ÚvodAktualityKdyž jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2024
Gurmánská turistika

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2024

  • 16. května 2024
Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.

Guláše z kotlíku na Bílé Třemešné

gulášSpolek Střemcha pořádá v sobotu 25. května 2024 již 12. ročník soutěže o nejlepší vepřový guláš vařený v kotlíku na otevřeném ohni. Soutěží 10 družstev z řad amatérů i profesionálů z blízkého i vzdálenějšího okolí Bílé Třemešné, a to přímo v parku v centru obce. Občerstvení bude zajištěno po celou dobu trvání akce. Kromě soutěžních gulášů budete moci ochutnat maso v lorně od zkušených kuchtíků a nebudou chybět ani koláčky ke kávičce. Soutěžící připraví opravdu rozmanité gulášové varianty: těšit se můžete například na Poklad z lesa, Guláš jako prase, Nebe v hubě, Gulyás majoránna nélkül (alias Guláš bez majoránky), Čertův mls, Lázeňský švihák nebo Hasičský...
 

Exotická káva a čaj v Kroměříži

čajNenechte si ujít ochutnávku exotických káv a čajů, které jinde nenajdete. Druhý červnový víkend 8. – 9. 6. se Výstaviště Kroměříž stane centrem setkání předních distributorů kávy a čaje včetně zástupců tuzemských pražíren. Přijďte se nechat uchvátit lahodnou chutí čerstvě připraveného šálku a to vše v příjemném prostředí tematických zahrad umocněných omamnou vůní šafránu. Pro návštěvníky je připravena nabídka nepřeberného množství dobrot a koření. To vše za doprovodu podmanivých tónů, které vás přenesou v čase až do čarovného Orientu, Dálného východu či tropické Amazonie. Profesionálové vám představí nejmodernější technologie výroby teplých a studených kávových, čajových, mléčných a čokoládových nápojů.


Mezinárodní pokrmy na Festivalu ambasád

Festival ambasád je největší mezinárodní street food festival, kde prezentace jednotlivých zemí zajišťují především jejich ambasády, honorární konzuláty, či hospodářské komory, se uskuteční v Praze 6 na Kulaťáku (Vítězném náměstí) v sobotu 8. června. Na stáncích jednotlivých zemí budou připraveny originální tradiční pokrmy, které jsou charakteristické pro jednotlivé země a jsou často ze surovin a koření, které jsou pro nás méně obvyklé a někdy i neznámé. Do vaření se zapojují i pracovníci ambasád a nezřídka i sami velvyslanci a velvyslankyně a jejich rodiny, nebo příslušníci, jednotlivých zemí, kteří v Praze trvale žijí. Pro některé ambasády vaří i známí kuchaři. Veškerá nabídka je přizpůsobená myšlence Farmářských trhů přinést kvalitní suroviny pro kvalitní gastronomii. K mání budou i rozličné nápoje, zmrzliny, sladkosti a dezerty.
 

Zmrzlina na pražském Výstavišti

zmrzlinaPřijďte se v neděli 22.-23. června 2024 pobavit s rodinou nebo přáteli na Prague Ice Cream Festival – svátek všech druhů zmrzliny! Osvěží vás oblíbení místní i světoví výrobci. Vychutnáte si zde nejrůznější druhy zmrzlin – typu gelato, točené, jogurtové, ice roll, sorbety, speciální – veganské, bio apod. i nanuky... Na své si přijdou i milovníci čerstvého ovoce, alko i nealko nápojů, kávy či dobrého občerstvení. Sedmý ročník festivalu bude také obohacen o skvělý doprovodný program pro všechny věkové skupiny a rozšířené zázemí pro vaše pohodlí.
 

To nejlepší ze světového street foodu na Smíchovské náplavce

street foodTo nejlepší ze světového street foodu ochutnáte už v sobotu 22. června na Smíchovské náplavce. Přijďte si užít letní den do společnosti dobrého jídla na pražský hot spot. Vybírat budete ze široké nabídky streetfoodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Srí Lanky a zjistíte, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i hmyz. Potrpí si váš zmlsaný jazýček spíše na sladkosti? Pak vám chutě budou dělat třeba dozlatova usmažené koblížky, křehké vafle, lehké makronky, ledové nanuky nebo pestrá paleta sladkého pečiva a dezertů.
 

Buďte Fresh v Pardubicích

Fresh festivalGurmánský Fresh festival se letos v Pardubicích usuteční 22. a 23. června. Můžete se těšit na kuchařská esa v čele se Zdeňkem Pohlreichem, delikatesy světové úrovně, špičkové restaurace, školu kávy, vinaře i malé pivovary, a k tomu všemu i pěkné koncerty. Hlavní hlavní hvězdou bude Erik Arnecke, michelinskou hvězdou ověnčený šéfkuchař z Nizozemska. Exklusivní degustace nabídnouv rámci projektu i další hvězdní tuzemští i zahraniční mistři. K exkluzivním gastronomickým zážitkům vým tu naservírují i pořádnou nálož zábavy! Letošní žhavou novinkou je Talk Stage “Pod pokličkou” powered by Ploom, na které budou celý víkend probíhat rozhovory se známými kuchaři, tvářemi TV Prima a dalšími hvězdnými hosty.
Růžový máj 2025

17. 5.
Růžový máj 2025

Více, než 25 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program. Takový bude třináctý ročník festivalu Růžový máj. Bude se konat v sobotu 17. května na náplavce Rašínova nábřeží.

Street food festival Vyšší Brod

5. 7.
Street food festival Vyšší Brod

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v pátek 5. července na 2. ročníku akce Street food festival Vyšší Brod.

Prague Ice Cream Festival 2025 – zmrzlinový festival v Praze

21. 6.22. 6.
Prague Ice Cream Festival 2025 – zmrzlinový festival v Praze

Přijďte se pobavit s rodinou nebo přáteli na Prague Ice Cream festival – svátek všech druhů zmrzliny. V současné době je zmrzlinový festival Prague Ice Cream Festival největším festivalem svého typu ve střední Evropě.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika