
Pro
Znojemsko jsou typické dvě plodiny –
víno a okurky. Před několika lety si ve
Znojmě řekli, že když víno má své Historické vinobraní, zasloužily by si něco podobného i okurky. Když v 16. století okurky přicestovaly na
Znojemsko, provázela je pověst
spolehlivého léku proti moru. Časem se ukázalo, že s jejich léčebnými účinky to nebude tak slavné, ale to už se
okurky rozšířily po okolí. Kyselé a křupavé okurky ve sladkokyselém nálevu dnes patří k nejpopulárnějším pochoutkám Česka a ve
Znojmě pro ně dokonce pořádají
slavnost.
Slavnosti okurek ve Znojmě

Ve
Znojmě dostanete pořádnou nakládačku! Řeč není o hrozbě fyzického ataku, ale o kyselých okurkách
– nakládačkách. Čtrnáctý ročník
Slavností okurek v
pátek 1. srpna 2025 nabídne v centru královského
města Znojma farmářské trhy,
řadu kulinářských
"okurkových" soutěží,
řemeslné
dílny i přehlídku historických
traktorů. Nebude chybět soutěž o
nejlepší sterilovanou okurku a rychlokvašku nebo soutěž v plnění zavařovacích sklenic na čas a přesnost.
Po celý den nebude chybět
program pro děti, soutěže nebo degustace okurek na ulici Hradní, kde budete moci ochutnat desítky vzorků zavařených okurek se speciálními ingrediencemi.
Na hlavní scéně u
Enotéky odstartuje v 11 hodin program
kuchařská show s Ladislavem Bajcarem z
Bajo Bistro. Hudební program pak nabídne cimbálovou muziku Dyjavan, Dušana Vitázka & Band nebo Vlastu Redla. Od 15.00 na ulici Hradní v
areálu pivovaru ve Znojmě odehraje každoroční klání mezi domácími výrobci tradičních okurkových lahůdek. V 17.00 budou vyhlášeny výsledky profesionální soutěže o královskou a výběrovou okurku, kterou na jaře vybrala odborná porota.
Jak se okurky dostaly na Znojemsko?

Věřte nebo ne, podobně jako za
rozkvět vinařství nebo
vynález Divišova bleskosvodu i za okurky může
Znojmo děkovat premonstrátům z
Louckého kláštera, jmenovitě
Šebestiánovi Freytágovi z Čepiroh. Právě on v roce
1572 na
Znojemsko nechal dovézt první semena rostlinky, o níž se tehdy věřilo, že dovede vyléčit mor. Okurky se pěstovaly v klášterní zahradě, odkud se časem rozšířily do zahrad a zahrádek okolních far, až nakonec vzaly útokem celé
Znojemsko. Mor sice neléčily, ale zvítězily na celé čáře, i když zprvu je naši předkové jedli hlavně
nasladko s medem. Když jim úroda začala přerůstat přes hlavu, přišli na to, že se okurky dají nakládat
do soli a octa a posléze je zavařovali do
sladkokyselého nálevu. Právě kyselé a křupavé znojemské okurky dnes patří k nejpopulárnějším pochoutkám Česka.
Poznejte tradiční Slavnosti okurek ve Znojmě, nabité kulinářskými zážitky, soutěžemi a historickým charmem, konané 1. srpna 2025.
Slavnosti okurek ve Znojmě se konají 1. srpna 2025.
Návštěvníci mohou užít řemeslný jarmark, kulinářské soutěže, degustace okurek, hudební vystoupení a historické traktory.
Inspirací byla historická tradice pořádání velkých okurkových trhů ve Znojmě.
Pro Znojemsko jsou typické víno a okurky.
Znojemské okurky byly na Znojemsko dovezeny v roce 1572 opatem Šebestiánem Freytágem z Čepiroh, kdy původně sloužily jako lék proti moru.
Konají se soutěže o nejlepší sterilovanou okurku a rychlokvašku a soutěž v plnění zavařovacích sklenic.
Hlavním prvkem jsou kyselé a křupavé okurky ve sladkokyselém nálevu, které jsou velmi populární.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.