ÚvodAktualityVelikonoce: Jak nabarvit velikonoční vajíčka přírodní barvou?
Gurmánská turistika

Velikonoce: Jak nabarvit velikonoční vajíčka přírodní barvou?

Poslechněte si audio verzi článku
Také rádi barvíte na Velikonoce vajíčka? Zkuste to letos jinak – pomocí přírodních zdrojů, které znávaly i naše prababičky. Nemusíte se bát, že vaše vajíčka budou mít nevýrazné barvy, s přírodními zdroji lze dosáhnout široké palety pestrých odstínů! A když nakonec vajíčka vyleštíte kouskem slaniny, budou se navíc krásně lesknout. A co budete potřebovat? Stačí si připravit běžně dostupné suroviny, například červené zelí, cibuli, kurkumu nebo víno.
Velikonoční vajíčkaV minulém článku o Velikonocích jsme vám přinesli tipy na tradiční jarní dobroty, dnes vám poradíme, jak si nabarvit vajíčka pomocí přírodních barev, bez použití chemie. I když může být příprava trochu delší, výsledek bude určitě stát za to. Kromě „zeleninových“ ingrediencí si nezapomeňte opatřit také dostatečné množství obyčejného octa a jedlé sody.

Vajíčka je před samotným barvením třeba pořádně umýt a odmastit, aby lépe chytala barvu. K tomu postačí vám hadřík namočený v octu, kterým vajíčka otřete. Dobrým tipem je také odstranění kódu z vajíčka – ten snadno smyjete houbičkou namočenou v octu. Podle toho, jaké barvy budete chtít dosáhnout se vajíčka barví buď zastudena nebo zatepla.

Barvení vajíčekPři barvení zastudena si nejprve si připravte barvivo. Odměřené suroviny povařte 15 až 30 minut, a poté sceďte a nechte úplně vychladnout. Barvivo dejte do sklenice, přidejte ocet a promíchejte. Následně vložte opatrně do nálevu již uvařená a zchlazená vejce natvrdo a nechte nabarvit (klidně několik hodin nebo i přes noc v lednici). Barvení zatepla začíná stejně jako předchozí varianta. Ingredience se povaří 20 až 30 minut, pak se scedí. Horký nálev vraťte do hrnce a povařte spolu s vejci do požadované sytosti, což by nemělo trvat více než 10 minut. Vejce po uvaření vejce zchlaďte ve studené vodě.

Až budou vejce nabarvená, nechejte je oschnout na savém podkladu tak, aby se vzájemně nedotýkala. Nakonec je můžete vyleštit, nejlépe kouskem slaniny, popřípadě másla nebo oleje.
 

Alchymie barev z přírodních zdrojů

vajíčka odstíny žlutéŽlutá – o zářivě žlutou barvu se nejlépe postará kurkuma. Na 500 ml vody přidejte 2 lžíce kurkumy a 2 lžíce octa. Barvit můžete zastudena i zatepla.
 
Oranžová, červená a hnědá – vyzkoušené jsou slupky z cibule. Dostanete z nich svítivě oranžovou, ukázkovou červenou i tmavou červenohnědou barvu. Na 500 ml vody použijte slupky z 10 žlutých cibulí a 2 lžíce octa. Pro syté jednolité odstíny barvěte zatepla.
 
Červená vajíčka byla v dobách minulých zvlášť ceněná – červená barva byla ta nejdůležitější, dívky si rudá vejce schovávali pro svého milého. Navíc červená barva ochraňovala před zlými duchy a démony.
 
velikonoce vajíčka cibuleSytě cihlově oranžová – povařte vodu (500 ml), do které přidáte 2 polévkové lžíce mleté papriky (popř. 3 kávové pro jemnější odstín) a 2 lžíce octa. Získáte velmi sytou cihlově červenou barvou.
 
Růžová, bordeaux – na růžovou barvu se nejlépe hodí červená řepa nebo červené víno . Intenzitu barvy si můžete přesně určit podle délky barvení. Na barvivo si připravte 500 ml vody, 400 g strouhané červené řepy a 2 lžíce octa. U řepy je lepší barvit zastudena. Pokud se rozhodnete pro červené víno, barvěte raději zatepla. Nezapomeňte i do něj (také 500 ml) přidat dvě lžíce octa.
 
modrá vajíčka zelíModré odstíny od tyrkysové po indigo – u modré barvy nastává ta správná alchymie. Vše se odvíjí od octa a jedlé sody. Hlavní ingrediencí je červené zelí. Pro tvorbu odstínů se zaměříme na pH – zásaditý roztok (jedlá soda) bude barvit světlemodře, kyselý (ocet) pak sytým tmavým odstínem indigo, až do fialové. K barvení použijte asi ¼ hlávky (cca 600 g nakrouhaného zelí) a 500 ml vody. Podle vůle přidejte k vývaru buď 2 lžíce octa, nebo 2 lžičky jedlé sody. Vejce nejlépe chytají odstíny zastudena, pro silný odstín nechte vejce barvit i 12 hodin.
 
Namodralou barvu připravíte i ze silného vývaru ibišku (např. ibiškový čaj) se lžící octa (tmavší modrá barva).
 
zelené vejceZelená světlá i tmavá – svěží jarní barvy docílíte pomocí špenátového protlaku nebo petrželové nati. Uvádí se, že půl kostky špenátového protlaku je potřeba povařit s 750 ml vody. Pak se špenát osolí a pro lepší barvu okmínuje, vejce se barví zatepla.
 
Pokud si chcete zaexperimentovat využijte nálev z kurkumy, červeného zelí a oblíbenou jedlou sodu. Barvy budou sytější než ze špenátu či petržele. Nejprve nabarvěte vejce kurkumou (zatepla) a nechte barvu uschnout. Pak zastudena dopřejte vejci lázeň ve šťávě ze zelí a opět nechte zaschnout. Nakonec rozpusťte 2 lžičky jedlé sody v 100 ml, vložte vejce do lázně a po vytažení jej nechte uschnout.
 
Sytě tmavě zelenou barvu dá vejcím delší nabarvení v zelné šťávě a po uschnutí následná lázeň ve vodě (100 ml) se 2 lžičkami jedlé sody.
 
zelená vejceTmavě zelenou kouzlily naše prababičky ze sušené olšové kůry. Na 500 ml se používala hrst kůry z olše. Před barvením se povařila, přidal se do ní ocet a pak se do roztoku vkládala vejce.
 
Světle zelená  – naše prababičky používaly lipový květ a kmín. Na 500 ml vody použijte 5 polévkových lžic kmína a dvě plné hrsti sušeného lipového květu. Nakonec přidejte i lžíci octa. Vejce se v tomto případě barví zatepla.
 
vejce cibuleHnědá vejce – nejznámějším postupem pro hnědé odstíny vajec je barvení pomocí cibulových slupek (viz výše). Hnědá vajíčka ovšem získáte také povařením v dubové kůře a to tak, že se na 500 ml vody přidají asi dvě polévkové lžíce dubové kůry a octa, kůra se před barvením chvíli vaří a až poté se vkládají vajíčka. O tmavší hnědou se také postará vaření v silné kávě se lžící octa nebo luhování v silném černém čaji.
 
Černá vejce – nejtmavších odstínů docílíte vařením vajíček ve vodě spolu s dávkou sazí.
 

Náš tip na konec – obarvěte křepelčí vajíčka!

křepelčí vajíčkaBarvit nemusíte nutně jen vajíčka slepičí, dobře dostupná jsou dnes i vajíčka křepelek. Díky přírodnímu dekoru a barevné skořápce budete mít na stole zajímavou kombinaci nevšedních velikonočních vajíček, které vám určitě udělají radost a sklidíte s nimi velký úspěch. Nejlepších výsledků dosahují křepelčí vajíčka obarvená namodro, oranžovo nebo žluto.
100 tipů na Velikonoce 2024: oslavte je tradičně i originálně

100 tipů na Velikonoce 2024: oslavte je tradičně i originálně

Pomlázka, kraslice, mazance... to jsou typické velikonoční zvyky, které vám nabízí skanzeny. Mnoho měst také pořádá velikonoční trhy a jarmarky. Chtěli byste zažít na Velikonoce i něco jiného? Nechte se inspirovat tipy portálu Kudy z nudy, které vám přiblíží akce, které o Velikonocích probíhají na různých místech ne vždy přímo svázanými s tradicemi.

Velikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně

Velikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně

O Velikonocích se spolu střetávají dva protiklady – přísný půst a velká hojnost. Půst se drží až do začátku Velikonoc, ovšem pak nastává pravý opak! Svátky jara se tradičně slaví desítkami různých pokrmů. Je zajímavé, že každý kraj má svá jídla a mnohdy se jedno od druhého výrazně liší. Dnes vám tak přinášíme výběr toho nejlepšího, co během jara a Velikonoc naše tradiční kuchyně nabízí.

Velikonoce: Jak si ozdobit tu nejkrásnější kraslici?

Velikonoce: Jak si ozdobit tu nejkrásnější kraslici?

Rok se s rokem sešel a před námi jsou opět Velikonoce. V dnešní době najdeme spoustu moderních metod a technik, jak vejce nabarvit. Vyzkoušejte s námi klasické techniky zdobení vajíček: batikování, voskový reliéf, zdobení slámou anebo jednodušší obtisky.

Naplánujte si Velikonoce! 7 tipů, kde si užít jarní zvyky a tradice

Naplánujte si Velikonoce! 7 tipů, kde si užít jarní zvyky a tradice

Hrady, zámky i skanzeny po celé zemi chystají program na pomalu nadcházející svátky jara. Chcete-li si připomenout starobylé zvyky a obyčeje, nasát velikonoční atmosféru, nebo zažít prohlídky interiérů „jinak“, vybírejte z nabídky portálu Kudy z nudy.

Konečně přichází pravé jaro – kdy nastane jarní rovnodennost?

Konečně přichází pravé jaro – kdy nastane jarní rovnodennost?

Astronomicky první jarní den přijde ve čtvrtek 20. března 2025 přesně v 10:01 hodin. To bude onen okamžik, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana. Zároveň bude tento den vycházet přesně na východě a zapadat přesně na západě. Den bude stejně dlouhý jako noc a zatímco na jižním pólu Slunce vyjde, na severním naopak ve stejném okamžiku zapadne… Zajímavostí je také to, že na stejný den připadá Světový den vrabců.

Velikonoce: tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Velikonoce: tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i náš přehled nejznámějších tradic pašijového týdne, hospodyňky ocení pár velikonočních receptů a jestliže plánujete nazdobit vajíčka, mohl by vám pomoci náš návod na jejich barvení přírodními barvami anebo různé styly zdobení kraslic. Užijte si krásné svátky jara!

Naplánujte si Velikonoce – kouzelné svátky jara! Máme pro vás první tipy na jarní výlety

Naplánujte si Velikonoce – kouzelné svátky jara! Máme pro vás první tipy na jarní výlety

Oslavíte svátky jara ve městech, v probouzejících se parcích, na zámcích anebo v dobovém stylu ve skanzenu? V Česku můžete Velikonoce prožít na desítky způsobů! V roce 2024 připadá Velikonoční neděle na 31. března. Školákům začínají velikonoční prázdniny už ve čtvrtek 28. března a volno je i na Velký pátek 29. března. Velikonoční pondělí oslavíme 1. dubna.

Národopisné muzeum Národního muzea Kultura

Národopisné muzeum Národního muzea

Klasicistní Letohrádek Kinských je umístěný na úbočí bývalých vinic vrchu Petřína v Kinského zahradě. Muzeum nabízí výstavy představující unikáty lidové kultury českých zemí i Evropy, vystoupení folklorních souborů, kurzy tradičních řemesel, lidových tanců či výtvarné dílny.

Velikonoce 2025: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Velikonoce 2025: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Na dveřích velikonoční věnec, ve vázách proutky s rašícími lístky a na nich zavěšená zdobená vajíčka a na stole zajíci a beránci, tak vypadají před Velikonocemi české domácnosti. Víte ale, proč má každý den v pašijovém týdnu své jméno a proč je třeba pondělí Modré a čtvrtek Zelený?

Tradice: Jarní rituály a Velikonoce

Tradice: Jarní rituály a Velikonoce

Přivítejte jaro s otevřenou náručí a vyberte si ze světa tradic a velikonočních rituálů ty, které vám zvednou náladu a udělají dobře na duši. Nabídka je neskutečně bohatá, protože příchod jara lidé oslavovali odnepaměti a tradice se tak slily do lehce nepřehledného kulturního koktejlu. Ovšem když se vám nebudou líbit domácí obyčeje, nezaškodí napodobit sousedy. Některé staré zvyky jsou totiž neodolatelné i dnes!

Ptákem roku 2024 je rehek domácí alias kominíček

Ptákem roku 2024 je rehek domácí alias kominíček

Ptákem roku 2024 se stal rehek domácí, malý pěvec lidově též zvaný kominíček. Původně vysokohorský druh se během několika staletí stal souputníkem člověka – nejrůznější lidské stavby a zejména městská betonová džungle mu připomínají skalnaté prostředí hor. Kromě postupného šíření rehka domácího na sever Evropy můžeme v posledních letech v Česku sledovat další změny. Zatímco dříve byla naše hnízdní populace přísně tažná, v posledních letech lze v některých městech pozorovat přezimující jedince. To vše patrně souvisí s oteplováním planety.

Galerie kraslic v Libotenicích Kultura

Galerie kraslic v Libotenicích

Galerie kraslic je jedinou stálou výstavou svého druhu v České republice. Pokochat se zde můžete pohledem na 1200 kraslic, které jsou zhotoveny tradiční technikou – vyškrabováním, leptáním i ozdobené voskem či slámou nebo dužninou jezerní sítiny.

Biskupský dvůr v Brně Kultura

Biskupský dvůr v Brně

V historické části Brna, pod katedrálním kostelem sv. Petra a Pavla, se rozkládá Biskupský dvůr. Jedná se o soubor budov, které jsou jednou ze stálých expozic Moravského zemského muzea a zároveň jsou nejstaršími budovami tohoto muzea.

Skanzen Přerov nad Labem vám ukáže, jak vypadalo jaro na vsi

Skanzen Přerov nad Labem vám ukáže, jak vypadalo jaro na vsi

Tradiční výstava Jaro na vsi v celém areálu skanzenu v Přerově nad Labem začíná letos 18. března . V interiérech všech sedmi chalup budou scénky ze života našich předků, znázorňující různé staré zvyky a obyčeje, vztahující se k jarnímu období a Velikonocům. Program bude pokračovat až do 24. dubna 2022.

Expozice kraslic v Borkovanech Kultura

Expozice kraslic v Borkovanech

V jihomoravské obci Borkovany je k vidění expozice unikátních tzv. résovaných (vyškrabávaných) kraslic. Věhlas těchto bohatě zdobených kraslic dávno přesáhl hranice České republiky. Expozicí provádí jedna z maléreček, která vyškrabování přímo na místě zájemcům předvádí.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika