ÚvodAktualityMaurerův výběr Grand Restaurant 2020 vám představí ty nejlepší restaurace
Gurmánská turistika

Maurerův výběr Grand Restaurant 2020 vám představí ty nejlepší restaurace

  • 2. prosince 2019
V těchto dnech vyšel nový průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant 2020. Jedná se o výčet nejlepších a nejzajímavějších restaurantů v ČR. Hodnocení vzniká na základě názorů dobrovolných hodnotitelů, kteří tyto podniky navštívili a oznámkovali. Vítězem letošního, již 24. ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se stala pražská Bellevue. Na druhém místě se umístila restaurace CottoCrudo Praha hotelu Four Seasons a na třetí místo dosáhl Levitate Restaurant Praha.
Hotel MarriottNový průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant 2020 prezentuje přes 1000 nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi. Můžete se seznámit s TOP 10 v absolutním hodnocení nebo podle kategorií: Jídlo, obsluha, interiér. Též nabízí "TOP 10 nejlacinějších z TOP 100" a speciální “žebříček expertů”, kteří vyhodnotili TOP 20.

jídloDruhou příčku v soutěži obsadila hotelová restaurace z pražského Four Seasons Cotto Crudo, kde už několik let pracuje uznávaný italský kuchař Leonardo Di Clemente. Třetí místo patří pražské restauraci Levitate, kde září šéfkuchař Christian Chu, původem z Vietnamu.

Mezi TOP 10 se dostaly i některé mimo pražské restaurace, jako například Piano Nobile na zámku Mcely, Le Marché Karlovy Vary anebo Entrée z Olomouce.
 

Jak a co se hodnotí? Jídlo, obsluha a interiér

jídloPrůvodce vzniká na základě doporučení a hlasování veřejnosti. Každý, kdo se registruje, má možnost osobně dávat tipy na nové zajímavé restaurace a současně může podle své vůle posílat známky od jedničky do pětky, stejně jako ve škole. Těmi hodnotí kvalitu jídla, obsluhy a interiérů prezentovaných podniků.

Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo (protože o to nejvíce jde) 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi. To je přehled deseti absolutně nejlepších restaurací roku. Záměrně manipulativní hlasy jsou vyřazeny na základě přesně definovaných pravidel tak, aby vznikl co nejobjektivnější přehled pozoruhodných kulinárních podniků z celé země.
 

Přehled TOP 10 restaurací pro rok 2020

CottoCrudoFour Seasons hotel (Praha 1)
restaurace bellevue prahaŽivá italská restaurace, bar a lounge CottoCrudo nabízí tradiční, autentické italské pokrmy v moderním pojetí. CottoCrudo doslova znamená “vařený a syrový” a reprezentuje zcela nový koncept. Ochutnáte zde nejen nejlepší vařené italské pokrmy, ale také báječnou nabídku vysoce kvalitních studených delikates. Šéfkuchař restaurace CottoCrudo Richard Fuchs klade důraz na sezónní a čerstvé potraviny vysoké kvality a úspěšně obnovuje autentické pokrmy italské kuchyně. Restaurace nabízí Crudo neboli syrový bar s mozzarelou, italskými salami a prosciuttem, čerstvým pečivem a dalším,...

Levitate Restaurant (Praha 1)
Levitate RestaurantLevitate kombinuje pestrost, nápaditost a inovaci s využitím tradičních lokálních surovin. Nachází se v suterénních prostorách v pražské Štěpánské ulici. Soustředí se zde na kompletní gastronomický zážitek. Umí zde připravit chutná jídla asijská, japonská, vietnamská i dary moře. Chtějí hostům dopřát jedinečné sezónní menu, které se inspiruje ročním obdobím v Česku a podtrhuje její krásu. Pro nový rozměr každý den vymýšlí nové párováni s pečlivě vybranými nápoji, abyste si mohli při každé příležitosti vychutnat úžasný zážitek.

Portfolio (Praha 1)
Restaurace PortfolioRestaurace Portfolio je místem, kde se spojuje dokonalá chuť a krása restaurace. Najdete zde nádherné prvky od předních českých výrobců, jako jsou Brokis od Lucie Koldové, Situs nebo Hanák. Restaurace se nachází naproti Masarykovu nádraží, Lannově paláci. Nápaditě sestavené menu s výjimečným vinným lístkem a dokonalým servisem vytváří v hostech nezapomenutelný zážitek. Portfolio nabízí denní, stálé i pětichodové degustační menu s předem napárovanými víny.

Piano Nobile, Chateau Mcely (Mcely)
Restaurace Piano Nobile Chateau Mcely je otevřena sedm dní v týdnu se sezónním à la carte menu. Menu je postaveno na kvalitních surovinách tak, aby gastronomický zážitek pomohl hostům dosáhnout rovnováhy těla a duše. Vybírat můžete z pokrmů vycházejících z tradice bývalých majitelů zámku Thurn-Taxisů, italský nádech mají recepty inspirované babičkou Cusumano. Recepty vycházející z těchto dvou tradičních směrů jsou servírovány v moderní odlehčené formě.

InterContinental hotel, Zlatá Praha (Praha 1)
InterContinental hotel Zlatá PrahaV 9. patře hotelu InterContinental Prague najdete magickou vyhlídku na panorama Starého Města. Nejlépe z terasy. Neobvyklou podívanou je také akvárium s humry. Mezi oblíbené akce je nedělní rodinný brunch s živou hudbou. K dispozici je starostlivým rodičům také bezpečný dětský koutek. Velmi oblíbené jsou letní speciality na grilu.

Yamato (Praha 2)
Restaurace Yamato je originální japonskou restaurací, která nabízí skutečně japonskou kuchyni. Yamato je prapůvodní název pro Japonsko a splňuje i podmínku, že v japonštině musí všechna důležitá slova obsahovat písmena A a O. Zárukou kvality je šéfkuchař Marek Hora, který se v Japonsku učil. Restaurace se snaží hostům nejenže naservírovat poctivě vyrobené, vskutku japonské jídlo, ale chce jim dopřát i pravou nefalšovanou atmosféru. Přijďte ochutnat rozmanité pokrmy a užít si gurmánský zážitek pod taktovkou těch nejlepších mistrů.

Le Marché (Karlovy Vary)
le marché karlovy varyZážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla šest dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče. Restaurace Le Marché nabízí každý den nové menu z pečlivě vybraných čerstvých surovin.

Taro (Praha 5)
vietnamská kuchyněV restauraci Taro vás nechají nakouknout kuchařům pod ruce. Na baru obklopující otevřenou kuchyni se servírují degustační večeře a "á la carte" obědy. Šéfkuchař Khanh se inspiruje především vietnamskou kuchyní a používá při tom nečekané techniky a suroviny. Výsledkem jsou originální kombinace spolu s jedinečným zážitkem. Kapacita restaurace je pouze 20 míst, nezapomeňte si proto svá místa rezervovat!

Entrée (Olomouc)
Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.
Fairmont Golden Prague Hotel Ubytování

Fairmont Golden Prague Hotel

Fairmont Golden Prague Hotel (bývalý Intercontinental Prague) je luxusní hotel v centru města, jen pár minut od turistických památek. Prošel generální rekonstrukcí, a od jara 2025 je znovu otevřen.

Hotel Four Seasons na Praze 1 Ubytování

Hotel Four Seasons na Praze 1

Pětihvězdičkový hotel Four Seasons se nachází na břehu řeky Vltavy, jen několik kroků od Karlova mostu a pokoje nabízí ten nejlepší výhled na Pražský hrad. Hotel je v historickém centru vás nadchne magickou atmosférou místa a zároveň vysokým standardem poskytovaných služeb.

Restaurace Piano Nobile Gurmánská turistika

Restaurace Piano Nobile

Restaurace Piano Nobile sídlí v Chateau Mcely, necelou hodinu jízdy z Prahy uprostřed přírody. Pravidelně se řadí mezi nejlépe hodnocené restaurace v České republice dle Maurerova výběru, průvodce nejlepších restaurací oceněných Zlatými lvi i Gastromapy Lukáše Hejlíka.

Restaurace Entrée Olomouc Gurmánská turistika

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Restaurace Yamato Gurmánská turistika

Restaurace Yamato

Restaurace Yamato je originální japonskou restaurací, která nabízí skutečně japonskou kuchyni. Yamato je prapůvodní název pro Japonsko a splňuje i podmínku, že v japonštině musí všechna důležitá slova obsahovat písmena A a O.

Restaurace Portfolio Gurmánská turistika

Restaurace Portfolio

Restaurace Portfolio je místem, kde se spojuje dokonalá chuť a krása restaurace. Najdete zde nádherné prvky od předních českých výrobců, jako jsou Brokis od Lucie Koldové, Situs nebo Hanák. Restaurace se nachází naproti Masarykovu nádraží, Lannově paláci.

Restaurace Taro Gurmánská turistika

Restaurace Taro

V restauraci Taro vás nechají nakouknout kuchařům pod ruce. Na baru obklopující otevřenou kuchyni se servírují degustační večeře a "á la carte" obědy. Kapacita restaurace je pouze 20 míst, nezapomeňte si proto svá místa rezervovat!

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Levitate Restaurant Gurmánská turistika

Levitate Restaurant

Levitate kombinuje pestrost, nápaditost a inovaci s využitím tradičních lokálních surovin. Soustředí se zde na kompletní gastronomický zážitek.

Další aktuality

Sladká a voňavá: výletní tipy, kam za čokoládou

Čokoláda je považována za pochoutku králů i bohů. Její blahodárný vliv na lidský organismus je všeobecně znám již 3000 let. Jestliže milujete mléčnou nebo hořkou čokoládu v pevné i tekuté podobě, pralinky a další sladké neřesti, vydejte se společně s našimi deseti tipy do míst, určených právě pro vás – do čokoládoven, pralinkáren a muzeí čokolády. Čokoláda patří mezi nejpopulárnější sladkosti na světě, je oblíbená jak u dětí, tak u dospělých. Máme pro vás tipy na místa, která potěší mlsné jazýčky, inspirují šikovné cukrářky a dětem vykouzlí úsměv na tváři. Víte, že Mezinárodní den čokolády každoročně připadá na 13. září?
31. srpen 2025 9:56
Gurmánská turistika

Na konci léta je ideální čas pro pivní turistiku

Česko je zemí piva, takže ať se rozjedete do kteréhokoliv koutu, vždy tam najdete místo, kde se vaří dobré pivo. Září patří v Česku k nejkrásnějším měsícům. Příroda se začíná oblékat do úchvatných podzimních barev a venkovní teploty jsou natolik příjemné, že doslova vybízejí k výletům. Co takhle se vydat na návštěvu některého z pivovarů či se zúčastnit pivních slavností?
30. srpen 2025 10:13
Gurmánská turistika

Podzim není jen časem vinobraní, vydejte se na pivní a gurmánské slavnosti

Vychutnejte si nádhernou atmosféru, zábavu, folklór a samozřejmě pivo. Vydejte se za vynikající gastronomií a nejen vinařskými a pivními specialitami Českem. Nezapomeňte při svých podzimních cestách za zábavou foťák a ta podělte se s ostatními o své zážitky na našem účtu na Facebooku a Instagramu.
30. srpen 2025 9:52
Gurmánská turistika

Přehled voňavých tipů, kam se letos v Česku vypravit na jablečné slavnosti

Slavností jídla není nikdy dost a fandí jim i babí léto a nadcházející podzim v Česku. Portál Kudy z nudy vás proto zve na záplavy dobrot z jablek. Že podzim voní a chutná po jablkách se přesvědčíte hned na několika místech. Úroda jablek by měla být v roce 2025 průměrná, po loňském výrazném propadu kvůli mrazům a dalším vlivům se očekává návrat k normálu na průměrné úrovni.
28. srpen 2025 19:30
Gurmánská turistika

Užijte si podzimní farmářské i řemeslné trhy a jarmarky 2025

Vydejte se spolu s Kudy z nudy za poznáním tradičních řemesel. Setkejte se s lidmi, kteří dodnes udržují řemesla našich předků při životě. Nechte se inspirovat našimi tipy a poznejte pozapomenutá řemesla. Pojďte se spolu s námi ponořit do pestré nabídky ochutnávek svatomartinských vín, husích pochoutek, dýní, švestek, jablek, čokolády i medu.
28. srpen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní

Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.
27. srpen 2025 14:44
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
24. srpen 2025 7:43
Gurmánská turistika