ÚvodAktuality10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

Velikonoční svátky v české kuchyni vždy byly a dodnes i jsou, plné domácího vaření a pečení. Dodržují se zvyky i dávné tradice, i když mladší generace už možná ani neví s čím ten který zvyk vlastně souvisí. Vychutnejte si Velikonoce v restauracích Czech Specials!
Navštivte 20.4. od 11:30 do 15:00 Velikonoční brunch v restauraci Obecního domu a vyzkoušejte hráškovou polévku s krutóny, zakysanou smetanou a restovanou slaninou. Jako hlavní chod vyzkoušejte pečeného candáta s oříškovým máslem, bylinkami, mandlemi a kaviárem nebo králičí stehna a ledvinky s hořčičnou omáčkou. Jako dezert si pak můžete dát mazanec, beránka nebo mrkvovou roládu.

Ve svém velikonočním menu restaurace U Pinkasů nabízí po dobu velikonočních svátků domácí velikonoční nádivku nebo hráškovou jarní krémovou polévku s opečenou slaninou a chlebovými krutony a jako hlavní chod pak postaru pečenou vepřovou kýtu špikovanou mrkví, podávanou se špenátem a bramborovými plackami. A jako bonus 0,04 l becherovky zdarma ke každému kompletnímu menu z této nabídky.

Restaurace Kolštejn má ve své velikonoční nabídce tartar z uzeného lososa s koprovou pěnou a křupavou bagetkou a jako hlavní chod si můžete vybrat ze dvou variant, a to šťavnaté baby kuřátko s mandlovou nádivkou a divokou rýží nebo voňavý telecí řízek s jemnou šafránovou kaší a svěžím salátkem. Jako dezert pak ochutnejte sladkého beránka s hořkou čokoládou.

Na Velikonoce ve Ville Fitz připravili menu složené ze selečí teriny s estragonem, pikantní nakládanou zeleninou a petrželkovo-cibulovým salátkem. Jako hlavní chod pak ochutnáte dušené jehněčí kolínko, restovanou jarní zeleninu, máslovou bramborou kaši a bylinky. Zakončit menu můžete fitz mini mazancem s rumovým žloutkovým krémem a Fitz pistáciovou zmrzlinou.

Pivovar Řevnice zase láka své návštěvníky na velikonoční menu s pečenou nádivkou s medvědím česnekem a kopřivami, trhaným uzeným a uzenou omáčkou nebo dušeným jehněčím kolínkem na červeném víně, bramborovou kaší a krémovým špenátem nebo králičí kaldoun.

Speciální jarní Velikonoční menu nabízí od 17.4 do 21.4. Malešický mikropivovar. Můžete zde také ochutnat čepovaná zelená piva nebo jedinečné Velikonoční speciály.

EFI Hostinci Osmec si dejte krém z medvědího česneku se smetanou a krutony. Jako hlavní chod si můžete vybrat z jehněčí pečeně s koprovou omáčkou a jarními brambory nebo jarního kuřátka s velikonoční nádivkou a bramborovo-hráškového pyré. Jako dezert hostinec nabízí mazanec se selským máslem a domácí marmeládou.

Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou si pro své hosty připravil zajímavou velikonoční nabídku v podobě paštiky z kuřecích jater s ovocným želé a brusinkovou omáčkou nebo telecí steak v sous vide podávaný s hráškovým pyré a glozovanou mrkví, doplněnou omáčkou demi glace. A jako sladkou tečku si můžete vychutnat žemlovku s jablky a tvarohem doplněnou vanilkovou omáčkou.

Oslavit jaro a velikonoční svátky přijeďte 18.-21.4. i na Šumavu do Restaurace a penzionu Avalanche vyzkoušejte špenátový krém s parmazánem, řeřichou a bylinkovým olejem nebo králičí stehno na slanině, bavorské kyselé zelí a opečené bramborové špalíčky. Výborná bude i jehněčí kýta na česneku s rozmarýnem, špenát, kynutý bramborový báč. Nechybět bude také zelené pivo. A jako sladkou tečku určitě nesmíte vynechat velikonoční jidáše se švestkovou omáčkou.

A ti z vás, kteří se chystají navštívit o Velikonocích nějaký hrad nebo zámek, se můžou zastavit třeba 20.4. na velikonočním jarmarku na Zámku Valeč.
 

Ochutnejte velikonoční recepty CzechSpecials!

Začalo se péct již o první postní neděli, které se v Čechách říká „Černá“, protože ten den ženy odkládaly na znamení smutku barevné oděvy, „Pučálka“, podle pokrmu z naklíčeného a praženého hrachu, nebo také „Liščí“. Proč liščí? V noci na neděli maminky tajně pekly malé sladké preclíčky, které navěsily pomocí barevných stužek na ovocné stromy v zahradě.  Ráno děti budily s tím, že liška v zahradě poztrácela preclíčky. Tento zvyk je však již skoro zapomenut. Další pečení nastává o takzvané Škaredé středě, tedy poslední středu před Velikonoci.

Ten den by se měly upéct „jidáše“. Kynuté pečivo pomazané medem a máslem, které by mělo mít podobu svinutého provazu, na kterém se oběsil zrádný Jidáš. Jidáše by se měly podávat k snídani na Zelený čtvrtek. Na Bílou sobotu je nejvíce na pilno. Měly by se upéct sladké mazance a také sladcí beránci, ty však jen tehdy, pokud na Hod Boží velikonoční nebude na stole jehněčí pečeně, právě tu měl tento sladký symbol v chudších rodinách nahrazovat.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Malešický mikropivovar Gurmánská turistika

Malešický mikropivovar

Pivovarská restaurace s letní zahrádkou a s odděleným salónkem až pro 50 osob, oblíbeným pro pořádání soukromých či firemních večírků. 10 rotujících výčepních kohoutů, výběrová pivotéka s lahvovými pivy z celého světa. Domácí kuchyně včetně každodenního poledního menu.

Restaurace Kolštejn Gurmánská turistika

Restaurace Kolštejn

Restaurace s nabídkou typických českých pokrmů obohacených o místní speciality.

Efi Hostinec Osmec v Brně Gurmánská turistika

Efi Hostinec Osmec v Brně

Špičková restaurace EFI Hostinec Osmec je zaměřena na poctivou českou kuchyni s využitím lokálních a čerstvých surovin.

Restaurace & Penzion Avalanche Špičák v Železné Rudě Gurmánská turistika

Restaurace & Penzion Avalanche Špičák v Železné Rudě

Stylová horská restaurace a penzion v obci Špičák u spodní stanice lanovky na Pancíř.

Hotel Zámek Valeč u Hrotovic Památky

Hotel Zámek Valeč u Hrotovic

Zrekonstruovaný areál valečského zámku a wellness hotelu se nachází v malebné krajině Vysočiny patnáct kilometrů jihovýchodně od města Třebíč. Přímo v zámku je možnost se ubytovat v historických i moderních pokojích. Milovníky historie potěší možnost prohlídky zámku.

Hotel Horizont Ubytování

Hotel Horizont

Vybírejte z celkem 135 pokojů – které mají výhled na Pec pod Sněžkou a okolní horizonty krkonošských hřebenů. Užijte si třeba rodinné pokoje.

Pivovar Řevnice Gurmánská turistika

Pivovar Řevnice

Pečlivě ošetřené pivo a poctivá česká klasika na talíři. Otevřeno máme denně, neděle až čtvrtek od 11 do 22 hodin, pátek a sobota od 11 do 23.

Villa Fitz v Rokycanech Ubytování

Villa Fitz v Rokycanech

Rokycanská Villa Fitz prošla rekonstrukcí a nyní nabízí ubytování, najdete zde restauraci a wellness.

Restaurace Obecní dům v Praze Gurmánská turistika

Restaurace Obecní dům v Praze

Nejkrásnější secesní restaurace v České republice je opět otevřena široké veřejnost. Pevně věříme, že moderní česká kuchyně a výborně ošetřené plzeňské pivo budou základem pro spokojenost všech hostů. Těšíme se na vaši návštěvu a doufáme, že se k nám budete vracet.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika