ÚvodAktuality10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní

  • 17. května 2023
Také při prohlídkách hradů a zámků dostáváte hlad? Obdivujete překrásně naaranžované jídelny a rádi byste uždibovali z dobrot, věrohodně vyrobených z umělé hmoty a tím pádem žalostně nejedlých? Pro ty, které honí mlsná, přináší Kudy z nudy výběr hradních krčem a restaurací. Pojďte s námi do stínu i na výsluní!
Na výsluní tentokrát zamíříme do Českého ráje, do zámku Dětenice. Mimořádně oblíbené výletní místo láká na historické programy, pohádkové prohlídky, pivovar, který vyrábí vlastní pivo a středověký hotel, ale nechybí ani legendární středověká krčma. Otevřeno je denně včetně státních svátků a každý večer si tu užijete zážitkový program aneb Středověk na vlastní kůži s kejklíři, žebráky, tanečnicemi, středověkou hudbou a hlavně se spoustou dobrot. Neváhejte!

Českém ráji rovnou zůstaneme: na hradě Kost totiž najdete stylově vyzdobenou restauraci U Draka, další restaurace je na pohádkovém zámku Hrubá Skála; kromě toho se tu můžete ubytovat, zámek slouží jako hotel.

Pohár dobrého vínka, žejdlík pivního moku, a navíc něco k snědku k tomu – třeba pečený pašík z pece, maso z meče nebo biftek připravený na lávovém kameni – nabízí zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh. Další hradní krčmu najdete v bývalé konírně na hradě Grabštejn, tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ochutnáte také ve stylové restauraci Hodovna na hradě Vildštejn ve Skalné u Chebu. Kousek od NejdkuKrušných horách stojí novogotický Spa Hotel Zámek Lužec, v němž objevíte středověkou krčmu Jana Žižky, posezení ve stylovém prostředí nabízí také restaurace Krčma na našem bezkonkurenčně nejmladším hradu Červený Újezd. Hradní restauraci najdete také na hradě Svojanov, raritou pak je restaurace přímo na zřícenině hradu Tolštejn.
 
Hrad Kost v Českém ráji Památky

Hrad Kost v Českém ráji

Jedním z nejzachovalejších, nejvýznamnějších a zároveň posledních středověkých hradů v České republice je hrad Kost. Hrad se nachází asi 18 km od města Jičín v chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Hrad Svojanov – místo, kde se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím Památky

Hrad Svojanov – místo, kde se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím

Jedním z nejstarších královských hradů v ČR je malebný hrad Svojanov ležící nad údolím řeky Křetínky. Je to zároveň jediný hrad v republice, v jehož architektuře se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím. Navštívit můžete i ojedinělý dům zbrojnošů.

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh Gurmánská turistika

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh

Dopřejte si staročeské speciality ve zbirožské zámecké krčmě s dobovou atmosférou, interiérem a nabídkou originálních pokrmů.

Hrad Červený Újezd Zážitky

Hrad Červený Újezd

Najdete zde muzeum českého venkova, skanzen v krásných zahradách, restauraci Krčma, která připravuje nejrůznější krajové speciality a hernu ArcadeHry.

Středověká krčma Dětenice Zážitky

Středověká krčma Dětenice

Máte rádi středověk? Krčma Dětenice nabízí všem návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek – přenesete do období středověku se vším, co k němu patří. Středověké speciality se připravují na otevřeném ohni, jí se rukama, obslouží vás personál v dobových kostýmech.

Zámecká restaurace Hrubá Skála Gurmánská turistika

Zámecká restaurace Hrubá Skála

Zámecká restaurace Hrubá Skála se nachází na druhém nádvoří romantického zámku Hrubá Skála. Nabízí široký výběr místních i mezinárodních jídel.

Mehl caffé Gurmánská turistika

Mehl caffé

Na hradě Grabštejn, stejně jako na jiných hradech, se dříve nacházela konírna. Právě v těchto prostorách se nyní nachází stylové občerstvení MEHL caffé. Bývalá hradní konírna tak dnes nabízí množství nápojů i pochutin pro všechny.

Tolštejnská hospoda přímo na hradě Tolštejn Gurmánská turistika

Tolštejnská hospoda přímo na hradě Tolštejn

Hradní restauraci a ubytování Na Tolštejně najdete přímo mezi historickými hradbami hradu Tolštejna.

Restaurace Hodovna Gurmánská turistika

Restaurace Hodovna

Tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ve stylové restauraci na hradě Vildštejn. V jídelním lístku místní restaurace zde najdete jak tradiční české pokrmy a speciality, tak vlastní uzenářské výrobky, které si můžete i zakoupit.

Pub Jana Žižky – středověká krčma na zámku Lužec Gurmánská turistika

Pub Jana Žižky – středověká krčma na zámku Lužec

Středověká krčma Pub Jana Žižky v novogotickém zámku Lužec, která se nachází uprostřed lesů kousek od Karlových Varů, nabízí pokrmy středověké kuchyně připravované v pecích tandoor.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika