ÚvodAktualityČeská republika si veze dvanáct medailí z prestižního hodnocení vín Bacchus Madrid
Gurmánská turistika

Česká republika si veze dvanáct medailí z prestižního hodnocení vín Bacchus Madrid

  • 18. března 2020
Ve dnech 6. – 9. března se v hlavním městě Španělska, pro tuto akci na obvyklém místě, v paláci Casino de Madrid, konal již osmnáctý ročník jedné z nejprestižnějších vinařských soutěží světa, Bacchus Madrid 2020. Česká republika v ní obdržela dvanáct medailí!
vínoTato nejvýznamnější vinařská akce na španělské půdě opět nechyběla na seznamu nejprestižnějších světových soutěží VINOFED. V mezinárodní porotě i v letošním roce zasedli hodnotitelé z osmnácti zemí světa. Nechybělo deset držitelů titulu Master of Wine, několik nákupčích prestižních sítí mezinárodních obchodních řetězců a sommelieři s titulem MS. V každé komisi se samozřejmým zastoupením enologů. Česká republika byla počtem vzorků (55) po Španělsku a Slovensku třetí nejvíce zastoupenou zemí. V odborné porotě ji zastupoval Miroslav Majer, ředitel společnosti Davinus, který měl v rámci letošního ročníku, podruhé v řadě, čest jedné ze dvanácti komisí předsedat.

vínoZe čtyřdenního hodnocení 1 578 vzorků vín z 22 zemí světa si Česká republika odváží sedm zlatých a pět stříbrných medailí! Svoji pozici úspěšného vinařství, po loňské velké zlaté medaili a nejlépe hodnoceném suchém bílém vínu soutěže, a i po dalších ocenění z předchozích ročníků obhájil Mikrosvín Mikulov s jednou zlatou (opět za Chardonnay) a dvěma stříbrnými medailemi. Největšího úspěchu letos v Madridu dosáhlo B\V Vinařství, které si ze španělské metropole veze skvělé tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Výčet zlatých ocenění ještě doplňují Zámecké vinařství Bzenec, Nové Vinařství a Vinařství Štěpán Maňák.
B\V Vinařství Milotice Gurmánská turistika

B\V Vinařství Milotice

Zažijte víno jinak v samodegustační enotéce B\V vinařství v Miloticích. Až 128 vín k ochutnání každý den, moderní technologie, světově oceněná vína. Vlajkovou lodí vinařství je „královská“ odrůda Ryzlink rýnský. Velký důraz zde kladou také na červené odrůdy.

Nové vinařství Drnholec Gurmánská turistika

Nové vinařství Drnholec

V Novém Vinařství se všechno dělá inovativně, lépe a jinak. Patří od roku 2005 k nejprogresivnějším vinařstvím v České republice, a to především díky modernímu přístupu k pěstování hroznů a výrobě vína. Obhospodařuje 102 ha vinic a vyrábí pouze jakostní vína z vyzrálých až přezrálých hroznů.

Zámecké vinařství Bzenec Gurmánská turistika

Zámecké vinařství Bzenec

Po celou historii jsme pevnou součástí zámeckého areálu ve městě Bzenec, ve východním cípu Jihomoravského kraje. Citlivě, s důrazem na efektivitu a ekologii, obhospodařujeme 540 hektarů vinic ve vinařských podoblastech slovácké, mikulovské a znojemské.

Vinařství Mikrosvín Mikulov Gurmánská turistika

Vinařství Mikrosvín Mikulov

Vinařství Mikrosvín Mikulov se řadí k prestižním butikovým vinařstvím, jehož největším pokladem jsou viniční tratě v těch nejšpičkovějších lokalitách mikulovské podoblasti. Naše prestižní vína můžete ochutnat v naší nově zrekonstruované degustační místnosti v Dolních Dunajovicích.

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska Gurmánská turistika

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska

Z hlinitopísčitých vinic ve slovácké oblasti poblíž Kyjova získává vinařství Maňák už dvacet let kvalitní přívlastková vína bílých i červených odrůd. Vyrábí se zde i slámová, ledová i ovocná vína. Specialitou je 100% višňové víno. Lahve s etiketou vinařství Maňák se dostala do celého světa.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika