ÚvodAktualityOdhalte tajemství mešního vína: poznejte unikátní vinařství, která jej smí vyrábět
Gurmánská turistika

Odhalte tajemství mešního vína: poznejte unikátní vinařství, která jej smí vyrábět

Vyrábět mešní víno není jen tak. Musí se jednat o přírodní víno vyrobené v souladu s Kodexem kanonického práva. Vinař jej nesmí doslazovat, aromatizovat ani jinak upravovat a na etiketě se smí titulem mešní víno honosit jen to vinařství, které má k jeho produkci souhlas příslušné církve. Může se jednat o bílé, červené i růžové. V České republice vyrábí mešní víno jen několik vinařství, která získala souhlas příslušných diecézí. Jaká to jsou vám prozradí Kudy z nudy.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Vinné sklepy Maršovice Gurmánská turistika

Vinné sklepy Maršovice

První vinohrady v okolí Maršovic vznikly pravděpodobně už ve dvanáctém století. Na předchozí generace navázali na tratích vinaři v devadesátých letech 20. století.

Loucký klášter ve Znojmě Zážitky

Loucký klášter ve Znojmě

Vřelého přijetí se vám dostane v premonstrátském klášteře v Louce u Znojma, který byl po staletí jedním z nejvýznamnějších klášterních komplexů ve střední Evropě. Současné dění v Louckém klášteře je úzce propojeno se jménem společnosti Znovín Znojmo.

Rajhradské klášterní vinné sklepy Gurmánská turistika

Rajhradské klášterní vinné sklepy

Výroba vína v Rajhradě navazuje na staleté tradice rajhradského benediktinského klaštera a jeho produkci klášterních vín. Klášter sám byl založen již v roce 1048 a jeden z vinných sklepů, vybudovaný v letech 1690 až 1692, slouží pro výrobu vín dodnes.

Vinařství Ampelos ve Vrbovci – nejstarší šlechtitelská stanice v ČR Gurmánská turistika

Vinařství Ampelos ve Vrbovci – nejstarší šlechtitelská stanice v ČR

Vinařství Ampelos je nejstarším šlechtitelským pracovištěm v České republice a jedním z nejstarších na světě. I v současné době se zabývá novošlechtěním odrůd révy vinné, které by byly ranné a dávaly hrozny s vysokou cukernatostí.

Rodové vinařství Proqin Velké Němčice Gurmánská turistika

Rodové vinařství Proqin Velké Němčice

Rodové vinařství Proqin, čili Prokeš vinařství, se zaměřuje na produkci klasických šumivých vín metodou kvašením v láhvi a mešních tichých vín. Specialitou vinařství je sabráž – sekání sektů šavlí či jiným kuriózním předmětem.

Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž – výrobce mešního vína již více než 750 let Gurmánská turistika

Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž – výrobce mešního vína již více než 750 let

Arcibiskupské zámecké sklepy v Kroměříži patří mezi nejstarší u nás i v celé Evropě a jsou součástí Arcibiskupského zámku v Kroměříži, památky UNESCO. Založeny byly ve 13. století za účelem výroby mešního vína, jenž se zde produkuje dodnes. Zájemci mají možnost komentovaných prohlídek a degustací.

České vinařství Chrámce – ochutnejte i košer vína Gurmánská turistika

České vinařství Chrámce – ochutnejte i košer vína

Takřka po 800 letech obnovené pěstování vína na Mostecku a největší vinice v Čechách, to je Vinařství Chrámce. Světovým unikátem je jeho metoda pěstování vína na důlních výsypkách. Jako jedno z mála domácích vinařství dokáže vyhovět velice přísným požadavkům na výrobu košer vína.

Další aktuality

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika

Hrozny, hory, sklípky: podzim zve na jižní Moravu za vínem!

Na začátku září se některé vinařské obce na vinobraní teprve chystají, ale jinde už jsou oslavy v plném proudu. V některých vesnicích vinaři otevírají vinné sklepy, zatímco ve Valticích se chystá retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů na čas. Na tyto a další vinařské akce vás zve portál Kudy z nudy.
4. září 2025 16:00
Gurmánská turistika