ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní

Každý švihák lázeňský se chce i dobře stravovat. A tak jsme dali dohromady naše lázeňské tipy. V krajích, kde žádné lázně nejsou, jsme vybrali hotely, které mají originální spa a samozřejmě skvělou kuchyni. Někdy jsou to také tipy něčeho v blízkém okolí, ta zajížďka bude stát za to! Najdete tu tipy na finedingové posezení, ale i na kavárnu nebo burger. Užijte si lázeňské pobyty a skvělou kuchyni k tomu!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Boutique hotel Radun v Luhačovicích Ubytování

Boutique hotel Radun v Luhačovicích

Čtyřhvězdičkový Boutique hotel vznikl kompletní rekonstrukcí památkově chráněné funkcionalistické vily Bohuslava Fuchse z 30. let minulého století. Nabízí luxusní a elegantní ubytování prodchnuté prvorepublikovým stylem.

Tvrz Orlice – areál zážitků nedaleko Letohradu Památky

Tvrz Orlice – areál zážitků nedaleko Letohradu

Letohrad je krásné město v Orlických horách, kam stojí za to se podívat. Středověká tvrz Orlice leží na jeho východním okraji přímo u rybníku a lesa. Krásná příroda a rozsáhlé možnosti turistického, sportovního a kulturního vyžití vám nedají na pobyt v tomto kraji zapomenout.

Resort Mlýn Gurmánská turistika

Resort Mlýn

Pohled přes rybník s hrází na Resort Mlýn je vskutku pohádkový. Mlýn z roku 1911 je dnes oblíbeným svatebním místem, ale je známý také díky originálnímu wellness s cedrovými sudy a samozřejmě i famózní kuchyni.

Spices Restaurant and Bar Gurmánská turistika

Spices Restaurant and Bar

Spices Restaurant and Bar se stal vítězem nejvýznamější české gastronomické ankety Mauerův výběr Grand restaurant 2016. Nabízí asijskou kuchyni a najdete jej na Malé Straně.

Fabrica de café – kavárna a pražírna kávy Gurmánská turistika

Fabrica de café – kavárna a pražírna kávy

Fabrica de café je regionální pražírna, která vznikla s cílem produkovat kvalitní kávu, služby a šířit kávovou kulturu.

Resort Slunce Gurmánská turistika

Resort Slunce

V tomhle malém městečku v Podještědí vyšlo Slunce. Nazývá se sice resortem, ale stojí za ním jedna rodina, rodina Červených.

Lagarto J&J Gurmánská turistika

Lagarto J&J

V roce 2019 otevřená restaurace s výhledem na samotné srdce Teplic je dalším dílkem skládanky severočeského kavárenského řetězce Lagarto. Jan Hawelka vede pět kaváren s velkou cukrářskou výrobou, ale v jeho šestém podniku Lagarto J&J se vaří.

Café Kryštof Harant Gurmánská turistika

Café Kryštof Harant

Eva Fichtlová v 19 letech v kufru auta emigrovala do Itálie. Pracovala v restauracích v Toskánsku a po návratu pomáhala italským firmám z gastra proniknout na český trh, pak ale kvůli mateřství emigrovala z Prahy na venkov, do domku v Dolních Polžicích.

Cucina – jídlo a víno v Poděbradech Gurmánská turistika

Cucina – jídlo a víno v Poděbradech

Poděbradská kolonáda žije! A je to také velká zásluha skupiny La Place, za kterou stojí Tomáš Vrba. Bývalý instalatér se vrhl do gastra a plodí neskutečně hezké fungující projekty.

Cakir’s Burger Gurmánská turistika

Cakir’s Burger

Jakub Cakirpaloglu tak dlouho griloval s kámošema na terase, až začal své „poctiváky“ rozvážet mezi lidi pod pionýrskou značkou „My Burger“. O dva a půl roku později měl už slušnou fanouškovskou základnu a otevřel si v Úzké ulici bistro Cakir’s Burger.

Lázeňská péče v resortu Tree of Life v Lázních Bělohrad Lázně a wellness

Lázeňská péče v resortu Tree of Life v Lázních Bělohrad

V blízkosti léčebných lázní s 130 let dlouhou tradicí v Lázních Bělohrad, uprostřed přírody, je otevřen lázeňský resort Tree of Life. Ve Spa resortu vám pomohou dostat se do formy, zredukovat váhu, zbavit se bolestí zad a kloubů a harmonizovat vaše myšlenky.

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Šupina a Šupinka – objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb Zážitky

Šupina a Šupinka – objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb

Vítejte v tradiční rodinné rybí restauraci Šupina a Šupinka. Restaurace nabízejí české speciality; pokrmy masité, dietní, dětské, ale především pokrmy z čerstvých sladkovodních ryb třeboňského regionu.

Další aktuality

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
24. srpen 2025 7:43
Gurmánská turistika

Nastává doba vinobraní – burčák již netrpělivě duní v sudech!

Podzimní slavnosti vinobraní mají u nás dlouhou tradici. Na Moravě i v Česku se sklizeň vína spojená s burčákem a rozličnými radovánkami stala každoroční vítanou kratochvílí. Nedílnou součástí mnoha vinobraní se stává kromě ochutnávek skvělých vín a burčáků také pestrý doprovodný program spolu s průvody králů, folklórní hudbou nebo prohlídkami sklepů. Přehled těch nejatraktivnějších akcí vám přináší portál Kudy z nudy – stačí si jen vybrat a dobře rozplánovat. Slavnosti vinobraní se konají až do konce září!
22. srpen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika