ÚvodAktualityUžijte si tradiční výlovy během října i listopadu
Gurmánská turistika

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

  • 15. října 2024
Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.

Podzim a výlovy, to je především v jižních Čechách pevné spojení. A ani zářijové povodně neohrozily konání tradičních akcí u většiny rybníků v kraji. Výjimkou je Rožmberk, kde se letos lovit nebude. Návštěvníci však mají až do druhé poloviny listopadu z čeho vybírat. Mezi hlavní bude patřit výlov Munického rybníka u Hluboké nad Vltavou.

Rybníkářství má v českých zemích dlouhou tradici, která sahá až do 12. století. V té době patřily rybníky klášterům a sloužily především k chovu kaprů. Na Třeboňsku, oblasti proslulé rybníkářstvím, přichází zlatá éra se jmény Štěpánek Netolický a Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan. Zatímco první z nich byl úspěšný porybný, vytvořil méně rybníků, ale zato výnosných, druhý vynikal spíš jako odvážný stavitel. Dnes tvoří třeboňské rybníky 16 soustav spádovaných převážně z řek Lužnice a Nežárky.
 

Výlovy – rozlučka se sezónou

Vyvrcholením celoroční rybářské práce jsou podzimní výlovy rybníků. Jejich přípravy začínají strojením, jež může trvat den nebo až měsíc, závisí na velikosti rybníka a výpustního zařízení. Den před samotným výlovem rybáři staví nádobí, připravují kádě, brakovnice či nakladač. Výlov začíná v brzkých ranních hodinách, zhruba kolem sedmé hodiny. Rybáři rozdají síť  – nevod, jehož tažením se nabírá ryba v lovišti. Po úspěšném lovu se ryby roztřídí, naloží do beden a směřují do vodních nádrží sádků, a pak do prodejen. Ovšem pokud si ráno přivstanete, čerstvá ryba se dostane i k vám. U některých výlovů si budete moci pochutnat i na dalších gastronomických dobrotách či se zabavit.
 

Kde si užijete výlovy 2024 během října?

výlovVýlovy jihočeských rybníků potrvají přibližně do druhé poloviny listopadu. Návštěvníci se tak i přes zářijové povodně mohou těšit na tuto klasiku, která k podzimu zejména v jižních Čechách neodmyslitelně patří. Velká voda zrušila pouze výlov největšího českého rybníka. U Rožmberku měli rybáři napnout sítě od 11. do 13. října, ale akce musela být předem odložená na neurčito. Letos už se určitě konat nebude. Veřejnost však nemusí litovat. Tradiční rybářské řemeslo, rybí pochutiny či autentický zážitek prožijí i na jiných místech. Například rybáři z Blatné vás zvou v sobotu 19. října na výlov Podkostelního rybníka v Putimi. Pod hrází nebude chybět stánkový prodej a možnost ochutnání čerstvých specialit. Rybářství Hluboká se chystá vylovit 24. a 25. října rybník Blatec a na samém konci měsíce také rybník Dehtář. Své poklady bude vydávat od 31. října do 5. listopadu.

výlovyMezi nejvyhledávanější akce letošní sezóny určitě patří výlov Munického rybníka u Hluboké nad Vltavou. Ten připadá na datum od 27. do 29. října. Akce spadá do týdne rybích specialit, který bude v hlubockých restauracích od 25. do 31. října. Den před samotným výlovem můžete vyrazit na rybářský den v Národním zemědělském muzeu Ohrada. Na hrázi rybníka bude živo hlavně na státní svátek 28. října, kdy nebude chybět živá hudba a trhy. Své umění ukáže i šéfkuchař Vladimír Tůma. Nejvýše položený rybník v České republice, rybník Olšina na Šumavě, se bude lovit 26. října. I zde vás čeká doprovodný program, prodej čerstvých ryb přímo na hrázi a mnoho dalšího. Během posledních říjnových dní 29. – 31. října vydá své bohatství rybník Labuť na Písecku.

výlovSváteční prodloužený víkend 26. – 28. října bude výlovy doslova nabitý i v dalších částech Česka. V sobotu 26. října proběhne výlov Štěpnického rybníka v Telči. Na hrázi bude velký výběr rybích pochoutek, včetně rybí polévky, uzeného kapra či pstruha, smažené ryby nebo rybní škvarky. Rybářství Mariánské Lázně zve 27. – 28. října na výlov rybníku Amerika u Františkových Lázní. Na hrázi bude možné zakoupit živé ryby, uzené ryby a další chutné občerstvení. Velkou akcí je také výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku, který proběhne rovněž 28. října.


Výlovy, které přinese blížící se listopad

RybářiSamozřejmě i v listopadu budou výlovy pokračovat. Rybářství Hluboká bude zatahovat sítě 31. října – 5. listopadu na Dehtáři a 11. – 13. listopadu přijde na řadu Volešek. Rybáři z Třeboně si vezmou do parády 4. – 7. listopadu Záblatský rybník a 18. – 21. listopadu se koná výlov Velkého Tisého.

Také mimo jižní Čechy budou mmít rybáři napilno. O víkendu 2. a 3. listopadu se můžete těšit na výlov rybníka Olšovec v Jedovnici v Moravském krasu. Nebude chybět prodej Jedovnického kapra (označení Regionální produkt Moravský kras), rybí speciality a prodej čerstvých ryb na hrázi, jak je amur, tolstolobik, plotice, štika nebo candát. Výlov rybníka Regent proběhne 7. – 8. listopadu. Jedná se o výlov v režii Rybářství Mariánské Lázně, které zve na prodej živých či uzených ryb a lahodné rybí občerstvení. Výlov rybníka Betlém v blízkosti obce Teplá v západních Čechách se uskuteční v sobotu 9. listopadu.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Výlov Jevanského rybníka v Jevanech u Prahy 2025

25. 10.
Výlov Jevanského rybníka v Jevanech u Prahy 2025

Výlov místního rybníku tradiční metodou umožní nejen shlédnout nevšední zážitek, ale rovnou zakoupit čerstvě vylovenou rybu.

Podzimní cyklovýlety na Třeboňsku můžete spojit s návštěvou výlovů

Podzimní cyklovýlety na Třeboňsku můžete spojit s návštěvou výlovů

Třeboňsko je místem jako stvořeným pro podzimní dovolenou. Zdejší rovinatá krajina protkaná světově unikátní rybniční sítí je skutečným rájem všech milovníků pěších a cyklistických výletů. U hrází rybníků současně startují hlavní výlovy, které jsou v této oblasti každoročně mimořádně oblíbenou a atraktivní událostí. A to už je důvod k návštěvě. Naplánujte si pěkný podzimní výlet ozvláštněný rybími pochoutkami! A kdyby se vám žádný z termínu výlovů nehodil, zkuste některou z vyhlášených rybích restaurací.

Kalendář 2024: Podzimní výlovy rybníků 2024

Kalendář 2024: Podzimní výlovy rybníků 2024

Tak jako slunce a voda patří k létu, sníh a mráz k zimě, tak vypouštění a výlovy rybníků patří k podzimu. Vůně bahna, grogu či svařeného vína, rybářské sítě plné ryb a praktické ukázky rybářského řemesla dělají z výlovů vděčný divácký zážitek.

Rybářský den na zámku Ohrada 2025

31. 10.
Rybářský den na zámku Ohrada 2025

Rybářský den, který se uskuteční 31. 10. 2025 na zámku Ohrada a v jeho okolí, je letos spjat s výlovem rybníka Bezdrev.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika