar Gurmánská turistika

Karlovský minipivovar

V roce 2014 začal Karlovský minipivovar vařit svá pohádková piva Skřítek, Šibal, Diblík, Drdlík, Mazel, Tátoš a další, pojmenovaná podle skřítků žijících v blízkém pralese Razula.

Frankies – pivovarská pivnice Gurmánská turistika

Frankies – pivovarská pivnice

Two guys who brew beer jsou Štěpán Přikryl a Adam Jonáš. Tihle dva kamarádi spolu kdysi začínali vařit pivo v garážových podmínkách, dnes vedou uznávaný řemeslný pivovar.

Chrudimský pivovar Filištín Gurmánská turistika

Chrudimský pivovar Filištín

Chrudimský pivovar Filištín najdete ve Filištínské ulici v centru tohoto krásného města. Hned vedle skvělých podniků rodiny Paluků. Ať už je naraženo na čepu cokoliv z portfolia, může to být Světlý, Černý nebo Vídeňský ležák, ale také něco ze série svrchňáků, bude to super.

Pivovar Volt Gurmánská turistika

Pivovar Volt

Dynamo, Jiskra, Elektrolít, Zesilovač, ale také Zkrat a Vypínač, to všechno jsou názvy piv sládka Martina Palouše z Pivovaru Volt. Ten sídlí v rozlehlé vile u jabloneckého moře, u vodní nádrže Mšeno.

Rodinný pivovar Zichovec v Lounech Gurmánská turistika

Rodinný pivovar Zichovec v Lounech

Husákovi otevřeli rodinný pivovar v Zichovci na podzim 2012. Máma Jana řešila ubytování v penzionu, syn Ondra vaření piva, syn Honza obchod a táta Ivan to celé zastřešoval.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika