ÚvodAktuality10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

Velikonoce se blíží a s nimi přicházejí nejen tradiční zvyky, ale i tradiční velikonoční jídla. Ale jaká jídla to vlastně jsou? Co bychom měli jíst o Velikonocích, a kde tyto lahůdky ochutnat? Nechte se provést velikonoční nabídkou některých restaurací certifikovaných v projektu CzechSpecials.
Zavítejte 9.4. od 11:30 do 15:00 na Velikonoční brunch do restaurace Obecního domu a vyzkoušejte krém z mladého špenátu s medvědím česnekem, krutóny a olivovým olejem. Jako hlavní chod vyzkoušejte konfitovaný bok z bylinkového vepříka „Duroc“, tradiční nádivku s kopřivami a uzeným masem nebo roládu z králičího hřbetu pečené na hořčici a tymiánu s bramborovými plackami. Jako dezert si pak můžete dát mazanec, beránka nebo mrkvový dortík s tvarohovým krémem.

Ve svém velikonočním menu restaurace Gusto Plzeňka nabízí až do 10.4. kohoutí consommé s trhaným masem, kořenovou zeleninou a domácími nudlemi a jako hlavní chod pak jehněčí lýtko pomalu tažené s cibulím česnekem, tymiáne, grilovanou šalotkou v červeném víně a gratinovanými brambory se špenátem. A jako dezert domácí čokoládový mousse s vaječným likérem.

Restaurace Kolštejn má ve své velikonoční nabídce vaječnou tlačenku s kousky vepřového kolene a jako hlavní chod konfitované králičí stehno, pažitkovou omáčku, pečený brambor grenaille se slaninou.
Hotel Selský dvůr nabízí mimo jiné i možnost objednání velikonočních specialit online. A v Pivovaru a restauraci Ossegg si můžete zakoupit tradiční vaječný velikonoční likér.

Hostinec U Hubálků zase láká své hosty na velikonoční balíčky s pečenou jehněčí roládou s mletým masem a pistáciovou krustou se smetanovým špenátem, kedlubnovým zelím, velikonoční nádivkou s uzeným a bramborovým koláčkem s krupkami, medvědím česnekem, majoránkou a sušenou slaninou.
Restaurace Zdejší kuchyně má ve své velikonoční nabídce kaštanový krém s medvědím česnekem nebo pečený plátek mazance na másle s jablečným rozvarem, karamelizovanými ořechy a šlehanou smetanou.

V Restaurantu Valdštejn si dejte hráškové kapučíno s pěnou z medvědího česneku a uzeným lososem nebo konfitované jehněčí kolínko s bramborovým pyré a se špenátem.

Oslavit jaro a velikonoční svátky přijeďte i na Šumavu do Restaurace a penzionu Avalanche a vyzkoušejte jehněčí speciality, tradiční nádivku a zelené pivo. Pokud zavítáte k Máchovu jezeru, nenechte si určitě ujít velikonoční nabídku Hotelu Port – Jehněčí kolínko servírované s vinou omáčkou s pepřem a mrkvovo bramborovou kaší. Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou si pro své hosty připravil zajímavou velikonoční nabídku v podobě zastřeného vejce na salátku z baby špenátu nebo pečeného králíka na slanině, špenát, zapečené brambory. A jako sladkou tečku – linecké vajíčko s tvarohovým krémem a mangovým pyré.
V Pivní restauraci Sou100 na pražském Žižkově mají po celý týden velikonoční speciality, jako třeba plněnou vepřovou panenku špenátem, medvědím česnekem a mandlemi se smaženými grenaillemi a omáčkou demi glace.

A ti z vás, kteří se chystají navštívit o Velikonocích nějaký hrad nebo zámek, se můžou zastavit třeba 9.4. na velikonočním jarmarku na Zámku Valeč nebo na velikonočních zabíjačkových hodech na hradě Vildštejn. Nebo si vychutnat luxusní velikonoční menu na Zámku Liblice, kde svým hostům připraví gratinované brambory s rozinkami, černým kořenem, špenátem a silnou šťávou a dezert v podobě tvarohu s máslovou drobenkou a omáčkou z vaječného likéru.
Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Restaurace Obecní dům Gurmánská turistika

Restaurace Obecní dům

Nejkrásnější secesní restaurace v České republice je opět otevřena široké veřejnost. Pevně věříme, že moderní česká kuchyně a výborně ošetřené plzeňské pivo budou základem pro spokojenost všech hostů. Těšíme se na vaši návštěvu a doufáme, že se k nám budete vracet.

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě Gurmánská turistika

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě

Jen dva kilometry od Kostelce nad Orlicí, panství nejvýznamnějšího aristokratického rodu Kinských, v malebném podhůří Orlických hor, v údolí divoké Orlice, se nachází rodinný hostinec U Hubálků.

Sou100 Žižkov Gurmánská turistika

Sou100 Žižkov

Samotné slovo „sousto“ evokuje v každém člověku kousek něčeho dobrého. Je to sousto výtečného jídla. Restauraci jsme otevřeli v roce 2018, tedy v roce 100. výročí založení republiky. Není to náhoda, na toto výročí navazujeme úctou k tradici a zároveň otevíráme současnou éru s moderní kuchyní.

Gusto Plzenka Restaurant v Brně Gurmánská turistika

Gusto Plzenka Restaurant v Brně

Gusto Plzenka Restaurant vás uvítá v novém atraktivním designu, neobvyklém uspořádání, elegantním otevřeném prostoru a s netradičním pojetím české a moravské kuchyně.

Hotel Port Ubytování

Hotel Port

Hotel Port leží přímo na břehu Máchova jezera v romantickém prostředí nedaleko hradu Bezděz. Hotel má vlastní parkoviště, pláž, venkovní i vnitřní bazén, vířivku, saunu, páru, bowling, restauraci s terasou a výhledem na jezero, sportovní a vodní půjčovnu.

Restaurace Kolštejn Gurmánská turistika

Restaurace Kolštejn

Restaurace s nabídkou typických českých pokrmů obohacených o místní speciality.

Zámecká restaurace na zámku Liblice Gurmánská turistika

Zámecká restaurace na zámku Liblice

Přímo v historických prostorách zámku Liblice se nachází zámecká restaurace s kapacitou 80 míst. Každého z návštěvníků jistě zaujme její pozdně barokní výzdoba s freskami, která přispívá, společně s vynikající nabídkou zámecké kuchyně, k mimořádnému kulinářskému zážitku.

Hotel Selský Dvůr Ubytování

Hotel Selský Dvůr

Hotel Selský Dvůr patří mezi špičku čtyřhvězdičkové hotelové kategorie v Praze. Hotel je obklopen zelení a pro svoji neopakovatelnou atmosféru a kvalitu poskytovaných služeb se stal vyhledávaným místem pobytů hostů.

Ossegg Praha Gurmánská turistika

Ossegg Praha

Pražské Vinohrady mají svůj vlastní pivovar. Tak by mohl znít titulek některého z večerníků. A skutečně, kousek od Vinohradského divadla najdou hosté restauraci s pivovarem Ossegg.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika