ÚvodAktualityKam na výlet za skvělým jídlem? Tipy na gastronomické akce, které vám zpříjemní léto 2024!
Gurmánská turistika

Kam na výlet za skvělým jídlem? Tipy na gastronomické akce, které vám zpříjemní léto 2024!

  • 3. července 2024
Léto přináší nejen zážitky spojené s cestováním a poznáváním, ale také pozvánky na řadu gurmánských potěšení. Mezi ně patří například gastrofestivaly, slavnosti rozmanitého ovoce a zeleniny, ale i rychlého občerstvení, gulášů či nejrůznějších nápojů. Kam a kdy na ně vyrazit vám poradí Kudy z nudy.

Meruňky ve Velkých Pavlovicích

meruňkyVelké Pavlovice jsou městem vína a meruněk, proto se tu v sobotu 6. července 2024 koná 10. ročník Velkopavlovického meruňkobraní s ochutnávkou meruňkových specialit i pojídání meruňkových belešů. Ochutnáte tu jako meruňkové speciality na všechny způsoby a nebudou chybět ani meruňkovice a meruňkové víno! Těšit se můžete i na meruňkový receptář. Letos slavnosti obohatí výjimečná událost – světové prvenství v sabrage meruňkového sektu! Bude se jednat o premiéru prvního meruňkového sektu kvašeného v láhvi a školu sabrage.
 

Borovanské borůvky

borůvkyDalší ročník Borůvkobraní, gastronomicko-kulturního festivalu města Borovany, kde se vše točí okolo modrých plodů lesa, se koná od 13. do 14. července 2024 v areálu kláštera. Nádvoří bude patřit řemeslnému jarmarku, ukázkám výroby rukodělných výrobků a v případě přízně počasí i kulturnímu programu. Na plácku u kašny jsou naplánována vystoupení písničkářů, kejklířů a klaunů nebo folklorních souborů, v neděli zde bude příležitost ulovit fotku s borůvkovými „živými sochami“. Od 10:00 se budou podávat borůvkové dobroty a jiné občerstvení. Nebude chybět poradna pro pěstování borůvek a prodej sazenic zahradních borůvek. V neděli od 12:00 začne soutěž O krále borůvkových knedlíků (u jídelny základní školy), ve 14:00 se chystá Mistroství světa v chytání borůvek do úst. Vše doplní borůvkový a řemeslný jarmark i borůvkové menu v místních restauracích.
 

Zmrzlina z Opočna

zmrzlinaPřijďte se v letním dni osvěžit na opočenský zámek. V sobotu 13. července se na zámeckých nádvořích koná Zmrzlinový den, příjemná akce plná lahodných zmrzlin různých druhů, tvarů a chutí. Od tradičních až po ty neobvyklé. Navíc si můžete užít bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Opočenská mlékárna je známá svou dlouholetou výrobou zmrzlinových směsí, přijďte ochutnat nejen tu výbornou opočenskou. Děti se mohou těšit na malování na obličej, kolotoč, dílničky pro děti, unavovadlo a v 15:00 i 18:00 hodin na muzikálové představení Království z ledu v zámecké konírně.
 

Na guláš do Valašského Meziříčí

GulášPřijďte ochutnat přes 30 druhů gulášů a poslechnout si špičku česko-slovenské hudební scény! Největší hudební a společenská událost v srdci Valašska. Dvacátý ročník třídenního open-air festivalu Gulášfest 2024 nabídne skvělé kapely, hromadu guláše, lunapark, dance stage a mnoho dalšího... Koná se o víkendu 18. až 20. července na fotbalovém stadioně. S populárním pokrmem souvisejí také dvě soutěže, které jsou tradiční součástí Gulášfestu. V pátek se utkají dobrovolníci z řad publika v pojídání guláše na čas. Někteří borci v minulosti spořádali během pěti minut čtyři porce i s chlebem. Následující den proběhne vyhlášení vítěze soutěže o nejlepší valašskomeziříčský guláš, do níž se mohou přihlásit amatérští i profesionální kuchaři z města a okolí.
 

Prossecco v Českém ráji

prossecoLetní slunné dny, které připomínají vzdálenou Itálii, přivábí svou atmosférou nejednoho milovníka vína na skleničku. Dopřát si ji můžete i v obci Branžež ve vile Čapek, kde se 27. července koná Prossecco festival. Akce plná dobrých vín bude probíhat v prostředí prvorepublikové vily. K ochutnání bude itaské prossecco, míchané nápoje, ale i moravská vína. Pro ty, kteří ve víně tápou napovíme, že prosecco je svěží šumivé víno, které pochází z vinic na severu Itálie, z regionů Veneto a Friuli. To nejlepší prosecco dle odborníků pochází ze srdce regionu – z oblasti Conegliano Valdobbiadene poblíž Trevisa. Prosecco v sobě neobsahuje příliš mnoho zbytkového cukru, proto o něm můžeme říci, že je sušší. Možná i proto je oblíbenou ingrediencí pro letní drinky. Počet míst na festival je omezen, proto je třeba zamluvit si své místo předem.
 

Na piknik do Mikulova

piknikV Mikulově si zájemci mohou užít během července a srpna hned dvě gastro akce s příjemným názvem Letníí piknik ve vinici. Jedná se o ochutnávku šesti vzorků vína a piknikovou hostinu ve vinici Vinařství Fučík. Na pikniku ve dnech 12. července a 13. července 2024 ochutnáte 6 vzorků vín a k tomu vám připraví také vynikající piknikovou hostinu ze surovin od těch nejlepších lokálních dodavatelů. V 17:00 se setkáte s hostiteli Vinařství Fučík před recepcí Hotelu Ryzlink a krátkou procházkou mezi mikulovskými sklepy se dostanete do vinice, kde si užijete krásný večer. V případě špatného počasí se piknik "přesune" do nedalekého degustačního sklepa. Na akci je třeba se předem přihlásit.
 

Street food fest na Smíchovské náplavce

středomořská kuchyněStreet food fest na Smíchovské náplavce v Praze vám během léta nabídne široký výběr seafood specialit, grilované ryby, středomořskou kuchyni, kuchyni Indonésie a zjistíte také, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i hmyz. Těšit se můžete také na vegetariánské pokrmy, rolovanou zmrzlinu nebo velký výběr exotického ovoce či čerstvě lisovaných šťáv. Potrpí si váš zmlsaný jazýček spíše na sladkosti? Pak vám chutě budou dělat třeba dozlatova usmažené koblížky, křehké vafle či lehké makronky. Street food festival na náplavce se koná ve dnech 14. a 28. července, 4. a 18. sprna a 14. září. Nabídka jídel v popisu akce má pouze informativní charakter, aktuální info získáte na FB události.
 

Rajská Břeclav aneb rajčata na všechny způsoby

rajčeDalší ročník velké gastronomické události, která oslaví rajčata jako nejoblíbenější zeleninu Břeclavska, se uskuteční 10. srpna u břeclavské synagogy. V programu nebudou chybět vyzkoušené a oblíbené stálice festivalu, ale i novinky v nabídce pokrmů! Těšit se můžete na výrobky od domácích šťáv, kečupů a pyré přes polévky, saláty a guláš až k rajčatovým mýdlům, olejům i čaji. K dostání budou čerstvá rajčátka (samozřejmě z Břeclavi a okolí). Rajská jablíčka doplní například pálivé papričky, sýry, ale také grilované klobásy a břeclavské pivo. Kdo bude mít zájem, vychutná si i legendární „vyprošťovák“ Bloody Mary z čerstvých rajčat.
 

Za vinařem do Mutěnic

Letní vinné Mutěnice zvou od 16. do 18. srpna do sklepů a sklípků mutěnických vinařů. Jedná se o třetí ročník této mladé akce, v rámci které budete moci navštívit devět vinařství, degustovat vína, prohlížet sklepy. Prohlédněte si tradiční sklepy a dozvěděte se více o vinařském umění. V Mutěnicích jsou známé tzv. Mutěnické Búdy – sklepní lokalita na okraji obce pod Mutěnskými vinohrady. Sklepy různého stáří i provedení obhospodařuje téměř 600 vinařských rodin. Najdete zde malebné sklepy našich dědů, ale i sklepy vybavené moderním zařízením, degustačními místnostmi a také pokoji skýtající ubytování.
 

Mix světových chutí v Sedlčanech

burgerPřijďte ochutnat 24. srpna 2024 moderní i nemoderní gastronomii a zažít, co je to street food. Těšit se můžete na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K dobrému jídlu patří samozřejmě i skvělé víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému zase jen ta nejlepší výběrová káva. Na to všechno se můžete těšit v sobotu 24. srpna na náměstí T. G. Masaryka. Tak neseďte doma a přijeďte ochutnat pochoutky připravované přímo před vašimi zraky! Akce bude také obohacena o kulturní doprovodný program.
 

Borůvky z Morávky

borůvkové knedlíkyO třetím srpnovém víkendu 17. až 18. srpna 2024 proběhne již 23. ročník tolik oblíbených borůvkových hodů v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem. Ty se budou konat jako obvykle v místních restauracích, které připraví své borůvkové menu, jehož základem budou již tradičně borůvkové knedlíky. Těšit se můžete i na stánkový prodej v obecním parku, ochutnávku dobrot z borůvek a mnoho dalšího. Ochutnejte borůvkové speciality v místních restauracích, udělejte si (cyklo) výlet do okolních lesů nebo se bavte na soutěžích v parku. Nebude chybět ani příjemná muzika. Aby byl pohyb pěších návštěvníků mezi jednotlivými restauracemi co nejplynulejší i nejbezpečnější, bude v Malé Morávce v sobotu i v neděli jezdit speciální bezplatná borůvková autobusová linka.
 

Slavnosti chleba ve Slupi

chlébV sobotu 7. září ožije Vodní mlýn ve Slupi slavností chleba, spoustou řemeslníků, ukázkami pečení chleba, folklórním vystoupením a dalším bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé. Návštěvníci se mohou opět těšit na čerstvě upečený chleba, výstavu zemědělské techniky, řemeslný jarmark a v neposlední řadě na přehlídku folklorních souborů. Tradičně budou mít návštěvníci Slavností chleba možnost prohlédnout si celý mlýn. Mlýn bude otevřený od 9:00 do 19:00 hodin. U mlýna mohou návštěvníci v průběhu celého dne sledovat experimentální pečení chleba ve vojenské polní pekárně, chleba pak mohou také ochutnat či si jej zakoupit.
Bezděkovský Levandulový festival 2025

5. 7.6. 7.
Bezděkovský Levandulový festival 2025

Užijte si svátky 5. – 6. července na Levandulovém festivalu v Bezděkově! Dva dny plné zábavy, výborného jídla, hudby, a to vše u rozkvetlého levandulového pole, kde zapomenete na všechny starosti a strávíte čas se svými nejbližšími. V programu si najdou své děti, dospělí i prarodiče.

Vesuf – festival malých pivovarů 2025

4. 7.5. 7.
Vesuf – festival malých pivovarů 2025

První červencový víkend se těšte na Vesuf – festival malých pivovarů ve Velenově. I letos bude program našlápnutý výborným pivem a hvězdnými kapelami české hudební scény napříč žánry.

Festival Vizovické Trnkobraní 2025

22. 8.23. 8.
Festival Vizovické Trnkobraní 2025

Vizovické Trnkobraní se bude konat v tradičním termínu a to 22. – 23. 8. 2025 v areálu likérky Rudolf Jelínek. Tradiční součástí Vizovického Trnkobraní je světově proslulá soutěž v pojídání švestkových knedlíků.

Borůvkobraní v Borovanech 2025

12. 7.13. 7.
Borůvkobraní v Borovanech 2025

Další ročník Borůvkobraní, gastronomicko-kulturního festivalu města Borovany, kterému patří vždy druhý červencový víkend. Tradiční borůvkové slavnosti ve městě Borovany se budou konat 12. – 13. července 2025.

Další aktuality

Návrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči

Fermentované potraviny zažívají v posledních letech svou renesanci. Jogurty, kefíry, kysané zelí nebo okurky zná kdekdo, ale škála kvašených potravin je mnohem širší: sahá od kvašených zelenin přes mléčné výrobky až po kváskový chléb nebo různé nápoje. Patří sem i oblíbený burčák nebo medovina. Zkrátka kdo vymyslel fermentování potravin, udělal pro lidstvo velmi záslužný čin.
8. prosinec 2024 10:42
Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
20. listopad 2024 11:20
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika