Podívejme se spolu trochu do historie. V Čechách se
knedlík pod názvem „šiška“ objevuje ve 12. století, své současné pojmenování převzal z německého Knödel. Recepty na přílohový houskový nebo bramborový knedlík, jak ho známe dnes, máme doloženy už v 1. polovině 17. století. Ze stejné doby je i první zmínka o ovocných knedlících, mluví se o nich jako o
sladkých koulích. Tehdy se ale připravovaly pouze
smažené a byly plněné jenom
švestkami. Vařené, tak jak je připravujeme dnes, se začaly objevovat na českých talířích až o 100 let později. Zatímco ve většině Evropy nenarazíte na sladké hlavní jídlo, u nás v Čechách a na Moravě si dopřáváme sladká jídla, jako jsou ovocné knedlíky klidně k obědu nebo i k večeři, a to od jara do zimy. Ovocný knedlík má totiž v Česku sezonu po celý rok.
Celoroční pochoutka
Náš rok ovocných knedlíků paradoxně začíná už někdy koncem dubna zeleninou, první vynikající, chutí lehce navinulé knedlíky se totiž vaří hlavně
na Moravě z reveně. Jakmile začnou zrát první jahody, už se vaří
jahodové a vzápětí už trůní na talířích knedlíky
meruňkové. Vynikající náplní ve sladkých knedlících je i drobné letní ovoce, jako je
angrešt a
černý rybíz. Favoritem jsou však určitě
borůvky a na paty jim šlapou
švestky, které byly co do náplně ovocných knedlíků vlastně takovými pionýry. Právě švestkové knedlíky si vysloužily asi největší slávu ve světě. Například slavný francouzský kuchař a gurmán polského původu,
Edouard de Pomiane,
švestkové knedlíky dokonce zařadil mezi
deset nejlepších jídel světa. Ale sezona knedlíků pokračuje dál, pokud už nejsou ani
jablka či hrušky, plní se knedlíky
povidly a nově i
čokoládou, třeba rumovými pralinkami, nebo
marcipánem.
Jiný kraj, jiný knedlík
Kdo si myslí, že se po celých Čechách a Moravě vaří stejné ovocné knedlíky, velmi se mýlí.
Co region, to jiné těsto, stejně tak ovoce, a také se spolu s krajem mění to, čím se ovocné knedlíky
posýpají a polévají. Tak jako většina typických českých jídel, i recepty na ovocné knedlíky vycházejí z těch surovin, kterým se v kraji dařilo a čeho bylo dostatek. V bohatších krajích, kde se chovaly krávy, a bylo tím pádem dostatek mléka, se vařily knedlíky z
tvarohového těsta a strouhaným tvarohem se také knedlíky sypaly. V bohatších rodinách se i polévaly smetanou, sladkou či kysanou.
Borůvkové knedlíky polévané smetanou na vás čekají například v certifikované restauraci hotelu
Sýkora na
Křivoklátě. Vynikající tvarohové knedlíky zase nabízí
restaurace Kovárna v
Horní Lipové. Za klasickými kynutými borůvkovými knedlíky se vypravte do
Krkonoš na Dvoračky, do
horského hotelu Štumpovka, tady je mají skutečně vyhlášené. Stejně legendární jsou i na
Turnovské chatě u Příchovic nebo na
Jeleních loukách u Pece. Tam, kde se pěstovaly brambory, hlavně na Moravě, zase balily kuchařky ovoce do
těsta bramborového a knedlíky se většinou sypaly
mákem nebo strouhankou osmaženou na másle. Bramborové těsto se nejlépe snoubí s vyzrálou švestkou, zkuste si uvařit zajímavou kombinaci se
strouhaným perníkem.
Jak na bramborové se švestkami či Žahoura?
Na bramborové knedlíky se švestkami sypané perníkem (4 porce) budeme potřebovat: 600 g brambor uvařených ve slupce,50 g krupice, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, 500 g švestek, 100 g moučkový cukr, 100 g strouhaný perník a 150 g másla. Vychladlé uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme špetku soli, rozklepnuté vejce, krupici, prosátou hrubou mouku a zpracujeme v tužší těsto. Těsto rozválíme na tenčí plát, nakrájíme na čtverce asi 4x4 cm, na ně naklademe opláchnuté, vypeckované a dobře osušené švestky. Pečlivě zabalíme a vytvarujeme knedlíky. Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody a hned je opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Jakmile vyplavou, vylovíme je cedníkem nebo děrovanou lžící necháme okapat a na talířích zdobíme strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.
Žahour anebo borůvkový knedlík s borůvkovou omáčkou zhotovíme z 400 g polohrubé mouky, 15 g cukru krupice, špetky soli, 40 g čerstvého droždí, 200 ml mléka, 1 vejce, 200 g borůvek. Na omáčku je třeba 200 g borůvek, 1/2 citrónu, 20 g cukr krupice, lžička bramborového škrobu, tvaroh na strouhání, máslo a cukr moučka. Do mísy dáme mouku a sůl a vše promícháme. Uděláme do směsi důlek a rozdrobíme do něho droždí. Posypeme trochou cukru, přilejeme část vlažného mléka a necháme vykynout kvásek. Poté přilejeme zbylé mléko, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Necháme na teplém místě kynout zhruba 30 minut.
Vykynuté́ těsto rozdělíme na 4 díly. Každý z nich vyvalíme na "placičku" a naplníme borůvkami, vytvarujeme do tvaru knedlíku a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté knedlíky vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme je přibližně 5 minut z jedné a asi 3 minuty z druhé strany. Knedlíky po uvaření propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Na omáčku si dáme do kastrůlku borůvky, šťávu z půlky citronu a cukr a necháme povařit. Mezitím si rozmícháme škrob s trochou vody. Do zavařených borůvek postupně přilejeme rozmíchaný škrob, asi takové množství, aby omáčka byla hustá tak akorát. Při podávání knedlík roztrhneme uprostřed, přelijeme omáčkou, posypeme nastrouhaným tvarohem a cukrem a vše přelijeme rozpuštěným máslem.
Tipy, kam na lahodné ovocné knedlíky aneb víte, že...
- Češi považují knedlík za svůj tradiční kulinářský poklad, stejně tak si ho ale do své gastronomické historie řadí i Rakušané a Němci. Jak je to možné? Protože byly osudy našich národů v minulosti provázány, musely zákonitě prolnout i naše tradiční gastronomie, takže se přesného data a místa zrození tohoto pokrmu asi už nedopátráme.
- Neradi vaříte? Žádný problém! Bistro Knedlín na Národní třídě v Praze připravuje denně přes 25 druhů čerstvých knedlíků z bramborového těsta se spoustou náplní.
- Každoročně se na zámku Konopiště koná populární Slavnost ovocných knedlíků. Ta letošní se chystá na 3. a 4. srpna 2024.
- Ať už si dáte české ovocné knedlíky jako hlavní jídlo, nebo jen jako dezert, určitě si pochutnáte! Kde vaří nejlepší českou kuchyni zjistíte mimo jiné v přehledu restaurací czechspecials.cz.