
Stále častěji využívají českobudějovické restaurace
drůbež z lokálních chovů a malých farem. Jednou z nich například známá budějovická restaurace
Klika Kitchen, která odebírá husy z volného chovu a v kuchyni používá i další lokální suroviny. Husy mají jako obvykle z farmy od manželů Tůmových z Chelčic. Kromě pečené husí čtvrtky s červeným zelím s povidly a houskovým knedlíkem s kaštany bude v nabídce celá řada dalších pochoutek z husího masa. Například marinovaná smažená husí játra, paštika s rakytníkem a nakládanou zeleninou nebo plněné knedlíky s husím masem.
Husí speciality a suroviny z místních zdrojů najdete také v
Pivnici Zvon na Náměstí Přemysla Otakara II. v centru
Českých Budějovic. Husu zde pomalu konfitují v sádle přes noc až 14 hodin. Nechybí domácí žemlový knedlík, bramborové drbáky, švestkové červené zelí a husí jus. Jsou to recepty vycházející z tradice česko-vídeňské kuchyně.
V Českých Budějovicích k huse pijí spíše pivo

Tradičně se sice ke svatomartinskému menu podává mladé víno aktuálního ročníku, ale na Budějovicku musíte přihlédnou k místní
pivovarské tradici. Nemělo by vás tedy překvapit, pokud k huse dostanete půlitr dobře načepovaného ležáku.
Potvrzuje to také vyhlášená pivnice
Masné krámy. Mladé víno v nabídce restaurace také najdete, preferují však Budvarský ležák, který se k huse dle slov provozovatele skvěle hodí a sváteční tabuli perfektně chuťově doplní.
Ležák nebo pivní speciály si pak k jídlu můžete dát také v podnicích, které vaří vlastní pivo. Například
Minipivovar Kněžínek,
Solnice či
Krajinská 27, ale také ve známých budějovických pivnicích, kde se svatomartinské menu také chystá.
Tradiční komponenty svatomartinských hodů zahrnují upečenou husu dozlatova, servírovanou se zelím a knedlíky, a další speciality jako kaldoun.
Svatomartinská hody se konají od 6. do 17. listopadu 2024.
Svatomartinské husí menu nabízejí řada restaurací na Českobudějovicku v jižních Čechách.
V Českých Budějovicích je doporučený nápoj k husi pivo, konkrétně dobře načepovaný ležák.
Masné krámy nabízí široký výběr piva, zejména Budvarský ležák.
Restaurace Zvon husu pomalu konfituje v sádle přes noc až 14 hodin.
HochŠpalíček se nachází v objektu bývalého velkého statku z roku 1369, který prošel rekonstrukcí v roce 1896.
V restauraci Metropol můžete ochutnat zvěřinu, kachnu, steak, vepřové maso nebo kuře.
V Pivovaru Kněžínek můžete ochutnat světlý a polotmavý ležák i řadu pivních speciálů.
Restaurace Zvon nabízí českou, rakouskou a nově také farmářskou kuchyni.