ÚvodAktualityMaurerův výběr Grand Restaurant 2020 vám představí ty nejlepší restaurace
Gurmánská turistika

Maurerův výběr Grand Restaurant 2020 vám představí ty nejlepší restaurace

  • 2. prosince 2019
V těchto dnech vyšel nový průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant 2020. Jedná se o výčet nejlepších a nejzajímavějších restaurantů v ČR. Hodnocení vzniká na základě názorů dobrovolných hodnotitelů, kteří tyto podniky navštívili a oznámkovali. Vítězem letošního, již 24. ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se stala pražská Bellevue. Na druhém místě se umístila restaurace CottoCrudo Praha hotelu Four Seasons a na třetí místo dosáhl Levitate Restaurant Praha.
Hotel MarriottNový průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant 2020 prezentuje přes 1000 nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi. Můžete se seznámit s TOP 10 v absolutním hodnocení nebo podle kategorií: Jídlo, obsluha, interiér. Též nabízí "TOP 10 nejlacinějších z TOP 100" a speciální “žebříček expertů”, kteří vyhodnotili TOP 20.

jídloDruhou příčku v soutěži obsadila hotelová restaurace z pražského Four Seasons Cotto Crudo, kde už několik let pracuje uznávaný italský kuchař Leonardo Di Clemente. Třetí místo patří pražské restauraci Levitate, kde září šéfkuchař Christian Chu, původem z Vietnamu.

Mezi TOP 10 se dostaly i některé mimo pražské restaurace, jako například Piano Nobile na zámku Mcely, Le Marché Karlovy Vary anebo Entrée z Olomouce.
 

Jak a co se hodnotí? Jídlo, obsluha a interiér

jídloPrůvodce vzniká na základě doporučení a hlasování veřejnosti. Každý, kdo se registruje, má možnost osobně dávat tipy na nové zajímavé restaurace a současně může podle své vůle posílat známky od jedničky do pětky, stejně jako ve škole. Těmi hodnotí kvalitu jídla, obsluhy a interiérů prezentovaných podniků.

Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo (protože o to nejvíce jde) 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi. To je přehled deseti absolutně nejlepších restaurací roku. Záměrně manipulativní hlasy jsou vyřazeny na základě přesně definovaných pravidel tak, aby vznikl co nejobjektivnější přehled pozoruhodných kulinárních podniků z celé země.
 

Přehled TOP 10 restaurací pro rok 2020

CottoCrudoFour Seasons hotel (Praha 1)
restaurace bellevue prahaŽivá italská restaurace, bar a lounge CottoCrudo nabízí tradiční, autentické italské pokrmy v moderním pojetí. CottoCrudo doslova znamená “vařený a syrový” a reprezentuje zcela nový koncept. Ochutnáte zde nejen nejlepší vařené italské pokrmy, ale také báječnou nabídku vysoce kvalitních studených delikates. Šéfkuchař restaurace CottoCrudo Richard Fuchs klade důraz na sezónní a čerstvé potraviny vysoké kvality a úspěšně obnovuje autentické pokrmy italské kuchyně. Restaurace nabízí Crudo neboli syrový bar s mozzarelou, italskými salami a prosciuttem, čerstvým pečivem a dalším,...

Levitate Restaurant (Praha 1)
Levitate RestaurantLevitate kombinuje pestrost, nápaditost a inovaci s využitím tradičních lokálních surovin. Nachází se v suterénních prostorách v pražské Štěpánské ulici. Soustředí se zde na kompletní gastronomický zážitek. Umí zde připravit chutná jídla asijská, japonská, vietnamská i dary moře. Chtějí hostům dopřát jedinečné sezónní menu, které se inspiruje ročním obdobím v Česku a podtrhuje její krásu. Pro nový rozměr každý den vymýšlí nové párováni s pečlivě vybranými nápoji, abyste si mohli při každé příležitosti vychutnat úžasný zážitek.

Portfolio (Praha 1)
Restaurace PortfolioRestaurace Portfolio je místem, kde se spojuje dokonalá chuť a krása restaurace. Najdete zde nádherné prvky od předních českých výrobců, jako jsou Brokis od Lucie Koldové, Situs nebo Hanák. Restaurace se nachází naproti Masarykovu nádraží, Lannově paláci. Nápaditě sestavené menu s výjimečným vinným lístkem a dokonalým servisem vytváří v hostech nezapomenutelný zážitek. Portfolio nabízí denní, stálé i pětichodové degustační menu s předem napárovanými víny.

Piano Nobile, Chateau Mcely (Mcely)
Restaurace Piano Nobile Chateau Mcely je otevřena sedm dní v týdnu se sezónním à la carte menu. Menu je postaveno na kvalitních surovinách tak, aby gastronomický zážitek pomohl hostům dosáhnout rovnováhy těla a duše. Vybírat můžete z pokrmů vycházejících z tradice bývalých majitelů zámku Thurn-Taxisů, italský nádech mají recepty inspirované babičkou Cusumano. Recepty vycházející z těchto dvou tradičních směrů jsou servírovány v moderní odlehčené formě.

InterContinental hotel, Zlatá Praha (Praha 1)
InterContinental hotel Zlatá PrahaV 9. patře hotelu InterContinental Prague najdete magickou vyhlídku na panorama Starého Města. Nejlépe z terasy. Neobvyklou podívanou je také akvárium s humry. Mezi oblíbené akce je nedělní rodinný brunch s živou hudbou. K dispozici je starostlivým rodičům také bezpečný dětský koutek. Velmi oblíbené jsou letní speciality na grilu.

Yamato (Praha 2)
Restaurace Yamato je originální japonskou restaurací, která nabízí skutečně japonskou kuchyni. Yamato je prapůvodní název pro Japonsko a splňuje i podmínku, že v japonštině musí všechna důležitá slova obsahovat písmena A a O. Zárukou kvality je šéfkuchař Marek Hora, který se v Japonsku učil. Restaurace se snaží hostům nejenže naservírovat poctivě vyrobené, vskutku japonské jídlo, ale chce jim dopřát i pravou nefalšovanou atmosféru. Přijďte ochutnat rozmanité pokrmy a užít si gurmánský zážitek pod taktovkou těch nejlepších mistrů.

Le Marché (Karlovy Vary)
le marché karlovy varyZážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla šest dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče. Restaurace Le Marché nabízí každý den nové menu z pečlivě vybraných čerstvých surovin.

Taro (Praha 5)
vietnamská kuchyněV restauraci Taro vás nechají nakouknout kuchařům pod ruce. Na baru obklopující otevřenou kuchyni se servírují degustační večeře a "á la carte" obědy. Šéfkuchař Khanh se inspiruje především vietnamskou kuchyní a používá při tom nečekané techniky a suroviny. Výsledkem jsou originální kombinace spolu s jedinečným zážitkem. Kapacita restaurace je pouze 20 míst, nezapomeňte si proto svá místa rezervovat!

Entrée (Olomouc)
Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.
Fairmont Golden Prague Hotel Ubytování

Fairmont Golden Prague Hotel

Fairmont Golden Prague Hotel (bývalý Intercontinental Prague) je luxusní hotel v centru města, jen pár minut od turistických památek. Prošel generální rekonstrukcí, od půlky dubna 2025 vítá návštěvníky. Grand opening nastane v červnu 2025.

Hotel Four Seasons na Praze 1 Ubytování

Hotel Four Seasons na Praze 1

Pětihvězdičkový hotel Four Seasons se nachází na břehu řeky Vltavy, jen několik kroků od Karlova mostu a pokoje nabízí ten nejlepší výhled na Pražský hrad. Hotel je v historickém centru vás nadchne magickou atmosférou místa a zároveň vysokým standardem poskytovaných služeb.

Restaurace Piano Nobile Gurmánská turistika

Restaurace Piano Nobile

Restaurace Piano Nobile sídlí v Chateau Mcely, necelou hodinu jízdy z Prahy uprostřed přírody. Pravidelně se řadí mezi nejlépe hodnocené restaurace v České republice dle Maurerova výběru, průvodce nejlepších restaurací oceněných Zlatými lvi i Gastromapy Lukáše Hejlíka.

Restaurace Entrée Olomouc Gurmánská turistika

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Restaurace Yamato Gurmánská turistika

Restaurace Yamato

Restaurace Yamato je originální japonskou restaurací, která nabízí skutečně japonskou kuchyni. Yamato je prapůvodní název pro Japonsko a splňuje i podmínku, že v japonštině musí všechna důležitá slova obsahovat písmena A a O.

Restaurace Portfolio Gurmánská turistika

Restaurace Portfolio

Restaurace Portfolio je místem, kde se spojuje dokonalá chuť a krása restaurace. Najdete zde nádherné prvky od předních českých výrobců, jako jsou Brokis od Lucie Koldové, Situs nebo Hanák. Restaurace se nachází naproti Masarykovu nádraží, Lannově paláci.

Restaurace Taro Gurmánská turistika

Restaurace Taro

V restauraci Taro vás nechají nakouknout kuchařům pod ruce. Na baru obklopující otevřenou kuchyni se servírují degustační večeře a "á la carte" obědy. Kapacita restaurace je pouze 20 míst, nezapomeňte si proto svá místa rezervovat!

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Levitate Restaurant Gurmánská turistika

Levitate Restaurant

Levitate kombinuje pestrost, nápaditost a inovaci s využitím tradičních lokálních surovin. Soustředí se zde na kompletní gastronomický zážitek.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika