ÚvodAktualityPoznejte víno z České republiky na první pohled – naše vína budou mít nové označení
Gurmánská turistika

Poznejte víno z České republiky na první pohled – naše vína budou mít nové označení

  • 10. října 2017
Prakticky každému se někdy stalo, že se na první pohled moravské nebo české víno ukázalo při bližším přečtení etikety jako víno zahraniční. Při množství různých vín v obchodní síti není úplně jednoduché rozeznat na první pohled naše vína, tedy ta s původem hroznů v České republice, od těch dovozových. To se teď ale mění. K této záměně už nebude docházet, protože ta naše, moravská a česká vína budou povinně značena známým symbolem skleničky v národních barvách. Už při letmém pohledu na láhev tak bude okamžitě jasné, které víno pochází z České republiky.
Nové označení vínPoužívaný logotyp má podobu výseče ze známého loga Vína z Moravy, vína z Čech v podobě skleničky v národních barvách na bílém poli a je umístěn shora záklopky na hrdle lahve nebo v hlavním zorném poli etikety.

Značení používala řada vinařů už během posledních dvou let, ale až do letošního roku šlo o značení dobrovolné, a neplatilo tak, že všechna neoznačená víno pocházejí ze zahraničí. S novelou vinařského zákona, která vstoupila v platnost 1. dubna letošního roku, se toto označení stává povinným a jednotným pro všechna vína s garantovaným původem v České republice. S označením se setkáte nejen u přívlastkových vín, ale i u vín zemských, pro jejichž výrobu byly použity hrozny vypěstované v Čechách a na Moravě. Značení se tedy týká i všech Svatomartinských vín počínaje ročníkem 2017.

VínoCílem nového značení je nejen lepší orientace zákazníků při nákupu moravských a českých vín, ale také ochrana jejich konzumentů a zároveň podpora všech poctivých výrobců. Z průzkumů veřejného mínění i podle informací vinařů vyplývá, že zákazníci preferují moravská a česká vína a vnímají je ve srovnání se zahraniční konkurencí jako kvalitnější. Proto je třeba dát jim garanci a tou je právě toto společné označení. Značení tak zabrání praktikám matoucím zákazníky a přiživujícím se na dobré pověsti moravských a českých vín.

Obdobné značení už nějakou dobu existuje u našich sousedů na Slovensku a v Rakousku. Obě země ho mají povinné a spotřebitelé si na něj rychle zvykli. Vnímají ho pozitivně a jako usnadnění pří výběru a nákupu vína. Vinařský fond a Svaz vinařů se u těchto států inspirovali, když v roce 2015 připravili pro vinaře projekt dobrovolného značení vín jednotným označením vycházejícím z ochranné známky Vína z Moravy, vína z Čech. Po náročnějším procesu se pak od letošního roku podařilo značení zakotvit jako povinné ve vinařské legislativě.
Vinařské Centrum Excelence ve Valticích Gurmánská turistika

Vinařské Centrum Excelence ve Valticích

Dvoupodlažní budova se zázemím pro vinaře, malý park s vinicemi a naučnou vinařskou stezkou – to je Centrum Excelence pro vinohradnictví a vinařství ve Valticích. Pracovníci zde poskytnou veřejnosti služby v oblasti propagace i podpory vinohradnictví a vinařství.

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích Zážitky

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika