ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní

Každý švihák lázeňský se chce i dobře stravovat. A tak jsme dali dohromady naše lázeňské tipy. V krajích, kde žádné lázně nejsou, jsme vybrali hotely, které mají originální spa a samozřejmě skvělou kuchyni. Někdy jsou to také tipy něčeho v blízkém okolí, ta zajížďka bude stát za to! Najdete tu tipy na finedingové posezení, ale i na kavárnu nebo burger. Užijte si lázeňské pobyty a skvělou kuchyni k tomu!
Boutique hotel Radun v Luhačovicích Ubytování

Boutique hotel Radun v Luhačovicích

Čtyřhvězdičkový Boutique hotel vznikl kompletní rekonstrukcí památkově chráněné funkcionalistické vily Bohuslava Fuchse z 30. let minulého století. Nabízí luxusní a elegantní ubytování prodchnuté prvorepublikovým stylem.

Tvrz Orlice – areál zážitků nedaleko Letohradu Památky

Tvrz Orlice – areál zážitků nedaleko Letohradu

Letohrad je krásné město v Orlických horách, kam stojí za to se podívat. Středověká tvrz Orlice leží na jeho východním okraji přímo u rybníku a lesa. Krásná příroda a rozsáhlé možnosti turistického, sportovního a kulturního vyžití vám nedají na pobyt v tomto kraji zapomenout.

Resort Mlýn Gurmánská turistika

Resort Mlýn

Pohled přes rybník s hrází na Resort Mlýn je vskutku pohádkový. Mlýn z roku 1911 je dnes oblíbeným svatebním místem, ale je známý také díky originálnímu wellness s cedrovými sudy a samozřejmě i famózní kuchyni.

Spices Restaurant and Bar Gurmánská turistika

Spices Restaurant and Bar

Spices Restaurant and Bar se stal vítězem nejvýznamější české gastronomické ankety Mauerův výběr Grand restaurant 2016. Nabízí asijskou kuchyni a najdete jej na Malé Straně.

Fabrica de café – kavárna a pražírna kávy Gurmánská turistika

Fabrica de café – kavárna a pražírna kávy

Fabrica de café je regionální pražírna, která vznikla s cílem produkovat kvalitní kávu, služby a šířit kávovou kulturu.

Resort Slunce Gurmánská turistika

Resort Slunce

V tomhle malém městečku v Podještědí vyšlo Slunce. Nazývá se sice resortem, ale stojí za ním jedna rodina, rodina Červených.

Lagarto J&J Gurmánská turistika

Lagarto J&J

V roce 2019 otevřená restaurace s výhledem na samotné srdce Teplic je dalším dílkem skládanky severočeského kavárenského řetězce Lagarto. Jan Hawelka vede pět kaváren s velkou cukrářskou výrobou, ale v jeho šestém podniku Lagarto J&J se vaří.

Café Kryštof Harant Gurmánská turistika

Café Kryštof Harant

Eva Fichtlová v 19 letech v kufru auta emigrovala do Itálie. Pracovala v restauracích v Toskánsku a po návratu pomáhala italským firmám z gastra proniknout na český trh, pak ale kvůli mateřství emigrovala z Prahy na venkov, do domku v Dolních Polžicích.

Cucina Gurmánská turistika

Cucina

Poděbradská kolonáda žije! A je to také velká zásluha skupiny La Place, za kterou stojí Tomáš Vrba. Bývalý instalatér se vrhl do gastra a plodí neskutečně hezké fungující projekty.

Cakir’s Burger Gurmánská turistika

Cakir’s Burger

Jakub Cakirpaloglu tak dlouho griloval s kámošema na terase, až začal své „poctiváky“ rozvážet mezi lidi pod pionýrskou značkou „My Burger“. O dva a půl roku později měl už slušnou fanouškovskou základnu a otevřel si v Úzké ulici bistro Cakir’s Burger.

Lázeňská péče v resortu Tree of Life v Lázních Bělohrad Lázně a wellness

Lázeňská péče v resortu Tree of Life v Lázních Bělohrad

V blízkosti léčebných lázní s 130 let dlouhou tradicí v Lázních Bělohrad, uprostřed přírody, je otevřen lázeňský resort Tree of Life. Ve Spa resortu vám pomohou dostat se do formy, zredukovat váhu, zbavit se bolestí zad a kloubů a harmonizovat vaše myšlenky.

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Šupina a Šupinka – objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb Zážitky

Šupina a Šupinka – objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb

Vítejte v tradiční rodinné rybí restauraci Šupina a Šupinka. Restaurace nabízejí české speciality; pokrmy masité, dietní, dětské, ale především pokrmy z čerstvých sladkovodních ryb třeboňského regionu.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika