ÚvodAktuality10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

Velikonoční svátky v české kuchyni vždy byly a dodnes i jsou, plné domácího vaření a pečení. Dodržují se zvyky i dávné tradice, i když mladší generace už možná ani neví s čím ten který zvyk vlastně souvisí. Vychutnejte si Velikonoce v restauracích Czech Specials!
Navštivte 20.4. od 11:30 do 15:00 Velikonoční brunch v restauraci Obecního domu a vyzkoušejte hráškovou polévku s krutóny, zakysanou smetanou a restovanou slaninou. Jako hlavní chod vyzkoušejte pečeného candáta s oříškovým máslem, bylinkami, mandlemi a kaviárem nebo králičí stehna a ledvinky s hořčičnou omáčkou. Jako dezert si pak můžete dát mazanec, beránka nebo mrkvovou roládu.

Ve svém velikonočním menu restaurace U Pinkasů nabízí po dobu velikonočních svátků domácí velikonoční nádivku nebo hráškovou jarní krémovou polévku s opečenou slaninou a chlebovými krutony a jako hlavní chod pak postaru pečenou vepřovou kýtu špikovanou mrkví, podávanou se špenátem a bramborovými plackami. A jako bonus 0,04 l becherovky zdarma ke každému kompletnímu menu z této nabídky.

Restaurace Kolštejn má ve své velikonoční nabídce tartar z uzeného lososa s koprovou pěnou a křupavou bagetkou a jako hlavní chod si můžete vybrat ze dvou variant, a to šťavnaté baby kuřátko s mandlovou nádivkou a divokou rýží nebo voňavý telecí řízek s jemnou šafránovou kaší a svěžím salátkem. Jako dezert pak ochutnejte sladkého beránka s hořkou čokoládou.

Na Velikonoce ve Ville Fitz připravili menu složené ze selečí teriny s estragonem, pikantní nakládanou zeleninou a petrželkovo-cibulovým salátkem. Jako hlavní chod pak ochutnáte dušené jehněčí kolínko, restovanou jarní zeleninu, máslovou bramborou kaši a bylinky. Zakončit menu můžete fitz mini mazancem s rumovým žloutkovým krémem a Fitz pistáciovou zmrzlinou.

Pivovar Řevnice zase láka své návštěvníky na velikonoční menu s pečenou nádivkou s medvědím česnekem a kopřivami, trhaným uzeným a uzenou omáčkou nebo dušeným jehněčím kolínkem na červeném víně, bramborovou kaší a krémovým špenátem nebo králičí kaldoun.

Speciální jarní Velikonoční menu nabízí od 17.4 do 21.4. Malešický mikropivovar. Můžete zde také ochutnat čepovaná zelená piva nebo jedinečné Velikonoční speciály.

EFI Hostinci Osmec si dejte krém z medvědího česneku se smetanou a krutony. Jako hlavní chod si můžete vybrat z jehněčí pečeně s koprovou omáčkou a jarními brambory nebo jarního kuřátka s velikonoční nádivkou a bramborovo-hráškového pyré. Jako dezert hostinec nabízí mazanec se selským máslem a domácí marmeládou.

Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou si pro své hosty připravil zajímavou velikonoční nabídku v podobě paštiky z kuřecích jater s ovocným želé a brusinkovou omáčkou nebo telecí steak v sous vide podávaný s hráškovým pyré a glozovanou mrkví, doplněnou omáčkou demi glace. A jako sladkou tečku si můžete vychutnat žemlovku s jablky a tvarohem doplněnou vanilkovou omáčkou.

Oslavit jaro a velikonoční svátky přijeďte 18.-21.4. i na Šumavu do Restaurace a penzionu Avalanche vyzkoušejte špenátový krém s parmazánem, řeřichou a bylinkovým olejem nebo králičí stehno na slanině, bavorské kyselé zelí a opečené bramborové špalíčky. Výborná bude i jehněčí kýta na česneku s rozmarýnem, špenát, kynutý bramborový báč. Nechybět bude také zelené pivo. A jako sladkou tečku určitě nesmíte vynechat velikonoční jidáše se švestkovou omáčkou.

A ti z vás, kteří se chystají navštívit o Velikonocích nějaký hrad nebo zámek, se můžou zastavit třeba 20.4. na velikonočním jarmarku na Zámku Valeč.
 

Ochutnejte velikonoční recepty CzechSpecials!

Začalo se péct již o první postní neděli, které se v Čechách říká „Černá“, protože ten den ženy odkládaly na znamení smutku barevné oděvy, „Pučálka“, podle pokrmu z naklíčeného a praženého hrachu, nebo také „Liščí“. Proč liščí? V noci na neděli maminky tajně pekly malé sladké preclíčky, které navěsily pomocí barevných stužek na ovocné stromy v zahradě.  Ráno děti budily s tím, že liška v zahradě poztrácela preclíčky. Tento zvyk je však již skoro zapomenut. Další pečení nastává o takzvané Škaredé středě, tedy poslední středu před Velikonoci.

Ten den by se měly upéct „jidáše“. Kynuté pečivo pomazané medem a máslem, které by mělo mít podobu svinutého provazu, na kterém se oběsil zrádný Jidáš. Jidáše by se měly podávat k snídani na Zelený čtvrtek. Na Bílou sobotu je nejvíce na pilno. Měly by se upéct sladké mazance a také sladcí beránci, ty však jen tehdy, pokud na Hod Boží velikonoční nebude na stole jehněčí pečeně, právě tu měl tento sladký symbol v chudších rodinách nahrazovat.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Malešický mikropivovar Gurmánská turistika

Malešický mikropivovar

Pivovarská restaurace s letní zahrádkou a s odděleným salónkem až pro 50 osob, oblíbeným pro pořádání soukromých či firemních večírků. 10 rotujících výčepních kohoutů, výběrová pivotéka s lahvovými pivy z celého světa. Domácí kuchyně včetně každodenního poledního menu.

Restaurace Kolštejn Gurmánská turistika

Restaurace Kolštejn

Restaurace s nabídkou typických českých pokrmů obohacených o místní speciality.

Efi Hostinec Osmec v Brně Gurmánská turistika

Efi Hostinec Osmec v Brně

Špičková restaurace EFI Hostinec Osmec je zaměřena na poctivou českou kuchyni s využitím lokálních a čerstvých surovin.

Restaurace & Penzion Avalanche Špičák v Železné Rudě Gurmánská turistika

Restaurace & Penzion Avalanche Špičák v Železné Rudě

Stylová horská restaurace a penzion v obci Špičák u spodní stanice lanovky na Pancíř.

Hotel Zámek Valeč u Hrotovic Památky

Hotel Zámek Valeč u Hrotovic

Zrekonstruovaný areál valečského zámku a wellness hotelu se nachází v malebné krajině Vysočiny patnáct kilometrů jihovýchodně od města Třebíč. Přímo v zámku je možnost se ubytovat v historických i moderních pokojích. Milovníky historie potěší možnost prohlídky zámku.

Hotel Horizont Ubytování

Hotel Horizont

Vybírejte z celkem 135 pokojů – které mají výhled na Pec pod Sněžkou a okolní horizonty krkonošských hřebenů. Užijte si třeba rodinné pokoje.

Pivovar Řevnice Gurmánská turistika

Pivovar Řevnice

Pečlivě ošetřené pivo a poctivá česká klasika na talíři. Otevřeno máme denně, neděle až čtvrtek od 11 do 22 hodin, pátek a sobota od 11 do 23.

Villa Fitz v Rokycanech Ubytování

Villa Fitz v Rokycanech

Rokycanská Villa Fitz prošla rekonstrukcí a nyní nabízí ubytování, najdete zde restauraci a wellness.

Restaurace Obecní dům v Praze Gurmánská turistika

Restaurace Obecní dům v Praze

Nejkrásnější secesní restaurace v České republice je opět otevřena široké veřejnost. Pevně věříme, že moderní česká kuchyně a výborně ošetřené plzeňské pivo budou základem pro spokojenost všech hostů. Těšíme se na vaši návštěvu a doufáme, že se k nám budete vracet.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Další aktuality

50 tipů, kde najdete jarní otevřené sklepy

I během jara a časného léta otevírají vinaři na jižní Moravě doširoka své sklepy návštěvníkům z řad milovníků vína. Vychutnejte si vynikající víno a zazpívejte si známé lidovky s cimbálovou muzikou. Z tipů portálu Kudy z nudy si vyberete velké vinařské akce na jižní Moravě, otevřené vinné sklepy a sklípky a neunikne vám nic ani na dalších místech Česka, kde také ochutnáte skvělá vína.
30. březen 2025 9:00
Gurmánská turistika

Zelené Velikonoce se zeleným pivem

Ochutnejte velikonoční zelené pivo, které je čím dál více populární. Zelená třináctka Starobrna již slaví dvacáté narozeniny, se zeleným pivem se ale můžete setkat i v Plzeňském Prazdroji a mnohých menších pivovarech. Speciální zelené pivo bude letos k dostání na Zelený čtvrtek 17. dubna 2025.
27. březen 2025 18:00
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2025

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!
20. březen 2025 9:50
Gurmánská turistika

Ochutnejte špičková menu na festivalu Restaurant Week

Od 19. března do 13. dubna 2025 se v Praze, Brně, Ostravě a Plzni koná další ročník světového festivalu Restaurant Week. Všem milovníkům dobrého jídla nabídne luxusní gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích. Ty budou mít svá vybraná menu za jednotnou cenu. Cílem festivalu je přiblížit gastronomické zážitky vybraných podniků široké veřejnosti.
19. březen 2025 14:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kam jít na kvalitní jídlo do skvělé (chcete-li luxusní) restaurace

Nechte se okouzlit jedinečnou gastronomií a neopakovatelnými interiéry, které ještě více umocní romantickou atmosféru. Tipy portálu Kudy z nudy jsou ideálním místem pro uspořádání hostin, večírků a různých dalších společenských akcí. Hledáte kvalitní restauraci a skvělý gurmánský zážitek? Nehledejte, vyberte si podle chuti!
19. březen 2025 11:38
Gurmánská turistika

20 tipů na pražské kavárny se zahrádkou

Kam na kávu na zahrádce v Praze? Užijte si oblíbené posezení na nejkrásnějších pražských zahrádkách. Nechte se zlákat omamnou vůní kávy a vychutnejte si lenivé odpoledne na některé z příjemných zahrádek pražských kaváren. Budete překvapeni místy, o kterých jste neměli ani tušení.
18. březen 2025 15:08
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do míst, kde si vychutnáte víno netradičně aneb ve stínu i na výsluní

Zamilovali jste si vinařskou turistiku a toulky za vínem? My na portálu Kudy z nudy rozhodně ano, a tak vás tentokrát zveme do míst, kde si vychutnáte víno jinak – se zážitky, krásnými výhledy do okolí, obklopeni moderní i historickou architekturou. Zážitek je při vinařských výletech do stínu i na výsluní zaručený, vy si jen musíte vybrat to, co vám chutná.
18. březen 2025 13:58
Gurmánská turistika

20 tipů, kam na čerstvou praženou kávu: objevte chutě a vůně nejlepších pražíren kávy

Hledáte pražírny s kvalitní kávou? Máme pro vás přehled zajímavých tipů! Víte, že kávovník arabský (Coffea arabica) pochází původně z Etiopie a Mozambiku? Už v 15. století se kávovník dostal do Arábie, koncem 17. století na Jávu a začátkem 18. do Brazílie. Máme pro vás pestrou škálou lahodných chutí. Ochutnejte kávu podle země původu a různé kávové speciality.
10. březen 2025 11:00
Gurmánská turistika