Připomeňme, že předchůdcem dnešních michelinských hvězdiček byl
průvodce po zajímavých místech pro motoristy,
který poprvé v roce 1900 vydal André Michelin, francouzský výrobce pneumatik. O restauracích kolem cesty informoval jen zběžně, přesto se zvolna dostaly do popředí a roku 1926 se poprvé objevily i dnešní slavné
michelinské hvězdičky.
Restaurace s
jednou hvězdou stály za zastávku, pokud pojedete kolem,
dvě hvězdičky vybízely k menší zajížďce a
tři hvězdičky prozrazovaly, že restaurace je sama o sobě skvělým výletním cílem.
Dnešní hodnocení je trochu složitější; počítá se
atmosféra, zajímavý
výběr nápojů,
prostředí,
výhled,
personál, zkrátka všechno. Průvodce obvykle nabízí tři až čtyři tisíce hotelů a restaurací v mnoha cenových kategoriích. Ale hlavně: do boje o zařazení do Michelinova gastronomického průvodce evropskými hlavními městy se pustila i
Praha.
Jak šel čas s michelinskými hvězdičkami v Česku
Zařazení do prestižního vydání
gastronomického průvodce Michelin – Main Cities of Europe / Michelin – hlavní města Evropy se česká gastronomie dočkala jedenáctého března 2008. První michelinskou hvězdičku nejenom v Česku, ale i v zemích střední a východní Evropy, dostala tehdejší
italská restaurace Allegro v
pražském hotelu Four Seasons. Premiéra to ovšem nebyla pro šéfkuchaře; Andrea Accordi
získal jednu hvězdičku už dřív v restauraci pětihvězdičkového hotelu Villa la Vedetta s vyhlídkou na Florencii.
Od roku 2010 byly čtyři pražské restaurace držitelkami
ocenění Bib Gourmand; ty nabízejí „dobré jídlo za přijatelné ceny“ a musí mít v nabídce menu, které nepřesáhne určitou částku. Šlo o podniky
Aromi,
SaSaZu,
Le Terroir a italskou restauraci Zdeňka Pohlreicha
Divinis.
O to víc potěšil rok 2012, kdy
michelinskou hvězdu vůbec poprvé získali dva čeští šéfkuchaři, Roman
Paulus z
restaurace Alcron hotelu Radisson Blu Alcron a Oldřich Sahajdák z
La Degustation Bohême Bourgeoise, který se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století. Ve vydání gastronomického průvodce Michelin přibyla v roce 2016 třetí česká restaurace oceněná jednou hvězdou, a to
restaurace Field se šéfkuchařem Radkem Kašpárkem.
Hvězdičky a ocenění letošního ročníku 2021
V letošním vydání gastronomického průvodce Michelin zůstaly
Praze dva podniky
s jednou michelinskou hvězdou. Jedná se o "staré známé" – restauraci
La Degustation Bohême Bourgeoise v Haštalské ulici a restauraci
Field v ulici U Milosrdných.
Kategorie
Bib Gourmand oceňuje pět pražských restaurací:
Divinis,
Esku,
Na Kopci,
The Eatery a podnik
Dejvická 34. Francouzský gastro-průvodce tak vyzdvihuje podniky, kde lze dostat
dobré kvalitní jídlo za rozumnou cenu.
Podle stránek michelinského průvodce hodnotili porotci letos
27 pražských restaurací. Mezi nimi byly například restaurace
Salabka,
Yamato,
Aromi,
Café Imperial,
Levitate,
Grand Cru anebo
CottoCrudo.