ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny

Káva je pro nás často drogou. Nejde jen o samotný nápoj z upražených třešní kávovníku, ale také o ten sociální kontakt. Ať už na kafi sedíme s naším blízkým, na pracovní schůzce nebo úplně sami, je kavárna místo, které spojuje. Česko zasáhla takzvaná “třetí kavárenská vlna”. Původně začala jako nevinná záležitost několika nadšenců do kávy, která pochází z jedné farmy, posléze je citlivě napražená a z rukou šikovného baristy precizně připravená. Dnes takovou kavárnu najdete téměř v každém malém městě. A vy tam chcete prosedět věky. S kafem v ruce!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Jizba Luhačovice – kavárna a keramické výrobky Gurmánská turistika

Jizba Luhačovice – kavárna a keramické výrobky

Jizba patří rodině Alexandry Kaňovské od roku 1934. Zatímco ona je nositelkou titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby“, její syn Lukáš a dcera Lucie pak mezi malovanými hrníčky a kachlovými kamny připravují kávu na světovém kávovaru La Marzocco.

Kavárna Canall v Prostějově Gurmánská turistika

Kavárna Canall v Prostějově

Vendula Hronová a Libor Hanslík byli zrovna na cestách po Laosu a rozhodli se, že si doma v Prostějově otevřou kavárnu. Trvalo to nakonec ještě dva roky, než sehnali poslední křeslo, ve kterém teď sedávají nadšení hosté.

Kavárna Nový Svět Gurmánská turistika

Kavárna Nový Svět

Malá rodinná kavárna se ukrývá v malebné lokalitě Nový Svět nedaleko Pražského hradu. Vychutnáte si zde nejen vynikající kávu, ale také nevšední atmosféru skrytou za staletými zdmi starobylého domu.

Walter Gurmánská turistika

Walter

Jakub Koreis hrál profesionálně hokej, a to také v Brně, kávové Mecce. Když se vrátil do Plzně, otevřeli s přítelkyní Annou, která ráda experimentuje jak v kuchyni tak za barem, svého Waltera. Kafe berou od berlínských Five Elephant.

Shothouse Gurmánská turistika

Shothouse

Aneta a Filip Szturcovi jsou manželé i parťáci. Anet, vystudovaná ekonomka, sbírala kavárenské zkušenosti v Ostravě. Otevřeli nádherný podnik, je sice malinký, ale nabízí velké věci: ráno byznys, večer párty!

Káva na Knopp Gurmánská turistika

Káva na Knopp

U Marka Knoppa se dá v souvislosti s kávou mluvit o milostném vztahu. Kolem roku 2010 ho ještě jako barmana bavilo házet flaškama, ale pak propadl kávě. Hltal vše, co se děje v Brně, Baristovi roku, ve světě, a rozjel to doma ve Znojmě.

Café Na kole Gurmánská turistika

Café Na kole

Jakuba a Radka Fabiánovi vyjeli v Hradci Králové na scénu s výběrovou kávou už v roce 2014 a dodnes jsou na Hradecku jednou z nejpreciznějších kaváren. Od začátku tu věřili alternativním přípravám kávy.

Pohodička Gurmánská turistika

Pohodička

Tahle kavárna je sociálně terapeutická dílna Domova bez zámku. To znamená, že tady headbarista Marek Klement nebo jeho krásná žena Kateřina vystřelí ukázkové flat white a donese vám ho nejspíš člověk s mentálním postižením, ať už je to Pepa, Tonda nebo Koudy.

Korek Gurmánská turistika

Korek

Martin Šroubek dal do pucu dům v havarijním stavu. Stojí přímo proti fabrice, kde se vždycky vyráběl korek. Otevřel tedy Café Korek a dal ve všech směrech na profesionály. Archigroup skvěle pomazlili interiér, který perfektně odděluje dětskou hernu, kavárenskou část s knihovnou.

Charlie’s Coffee & Garden Gurmánská turistika

Charlie’s Coffee & Garden

Manželé Dominika a Karel Palmovi dělali každý něco jiného. Karel byl více než zdatný český kanoista, ale když dostal do rukou rodinný domek v nejvíc romantické uličce Malé Valy, které stojí na místě bývalé opukové hradby, udělal z pádla věšák své krásné kavárny.

Masná 130 Gurmánská turistika

Masná 130

Petra Hanáková a Radek Techlovský koupili v roce 2016 jeden z posledních vybydlených domů v centru Českého Krumlova. Původně chtěli přízemí po rekonstrukci pronajímat nějaké kavárně, ale nakonec ji humanitní vědkyně z fildy a obchodníředitel z korporátu provozují sami.

Lékárna by City Roasters Gurmánská turistika

Lékárna by City Roasters

Filip Hamar je sám takové karlovarské vřídlo a magnet na lidi. Tohoto baristu miluje každý, kdo Vary navštíví. V jeho Lékárně sídlí i pražírna City Roasters, včetně pražiče Michala Kodeta. Koneckonců, od kavárny ji dělí jenom DJský pult.

Jedno kafe Gurmánská turistika

Jedno kafe

Jedno kafe od dvou lidí! Od Tomáše Prokopa z bývalého Kino Káva a Kristiána Kříže, který dělal Køld Brew. V jejich báječném podniku můžete dostat jak úžasné espresso, tak filtr, však právě začali pražit i své zrno. Zkusit musíte jejich irskou kávu, to je tady největší alko hitovka.

Kafemysl Gurmánská turistika

Kafemysl

Jan Škeřík dělal dřív karate. Možná i ta vytrénovaná soustředěnost mu pomohla vyhrát Baristu roku 2017. Po návratu z Prahy do Litomyšle otevřel na krásném Smetanově náměstí v domě s popisným číslem 100 podnik, kam můžete zajít na perfektně připravené kafe.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika