Stále častěji využívají českobudějovické restaurace
drůbež z lokálních chovů a malých farem. Jednou z nich například známá budějovická restaurace
Klika Kitchen, která odebírá husy z volného chovu a v kuchyni používá i další lokální suroviny. Husy mají jako obvykle z farmy od manželů Tůmových z Chelčic. Kromě pečené husí čtvrtky s červeným zelím s povidly a houskovým knedlíkem s kaštany bude v nabídce celá řada dalších pochoutek z husího masa. Například marinovaná smažená husí játra, paštika s rakytníkem a nakládanou zeleninou nebo plněné knedlíky s husím masem.
Husí speciality a suroviny z místních zdrojů najdete také v
Pivnici Zvon na Náměstí Přemysla Otakara II. v centru
Českých Budějovic. Husu zde pomalu konfitují v sádle přes noc až 14 hodin. Nechybí domácí žemlový knedlík, bramborové drbáky, švestkové červené zelí a husí jus. Jsou to recepty vycházející z tradice česko-vídeňské kuchyně.
V Českých Budějovicích k huse pijí spíše pivo
Tradičně se sice ke svatomartinskému menu podává mladé víno aktuálního ročníku, ale na Budějovicku musíte přihlédnou k místní
pivovarské tradici. Nemělo by vás tedy překvapit, pokud k huse dostanete půlitr dobře načepovaného ležáku.
Potvrzuje to také vyhlášená pivnice
Masné krámy. Mladé víno v nabídce restaurace také najdete, preferují však Budvarský ležák, který se k huse dle slov provozovatele skvěle hodí a sváteční tabuli perfektně chuťově doplní.
Ležák nebo pivní speciály si pak k jídlu můžete dát také v podnicích, které vaří vlastní pivo. Například
Minipivovar Kněžínek,
Solnice či
Krajinská 27, ale také ve známých budějovických pivnicích, kde se svatomartinské menu také chystá.