ÚvodAktualityČeská republika si veze dvanáct medailí z prestižního hodnocení vín Bacchus Madrid
Gurmánská turistika

Česká republika si veze dvanáct medailí z prestižního hodnocení vín Bacchus Madrid

  • 18. března 2020
Ve dnech 6. – 9. března se v hlavním městě Španělska, pro tuto akci na obvyklém místě, v paláci Casino de Madrid, konal již osmnáctý ročník jedné z nejprestižnějších vinařských soutěží světa, Bacchus Madrid 2020. Česká republika v ní obdržela dvanáct medailí!
vínoTato nejvýznamnější vinařská akce na španělské půdě opět nechyběla na seznamu nejprestižnějších světových soutěží VINOFED. V mezinárodní porotě i v letošním roce zasedli hodnotitelé z osmnácti zemí světa. Nechybělo deset držitelů titulu Master of Wine, několik nákupčích prestižních sítí mezinárodních obchodních řetězců a sommelieři s titulem MS. V každé komisi se samozřejmým zastoupením enologů. Česká republika byla počtem vzorků (55) po Španělsku a Slovensku třetí nejvíce zastoupenou zemí. V odborné porotě ji zastupoval Miroslav Majer, ředitel společnosti Davinus, který měl v rámci letošního ročníku, podruhé v řadě, čest jedné ze dvanácti komisí předsedat.

vínoZe čtyřdenního hodnocení 1 578 vzorků vín z 22 zemí světa si Česká republika odváží sedm zlatých a pět stříbrných medailí! Svoji pozici úspěšného vinařství, po loňské velké zlaté medaili a nejlépe hodnoceném suchém bílém vínu soutěže, a i po dalších ocenění z předchozích ročníků obhájil Mikrosvín Mikulov s jednou zlatou (opět za Chardonnay) a dvěma stříbrnými medailemi. Největšího úspěchu letos v Madridu dosáhlo B\V Vinařství, které si ze španělské metropole veze skvělé tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Výčet zlatých ocenění ještě doplňují Zámecké vinařství Bzenec, Nové Vinařství a Vinařství Štěpán Maňák.
B\V Vinařství Milotice Gurmánská turistika

B\V Vinařství Milotice

Všechna vyrobená vína z B\V Vinařství musí nejdříve zachutnat zdejším vinařům, kteří si je až poté dovolí nabídnout svým zákazníkům. Vlajkovou lodí vinařství je „královská“ odrůda Ryzlink rýnský. Velký důraz zde kladou také na červené odrůdy.

Nové vinařství Drnholec Gurmánská turistika

Nové vinařství Drnholec

V Novém Vinařství se všechno dělá inovativně, lépe a jinak. Patří od roku 2005 k nejprogresivnějším vinařstvím v České republice, a to především díky modernímu přístupu k pěstování hroznů a výrobě vína. Obhospodařuje 102 ha vinic a vyrábí pouze jakostní vína z vyzrálých až přezrálých hroznů.

Zámecké vinařství Bzenec Gurmánská turistika

Zámecké vinařství Bzenec

Po celou historii jsme pevnou součástí zámeckého areálu ve městě Bzenec, ve východním cípu Jihomoravského kraje. Citlivě, s důrazem na efektivitu a ekologii, obhospodařujeme 540 hektarů vinic ve vinařských podoblastech slovácké, mikulovské a znojemské.

Vinařství Mikrosvín Mikulov Gurmánská turistika

Vinařství Mikrosvín Mikulov

Vinařství Mikrosvín Mikulov se řadí k prestižním butikovým vinařstvím, jehož největším pokladem jsou viniční tratě v těch nejšpičkovějších lokalitách mikulovské podoblasti. Naše prestižní vína můžete ochutnat v naší nově zrekonstruované degustační místnosti v Dolních Dunajovicích.

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska Gurmánská turistika

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska

Z hlinitopísčitých vinic ve slovácké oblasti poblíž Kyjova získává vinařství Maňák už dvacet let kvalitní přívlastková vína bílých i červených odrůd. Vyrábí se zde i slámová, ledová i ovocná vína. Specialitou je 100% višňové víno. Lahve s etiketou vinařství Maňák se dostala do celého světa.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika