ÚvodAktuality

Aktuality Celá ČR

Pro ty z vás, kteří se nechtějí pouštět do žádných experimentů je tu naše tradiční česká kuchyně a regionální produkty. Ve vybraných restauracích si pochutnáte na šťavnaté pečínce, domácích knedlících, rajské omáčce nebo svíčkové na smetaně. Chybět nebude ani do zlatova osmažený vepřový řízek s bramborovým salátem, kapr na modro nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Užijte si česnekové slavnosti v Rosicích u Brna, borůvkové hody v Malé Morávce nebo tradiční znojemské okurkobraní. Česká kuchyně a regionální produkty v kombinaci s vychlazeným pivem jsou lákadlem také pro zahraniční turisty. Aktuální tipy na nejzajímavější restaurace najdete na našem portálu.

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň pomalu zahajují novou sezónu

Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky, byl Heřmaňák, ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 1. února se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.
13. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika, Praha

Sezóna farmářských trhů startuje: První v Česku otevře Heřmaňák v Praze 7!

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku vstupuje do další sezóny. První návštěvníky přivítá už v sobotu 18. ledna 2025. Heřmaňák pravidelně každou sobotu navštěvuje na Řezáčově náměstí v Praze 7 zhruba tisícovka zákazníků. Do vlastního obalu – do sáčků, krabiček nebo lahví, tu mohou nakoupit většinu sortimentu.
13. leden 2025 10:49
Gurmánská turistika, Praha

Jihomoravské Mikulčice si podmaní košt pálenek a zelí

V Mikulčicích se budete moci na vlastní kůži přesvědčit, co všechno dobrého se dá vyrobit z kysaného zelí. Gurmáni Mikulčice v sobotu 18. ledna 2025 pořádají v kulturním domu v Mikulčicích již 22. ročník koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Čekají na vás speciality ze zelí, krajové pečivo a různé druhy ovocných pálenek.
12. leden 2025 11:56
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Bukovanský mlýn pořádá oblíbený zímní festival řízků

Vydejte se do lůna Slovácka! Součástí areálu v Bukovanech je „Mlynářské stavení“ s restaurací nabízející krajovou kuchyni v prostředí stylového rustikálního interiéru, kvelbený sklep s posezením a rotundu s 5vinotékou, kde můžete ochutnat nejlepší vína z Kyjovské vinařské oblasti. V termínu od 10. do 12. 1. 2025 tu pořádají opět Festival řízků.
10. leden 2025 10:26
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!

Máte rádi kysané zelí, zázračný všelék našich prababiček? Pak se nechte portálem Kudy z nudy pozvat na košt kysaného zelí do Mikulčic, kde zelí hraje hlavní roli. Zelí určitě nebude chybět ani na Letenském nebo Máslovickém masopustu, kde přijdou k chuti i zabijačkové speciality.
10. leden 2025 6:11
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika

Masopust 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody – tipy z celého Česka na masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
28. prosinec 2024 10:16
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
27. prosinec 2024 10:57
Gurmánská turistika

Na Boží hod je třeba hodovat!

Slavnostní oběd na Boží hod vánoční a svatého Štěpána si dopřávají nejen věřící lidé. 25. a 26. prosinec jsou velmi slavnostní dny, které se nesou ve znamení rodinných návštěv, slavnostních obědů a večeří. Obvykle se podává typicky český pokrm pečená kachna nebo husa se zelím a knedlíky nebo slavnostní svíčková na smetaně. Staňte se mistry kuchyně s našimi recepty!
25. prosinec 2024 8:03
Gurmánská turistika

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

Stejně jako vánoční cukroví nebo výzdoba domácností se zvolna mění i tradiční štědrovečerní večeře. I když se ale někde na svátečně prostřených stolech objeví řízky, losos nebo vinná klobása, ve většině českých domácností pořád hraje prim rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a pár kousků vánočního cukroví nebo vánočka. Na čem si ale o Vánocích pochutnávají naši sousedé?
24. prosinec 2024 9:35
Gurmánská turistika