ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny

Káva je pro nás často drogou. Nejde jen o samotný nápoj z upražených třešní kávovníku, ale také o ten sociální kontakt. Ať už na kafi sedíme s naším blízkým, na pracovní schůzce nebo úplně sami, je kavárna místo, které spojuje. Česko zasáhla takzvaná “třetí kavárenská vlna”. Původně začala jako nevinná záležitost několika nadšenců do kávy, která pochází z jedné farmy, posléze je citlivě napražená a z rukou šikovného baristy precizně připravená. Dnes takovou kavárnu najdete téměř v každém malém městě. A vy tam chcete prosedět věky. S kafem v ruce!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Jizba Luhačovice – kavárna a keramické výrobky Gurmánská turistika

Jizba Luhačovice – kavárna a keramické výrobky

Jizba patří rodině Alexandry Kaňovské od roku 1934. Zatímco ona je nositelkou titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby“, její syn Lukáš a dcera Lucie pak mezi malovanými hrníčky a kachlovými kamny připravují kávu na světovém kávovaru La Marzocco.

Kavárna Canall v Prostějově Gurmánská turistika

Kavárna Canall v Prostějově

Vendula Hronová a Libor Hanslík byli zrovna na cestách po Laosu a rozhodli se, že si doma v Prostějově otevřou kavárnu. Trvalo to nakonec ještě dva roky, než sehnali poslední křeslo, ve kterém teď sedávají nadšení hosté.

Kavárna Nový Svět Gurmánská turistika

Kavárna Nový Svět

Malá rodinná kavárna se ukrývá v malebné lokalitě Nový Svět nedaleko Pražského hradu. Vychutnáte si zde nejen vynikající kávu, ale také nevšední atmosféru skrytou za staletými zdmi starobylého domu.

Walter Gurmánská turistika

Walter

Jakub Koreis hrál profesionálně hokej, a to také v Brně, kávové Mecce. Když se vrátil do Plzně, otevřeli s přítelkyní Annou, která ráda experimentuje jak v kuchyni tak za barem, svého Waltera. Kafe berou od berlínských Five Elephant.

Shothouse Gurmánská turistika

Shothouse

Aneta a Filip Szturcovi jsou manželé i parťáci. Anet, vystudovaná ekonomka, sbírala kavárenské zkušenosti v Ostravě. Otevřeli nádherný podnik, je sice malinký, ale nabízí velké věci: ráno byznys, večer párty!

Káva na Knopp Gurmánská turistika

Káva na Knopp

U Marka Knoppa se dá v souvislosti s kávou mluvit o milostném vztahu. Kolem roku 2010 ho ještě jako barmana bavilo házet flaškama, ale pak propadl kávě. Hltal vše, co se děje v Brně, Baristovi roku, ve světě, a rozjel to doma ve Znojmě.

Café Na kole Gurmánská turistika

Café Na kole

Jakuba a Radka Fabiánovi vyjeli v Hradci Králové na scénu s výběrovou kávou už v roce 2014 a dodnes jsou na Hradecku jednou z nejpreciznějších kaváren. Od začátku tu věřili alternativním přípravám kávy.

Pohodička Gurmánská turistika

Pohodička

Tahle kavárna je sociálně terapeutická dílna Domova bez zámku. To znamená, že tady headbarista Marek Klement nebo jeho krásná žena Kateřina vystřelí ukázkové flat white a donese vám ho nejspíš člověk s mentálním postižením, ať už je to Pepa, Tonda nebo Koudy.

Korek Gurmánská turistika

Korek

Martin Šroubek dal do pucu dům v havarijním stavu. Stojí přímo proti fabrice, kde se vždycky vyráběl korek. Otevřel tedy Café Korek a dal ve všech směrech na profesionály. Archigroup skvěle pomazlili interiér, který perfektně odděluje dětskou hernu, kavárenskou část s knihovnou.

Charlie’s Coffee & Garden Gurmánská turistika

Charlie’s Coffee & Garden

Manželé Dominika a Karel Palmovi dělali každý něco jiného. Karel byl více než zdatný český kanoista, ale když dostal do rukou rodinný domek v nejvíc romantické uličce Malé Valy, které stojí na místě bývalé opukové hradby, udělal z pádla věšák své krásné kavárny.

Masná 130 Gurmánská turistika

Masná 130

Petra Hanáková a Radek Techlovský koupili v roce 2016 jeden z posledních vybydlených domů v centru Českého Krumlova. Původně chtěli přízemí po rekonstrukci pronajímat nějaké kavárně, ale nakonec ji humanitní vědkyně z fildy a obchodníředitel z korporátu provozují sami.

Lékárna by City Roasters Gurmánská turistika

Lékárna by City Roasters

Filip Hamar je sám takové karlovarské vřídlo a magnet na lidi. Tohoto baristu miluje každý, kdo Vary navštíví. V jeho Lékárně sídlí i pražírna City Roasters, včetně pražiče Michala Kodeta. Koneckonců, od kavárny ji dělí jenom DJský pult.

Jedno kafe Gurmánská turistika

Jedno kafe

Jedno kafe od dvou lidí! Od Tomáše Prokopa z bývalého Kino Káva a Kristiána Kříže, který dělal Køld Brew. V jejich báječném podniku můžete dostat jak úžasné espresso, tak filtr, však právě začali pražit i své zrno. Zkusit musíte jejich irskou kávu, to je tady největší alko hitovka.

Kafemysl Gurmánská turistika

Kafemysl

Jan Škeřík dělal dřív karate. Možná i ta vytrénovaná soustředěnost mu pomohla vyhrát Baristu roku 2017. Po návratu z Prahy do Litomyšle otevřel na krásném Smetanově náměstí v domě s popisným číslem 100 podnik, kam můžete zajít na perfektně připravené kafe.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika