ÚvodAktuality10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní

  • 17. května 2023
Také při prohlídkách hradů a zámků dostáváte hlad? Obdivujete překrásně naaranžované jídelny a rádi byste uždibovali z dobrot, věrohodně vyrobených z umělé hmoty a tím pádem žalostně nejedlých? Pro ty, které honí mlsná, přináší Kudy z nudy výběr hradních krčem a restaurací. Pojďte s námi do stínu i na výsluní!
Na výsluní tentokrát zamíříme do Českého ráje, do zámku Dětenice. Mimořádně oblíbené výletní místo láká na historické programy, pohádkové prohlídky, pivovar, který vyrábí vlastní pivo a středověký hotel, ale nechybí ani legendární středověká krčma. Otevřeno je denně včetně státních svátků a každý večer si tu užijete zážitkový program aneb Středověk na vlastní kůži s kejklíři, žebráky, tanečnicemi, středověkou hudbou a hlavně se spoustou dobrot. Neváhejte!

Českém ráji rovnou zůstaneme: na hradě Kost totiž najdete stylově vyzdobenou restauraci U Draka, další restaurace je na pohádkovém zámku Hrubá Skála; kromě toho se tu můžete ubytovat, zámek slouží jako hotel.

Pohár dobrého vínka, žejdlík pivního moku, a navíc něco k snědku k tomu – třeba pečený pašík z pece, maso z meče nebo biftek připravený na lávovém kameni – nabízí zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh. Další hradní krčmu najdete v bývalé konírně na hradě Grabštejn, tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ochutnáte také ve stylové restauraci Hodovna na hradě Vildštejn ve Skalné u Chebu. Kousek od NejdkuKrušných horách stojí novogotický Spa Hotel Zámek Lužec, v němž objevíte středověkou krčmu Jana Žižky, posezení ve stylovém prostředí nabízí také restaurace Krčma na našem bezkonkurenčně nejmladším hradu Červený Újezd. Hradní restauraci najdete také na hradě Svojanov, raritou pak je restaurace přímo na zřícenině hradu Tolštejn.
 
Hrad Kost v Českém ráji Památky

Hrad Kost v Českém ráji

Jedním z nejzachovalejších, nejvýznamnějších a zároveň posledních středověkých hradů v České republice je hrad Kost. Hrad se nachází asi 18 km od města Jičín v chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Hrad Svojanov – místo, kde se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím Památky

Hrad Svojanov – místo, kde se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím

Jedním z nejstarších královských hradů v ČR je malebný hrad Svojanov ležící nad údolím řeky Křetínky. Je to zároveň jediný hrad v republice, v jehož architektuře se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím. Navštívit můžete i ojedinělý dům zbrojnošů.

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh Gurmánská turistika

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh

Dopřejte si staročeské speciality ve zbirožské zámecké krčmě s dobovou atmosférou, interiérem a nabídkou originálních pokrmů.

Hrad Červený Újezd Zážitky

Hrad Červený Újezd

Najdete zde muzeum českého venkova, skanzen v krásných zahradách, restauraci Krčma, která připravuje nejrůznější krajové speciality a hernu ArcadeHry.

Středověká krčma Dětenice Zážitky

Středověká krčma Dětenice

Máte rádi středověk? Krčma Dětenice nabízí všem návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek – přenesete do období středověku se vším, co k němu patří. Středověké speciality se připravují na otevřeném ohni, jí se rukama, obslouží vás personál v dobových kostýmech.

Zámecká restaurace Hrubá Skála Gurmánská turistika

Zámecká restaurace Hrubá Skála

Zámecká restaurace Hrubá Skála se nachází na druhém nádvoří romantického zámku Hrubá Skála. Nabízí široký výběr místních i mezinárodních jídel.

Mehl caffé Gurmánská turistika

Mehl caffé

Na hradě Grabštejn, stejně jako na jiných hradech, se dříve nacházela konírna. Právě v těchto prostorách se nyní nachází stylové občerstvení MEHL caffé. Bývalá hradní konírna tak dnes nabízí množství nápojů i pochutin pro všechny.

Tolštejnská hospoda přímo na hradě Tolštejn Gurmánská turistika

Tolštejnská hospoda přímo na hradě Tolštejn

Hradní restauraci a ubytování Na Tolštejně najdete přímo mezi historickými hradbami hradu Tolštejna.

Restaurace Hodovna Gurmánská turistika

Restaurace Hodovna

Tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ve stylové restauraci na hradě Vildštejn. V jídelním lístku místní restaurace zde najdete jak tradiční české pokrmy a speciality, tak vlastní uzenářské výrobky, které si můžete i zakoupit.

Pub Jana Žižky – středověká krčma na zámku Lužec Gurmánská turistika

Pub Jana Žižky – středověká krčma na zámku Lužec

Středověká krčma Pub Jana Žižky v novogotickém zámku Lužec, která se nachází uprostřed lesů kousek od Karlových Varů, nabízí pokrmy středověké kuchyně připravované v pecích tandoor.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika