Prozkoumejte černé kuchyně a historická místa po celé České republice. Objavte jedinečné kulturní a architektonické dědictví našeho území.
Černá kuchyně je místnost, kde se vařilo na otevřeném ohništi, přičemž kouř byl odváděn do komínu ve tvaru trychtýře. Dým z ohně zbarvoval stěny do černa.
Černá kuchyně se objevovala v bohatších sídlech od 16. století a byla běžnou součástí skromnějších obydlí v 18. a 19. století. V chudších domácnostech se vyskytovala až do poloviny 20. století.
Prohlídku černé kuchyně nabízí různá místa - jako jsou hrad Kost, vodní hrad Švihov a skanzen lidových staveb Kouřim.
Muzeum shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech, umožňujíc obdivovat různé regionální typy lidové architektury.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.