ÚvodAktualityMaurerův výběr Grand Restaurant 2020 vám představí ty nejlepší restaurace
Gurmánská turistika

Maurerův výběr Grand Restaurant 2020 vám představí ty nejlepší restaurace

  • 2. prosince 2019
V těchto dnech vyšel nový průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant 2020. Jedná se o výčet nejlepších a nejzajímavějších restaurantů v ČR. Hodnocení vzniká na základě názorů dobrovolných hodnotitelů, kteří tyto podniky navštívili a oznámkovali. Vítězem letošního, již 24. ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se stala pražská Bellevue. Na druhém místě se umístila restaurace CottoCrudo Praha hotelu Four Seasons a na třetí místo dosáhl Levitate Restaurant Praha.
Hotel MarriottNový průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant 2020 prezentuje přes 1000 nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi. Můžete se seznámit s TOP 10 v absolutním hodnocení nebo podle kategorií: Jídlo, obsluha, interiér. Též nabízí "TOP 10 nejlacinějších z TOP 100" a speciální “žebříček expertů”, kteří vyhodnotili TOP 20.

jídloDruhou příčku v soutěži obsadila hotelová restaurace z pražského Four Seasons Cotto Crudo, kde už několik let pracuje uznávaný italský kuchař Leonardo Di Clemente. Třetí místo patří pražské restauraci Levitate, kde září šéfkuchař Christian Chu, původem z Vietnamu.

Mezi TOP 10 se dostaly i některé mimo pražské restaurace, jako například Piano Nobile na zámku Mcely, Le Marché Karlovy Vary anebo Entrée z Olomouce.
 

Jak a co se hodnotí? Jídlo, obsluha a interiér

jídloPrůvodce vzniká na základě doporučení a hlasování veřejnosti. Každý, kdo se registruje, má možnost osobně dávat tipy na nové zajímavé restaurace a současně může podle své vůle posílat známky od jedničky do pětky, stejně jako ve škole. Těmi hodnotí kvalitu jídla, obsluhy a interiérů prezentovaných podniků.

Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo (protože o to nejvíce jde) 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi. To je přehled deseti absolutně nejlepších restaurací roku. Záměrně manipulativní hlasy jsou vyřazeny na základě přesně definovaných pravidel tak, aby vznikl co nejobjektivnější přehled pozoruhodných kulinárních podniků z celé země.
 

Přehled TOP 10 restaurací pro rok 2020

CottoCrudoFour Seasons hotel (Praha 1)
restaurace bellevue prahaŽivá italská restaurace, bar a lounge CottoCrudo nabízí tradiční, autentické italské pokrmy v moderním pojetí. CottoCrudo doslova znamená “vařený a syrový” a reprezentuje zcela nový koncept. Ochutnáte zde nejen nejlepší vařené italské pokrmy, ale také báječnou nabídku vysoce kvalitních studených delikates. Šéfkuchař restaurace CottoCrudo Richard Fuchs klade důraz na sezónní a čerstvé potraviny vysoké kvality a úspěšně obnovuje autentické pokrmy italské kuchyně. Restaurace nabízí Crudo neboli syrový bar s mozzarelou, italskými salami a prosciuttem, čerstvým pečivem a dalším,...

Levitate Restaurant (Praha 1)
Levitate RestaurantLevitate kombinuje pestrost, nápaditost a inovaci s využitím tradičních lokálních surovin. Nachází se v suterénních prostorách v pražské Štěpánské ulici. Soustředí se zde na kompletní gastronomický zážitek. Umí zde připravit chutná jídla asijská, japonská, vietnamská i dary moře. Chtějí hostům dopřát jedinečné sezónní menu, které se inspiruje ročním obdobím v Česku a podtrhuje její krásu. Pro nový rozměr každý den vymýšlí nové párováni s pečlivě vybranými nápoji, abyste si mohli při každé příležitosti vychutnat úžasný zážitek.

Portfolio (Praha 1)
Restaurace PortfolioRestaurace Portfolio je místem, kde se spojuje dokonalá chuť a krása restaurace. Najdete zde nádherné prvky od předních českých výrobců, jako jsou Brokis od Lucie Koldové, Situs nebo Hanák. Restaurace se nachází naproti Masarykovu nádraží, Lannově paláci. Nápaditě sestavené menu s výjimečným vinným lístkem a dokonalým servisem vytváří v hostech nezapomenutelný zážitek. Portfolio nabízí denní, stálé i pětichodové degustační menu s předem napárovanými víny.

Piano Nobile, Chateau Mcely (Mcely)
Restaurace Piano Nobile Chateau Mcely je otevřena sedm dní v týdnu se sezónním à la carte menu. Menu je postaveno na kvalitních surovinách tak, aby gastronomický zážitek pomohl hostům dosáhnout rovnováhy těla a duše. Vybírat můžete z pokrmů vycházejících z tradice bývalých majitelů zámku Thurn-Taxisů, italský nádech mají recepty inspirované babičkou Cusumano. Recepty vycházející z těchto dvou tradičních směrů jsou servírovány v moderní odlehčené formě.

InterContinental hotel, Zlatá Praha (Praha 1)
InterContinental hotel Zlatá PrahaV 9. patře hotelu InterContinental Prague najdete magickou vyhlídku na panorama Starého Města. Nejlépe z terasy. Neobvyklou podívanou je také akvárium s humry. Mezi oblíbené akce je nedělní rodinný brunch s živou hudbou. K dispozici je starostlivým rodičům také bezpečný dětský koutek. Velmi oblíbené jsou letní speciality na grilu.

Yamato (Praha 2)
Restaurace Yamato je originální japonskou restaurací, která nabízí skutečně japonskou kuchyni. Yamato je prapůvodní název pro Japonsko a splňuje i podmínku, že v japonštině musí všechna důležitá slova obsahovat písmena A a O. Zárukou kvality je šéfkuchař Marek Hora, který se v Japonsku učil. Restaurace se snaží hostům nejenže naservírovat poctivě vyrobené, vskutku japonské jídlo, ale chce jim dopřát i pravou nefalšovanou atmosféru. Přijďte ochutnat rozmanité pokrmy a užít si gurmánský zážitek pod taktovkou těch nejlepších mistrů.

Le Marché (Karlovy Vary)
le marché karlovy varyZážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla šest dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče. Restaurace Le Marché nabízí každý den nové menu z pečlivě vybraných čerstvých surovin.

Taro (Praha 5)
vietnamská kuchyněV restauraci Taro vás nechají nakouknout kuchařům pod ruce. Na baru obklopující otevřenou kuchyni se servírují degustační večeře a "á la carte" obědy. Šéfkuchař Khanh se inspiruje především vietnamskou kuchyní a používá při tom nečekané techniky a suroviny. Výsledkem jsou originální kombinace spolu s jedinečným zážitkem. Kapacita restaurace je pouze 20 míst, nezapomeňte si proto svá místa rezervovat!

Entrée (Olomouc)
Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.
Fairmont Golden Prague Hotel s restaurací Zlatá Praha – bývalý Intercontinental – v rekonstrukci Ubytování

Fairmont Golden Prague Hotel s restaurací Zlatá Praha – bývalý Intercontinental – v rekonstrukci

Fairmont Golden Prague Hotel (bývalý Intercontinental Prague) je luxusní hotel v centru města, jen pár minut od turistických památek. Prochází generální rekonstrukcí, otevřen by měl být v březnu 2025.

Hotel Four Seasons na Praze 1 Ubytování

Hotel Four Seasons na Praze 1

Pětihvězdičkový hotel Four Seasons se nachází na břehu řeky Vltavy, jen několik kroků od Karlova mostu a pokoje nabízí ten nejlepší výhled na Pražský hrad. Hotel je v historickém centru vás nadchne magickou atmosférou místa a zároveň vysokým standardem poskytovaných služeb.

Restaurace Piano Nobile Gurmánská turistika

Restaurace Piano Nobile

Restaurace Piano Nobile sídlí v Chateau Mcely, necelou hodinu jízdy z Prahy uprostřed přírody. Pravidelně se řadí mezi nejlépe hodnocené restaurace v České republice dle Maurerova výběru, průvodce nejlepších restaurací oceněných Zlatými lvi i Gastromapy Lukáše Hejlíka.

Restaurace Entrée Olomouc Gurmánská turistika

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Restaurace Yamato Gurmánská turistika

Restaurace Yamato

Restaurace Yamato je originální japonskou restaurací, která nabízí skutečně japonskou kuchyni. Yamato je prapůvodní název pro Japonsko a splňuje i podmínku, že v japonštině musí všechna důležitá slova obsahovat písmena A a O.

Restaurace Portfolio Gurmánská turistika

Restaurace Portfolio

Restaurace Portfolio je místem, kde se spojuje dokonalá chuť a krása restaurace. Najdete zde nádherné prvky od předních českých výrobců, jako jsou Brokis od Lucie Koldové, Situs nebo Hanák. Restaurace se nachází naproti Masarykovu nádraží, Lannově paláci.

Restaurace Taro Gurmánská turistika

Restaurace Taro

V restauraci Taro vás nechají nakouknout kuchařům pod ruce. Na baru obklopující otevřenou kuchyni se servírují degustační večeře a "á la carte" obědy. Kapacita restaurace je pouze 20 míst, nezapomeňte si proto svá místa rezervovat!

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Levitate Restaurant Gurmánská turistika

Levitate Restaurant

Levitate kombinuje pestrost, nápaditost a inovaci s využitím tradičních lokálních surovin. Nachází se v suterénních prostorách v pražské Štěpánské ulici. Soustředí se zde na kompletní gastronomický zážitek.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika