ÚvodAktualityKdyž jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2024
Gurmánská turistika

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2024

  • 16. května 2024
Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.

Guláše z kotlíku na Bílé Třemešné

gulášSpolek Střemcha pořádá v sobotu 25. května 2024 již 12. ročník soutěže o nejlepší vepřový guláš vařený v kotlíku na otevřeném ohni. Soutěží 10 družstev z řad amatérů i profesionálů z blízkého i vzdálenějšího okolí Bílé Třemešné, a to přímo v parku v centru obce. Občerstvení bude zajištěno po celou dobu trvání akce. Kromě soutěžních gulášů budete moci ochutnat maso v lorně od zkušených kuchtíků a nebudou chybět ani koláčky ke kávičce. Soutěžící připraví opravdu rozmanité gulášové varianty: těšit se můžete například na Poklad z lesa, Guláš jako prase, Nebe v hubě, Gulyás majoránna nélkül (alias Guláš bez majoránky), Čertův mls, Lázeňský švihák nebo Hasičský...
 

Exotická káva a čaj v Kroměříži

čajNenechte si ujít ochutnávku exotických káv a čajů, které jinde nenajdete. Druhý červnový víkend 8. – 9. 6. se Výstaviště Kroměříž stane centrem setkání předních distributorů kávy a čaje včetně zástupců tuzemských pražíren. Přijďte se nechat uchvátit lahodnou chutí čerstvě připraveného šálku a to vše v příjemném prostředí tematických zahrad umocněných omamnou vůní šafránu. Pro návštěvníky je připravena nabídka nepřeberného množství dobrot a koření. To vše za doprovodu podmanivých tónů, které vás přenesou v čase až do čarovného Orientu, Dálného východu či tropické Amazonie. Profesionálové vám představí nejmodernější technologie výroby teplých a studených kávových, čajových, mléčných a čokoládových nápojů.


Mezinárodní pokrmy na Festivalu ambasád

Festival ambasád je největší mezinárodní street food festival, kde prezentace jednotlivých zemí zajišťují především jejich ambasády, honorární konzuláty, či hospodářské komory, se uskuteční v Praze 6 na Kulaťáku (Vítězném náměstí) v sobotu 8. června. Na stáncích jednotlivých zemí budou připraveny originální tradiční pokrmy, které jsou charakteristické pro jednotlivé země a jsou často ze surovin a koření, které jsou pro nás méně obvyklé a někdy i neznámé. Do vaření se zapojují i pracovníci ambasád a nezřídka i sami velvyslanci a velvyslankyně a jejich rodiny, nebo příslušníci, jednotlivých zemí, kteří v Praze trvale žijí. Pro některé ambasády vaří i známí kuchaři. Veškerá nabídka je přizpůsobená myšlence Farmářských trhů přinést kvalitní suroviny pro kvalitní gastronomii. K mání budou i rozličné nápoje, zmrzliny, sladkosti a dezerty.
 

Zmrzlina na pražském Výstavišti

zmrzlinaPřijďte se v neděli 22.-23. června 2024 pobavit s rodinou nebo přáteli na Prague Ice Cream Festival – svátek všech druhů zmrzliny! Osvěží vás oblíbení místní i světoví výrobci. Vychutnáte si zde nejrůznější druhy zmrzlin – typu gelato, točené, jogurtové, ice roll, sorbety, speciální – veganské, bio apod. i nanuky... Na své si přijdou i milovníci čerstvého ovoce, alko i nealko nápojů, kávy či dobrého občerstvení. Sedmý ročník festivalu bude také obohacen o skvělý doprovodný program pro všechny věkové skupiny a rozšířené zázemí pro vaše pohodlí.
 

To nejlepší ze světového street foodu na Smíchovské náplavce

street foodTo nejlepší ze světového street foodu ochutnáte už v sobotu 22. června na Smíchovské náplavce. Přijďte si užít letní den do společnosti dobrého jídla na pražský hot spot. Vybírat budete ze široké nabídky streetfoodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Srí Lanky a zjistíte, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i hmyz. Potrpí si váš zmlsaný jazýček spíše na sladkosti? Pak vám chutě budou dělat třeba dozlatova usmažené koblížky, křehké vafle, lehké makronky, ledové nanuky nebo pestrá paleta sladkého pečiva a dezertů.
 

Buďte Fresh v Pardubicích

Fresh festivalGurmánský Fresh festival se letos v Pardubicích usuteční 22. a 23. června. Můžete se těšit na kuchařská esa v čele se Zdeňkem Pohlreichem, delikatesy světové úrovně, špičkové restaurace, školu kávy, vinaře i malé pivovary, a k tomu všemu i pěkné koncerty. Hlavní hlavní hvězdou bude Erik Arnecke, michelinskou hvězdou ověnčený šéfkuchař z Nizozemska. Exklusivní degustace nabídnouv rámci projektu i další hvězdní tuzemští i zahraniční mistři. K exkluzivním gastronomickým zážitkům vým tu naservírují i pořádnou nálož zábavy! Letošní žhavou novinkou je Talk Stage “Pod pokličkou” powered by Ploom, na které budou celý víkend probíhat rozhovory se známými kuchaři, tvářemi TV Prima a dalšími hvězdnými hosty.
Bezděkovský Levandulový festival 2025

5. 7.6. 7.
Bezděkovský Levandulový festival 2025

Užijte si svátky 5. – 6. července na Levandulovém festivalu v Bezděkově! Dva dny plné zábavy, výborného jídla, hudby, a to vše u rozkvetlého levandulového pole, kde zapomenete na všechny starosti a strávíte čas se svými nejbližšími. V programu si najdou své děti, dospělí i prarodiče.

Prima Fresh festival 2025 v Brně

31. 5.1. 6.
Prima Fresh festival 2025 v Brně

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talkshow – i to je Prima FRESH festival 2025. To nejlepší z české gastronomie na jednom místě potkáte v Brně o víkendu 31. května a 1. června na hradě Špilberk.

Prima Fresh festival 2025 v Pardubicích

21. 6.22. 6.
Prima Fresh festival 2025 v Pardubicích

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talkshow – i to je Prima FRESH festival 2025. To nejlepší z české gastronomie na jednom místě potkáte v Pardubicích o víkendu 21. a 22. června na Dostihovém závodišti.

Prima Fresh festival 2025 v Plzni

24. 5.25. 5.
Prima Fresh festival 2025 v Plzni

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talkshow – i to je Prima FRESH festival 2025. To nejlepší z české gastronomie na jednom místě potkáte v Plzni o víkendu 24. a 25. května v Parku za OC Plzeň Plaza.

Růžový máj 2025

17. 5.
Růžový máj 2025

Více, než 25 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program. Takový bude třináctý ročník festivalu Růžový máj. Bude se konat v sobotu 17. května na náplavce Rašínova nábřeží.

Gastrofestival v Kutné Hoře 2025

31. 5.
Gastrofestival v Kutné Hoře 2025

Gastro festival je jednou z nejvýznamnějších gastronomických slavností v regionu. Je to oslava dobrého jídla i nápojů. Tradičně je i tento ročník, který proběhne 31. května 2025, gastronomicky zaměřen na Biopotraviny a kulinářské výrobky z nich.

Festival kávy a čaje

7. 6.8. 6.
Festival kávy a čaje

Nenechte si ujít ochutnávku exotických káv a čajů, které jinde nenajdete. Druhý červnový víkend se Výstaviště Kroměříž stane tradičně centrem setkání předních distributorů kávy a čaje včetně zástupců tuzemských pražíren.

Prague Ice Cream Festival 2025 – zmrzlinový festival v Praze

21. 6.22. 6.
Prague Ice Cream Festival 2025 – zmrzlinový festival v Praze

Přijďte se pobavit s rodinou nebo přáteli na Prague Ice Cream festival – svátek všech druhů zmrzliny. V současné době je zmrzlinový festival Prague Ice Cream Festival největším festivalem svého typu ve střední Evropě.

Další aktuality

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!
5. leden 2025 7:32
Gurmánská turistika

Znáte restaurace ohodnocené gastronomickým Zlatým lvem?

Nakladatelství TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka, které oceňuje gastronomickými Zlatými lvy. Ojedinělý systém hodnocení podniků po celé republice představuje objektivní a nezávislé známkování kvality služeb restaurací prostřednictvím pečeti se Zlatým lvem. Ke konci každého kalendářního roku vydává nakladatelství TopLife Czech přehledného průvodce Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, ve kterém jsou publikovány všechny oceněné restaurace. V roce 2024 bylo oceněno celkem 109 restaurací, přičemž nejvyšší hodnocení tři Zlaté lvy získalo 23 restaurací, dva Zlaté lvy 49 restaurací, jednoho Zlatého lva obdrželo 22 restaurací a ocenění TIP má 15 restaurací.
3. leden 2025 13:00
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika

Masopust 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody – tipy z celého Česka na masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
28. prosinec 2024 10:16
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
27. prosinec 2024 10:57
Gurmánská turistika