ÚvodAktualityKdyž jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2025
Gurmánská turistika

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2025

  • 20. května 2025
Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.

Grilovací evergreeny v Příbrami

Festival Grill&Beer FestFestival Grill&Beer Fest se uskuteční již podruhé, a to poslední květnovou sobotu v Příbrami. Před Divadlem Antonína Dvořáka se v sobotu 31. května 2025 sejdou příznivci grilování a piva vařeného sládky různých malých pivovarů. Kuchaři připraví české grilovací evergreeny jako klobásy, hermelín nebo žebírka na grilu. Těšit se můžete i na speciality známé ze zahraničí, které u nás již také zdomácněly, jako americké BBQ, vietnamský bůček, grilovaný sýr halloumi, šťavnaté burgery nebo hot dogy. Ochutnáte piva z malých pivovarů a budete moci hodnotit ty nejlepší z nich. Dopřejte si své "guilty pleasure" a ochutnejte evergreeny grilovací sezóny!
 

Exotická káva a čaj v Kroměříži

čajNenechte si ujít ochutnávku exotických káv a čajů, které jinde nenajdete. Druhý červnový víkend 7. – 8. 6. se Výstaviště Kroměříž stane centrem setkání předních distributorů kávy a čaje včetně zástupců tuzemských pražíren. Přijďte se nechat uchvátit lahodnou chutí čerstvě připraveného šálku a to vše v příjemném prostředí tematických zahrad umocněných omamnou vůní šafránu. Pro návštěvníky je připravena nabídka nepřeberného množství dobrot a koření. To vše za doprovodu podmanivých tónů, které vás přenesou v čase až do čarovného Orientu, Dálného východu či tropické Amazonie. Profesionálové vám představí nejmodernější technologie výroby teplých a studených kávových, čajových, mléčných a čokoládových nápojů.


Mezinárodní pokrmy na Festivalu ambasád

Festival ambasád je největší mezinárodní street food festival, kde prezentace jednotlivých zemí zajišťují především jejich ambasády, honorární konzuláty, či hospodářské komory, se uskuteční v Praze 6 na Kulaťáku (Vítězném náměstí) v sobotu 7. června. Na stáncích jednotlivých zemí budou připraveny originální tradiční pokrmy, které jsou charakteristické pro jednotlivé země a jsou často ze surovin a koření, které jsou pro nás méně obvyklé a někdy i neznámé. Do vaření se zapojují i pracovníci ambasád a nezřídka i sami velvyslanci a velvyslankyně a jejich rodiny, nebo příslušníci, jednotlivých zemí, kteří v Praze trvale žijí. Pro některé ambasády vaří i známí kuchaři. Veškerá nabídka je přizpůsobená myšlence Farmářských trhů přinést kvalitní suroviny pro kvalitní gastronomii. K mání budou i rozličné nápoje, zmrzliny, sladkosti a dezerty.
 

Zmrzlina na pražském Výstavišti

zmrzlinaPřijďte se v neděli 21.-22. června 2025 pobavit s rodinou nebo přáteli na Prague Ice Cream Festival – svátek všech druhů zmrzliny! Osvěží vás oblíbení místní i světoví výrobci. Vychutnáte si zde nejrůznější druhy zmrzlin – typu gelato, točené, jogurtové, ice roll, sorbety, speciální – veganské, bio apod. i nanuky... Na své si přijdou i milovníci čerstvého ovoce, alko i nealko nápojů, kávy či dobrého občerstvení. Sedmý ročník festivalu bude také obohacen o skvělý doprovodný program pro všechny věkové skupiny a rozšířené zázemí pro vaše pohodlí.
 

Udělejte si piknik v Havlíčkových sadech

apetit piknikApetit piknik je gastronomický festival pořádaný časopisem Apetit. Potkávají se na něm čtenáři časopisu, redakce, milovníci dobrého jídla a pití, šéfkuchaři, profesionální prodejci a drobní farmáři i kulináři. Apetit piknik se uskuteční 14. 6. červnna v parku Grébovka. Na své si přijdou milovníci české klasiky i exotických a ostřejších chutí, a to u více než 120 "stánkařů", jejichž sortiment je vždy velmi rozmanitý. Na výběr prodejců totiž dohlíží sama redakce. Těšit se můžete na bohatý program plný kuchařských show, zábavy pro celou rodinu a také fantastickou oslavu 21. narozenin časopisu Apetit! To vše na čerstvém vzduchu v nádherném prostředí pražské Grébovky. K dobrému jídlu nesmí chybět příjemný hudební doprovod, o který se postarají šikovní DJs. Ti promění piknikovou louku v uvolněný hudební festival, kde bude radost si vychutnat letní drink od zkušených baristů.
 

Buďte Fresh v Pardubicích

Fresh festivalGurmánský Fresh festival se letos v Pardubicích usuteční 21. a 22. června. Můžete se těšit na kuchařská esa v čele se Zdeňkem Pohlreichem, delikatesy světové úrovně, špičkové restaurace, školu kávy, vinaře i malé pivovary, a k tomu všemu i pěkné koncerty. Nově na organizátoři představí Asijskou zónu Wok & Spices, která vás přenese přímo do srdce Asie! Ztraťte se v bambusových uličkách a objevte autentické chutě vietnamského streetfoodu od lidí ze Sapy, speciality od ambasadora japonské kuchyně Marka Hory, workshop výroby mochi s projektem „Zase rýže“, nebo vaření s influencerem Šonem Chungem. The Barbecue Company s Jakubem Parusem vás zavede do světa amerického low & slow, zatímco Piantado přiveze autentické argentinské asado na grilu, který nemá v ČR obdoby. V sobotu večer vás čeká koncert Davida Kollera a po celý víkend ožije Talk stage inspirativními rozhovory s hvězdnými kuchaři a influencery.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika