ÚvodAktualityVelikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně
Gurmánská turistika

Velikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně

O Velikonocích se spolu střetávají dva protiklady – přísný půst a velká hojnost. Půst se drží až do začátku Velikonoc, ovšem pak nastává pravý opak! Svátky jara se tradičně slaví desítkami různých pokrmů. Je zajímavé, že každý kraj má svá jídla a mnohdy se jedno od druhého výrazně liší. Dnes vám tak přinášíme výběr toho nejlepšího, co během jara a Velikonoc naše tradiční kuchyně nabízí.

Velikonoční recepty

Velikonoční svátky v české kuchyni vždy byly a dodnes i jsou, plné domácího vaření a pečení. Dodržují se zvyky i dávné tradice, i když mladší generace už možná ani neví s čím ten který zvyk vlastně souvisí. Podívejme se třeba na tu sladkou část Velikonoc. Začalo se péct již o první postní neděli, které se v Čechách říká „Černá“, protože ten den ženy odkládaly na znamení smutku barevné oděvy, „Pučálka“, podle pokrmu z naklíčeného a praženého hrachu, nebo také „Liščí“. Proč liščí? V noci na neděli maminky tajně pekly malé sladké preclíčky, které navěsily pomocí barevných stužek na ovocné stromy v zahradě.  Ráno děti budily s tím, že liška v zahradě poztrácela preclíčky. Tento zvyk je však již skoro zapomenut. Další pečení nastává o takzvané Škaredé středě, tedy poslední středu před Velikonoci. Ten den by se měly upéct „jidáše“.

Tipy na Velikonoce

Tradiční beránek

Velikonoční beránekUž od pohanských dob jsou nejdůležitějšími svátky jara Velikonoce a některé staré tradice se v české gastronomii dodržují dodnes. Doslova na každém velikonočním stole najdete velikonočního beránka. Je to vlastně buchta ze sladkého těsta, která symbolizovala Kristovu oběť. Pečený beránek se z formy opatrně vyklopí, do očí se mu dají hrozinky a ještě teplá figurka se posype vanilkovým cukrem nebo polije čokoládovou polevou. Kolem krku se beránkovi váže ozdobná pentlička s rolničkou.

beránekA jak si beránka připravit? Zkuste recept jako na biskupský chlebíček: potřebovat budete 13 dkg cukru moučky, 200 g másla, 4 žloutky, 7 bílků, 130 g cukru, 360 g hladké mouky a 1/2 prášku do pečiva. Do těsta přimíchejte 260 g nasekaných ořechů, rozinek a kandovaného ovoce, hodit se bude také čokoláda na polevu.

Nejprve utřete žloutky, máslo a cukr moučku. Z bílků a cukru je třeba našlehat tuhý sníh. Směs nasekaného ovoce smíchejte s moukou a práškem do pečiva. Potom vše postupně smíchejte dohromady, nejprve do mouky vmíchejte směs ze žloutků, másla a cukru, potom přidejte sníh. Nakonec těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na beránka a pečte 1 a 1/4 hodiny na 160 – 190°C. Po vychladnutí beránka polijte čokoládovou polevou.

Velikonoce v restauracích CzechSpecials
 

Mazanec jako od babičky

mazanecBeránkovým věrným parťákem na velikonočním stole je mazanec. Je to bochánek vyrobený ze sladkého kynutého těsta, který chutná podobně jako vánočka. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu, zkuste si ho letos udělat podle osvědčeného „babiččina“ receptu i vy! Není to nic složitého, akorát to zabere trochu času.
 
Na kynuté těsto potřebujete: 1 kg polohrubé mouky, 220 g másla, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, asi 1/2 l mléka, citrónovou kůru, vanilku, 40 g rozinek (namočených v rumu), 70 g mandlí, 10 g soli a 1/2 vejce na potření.
 
pečeníNa teplém místě nechte vzejít kvásek z droždí, 4 dkg cukru a hrstky mouky. Nahřáté máslo, žloutky a cukr utřete do pěny, do mléka vsypte sůl. Mouku pak prosijte k máslové pěně (část si nechte na vypracování těsta na vále). Pak přilejte kvásek, mléko se solí a řádně vyhněťte těsto tak, aby se do něj dostalo co nejvíc vzduchu (pak dobře kyne), nakonec zapracujte rozinky, citronovou kůru a nakrájené mandle. Uhnětené těsto dejte na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte nakynout tak, aby zdvojnásobilo svůj objem (cca dvě hodiny, ale i více). Poté se těsto vyklopí na vál a zpracuje na bochánky.
 
těstoNadýchané těsto rozdělte na tři rovnoměrné díly a dlaněmi z něj vytlačte vzduch. Z dílů nadělejte hladké bochánky, které nechte ještě vykynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem, posypte nakrájenými mandlemi a ostrým nožem prořízněte ve středu kříž.

Pečte v předehřáté troubě – nejprve 15 minut na 200°C, poté teplotu snižte asi na polovinu a dopečte dozlatova. Celkově se mazance pečou cca 3/4 až 1 hodinu.
 

Jidáše symbolizují provaz

jidášeV mnoha krajích České republiky se o Velikonocích dá narazit na velikonoční jidáše. Toto sladké pečivo má symbolizovat provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil. A nejen to – podle tradice se jidáše potírají medem a jedí se na Zelnený čtvrtek dopoledne, nejlépe ráno, pokud možno před východem slunce. Má to zajistit nejen pevné zdraví, ale i ochranu před hadím uštknutím a vosím píchnutím.
 
Aby se kynuté těsto dalo krásně tvarovat, musí být pěkně prohnětené, pružné, vláčné a zároveň jemné. Nesmí se trhat a musí držet tvar. Nesmí popraskat a musí stále připomínat onen pověstný provaz. Takže, jak na to? Na jidáše si připravte 500 g hladké mouky, 70 g másla, 2 žloutky, 300 ml smetany na vaření, 80 g cukru krupice, 25 g droždí, 4g soli, špetka strouhaného muškátového květu, kůra ze 1/4 citronu.
 
pečeníPostup je podobný, jako u mazance: Nejdříve vyrobte kvásek z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy smetany. Poté, co vzejde, smíchejte jej s ostatními surovinami a začněte hníst hladké těsto. Pak by mělo těsto kynout na dvounásobek svého objemu. Když vykyne (nespěchejte na něj, těsto se smetanou kyne obzvláště pomalu, klidně i 3 hodiny), vytvarují se z něj jidáše a ty se pak na plechu ještě nechají chvíli dokynout. Jidáše symbolizují i konec zimy a začátek nového života, a tak je kromě klasického tvaru „uzlíků“ můžete vytvarovat do symbolu ptáčků, raků, šneků, housátek, hadů, ježků či třeba želviček… 

medVytvarované jidáše potřete vejcem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody a nechte ještě 20 minut kynout. Podruhé vykynuté jidáše potřete jen vejcem a vložte do předehřáté trouby na 190°C a pečte 15 minut.

Mezitím, co se jidáše budou péci si připravte medový nátěr. Ohřejte 2 lžíce medu a do horké tekutiny vložte lžíci másla. Míchejte, dokud se máslo v ohřátém medu nerozpustí. Jakmile vyndáte jidáše z trouby, potřete je medovým nátěrem.

 

Velikonoční nádivka – s kopřivami, petrželkou nebo špenátem?

nádivka kopřivováNa Bílou sobotu, kdy končí postní doba, velí tradice připravit takzvanou hlavičku nebo také hlavničku, tedy jídlo hlavní. Jedná se o nádivku z několika typů mas nebo uzeného, do které se přidávají zelené bylinky a mladé kopřivy, coby symbol jara. V nádivce by neměla chybět vajíčka, ale také něco zeleného. Nejčastěji se v současnosti používá nať petrželky, ale vynikající jsou i mladé kopřivy, vyzkoušet můžete třeba i bazalku a jiné bylinky. Pokud chcete, aby nádivka obsahovala co nejméně tuku, použijte libové maso – velmi chutná je nádivka s uzeným kuřecím. Do nádivky můžete v podstatě zamíchat cokoliv, záleží jen na vaší chuti a fantazii.
 
Jedním z tradičních receptů je nádivka s kopřivami. Je na ni třeba 10 ks starších rohlíků, 6 vajec, 400 g uzeného, 1 sklenice mléka, 2 hrsti nasekaných kopřiv, máslo na vymazání formy, muškátový oříšek, plátky mandlí, pepř a sůl.

kopřivyPečivo nakrájejte na kostičky a smíchejte s mlékem, žloutky, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nechejte nasát. Očistěte a spařte kopřivy, natrhejte je a smíchejte se směsí pečiva a žloutků. Maso pak nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy. Pro zvýraznění chuti je možné uzené krátce před smícháním opéct, ale není to nutné. Ve druhé míse ušlehejte bílky do tuha a sníh lehce vmíchejte k ostatním surovinám. Formu vymažte máslem nebo špekem, nalijte směs a uhlaďte. Navrch ji posypte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–45 minut, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.
 
nádivka špenátováLahodná je též nádivka s vepřovým masem a špenátem. Na ni potřebujete: 150 g vepřové plece, 100 g uzené plece, 8 starších rohlíků, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g špenátu (může být i mražený), 50 g másla, 6 vajec, hrst sekané petrželové nati, sůl, mletý černý pepř a sádlo na vymazání pekáče.
 
Vepřové a uzené maso uvařte každé zvlášť v osolené vodě doměkka. Nechte je vychladnout a pak je nakrájejte na kostičky. Podobně rozkrájejte i rohlíky, které navlhčete vývarem z masa. Nadrobno nasekejte cibuli s česnekem, omyté listy špenátu překrájejte. Pak na másle připravte česnek a cibulku (dokud cibule nezesklovatí). Přidejte špenátové listy, krátce poduste a ochuťte solí i pepřem. Vše promíchejte v míse, zapékací mísu nebo formu vymažte sádlem, vložíte do ní nádivku a v předehřáté troubě při 180 °C pečete cca 30 minut.


Velikonoční šmigrustovka

polévka velikonoceTady už může leckdo zaváhat – především Moravané ale budou vědět, že slovo šmigrust označuje pomlázku a zvyky s ní spojené. Do polévky stejného jména prý patří tradičně to, co koledníci vykoledují. Na talíři rozhodně hraje všemi barvami a prý dokáže vyléčit i rozbouřený žaludek po namáhavém vítání jara…
 
Na 1 litr vody budete potřebovat 1 větší cibuli, 300 g uzeného masa, 1 pikantní klobásku, 1 žloutek, 4 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce hladké mouky, 50 ml smetany ke šlehání, 1 lžičku sladké mleté papriky, strouhaný křen, pažitku, sůl a pepř.
 
velikonoce polévkaUzené maso a klobásky se uvaříme spolu s celou cibulí. Vývar z uzeného proceďte a uveďte do varu. Za stálého šlehání přilijte smetanu s rozkvedlanou moukou a povařte asi 10 minut. Pak polévku odstavte, zjemněte žloutkem, okyselte, přidejte jemně nastrouhaný křen, pepř a papriku. Uzené maso nakrájejte na kostičky, klobásku na kolečka a rozdělte na talíře či do misek. Ke každé porci přidejte 1 vejce uvařené natvrdo a nakrájené na plátky. Navrch nalijte připravenou polévku, která musí být hustá.
 

Jídla známá – neznámá: pučálka, pražmo a drchanice

klíčkyMezi jarní jídla určitě zařaďte tradiční pučálkuvyklíčený hrách, který se prudce opeče na rozpáleném másle a pak opepří a osolí. Může se také připravit nasladko s rozinkami, případně s medem a skořicí. Zajímavou alternativou podobného ražení je také kdysi velmi rozšířený pokrm, zvaný pražmo naklíčená obilná zrna, která se stejně jako hrách u pučálky prudce osmaží na másle a pak ochutí.
 
Jako sladký tip nakonec jsme si nechali velikonoční drchanice.

koláčkySmažená kolečka se připravují z nekynutého těsta a po smažení se pocukrují. Tímto pečivem, které tvarově připomíná slunce, se slavíval konec masopustu a návrat jara a sluníčka. Na drchanice potřebujete 500 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 6 lžic bílého vína, 4 žloutky, citrónovou kůru, vanilku a olej na osmažení.
 
Z mouky, žloutků, mísla, cukru, bílého vína, vanilky a dobře omyté citrónové kůry vypracujete tuhé těsto. To se pak vyválí na asi 4 mm silnou placku a vykrajují se z ní tvořítkem větší kolečka. V oleji se pak smaží a ještě horké drchanice se pocukrují.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Naplánujte si Velikonoce! 7 tipů, kde si užít jarní zvyky a tradice

Naplánujte si Velikonoce! 7 tipů, kde si užít jarní zvyky a tradice

Hrady, zámky i skanzeny po celé zemi chystají program na pomalu nadcházející svátky jara. Chcete-li si připomenout starobylé zvyky a obyčeje, nasát velikonoční atmosféru, nebo zažít prohlídky interiérů „jinak“, vybírejte z nabídky portálu Kudy z nudy.

Kalendář 2025: Přehled bylinkových dnů, výstav a slavností na jaro a léto

Kalendář 2025: Přehled bylinkových dnů, výstav a slavností na jaro a léto

Voňavá levandule a rozmarýn, tymián, bazalka a dobromysl pro italskou kuchyni, pažitka, majoránka, libeček a petržel pro tu domácí a nakonec třeba medvědí česnek, meduňka a šalvěj pro zdraví – bez bylinek by to zkrátka byla nuda. Nadšení zahrádkáři dobře ví, že od záhonku je jen krůček k bylinkové zahrádce a dalším větším projektům. A kdo má rád bylinky, toho budou lákat bylinkové slavnosti. Kam a kdy se na ně můžete vypravit?

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Velikonoce 2025: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Velikonoce 2025: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Na dveřích velikonoční věnec, ve vázách proutky s rašícími lístky a na nich zavěšená zdobená vajíčka a na stole zajíci a beránci, tak vypadají před Velikonocemi české domácnosti. Víte ale, proč má každý den v pašijovém týdnu své jméno a proč je třeba pondělí Modré a čtvrtek Zelený?

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

Velikonoční svátky v české kuchyni vždy byly a dodnes i jsou, plné domácího vaření a pečení. Dodržují se zvyky i dávné tradice, i když mladší generace už možná ani neví s čím ten který zvyk vlastně souvisí. Vychutnejte si Velikonoce v restauracích Czech Specials!

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika