ÚvodAktualityPoznejte víno z České republiky na první pohled – naše vína budou mít nové označení
Gurmánská turistika

Poznejte víno z České republiky na první pohled – naše vína budou mít nové označení

  • 10. října 2017
Prakticky každému se někdy stalo, že se na první pohled moravské nebo české víno ukázalo při bližším přečtení etikety jako víno zahraniční. Při množství různých vín v obchodní síti není úplně jednoduché rozeznat na první pohled naše vína, tedy ta s původem hroznů v České republice, od těch dovozových. To se teď ale mění. K této záměně už nebude docházet, protože ta naše, moravská a česká vína budou povinně značena známým symbolem skleničky v národních barvách. Už při letmém pohledu na láhev tak bude okamžitě jasné, které víno pochází z České republiky.
Nové označení vínPoužívaný logotyp má podobu výseče ze známého loga Vína z Moravy, vína z Čech v podobě skleničky v národních barvách na bílém poli a je umístěn shora záklopky na hrdle lahve nebo v hlavním zorném poli etikety.

Značení používala řada vinařů už během posledních dvou let, ale až do letošního roku šlo o značení dobrovolné, a neplatilo tak, že všechna neoznačená víno pocházejí ze zahraničí. S novelou vinařského zákona, která vstoupila v platnost 1. dubna letošního roku, se toto označení stává povinným a jednotným pro všechna vína s garantovaným původem v České republice. S označením se setkáte nejen u přívlastkových vín, ale i u vín zemských, pro jejichž výrobu byly použity hrozny vypěstované v Čechách a na Moravě. Značení se tedy týká i všech Svatomartinských vín počínaje ročníkem 2017.

VínoCílem nového značení je nejen lepší orientace zákazníků při nákupu moravských a českých vín, ale také ochrana jejich konzumentů a zároveň podpora všech poctivých výrobců. Z průzkumů veřejného mínění i podle informací vinařů vyplývá, že zákazníci preferují moravská a česká vína a vnímají je ve srovnání se zahraniční konkurencí jako kvalitnější. Proto je třeba dát jim garanci a tou je právě toto společné označení. Značení tak zabrání praktikám matoucím zákazníky a přiživujícím se na dobré pověsti moravských a českých vín.

Obdobné značení už nějakou dobu existuje u našich sousedů na Slovensku a v Rakousku. Obě země ho mají povinné a spotřebitelé si na něj rychle zvykli. Vnímají ho pozitivně a jako usnadnění pří výběru a nákupu vína. Vinařský fond a Svaz vinařů se u těchto států inspirovali, když v roce 2015 připravili pro vinaře projekt dobrovolného značení vín jednotným označením vycházejícím z ochranné známky Vína z Moravy, vína z Čech. Po náročnějším procesu se pak od letošního roku podařilo značení zakotvit jako povinné ve vinařské legislativě.
Vinařské Centrum Excelence ve Valticích Gurmánská turistika

Vinařské Centrum Excelence ve Valticích

Dvoupodlažní budova se zázemím pro vinaře, malý park s vinicemi a naučnou vinařskou stezkou – to je Centrum Excelence pro vinohradnictví a vinařství ve Valticích. Pracovníci zde poskytnou veřejnosti služby v oblasti propagace i podpory vinohradnictví a vinařství.

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích Zážitky

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika