ÚvodAktualityOdhalte tajemství mešního vína: poznejte unikátní vinařství, která jej smí vyrábět
Gurmánská turistika

Odhalte tajemství mešního vína: poznejte unikátní vinařství, která jej smí vyrábět

Vyrábět mešní víno není jen tak. Musí se jednat o přírodní víno vyrobené v souladu s Kodexem kanonického práva. Vinař jej nesmí doslazovat, aromatizovat ani jinak upravovat a na etiketě se smí titulem mešní víno honosit jen to vinařství, které má k jeho produkci souhlas příslušné církve. Může se jednat o bílé, červené i růžové. V České republice vyrábí mešní víno jen několik vinařství, která získala souhlas příslušných diecézí. Jaká to jsou vám prozradí Kudy z nudy.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Vinné sklepy Maršovice Gurmánská turistika

Vinné sklepy Maršovice

První vinohrady v okolí Maršovic vznikly pravděpodobně už ve dvanáctém století. Na předchozí generace navázali na tratích vinaři v devadesátých letech 20. století.

Loucký klášter ve Znojmě Zážitky

Loucký klášter ve Znojmě

Vřelého přijetí se vám dostane v premonstrátském klášteře v Louce u Znojma, který byl po staletí jedním z nejvýznamnějších klášterních komplexů ve střední Evropě. Současné dění v Louckém klášteře je úzce propojeno se jménem společnosti Znovín Znojmo.

Rajhradské klášterní vinné sklepy Gurmánská turistika

Rajhradské klášterní vinné sklepy

Výroba vína v Rajhradě navazuje na staleté tradice rajhradského benediktinského klaštera a jeho produkci klášterních vín. Klášter sám byl založen již v roce 1048 a jeden z vinných sklepů, vybudovaný v letech 1690 až 1692, slouží pro výrobu vín dodnes.

Vinařství Ampelos ve Vrbovci – nejstarší šlechtitelská stanice v ČR Gurmánská turistika

Vinařství Ampelos ve Vrbovci – nejstarší šlechtitelská stanice v ČR

Vinařství Ampelos je nejstarším šlechtitelským pracovištěm v České republice a jedním z nejstarších na světě. I v současné době se zabývá novošlechtěním odrůd révy vinné, které by byly ranné a dávaly hrozny s vysokou cukernatostí.

Rodové vinařství Proqin Velké Němčice Gurmánská turistika

Rodové vinařství Proqin Velké Němčice

Rodové vinařství Proqin, čili Prokeš vinařství, se zaměřuje na produkci klasických šumivých vín metodou kvašením v láhvi a mešních tichých vín. Specialitou vinařství je sabráž – sekání sektů šavlí či jiným kuriózním předmětem.

Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž – výrobce mešního vína již více než 750 let Gurmánská turistika

Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž – výrobce mešního vína již více než 750 let

Arcibiskupské zámecké sklepy v Kroměříži patří mezi nejstarší u nás i v celé Evropě a jsou součástí Arcibiskupského zámku v Kroměříži, památky UNESCO. Založeny byly ve 13. století za účelem výroby mešního vína, jenž se zde produkuje dodnes. Zájemci mají možnost komentovaných prohlídek a degustací.

České vinařství Chrámce – ochutnejte i košer vína Gurmánská turistika

České vinařství Chrámce – ochutnejte i košer vína

Takřka po 800 letech obnovené pěstování vína na Mostecku a největší vinice v Čechách, to je Vinařství Chrámce. Světovým unikátem je jeho metoda pěstování vína na důlních výsypkách. Jako jedno z mála domácích vinařství dokáže vyhovět velice přísným požadavkům na výrobu košer vína.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika