ÚvodAktuality10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní

  • 17. května 2023
Také při prohlídkách hradů a zámků dostáváte hlad? Obdivujete překrásně naaranžované jídelny a rádi byste uždibovali z dobrot, věrohodně vyrobených z umělé hmoty a tím pádem žalostně nejedlých? Pro ty, které honí mlsná, přináší Kudy z nudy výběr hradních krčem a restaurací. Pojďte s námi do stínu i na výsluní!
Na výsluní tentokrát zamíříme do Českého ráje, do zámku Dětenice. Mimořádně oblíbené výletní místo láká na historické programy, pohádkové prohlídky, pivovar, který vyrábí vlastní pivo a středověký hotel, ale nechybí ani legendární středověká krčma. Otevřeno je denně včetně státních svátků a každý večer si tu užijete zážitkový program aneb Středověk na vlastní kůži s kejklíři, žebráky, tanečnicemi, středověkou hudbou a hlavně se spoustou dobrot. Neváhejte!

Českém ráji rovnou zůstaneme: na hradě Kost totiž najdete stylově vyzdobenou restauraci U Draka, další restaurace je na pohádkovém zámku Hrubá Skála; kromě toho se tu můžete ubytovat, zámek slouží jako hotel.

Pohár dobrého vínka, žejdlík pivního moku, a navíc něco k snědku k tomu – třeba pečený pašík z pece, maso z meče nebo biftek připravený na lávovém kameni – nabízí zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh. Další hradní krčmu najdete v bývalé konírně na hradě Grabštejn, tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ochutnáte také ve stylové restauraci Hodovna na hradě Vildštejn ve Skalné u Chebu. Kousek od NejdkuKrušných horách stojí novogotický Spa Hotel Zámek Lužec, v němž objevíte středověkou krčmu Jana Žižky, posezení ve stylovém prostředí nabízí také restaurace Krčma na našem bezkonkurenčně nejmladším hradu Červený Újezd. Hradní restauraci najdete také na hradě Svojanov, raritou pak je restaurace přímo na zřícenině hradu Tolštejn.
 
Hrad Kost v Českém ráji Památky

Hrad Kost v Českém ráji

Jedním z nejzachovalejších, nejvýznamnějších a zároveň posledních středověkých hradů v České republice je hrad Kost. Hrad se nachází asi 18 km od města Jičín v chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Hrad Svojanov – místo, kde se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím Památky

Hrad Svojanov – místo, kde se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím

Jedním z nejstarších královských hradů v ČR je malebný hrad Svojanov ležící nad údolím řeky Křetínky. Je to zároveň jediný hrad v republice, v jehož architektuře se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím. Navštívit můžete i ojedinělý dům zbrojnošů.

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh Gurmánská turistika

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh

Dopřejte si staročeské speciality ve zbirožské zámecké krčmě s dobovou atmosférou, interiérem a nabídkou originálních pokrmů.

Hrad Červený Újezd Zážitky

Hrad Červený Újezd

Najdete zde muzeum českého venkova, skanzen v krásných zahradách, restauraci Krčma, která připravuje nejrůznější krajové speciality a hernu ArcadeHry.

Středověká krčma Dětenice Zážitky

Středověká krčma Dětenice

Máte rádi středověk? Krčma Dětenice nabízí všem návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek – přenesete do období středověku se vším, co k němu patří. Středověké speciality se připravují na otevřeném ohni, jí se rukama, obslouží vás personál v dobových kostýmech.

Zámecká restaurace Hrubá Skála Gurmánská turistika

Zámecká restaurace Hrubá Skála

Zámecká restaurace Hrubá Skála se nachází na druhém nádvoří romantického zámku Hrubá Skála. Nabízí široký výběr místních i mezinárodních jídel.

Mehl caffé Gurmánská turistika

Mehl caffé

Na hradě Grabštejn, stejně jako na jiných hradech, se dříve nacházela konírna. Právě v těchto prostorách se nyní nachází stylové občerstvení MEHL caffé. Bývalá hradní konírna tak dnes nabízí množství nápojů i pochutin pro všechny.

Tolštejnská hospoda přímo na hradě Tolštejn Gurmánská turistika

Tolštejnská hospoda přímo na hradě Tolštejn

Hradní restauraci a ubytování Na Tolštejně najdete přímo mezi historickými hradbami hradu Tolštejna.

Restaurace Hodovna Gurmánská turistika

Restaurace Hodovna

Tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ve stylové restauraci na hradě Vildštejn. V jídelním lístku místní restaurace zde najdete jak tradiční české pokrmy a speciality, tak vlastní uzenářské výrobky, které si můžete i zakoupit.

Pub Jana Žižky – středověká krčma na zámku Lužec Gurmánská turistika

Pub Jana Žižky – středověká krčma na zámku Lužec

Středověká krčma Pub Jana Žižky v novogotickém zámku Lužec, která se nachází uprostřed lesů kousek od Karlových Varů, nabízí pokrmy středověké kuchyně připravované v pecích tandoor.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika