ÚvodAktualityUžijte si tradiční výlovy během října i listopadu
Gurmánská turistika

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

  • 15. října 2024
Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.

Podzim a výlovy, to je především v jižních Čechách pevné spojení. A ani zářijové povodně neohrozily konání tradičních akcí u většiny rybníků v kraji. Výjimkou je Rožmberk, kde se letos lovit nebude. Návštěvníci však mají až do druhé poloviny listopadu z čeho vybírat. Mezi hlavní bude patřit výlov Munického rybníka u Hluboké nad Vltavou.

Rybníkářství má v českých zemích dlouhou tradici, která sahá až do 12. století. V té době patřily rybníky klášterům a sloužily především k chovu kaprů. Na Třeboňsku, oblasti proslulé rybníkářstvím, přichází zlatá éra se jmény Štěpánek Netolický a Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan. Zatímco první z nich byl úspěšný porybný, vytvořil méně rybníků, ale zato výnosných, druhý vynikal spíš jako odvážný stavitel. Dnes tvoří třeboňské rybníky 16 soustav spádovaných převážně z řek Lužnice a Nežárky.
 

Výlovy – rozlučka se sezónou

Vyvrcholením celoroční rybářské práce jsou podzimní výlovy rybníků. Jejich přípravy začínají strojením, jež může trvat den nebo až měsíc, závisí na velikosti rybníka a výpustního zařízení. Den před samotným výlovem rybáři staví nádobí, připravují kádě, brakovnice či nakladač. Výlov začíná v brzkých ranních hodinách, zhruba kolem sedmé hodiny. Rybáři rozdají síť  – nevod, jehož tažením se nabírá ryba v lovišti. Po úspěšném lovu se ryby roztřídí, naloží do beden a směřují do vodních nádrží sádků, a pak do prodejen. Ovšem pokud si ráno přivstanete, čerstvá ryba se dostane i k vám. U některých výlovů si budete moci pochutnat i na dalších gastronomických dobrotách či se zabavit.
 

Kde si užijete výlovy 2024 během října?

výlovVýlovy jihočeských rybníků potrvají přibližně do druhé poloviny listopadu. Návštěvníci se tak i přes zářijové povodně mohou těšit na tuto klasiku, která k podzimu zejména v jižních Čechách neodmyslitelně patří. Velká voda zrušila pouze výlov největšího českého rybníka. U Rožmberku měli rybáři napnout sítě od 11. do 13. října, ale akce musela být předem odložená na neurčito. Letos už se určitě konat nebude. Veřejnost však nemusí litovat. Tradiční rybářské řemeslo, rybí pochutiny či autentický zážitek prožijí i na jiných místech. Například rybáři z Blatné vás zvou v sobotu 19. října na výlov Podkostelního rybníka v Putimi. Pod hrází nebude chybět stánkový prodej a možnost ochutnání čerstvých specialit. Rybářství Hluboká se chystá vylovit 24. a 25. října rybník Blatec a na samém konci měsíce také rybník Dehtář. Své poklady bude vydávat od 31. října do 5. listopadu.

výlovyMezi nejvyhledávanější akce letošní sezóny určitě patří výlov Munického rybníka u Hluboké nad Vltavou. Ten připadá na datum od 27. do 29. října. Akce spadá do týdne rybích specialit, který bude v hlubockých restauracích od 25. do 31. října. Den před samotným výlovem můžete vyrazit na rybářský den v Národním zemědělském muzeu Ohrada. Na hrázi rybníka bude živo hlavně na státní svátek 28. října, kdy nebude chybět živá hudba a trhy. Své umění ukáže i šéfkuchař Vladimír Tůma. Nejvýše položený rybník v České republice, rybník Olšina na Šumavě, se bude lovit 26. října. I zde vás čeká doprovodný program, prodej čerstvých ryb přímo na hrázi a mnoho dalšího. Během posledních říjnových dní 29. – 31. října vydá své bohatství rybník Labuť na Písecku.

výlovSváteční prodloužený víkend 26. – 28. října bude výlovy doslova nabitý i v dalších částech Česka. V sobotu 26. října proběhne výlov Štěpnického rybníka v Telči. Na hrázi bude velký výběr rybích pochoutek, včetně rybí polévky, uzeného kapra či pstruha, smažené ryby nebo rybní škvarky. Rybářství Mariánské Lázně zve 27. – 28. října na výlov rybníku Amerika u Františkových Lázní. Na hrázi bude možné zakoupit živé ryby, uzené ryby a další chutné občerstvení. Velkou akcí je také výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku, který proběhne rovněž 28. října.


Výlovy, které přinese blížící se listopad

RybářiSamozřejmě i v listopadu budou výlovy pokračovat. Rybářství Hluboká bude zatahovat sítě 31. října – 5. listopadu na Dehtáři a 11. – 13. listopadu přijde na řadu Volešek. Rybáři z Třeboně si vezmou do parády 4. – 7. listopadu Záblatský rybník a 18. – 21. listopadu se koná výlov Velkého Tisého.

Také mimo jižní Čechy budou mmít rybáři napilno. O víkendu 2. a 3. listopadu se můžete těšit na výlov rybníka Olšovec v Jedovnici v Moravském krasu. Nebude chybět prodej Jedovnického kapra (označení Regionální produkt Moravský kras), rybí speciality a prodej čerstvých ryb na hrázi, jak je amur, tolstolobik, plotice, štika nebo candát. Výlov rybníka Regent proběhne 7. – 8. listopadu. Jedná se o výlov v režii Rybářství Mariánské Lázně, které zve na prodej živých či uzených ryb a lahodné rybí občerstvení. Výlov rybníka Betlém v blízkosti obce Teplá v západních Čechách se uskuteční v sobotu 9. listopadu.
Podzimní cyklovýlety na Třeboňsku můžete spojit s návštěvou výlovů

Podzimní cyklovýlety na Třeboňsku můžete spojit s návštěvou výlovů

Třeboňsko je místem jako stvořeným pro podzimní dovolenou. Zdejší rovinatá krajina protkaná světově unikátní rybniční sítí je skutečným rájem všech milovníků pěších a cyklistických výletů. U hrází rybníků současně startují hlavní výlovy, které jsou v této oblasti každoročně mimořádně oblíbenou a atraktivní událostí. A to už je důvod k návštěvě. Naplánujte si pěkný podzimní výlet ozvláštněný rybími pochoutkami! A kdyby se vám žádný z termínu výlovů nehodil, zkuste některou z vyhlášených rybích restaurací.

Kalendář 2024: Podzimní výlovy rybníků 2024

Kalendář 2024: Podzimní výlovy rybníků 2024

Tak jako slunce a voda patří k létu, sníh a mráz k zimě, tak vypouštění a výlovy rybníků patří k podzimu. Vůně bahna, grogu či svařeného vína, rybářské sítě plné ryb a praktické ukázky rybářského řemesla dělají z výlovů vděčný divácký zážitek.

Rybářský den na zámku Ohrada 2025

31. 10.
Rybářský den na zámku Ohrada 2025

Rybářský den, který se uskuteční 31. 10. 2025 na zámku Ohrada a v jeho okolí, je letos spjat s výlovem rybníka Bezdrev.

Další aktuality

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.
27. leden 2025 12:30
Gurmánská turistika