ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny

Káva je pro nás často drogou. Nejde jen o samotný nápoj z upražených třešní kávovníku, ale také o ten sociální kontakt. Ať už na kafi sedíme s naším blízkým, na pracovní schůzce nebo úplně sami, je kavárna místo, které spojuje. Česko zasáhla takzvaná “třetí kavárenská vlna”. Původně začala jako nevinná záležitost několika nadšenců do kávy, která pochází z jedné farmy, posléze je citlivě napražená a z rukou šikovného baristy precizně připravená. Dnes takovou kavárnu najdete téměř v každém malém městě. A vy tam chcete prosedět věky. S kafem v ruce!
Jizba Luhačovice – kavárna a keramické výrobky Gurmánská turistika

Jizba Luhačovice – kavárna a keramické výrobky

Jizba patří rodině Alexandry Kaňovské od roku 1934. Zatímco ona je nositelkou titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby“, její syn Lukáš a dcera Lucie pak mezi malovanými hrníčky a kachlovými kamny připravují kávu na světovém kávovaru La Marzocco.

Kavárna Canall v Prostějově Gurmánská turistika

Kavárna Canall v Prostějově

Vendula Hronová a Libor Hanslík byli zrovna na cestách po Laosu a rozhodli se, že si doma v Prostějově otevřou kavárnu. Trvalo to nakonec ještě dva roky, než sehnali poslední křeslo, ve kterém teď sedávají nadšení hosté.

Kavárna Nový Svět Gurmánská turistika

Kavárna Nový Svět

Malá rodinná kavárna se ukrývá v malebné lokalitě Nový Svět nedaleko Pražského hradu. Vychutnáte si zde nejen vynikající kávu, ale také nevšední atmosféru skrytou za staletými zdmi starobylého domu.

Walter Gurmánská turistika

Walter

Jakub Koreis hrál profesionálně hokej, a to také v Brně, kávové Mecce. Když se vrátil do Plzně, otevřeli s přítelkyní Annou, která ráda experimentuje jak v kuchyni tak za barem, svého Waltera. Kafe berou od berlínských Five Elephant.

Shothouse Gurmánská turistika

Shothouse

Aneta a Filip Szturcovi jsou manželé i parťáci. Anet, vystudovaná ekonomka, sbírala kavárenské zkušenosti v Ostravě. Otevřeli nádherný podnik, je sice malinký, ale nabízí velké věci: ráno byznys, večer párty!

Káva na Knopp Gurmánská turistika

Káva na Knopp

U Marka Knoppa se dá v souvislosti s kávou mluvit o milostném vztahu. Kolem roku 2010 ho ještě jako barmana bavilo házet flaškama, ale pak propadl kávě. Hltal vše, co se děje v Brně, Baristovi roku, ve světě, a rozjel to doma ve Znojmě.

Café Na kole Gurmánská turistika

Café Na kole

Jakuba a Radka Fabiánovi vyjeli v Hradci Králové na scénu s výběrovou kávou už v roce 2014 a dodnes jsou na Hradecku jednou z nejpreciznějších kaváren. Od začátku tu věřili alternativním přípravám kávy.

Pohodička Gurmánská turistika

Pohodička

Tahle kavárna je sociálně terapeutická dílna Domova bez zámku. To znamená, že tady headbarista Marek Klement nebo jeho krásná žena Kateřina vystřelí ukázkové flat white a donese vám ho nejspíš člověk s mentálním postižením, ať už je to Pepa, Tonda nebo Koudy.

Korek Gurmánská turistika

Korek

Martin Šroubek dal do pucu dům v havarijním stavu. Stojí přímo proti fabrice, kde se vždycky vyráběl korek. Otevřel tedy Café Korek a dal ve všech směrech na profesionály. Archigroup skvěle pomazlili interiér, který perfektně odděluje dětskou hernu, kavárenskou část s knihovnou.

Charlie’s Coffee & Garden Gurmánská turistika

Charlie’s Coffee & Garden

Manželé Dominika a Karel Palmovi dělali každý něco jiného. Karel byl více než zdatný český kanoista, ale když dostal do rukou rodinný domek v nejvíc romantické uličce Malé Valy, které stojí na místě bývalé opukové hradby, udělal z pádla věšák své krásné kavárny.

Masná 130 Gurmánská turistika

Masná 130

Petra Hanáková a Radek Techlovský koupili v roce 2016 jeden z posledních vybydlených domů v centru Českého Krumlova. Původně chtěli přízemí po rekonstrukci pronajímat nějaké kavárně, ale nakonec ji humanitní vědkyně z fildy a obchodníředitel z korporátu provozují sami.

Lékárna by City Roasters Gurmánská turistika

Lékárna by City Roasters

Filip Hamar je sám takové karlovarské vřídlo a magnet na lidi. Tohoto baristu miluje každý, kdo Vary navštíví. V jeho Lékárně sídlí i pražírna City Roasters, včetně pražiče Michala Kodeta. Koneckonců, od kavárny ji dělí jenom DJský pult.

Jedno kafe Gurmánská turistika

Jedno kafe

Jedno kafe od dvou lidí! Od Tomáše Prokopa z bývalého Kino Káva a Kristiána Kříže, který dělal Køld Brew. V jejich báječném podniku můžete dostat jak úžasné espresso, tak filtr, však právě začali pražit i své zrno. Zkusit musíte jejich irskou kávu, to je tady největší alko hitovka.

Kafemysl Gurmánská turistika

Kafemysl

Jan Škeřík dělal dřív karate. Možná i ta vytrénovaná soustředěnost mu pomohla vyhrát Baristu roku 2017. Po návratu z Prahy do Litomyšle otevřel na krásném Smetanově náměstí v domě s popisným číslem 100 podnik, kam můžete zajít na perfektně připravené kafe.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika