ÚvodAktuality10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

Velikonoční svátky v české kuchyni vždy byly a dodnes i jsou, plné domácího vaření a pečení. Dodržují se zvyky i dávné tradice, i když mladší generace už možná ani neví s čím ten který zvyk vlastně souvisí. Vychutnejte si Velikonoce v restauracích Czech Specials!
Navštivte 20.4. od 11:30 do 15:00 Velikonoční brunch v restauraci Obecního domu a vyzkoušejte hráškovou polévku s krutóny, zakysanou smetanou a restovanou slaninou. Jako hlavní chod vyzkoušejte pečeného candáta s oříškovým máslem, bylinkami, mandlemi a kaviárem nebo králičí stehna a ledvinky s hořčičnou omáčkou. Jako dezert si pak můžete dát mazanec, beránka nebo mrkvovou roládu.

Ve svém velikonočním menu restaurace U Pinkasů nabízí po dobu velikonočních svátků domácí velikonoční nádivku nebo hráškovou jarní krémovou polévku s opečenou slaninou a chlebovými krutony a jako hlavní chod pak postaru pečenou vepřovou kýtu špikovanou mrkví, podávanou se špenátem a bramborovými plackami. A jako bonus 0,04 l becherovky zdarma ke každému kompletnímu menu z této nabídky.

Restaurace Kolštejn má ve své velikonoční nabídce tartar z uzeného lososa s koprovou pěnou a křupavou bagetkou a jako hlavní chod si můžete vybrat ze dvou variant, a to šťavnaté baby kuřátko s mandlovou nádivkou a divokou rýží nebo voňavý telecí řízek s jemnou šafránovou kaší a svěžím salátkem. Jako dezert pak ochutnejte sladkého beránka s hořkou čokoládou.

Na Velikonoce ve Ville Fitz připravili menu složené ze selečí teriny s estragonem, pikantní nakládanou zeleninou a petrželkovo-cibulovým salátkem. Jako hlavní chod pak ochutnáte dušené jehněčí kolínko, restovanou jarní zeleninu, máslovou bramborou kaši a bylinky. Zakončit menu můžete fitz mini mazancem s rumovým žloutkovým krémem a Fitz pistáciovou zmrzlinou.

Pivovar Řevnice zase láka své návštěvníky na velikonoční menu s pečenou nádivkou s medvědím česnekem a kopřivami, trhaným uzeným a uzenou omáčkou nebo dušeným jehněčím kolínkem na červeném víně, bramborovou kaší a krémovým špenátem nebo králičí kaldoun.

Speciální jarní Velikonoční menu nabízí od 17.4 do 21.4. Malešický mikropivovar. Můžete zde také ochutnat čepovaná zelená piva nebo jedinečné Velikonoční speciály.

EFI Hostinci Osmec si dejte krém z medvědího česneku se smetanou a krutony. Jako hlavní chod si můžete vybrat z jehněčí pečeně s koprovou omáčkou a jarními brambory nebo jarního kuřátka s velikonoční nádivkou a bramborovo-hráškového pyré. Jako dezert hostinec nabízí mazanec se selským máslem a domácí marmeládou.

Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou si pro své hosty připravil zajímavou velikonoční nabídku v podobě paštiky z kuřecích jater s ovocným želé a brusinkovou omáčkou nebo telecí steak v sous vide podávaný s hráškovým pyré a glozovanou mrkví, doplněnou omáčkou demi glace. A jako sladkou tečku si můžete vychutnat žemlovku s jablky a tvarohem doplněnou vanilkovou omáčkou.

Oslavit jaro a velikonoční svátky přijeďte 18.-21.4. i na Šumavu do Restaurace a penzionu Avalanche vyzkoušejte špenátový krém s parmazánem, řeřichou a bylinkovým olejem nebo králičí stehno na slanině, bavorské kyselé zelí a opečené bramborové špalíčky. Výborná bude i jehněčí kýta na česneku s rozmarýnem, špenát, kynutý bramborový báč. Nechybět bude také zelené pivo. A jako sladkou tečku určitě nesmíte vynechat velikonoční jidáše se švestkovou omáčkou.

A ti z vás, kteří se chystají navštívit o Velikonocích nějaký hrad nebo zámek, se můžou zastavit třeba 20.4. na velikonočním jarmarku na Zámku Valeč.
 

Ochutnejte velikonoční recepty CzechSpecials!

Začalo se péct již o první postní neděli, které se v Čechách říká „Černá“, protože ten den ženy odkládaly na znamení smutku barevné oděvy, „Pučálka“, podle pokrmu z naklíčeného a praženého hrachu, nebo také „Liščí“. Proč liščí? V noci na neděli maminky tajně pekly malé sladké preclíčky, které navěsily pomocí barevných stužek na ovocné stromy v zahradě.  Ráno děti budily s tím, že liška v zahradě poztrácela preclíčky. Tento zvyk je však již skoro zapomenut. Další pečení nastává o takzvané Škaredé středě, tedy poslední středu před Velikonoci.

Ten den by se měly upéct „jidáše“. Kynuté pečivo pomazané medem a máslem, které by mělo mít podobu svinutého provazu, na kterém se oběsil zrádný Jidáš. Jidáše by se měly podávat k snídani na Zelený čtvrtek. Na Bílou sobotu je nejvíce na pilno. Měly by se upéct sladké mazance a také sladcí beránci, ty však jen tehdy, pokud na Hod Boží velikonoční nebude na stole jehněčí pečeně, právě tu měl tento sladký symbol v chudších rodinách nahrazovat.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Malešický mikropivovar Gurmánská turistika

Malešický mikropivovar

Pivovarská restaurace s letní zahrádkou a s odděleným salónkem až pro 50 osob, oblíbeným pro pořádání soukromých či firemních večírků. 10 rotujících výčepních kohoutů, výběrová pivotéka s lahvovými pivy z celého světa. Domácí kuchyně včetně každodenního poledního menu.

Restaurace Kolštejn Gurmánská turistika

Restaurace Kolštejn

Restaurace s nabídkou typických českých pokrmů obohacených o místní speciality.

Efi Hostinec Osmec v Brně Gurmánská turistika

Efi Hostinec Osmec v Brně

Špičková restaurace EFI Hostinec Osmec je zaměřena na poctivou českou kuchyni s využitím lokálních a čerstvých surovin.

Restaurace & Penzion Avalanche Špičák v Železné Rudě Gurmánská turistika

Restaurace & Penzion Avalanche Špičák v Železné Rudě

Stylová horská restaurace a penzion v obci Špičák u spodní stanice lanovky na Pancíř.

Hotel Zámek Valeč u Hrotovic Památky

Hotel Zámek Valeč u Hrotovic

Zrekonstruovaný areál valečského zámku a wellness hotelu se nachází v malebné krajině Vysočiny patnáct kilometrů jihovýchodně od města Třebíč. Přímo v zámku je možnost se ubytovat v historických i moderních pokojích. Milovníky historie potěší možnost prohlídky zámku.

Hotel Horizont Ubytování

Hotel Horizont

Vybírejte z celkem 135 pokojů – které mají výhled na Pec pod Sněžkou a okolní horizonty krkonošských hřebenů. Užijte si třeba rodinné pokoje.

Pivovar Řevnice Gurmánská turistika

Pivovar Řevnice

Pečlivě ošetřené pivo a poctivá česká klasika na talíři. Otevřeno máme denně, neděle až čtvrtek od 11 do 22 hodin, pátek a sobota od 11 do 23.

Villa Fitz v Rokycanech Ubytování

Villa Fitz v Rokycanech

Rokycanská Villa Fitz prošla rekonstrukcí a nyní nabízí ubytování, najdete zde restauraci a wellness.

Restaurace Obecní dům v Praze Gurmánská turistika

Restaurace Obecní dům v Praze

Nejkrásnější secesní restaurace v České republice je opět otevřena široké veřejnost. Pevně věříme, že moderní česká kuchyně a výborně ošetřené plzeňské pivo budou základem pro spokojenost všech hostů. Těšíme se na vaši návštěvu a doufáme, že se k nám budete vracet.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika