Jsou restaurace, kde se nemusíte o kvalitu jídla bát, kde se o vás postarají skoro tak, jako by vařila vaše maminka nebo babička. Zejména do takových restaurací pak vodíme také zahraniční návštěvy, které knedlík nikdy předtím neviděly. A když si vzpomeneme, že kromě houskových si můžeme objednat bramborové, karlovarské, chlupaté, špekové a mnohé další knedlíky, vyvstává potřeba restaurace, kde je umějí správně udělat, ještě daleko výrazněji.
1. Zájezdní hostinec U Jiskrů nedaleko Písku
Tradice
Zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a
zázemí lidem i koním na císařské cestě ze
Strakonic do
Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožila v moderním pojetí, pod rukama zkušeného
šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny. Přes den se můžete zastavit na rychlý oběd nebo si vzít jídlo s sebou, večer si vychutnejte skutečný
zážitek z tradiční české kuchyně. Najdete zde
poklady národní kuchyně, jako je slepice na paprice, zapečený „segedín“ sikulský guláš, telecí vemínko, trhaný lalok či holubí maso. Pan Martin Jiskra, šéfkuchař a majitel
Zájezdního hostince U Jiskrů zná to nejlepší z české a středoevropské gastronomie a ve své kuchyni oživuje mnohé (neprávem) zapomenuté recepty. Od července 2022 se může také pyšnit čestným
titulem Nositel tradic české kuchyně. Na jaře 2023 se hostinec U Jiskrů objevil na televizi Nova v pořadu Polhreichův souboj restaurací.
2. Dobroty z mlýna
Na jižní Moravě najdete Bukovany, ve kterých stojí mlýn holandského typu. A v areálu mlýna se dá nejen bydlet, ale také jíst. A jí se tu skvěle. Kromě
staročeské kuchyně nabízí šéfkuchař také
speciality slovácké, po kterých se vám budou dělat boule za ušima. Tady platí, že kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Krajové speciality se tu připravují podle tradičních receptur. Základem je slovácká a
staročeská kuchyně, kterou zdejší kuchaři oživují zajímavými recepturami
rakousko-uherské kuchyně. Na jídelním lístku nechybí
svíčková na smetaně,
moravský vrabec s cibulovým zelím, pečené kachní stehno,
hovězí líčka, pečená žebra, bramborové patenty nebo
kynuté jahodové knedlíky. A na závěr si můžete dát třeba
kozí zmrzlinu z ekologické farmy manželů Vlčkových.
3. Potěšení z jídla u Sapíků
Hostinec Na Klokočné (U Sapíků) pochází ze 17. století.
Jaroslav Sapík, majitel a šéfkuchař této vyhlášené restaurace poblíž
Říčan u Prahy, je skutečným mistrem české kuchyně. Šéfkuchař s praxí v pražském
hotelu Ambassador vařil i v předních restauracích v Evropě a Asii, ale i při recepcích na
Pražském hradě, kromě
Václava Havla jeho kuchyni ochutnal i
papež Jan Pavel II. Sapíkovi vás zvou na jídla z mnoha pečlivě vybraných rodinných receptů, které její členové převzali od svých předků. Rodina Sapíkova se totiž
tomuto řemeslu věnuje již od 17. století a během času působila na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. V restauraci se podává moderní
česká, staročeská a rakousko-uherská kuchyně. Z bohatého jídelního lístku uvádíme například
vídeňský telecí řízek
s dolnorakouským salátem,
jehněčí na císařský způsob s vinnou omáčkou a sýrovými nočky, jihočeská
selská vepřová s chlupatými knedlíky a z dezertů například
povidlové taštičky s ořechy nebo mákem.
4. Jídlo jako prožitek
Nejen
skvělá kuchyně, ale i výtečná tradiční česká značka – to je
Café Imperial na pražském Poříčí. V
prvorepublikové noblese (Cafe Imperial bylo založeno už v roce 1914) si váš pětichodový oběd vychutnáte jinak než v ostatních restaurací. Navíc jej připraví přímo před vámi. Menu obsahuje to nejlepší z
tradiční české kuchyně, nyní
v moderním stylu. Polední menu nabízí zvýhodněný výběr denních specialit pro všechny typy strávníků – od vegetariánů po obchodní klientelu. Káva a zákusky jsou v kavárně tohoto stylu vždy důležitým prvkem. Namátkou uveďme
svíčkovou na smetaně,
králíka se špenátem, konfitovanou kachnu, telecí líčka,
3 vejce do skla, dort
Charlotta, dort
Imperial z datlového korpusu nebo dort Oriente z bezlepkového pistáciového korpusu, jahodového konfitu a pistáciového mousse.
5. Knedlín na Národní
Plněné knedlíky přizpůsobili v
bistru Knedlín na pražské
Národní třídě ruchu doby – jsou
rychle hotové, takže vám jejich pojídání nezabere celé nedělní odpoledne. Můžete si je vzít s sebou, sníst na místě, nechat si je dovézt, jak jenom budete chtít. Ve městě platí tisícinásobně "sto lidí, sto chutí", takže pro vás denně připravují
více než 25 variant. Ochutnat můžete třeba
thajský s krevetami, s příchutí burrita nebo
kokosový s lesním ovocem. Ale k dostání jsou i klasické chutě – višňový, jahodový, meruňkový nebo
švestkový. Kdo by chtěl v sladkých chutích trochu experimentovat, může si objednat
pistáciový s malinami nebo kaštanový. Ve slaných příchutích se setkáte s
gulášovým knedlíkem, kari s kuřecím,
kachní se zelím, uzené se zelím nebo třeba
souvlaki s kuřecím.
6. Výborné jídlo a vynikající pivo
Plzeňská
restaurace Na Spilce také patří k těm vyhlášeným. Nachází se v prostorách
bývalých kvasných sklepů plzeňského Prazdroje. V kuchyni se vaříme z poctivých surovin přímo od českých farmářů. Restaurace vyniká bohatou nabídkou jídel jak tradiční české kuchyně, tak i
specialit k pivu a hlavně výborně ošetřeným pivem Pilsner Urquell. Posedět můžete na prostorné
zahrádce umístěné na nádvoří Plzeňského Prazdroje nebo ve vnitřních prostorách. Z české kuchyně vám můžeme doporučit
hovězí guláš na plzeňském pivu, pečené vepřové koleno, pečenou kachnu anebo
vepřové špalky pečené s cibulí a černým pivem. Jako moučník šéfkuchař doporučuje
germknödl s vanilkovou omáčkou a mákem.
7. Se zelím nebo se šípkovou?
Hájenka v Kersku vás nezklame! Nejen, že se jedná o příjemnou hospůdku s velkou venkovní terasou obklopenou borovicovým lesem, ale navíc tu najdete to, co jste viděli
ve filmu Slavnosti sněženek: kančí se zelím i se šípkovou omáčkou. Tím ovšem nabídka zdaleka nekončí. Objednat si můžete třeba
jelení roastbeef,
kančí kýtu s křenem,
dršťkovou polévku,
zvěřinový guláš na černém pivu, bramborové knedlíky s uzeným, smažený květák, svíčkovou, líčka na červeném víně a na závěr
lívance s lesním ovocem.
Hájenka je oblíbeným cílem cyklistů, motorkářů a turistů. Otevřeno tu mají denně od 10:30 do 20:00, v pátek a sobotu ještě o hodinu déle.
8. Kuchyně jako za Rakouso-Uherska v hostinci Harcoff
Lukáš Bulíček začínal jako řadový kuchař, končil jako executive chef nadnárodní společnosti. Teď provozuje
Hostinec Harcoff s třísetletou historií. Nabídne vám
tradiční i moderní gastronomii a hlavně
pivo jako křen! Hodiny na zdejších zdech nenajdete, neboť čas se zde zastavil. Zato je tu obraz císaře pána. Přenesete se na chvíli do
starého dobrého Rakousko-Uherska. Nostalgicky si zavzpomínáte na časy stability, prosperity a ctnosti, které jsou už dnes dávno zapomenuté. Vychutnejte si nevšední zážitek a úžasnou dobovou atmosféru tohoto hostince. Na jídelním lístku nechybí
svíčková, moravský
vrabec,
bramborové knedlíky s uzeným, halušky,
španělský ptáček nebo buchtičky se šodó.
9. Lokál vrací důstojnost jídlům ze školních vývařoven
Jídelna
Lokál v Praze se řídí heslem: "Vraťme důstojnost jídlům ze školních vývařoven". Jídelnu v Dlouhé ulici, která patří do skupiny restaurací Ambiente založil známý český kulinářský mág Tomáš Karpíšek. Najdete v ní typickou
českou kuchyni z nejlepších surovin přesně tak, jak by měla vypadat (a jak si ji pamatujete z let minulých). Trošku vyšší ceny vynahradí kvalita a prostředí, které důsledně kopíruje styl 80. let v Československu. Vychutnat si zde můžete kuřecí řízek,
španělského ptáčka, hamburskou pečeni, smažená
játra,
buřtguláš,
tatarák s topinkami i tolik oblíbený smažák. Z dezertů se nabízí klasická
rakvička se šlehačkou anebo tvarohový dort s ovocem.
Náš tip na konec: recept na skvělý bramborový knedlík
Milujete bramborové knedlíky, ale trochu váháte s jejích přípravou? S naším receptem se vám tentokrát určitě povede! Ze surovin budete potřebovat
kilo brambor (ideálně varný typ C),
250–400 g hrubé mouky, 1 větší
vejce,
sůl a trochu másla na potření hotového knedlíku. Brambory si uvařte
den předem a pak je
nastrouhejte nahrubo. Do nastrouhaných brambor přidejte 250–400 g hrubé mouky (množství záleží na tom, kolik je v bramborách škrobu) vejce, trochu soli a vypracujte těsto.
Čím více mouky bude knedlík obsahovat,
tím bude tužší, proto mouku přidávejte postupně. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci takovou, že se na vále ještě trochu lepí a je třeba ho podsypávat. Z těsta vytvořte cca
0,5 kg válečky, které vařte ve vroucí osolené vodě, ale
ne příliš prudkým varem. Vařit by se měly cca 20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Po vytažení z hrnce ještě potřete knedlíky máslem. A pokud by se vám vařit nechtělo, zajděte si na knedlík i pravou českou kuchyni do
certifikovaných restaurací CzechSpecials.