ÚvodAktualityDo plzeňského Prazdroje na pivo, polévky, burgery a za mistry bednáři
Gurmánská turistika

Do plzeňského Prazdroje na pivo, polévky, burgery a za mistry bednáři

  • 9. května 2019
Festival polévky, toulky po malebných dvorcích schovaných v centru Plzně a k tomu třeba ještě prohlídka pivovaru Prazdroj? Právě teď je nejlepší čas – a navíc můžete obdivovat řemeslo, které jinak žije už jen v pohádkách, skanzenech nebo na pivovarských slavnostech: bednářství.
Naplánujte si návštěvu Plzně a prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj na květen, kdy se chystá řada zajímavých akcí: v sobotu 11. května to bude Plzeňský Majáles, v neděli 12. května provoní nádvoří pivovaru Festival polévky, v sobotu 18. května se znovu otevřou Plzeňské dvorky a od 24. do 26. května můžete na nádvoří pivovaru přijít na Burger Street Festival a ochutnat obvyklé, exotické nebo vegetariánské burgery a další pochoutky z rozpáleného grilu. Kromě toho na zájemce čeká několik škol čepování! Ale jak k tomu pasují bednáři? Jednoduše: v Plzni se ležácké sudy a kádě dodnes vyrábějí stejným způsobem jako za mistra sládka Josefa Grolla v 19. Století a nedávno se bednářské řemeslo v Plzeňském Prazdroji dočkalo zápisu na národní seznam tradiční lidové kultury. Je tak o krůček blíž k tomu, aby se podobně jako slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, Jízdy králů, modrotisk a další lidové tradice dostalo na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.
 

Mistři bednářského řemesla

Bednářská parta, která v Prazdroji vyrábí, opravuje a udržuje kvasné kádě, ležácké i transportní sudy, využívá osvědčené postupy a jedinečné technologie tradičního lidového řemesla. Bednáři pracují pouze pro pivovar a každý rok vyrobí dva nové velké ležácké sudy s objemem kolem čtyřiceti hektolitrů, ale z bednářské dílny vycházejí i menší sudy na zakázku.

Chutná pivo z dřevěných sudů jinak než z hliníkových a nerezových? Zjistíte to ve skanzenu ve sklepě pivovaru, kde ochutnáte oba druhy, pivo z tanků i z dřevěných ležáckých sudů.

Bednářství je také jedním z témat v Pivovarském muzeu. V sobotu 18. května se při akci Plzeňské dvorky podíváte na pivovarskou rejnku a dvorek Pivovarského muzea, výjimečně bude otevřená i chmelnice se vstupem z ulice Sady 5. května. Vstupné na akci je zdarma.
 

Kukna, hlavák, střízlík a smola

Výroba pivních sudů je hotová věda: na rozdíl od vinných sudů ty pivní musí držet tlak a také vydržet převážení a shazování. Dřevo musí devět let schnout a i potom pracuje: když sud necháte stát venku na sluníčku, rozeschne se a vypadají z něj obruče. Staré pravidlo proto říká, že sudy nesmějí zůstat prázdné – a když už, musíte je alespoň pravidelně polévat vodou. Životnost sudu je 40 až 80 let, ale když se o ně dobře staráte, vydrží i sto let. Nejstarší kádě ve sklepním skanzenu pivovaru fungovaly dokonce ještě déle.
O sudech ale bednáři mluví, až když se přidají dna, předtím jsou to jen dužiny stažené mustrovacími obručemi a řetězem do tvaru sudu. Uvnitř se rozdělá oheň a postupným utahováním a současným poléváním stěn vznikne bedněný základ sudu – kukna. Postupně se přidají obruče – hlavák, pláňka a pasová obruč, vyříznou se drážky na dno a spojí se s kuknou. Dodnes se mezi dužiny směrem k pasu, tedy nejširšímu místu sudu, přidává rákos orobinec, který těsní a na rozdíl od chemických lepidel a tmelů se pak dřevěné části dají kdykoliv rozebrat, třeba při výměně některé dužiny.

V partě bednářů nesmí chybět střízlík: přední dna velkých sudů se totiž dělají zevnitř a bednář pak musí vylézt ven vyříznutými dvířky, která v průměru mají přibližně čtvrt metru. U menších sudů se dno vyráží takzvanou fajfkou, železným nástrojem ohnutým do tvaru L. Před dokončením se ještě na sud vypálí letopočet, značky a pořadové číslo a nakonec se smolí: dvířky se dovnitř naleje rozehřátá smola smíchaná s dalšími látkami, jejichž složení je střeženým bednářským tajemstvím. Dvířka se zavřou, sud se postaví a bednáři ho pak několikrát převalí přes dno i naležato, aby se hmota rovnoměrně rozlila po vnitřních stěnách. Smolení se musí pravidelně opakovat.
 

Bednáři, sudy, kopris a lágr

  • Svou bednářskou dílnu měl téměř každý pivovar, například začátkem 20. století se v pivovarských sklepích v Plzni používalo 9 000 dřevěných sudů a kádí.
  • Nejlepší materiál na pivní sudy je tvrdé dřevo, ideálně z dubu, který rostl na kamenném podloží.
  • Plzeňští bednáři dnes vyrábějí sudy s objemem 40 a 46 hektolitrů. V pivovaru mají schované i větší sudy na památku, ale ty se už jen udržují. Úplně největší, který byl v Gambrinusu, měl 113 hektolitrů.
  • K vybavení bednáře patří také kopris, měřicí nástroj k vykroužení dna sudu. Nemá tvar kruhu, sud by pak špatně reagoval na vnitřní tlak, ale elipsy. Ostřejším obloukům elipsy se říká krajíc, pozvolnějším lágr.
Pivovarské muzeum v Plzni Kultura

Pivovarské muzeum v Plzni

V Pivovarském muzeu vás pohltí atmosféra středověku, sídlí totiž ve starobylém právovárečném domě pocházejícím z 15. století, který se jako zázrakem zachoval ve své původní podobě.

Hospoda Na Spilce Gurmánská turistika

Hospoda Na Spilce

Přijměte pozvání do legendární Hospody Na Spilce, která se nachází v prostorách bývalých kvasných sklepů pivovaru Plzeňský Prazdroj a patří mezi největší hospody v Česku. Po více než dvouleté pauze má hospoda znovu otevřeno a nabízí menu s moderní českou kuchyní!

Škola čepování Pilsner Urquell – zážitkový program pro skupinové prohlídky Zážitky

Škola čepování Pilsner Urquell – zážitkový program pro skupinové prohlídky

Po desetiletí si plzenští sládci předávají své znalosti a připravují pivo té nejvyšší kvality. V plzeňském pivovaru Pilsner Urquell můžete prožít zážitkový program, během kterého poodhalíte tajemství správně načepovaného piva.

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus Gurmánská turistika

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus

V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva Nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Součástí trasy je i senzorická prezentace surovin nebo škola čepování piva.

Plzeňský Majáles 2025

17. 5.
Plzeňský Majáles 2025

Majáles je oslava jara a studentského života. Co dělá Majáles takovým, jaký je? Jsou to lidé, kteří se ho účastní. A ti lidé jsou jací? Příjemní, mladí, pozitivní… Majáles je zážitek, který je nejlepší poznat na vlastní kůži, letos 17. 5. 2025 již 34. ročník!

Prohlídka pivovaru Gambrinus Gurmánská turistika

Prohlídka pivovaru Gambrinus

Prohlídka „Jak se pivo vaří“ začíná přímo v srdci pivovaru Gambrinus, v nově zrekonstruované Varně 1869. Hned zkraje vám nabídne na probuzení smyslů malou degustaci. Mimo jiné si můžete prohlédnout unikátní výrobní prostory nebo vyzkoušet školu čepování.

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Další aktuality

Hrad Kašperk je v dubnu přístupný každý víkend

Hrad Kašperk na Šumavě se od dubna opět otevřel turistům. Zatím pouze o sobotách a nedělích, od května pak bude přístupný téměř po celý týden. Prohlídky probíhají v dubnu samostatně, bez průvodce. I tak ale zjistíte, jak se v 14. a 15. století na hradech žilo nebo jak se ve středověku hrady stavěly.
6. duben 2025 2:23
Památky, Plzeňský kraj

10 tipů na výlet do Českého lesa

Český les, chráněnou krajinnou oblast v Plzeňském kraji, ocení především milovníci panenské přírody. CHKO Český les vyhlášená v 1. srpna 2005 má rozlohu 466 km², která je z 80 % pokryta lesem. Krajina s desítkami zaniklých obcí má tajemnou atmosféru i pohnutou historii. Lesnatou krajinu doplňuje pestrá mozaika pastvin, luk i dálkových tras. Můžete se tu také projít po části významné středověké obchodní cesty. Nejcennější části Českého lesa jsou chráněny jako přírodní památky a rezervace.
30. březen 2025 16:42
Příroda, Plzeňský kraj

Plzeňská Techmania otevírá novou expozici Udržitelný svět

V sobotu 22. března 2025 se v Techmanii otevírá zcela nová expozice, zaměřující se na dosavadní vývoj našeho světa. Stálá výstava vám ukáže, jak svým chováním přetváříme okolní prostředí. Při jejím prozkoumávání zapojíte také všechny smysly – budete moci vidět, slyšet, dotýkat se i cítit, jakým způsobem je naše planeta formována a dokonce svými činy ovlivníte její další vývoj. Nová expozice vás seznámí s životopisem naší planety a dá vám možnost interaktivně prozkoumat, jakou roli v její historii sehrává člověk.
22. březen 2025 6:00
Kultura, Plzeňský kraj

Pěší turistika v Plzeňském kraji: inspirace pro výlety a procházky Šumavou i Českým lesem

Patříte mezi milovníky přírody, a navíc rádi chodíte po pěších trasách? Pak pro vás máme několik tipů na méně známé turistické trasy na Šumavě i v Českém lese: projděte si Vintířovu stezku, poznejte tři větve Zlaté stezky a vydat se můžete i do zaniklé obce Lučina. Trasy vás zavedou do neobjevených koutů Šumavy, Pošumaví i do chráněnné krajinné oblasti Český les.
18. březen 2025 8:00
Letní sporty, Plzeňský kraj

Festival světla Blik Blik opět rozsvítí Plzeň!

Jubilejní desátý ročník festivalu světla a umění ve veřejném prostoru Blik Blik proběhne v Plzni v pátek a sobotu 21. a 22. března 2025, vždy od 19:00 hodin do půlnoci. Těšit se můžete na díla tvůrců od nás i z Francie, Japonska, Thajska, Belgie, Německa a Slovenska. Letošním hlavním tématem festivalu, který je součástí oslav deseti let od titulu Evropské hlavní město kultury, se staly Kontrasty aneb dialog technologie a historie. Instalace budou k vidění do půlnoci na trase od technologického centra TechTower přes Depo2015 na náměstí Republiky v centru Plzně.
18. březen 2025 6:00
Zážitky, Plzeňský kraj

V sobotu se v Plzni otevřou farmářské trhy

Plzeňské farmářské trhy jsou místem, kde můžete již několik let nakoupit či ochutnat potraviny od místních farmářů a regionálních výrobců. Letos se budou poprvé konat 15. března 2025 a od té doby každou sobotu dopoledne až do konce sezony.
14. březen 2025 14:00
Zážitky, Plzeňský kraj

Výročí narození Alberta Einsteina: oslavte svůj Mezinárodní den matematiky a Den π (pí)

Pí neboli π je matematická konstanta, nazývaná též Ludolfovo číslo. Bez ní by lidstvo nedokázalo roztočit kola automobilů ani vyprojektovat oblouk mostu. Pí se slaví společně s Mezinárodním dnem matematiky každoročně 14. března.
14. březen 2025 10:00
Zážitky, Plzeňský kraj

Jarní tip na zážitek: Prohlídky Plzeňského historického podzemí za svitu baterek

Poprvé v letošním roce čeká na obyvatele a návštěvníky západočeské metropole nevšední zážitek – možnost objevovat tajemství labyrintu chodeb, sklepů a studní v Plzeňském historickém podzemí v téměř úplné tmě pouze za svitu baterek! Speciální sedmdesátiminutové prohlídky, které zamíří i do běžně nepřístupné části podzemní chodby, se konají od pátku 11. do neděle 13. dubna 2025, a to vždy od 17:00 a 18:00 hodin.
13. březen 2025 12:00
Památky, Plzeňský kraj