ÚvodAktualityVelikonoce: Jak nabarvit velikonoční vajíčka přírodní barvou?
Gurmánská turistika

Velikonoce: Jak nabarvit velikonoční vajíčka přírodní barvou?

Poslechněte si audio verzi článku
Také rádi barvíte na Velikonoce vajíčka? Zkuste to letos jinak – pomocí přírodních zdrojů, které znávaly i naše prababičky. Nemusíte se bát, že vaše vajíčka budou mít nevýrazné barvy, s přírodními zdroji lze dosáhnout široké palety pestrých odstínů! A když nakonec vajíčka vyleštíte kouskem slaniny, budou se navíc krásně lesknout. A co budete potřebovat? Stačí si připravit běžně dostupné suroviny, například červené zelí, cibuli, kurkumu nebo víno.
Velikonoční vajíčkaV minulém článku o Velikonocích jsme vám přinesli tipy na tradiční jarní dobroty, dnes vám poradíme, jak si nabarvit vajíčka pomocí přírodních barev, bez použití chemie. I když může být příprava trochu delší, výsledek bude určitě stát za to. Kromě „zeleninových“ ingrediencí si nezapomeňte opatřit také dostatečné množství obyčejného octa a jedlé sody.

Vajíčka je před samotným barvením třeba pořádně umýt a odmastit, aby lépe chytala barvu. K tomu postačí vám hadřík namočený v octu, kterým vajíčka otřete. Dobrým tipem je také odstranění kódu z vajíčka – ten snadno smyjete houbičkou namočenou v octu. Podle toho, jaké barvy budete chtít dosáhnout se vajíčka barví buď zastudena nebo zatepla.

Barvení vajíčekPři barvení zastudena si nejprve si připravte barvivo. Odměřené suroviny povařte 15 až 30 minut, a poté sceďte a nechte úplně vychladnout. Barvivo dejte do sklenice, přidejte ocet a promíchejte. Následně vložte opatrně do nálevu již uvařená a zchlazená vejce natvrdo a nechte nabarvit (klidně několik hodin nebo i přes noc v lednici). Barvení zatepla začíná stejně jako předchozí varianta. Ingredience se povaří 20 až 30 minut, pak se scedí. Horký nálev vraťte do hrnce a povařte spolu s vejci do požadované sytosti, což by nemělo trvat více než 10 minut. Vejce po uvaření vejce zchlaďte ve studené vodě.

Až budou vejce nabarvená, nechejte je oschnout na savém podkladu tak, aby se vzájemně nedotýkala. Nakonec je můžete vyleštit, nejlépe kouskem slaniny, popřípadě másla nebo oleje.
 

Alchymie barev z přírodních zdrojů

vajíčka odstíny žlutéŽlutá – o zářivě žlutou barvu se nejlépe postará kurkuma. Na 500 ml vody přidejte 2 lžíce kurkumy a 2 lžíce octa. Barvit můžete zastudena i zatepla.
 
Oranžová, červená a hnědá – vyzkoušené jsou slupky z cibule. Dostanete z nich svítivě oranžovou, ukázkovou červenou i tmavou červenohnědou barvu. Na 500 ml vody použijte slupky z 10 žlutých cibulí a 2 lžíce octa. Pro syté jednolité odstíny barvěte zatepla.
 
Červená vajíčka byla v dobách minulých zvlášť ceněná – červená barva byla ta nejdůležitější, dívky si rudá vejce schovávali pro svého milého. Navíc červená barva ochraňovala před zlými duchy a démony.
 
velikonoce vajíčka cibuleSytě cihlově oranžová – povařte vodu (500 ml), do které přidáte 2 polévkové lžíce mleté papriky (popř. 3 kávové pro jemnější odstín) a 2 lžíce octa. Získáte velmi sytou cihlově červenou barvou.
 
Růžová, bordeaux – na růžovou barvu se nejlépe hodí červená řepa nebo červené víno . Intenzitu barvy si můžete přesně určit podle délky barvení. Na barvivo si připravte 500 ml vody, 400 g strouhané červené řepy a 2 lžíce octa. U řepy je lepší barvit zastudena. Pokud se rozhodnete pro červené víno, barvěte raději zatepla. Nezapomeňte i do něj (také 500 ml) přidat dvě lžíce octa.
 
modrá vajíčka zelíModré odstíny od tyrkysové po indigo – u modré barvy nastává ta správná alchymie. Vše se odvíjí od octa a jedlé sody. Hlavní ingrediencí je červené zelí. Pro tvorbu odstínů se zaměříme na pH – zásaditý roztok (jedlá soda) bude barvit světlemodře, kyselý (ocet) pak sytým tmavým odstínem indigo, až do fialové. K barvení použijte asi ¼ hlávky (cca 600 g nakrouhaného zelí) a 500 ml vody. Podle vůle přidejte k vývaru buď 2 lžíce octa, nebo 2 lžičky jedlé sody. Vejce nejlépe chytají odstíny zastudena, pro silný odstín nechte vejce barvit i 12 hodin.
 
Namodralou barvu připravíte i ze silného vývaru ibišku (např. ibiškový čaj) se lžící octa (tmavší modrá barva).
 
zelené vejceZelená světlá i tmavá – svěží jarní barvy docílíte pomocí špenátového protlaku nebo petrželové nati. Uvádí se, že půl kostky špenátového protlaku je potřeba povařit s 750 ml vody. Pak se špenát osolí a pro lepší barvu okmínuje, vejce se barví zatepla.
 
Pokud si chcete zaexperimentovat využijte nálev z kurkumy, červeného zelí a oblíbenou jedlou sodu. Barvy budou sytější než ze špenátu či petržele. Nejprve nabarvěte vejce kurkumou (zatepla) a nechte barvu uschnout. Pak zastudena dopřejte vejci lázeň ve šťávě ze zelí a opět nechte zaschnout. Nakonec rozpusťte 2 lžičky jedlé sody v 100 ml, vložte vejce do lázně a po vytažení jej nechte uschnout.
 
Sytě tmavě zelenou barvu dá vejcím delší nabarvení v zelné šťávě a po uschnutí následná lázeň ve vodě (100 ml) se 2 lžičkami jedlé sody.
 
zelená vejceTmavě zelenou kouzlily naše prababičky ze sušené olšové kůry. Na 500 ml se používala hrst kůry z olše. Před barvením se povařila, přidal se do ní ocet a pak se do roztoku vkládala vejce.
 
Světle zelená  – naše prababičky používaly lipový květ a kmín. Na 500 ml vody použijte 5 polévkových lžic kmína a dvě plné hrsti sušeného lipového květu. Nakonec přidejte i lžíci octa. Vejce se v tomto případě barví zatepla.
 
vejce cibuleHnědá vejce – nejznámějším postupem pro hnědé odstíny vajec je barvení pomocí cibulových slupek (viz výše). Hnědá vajíčka ovšem získáte také povařením v dubové kůře a to tak, že se na 500 ml vody přidají asi dvě polévkové lžíce dubové kůry a octa, kůra se před barvením chvíli vaří a až poté se vkládají vajíčka. O tmavší hnědou se také postará vaření v silné kávě se lžící octa nebo luhování v silném černém čaji.
 
Černá vejce – nejtmavších odstínů docílíte vařením vajíček ve vodě spolu s dávkou sazí.
 

Náš tip na konec – obarvěte křepelčí vajíčka!

křepelčí vajíčkaBarvit nemusíte nutně jen vajíčka slepičí, dobře dostupná jsou dnes i vajíčka křepelek. Díky přírodnímu dekoru a barevné skořápce budete mít na stole zajímavou kombinaci nevšedních velikonočních vajíček, které vám určitě udělají radost a sklidíte s nimi velký úspěch. Nejlepších výsledků dosahují křepelčí vajíčka obarvená namodro, oranžovo nebo žluto.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Národopisné muzeum Národního muzea Kultura

Národopisné muzeum Národního muzea

Klasicistní Letohrádek Kinských je umístěný na úbočí bývalých vinic vrchu Petřína v Kinského zahradě. Muzeum nabízí výstavy představující unikáty lidové kultury českých zemí i Evropy, vystoupení folklorních souborů, kurzy tradičních řemesel, lidových tanců či výtvarné dílny.

100 tipů na Velikonoce 2025: oslavte je tradičně i originálně

100 tipů na Velikonoce 2025: oslavte je tradičně i originálně

Pomlázka, kraslice, mazance... to jsou typické velikonoční zvyky, které vám nabízí skanzeny. Mnoho měst také pořádá velikonoční trhy a jarmarky. Chtěli byste zažít na Velikonoce i něco jiného? Nechte se inspirovat tipy portálu Kudy z nudy, které vám přiblíží akce, které o Velikonocích probíhají na různých místech ne vždy přímo svázanými s tradicemi.

Velikonoce 2025: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Velikonoce 2025: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Na dveřích velikonoční věnec, ve vázách proutky s rašícími lístky a na nich zavěšená zdobená vajíčka a na stole zajíci a beránci, tak vypadají před Velikonocemi české domácnosti. Víte ale, proč má každý den v pašijovém týdnu své jméno a proč je třeba pondělí Modré a čtvrtek Zelený?

Naplánujte si Velikonoce! 7 tipů, kde si užít jarní zvyky a tradice

Naplánujte si Velikonoce! 7 tipů, kde si užít jarní zvyky a tradice

Hrady, zámky i skanzeny po celé zemi chystají program na pomalu nadcházející svátky jara. Chcete-li si připomenout starobylé zvyky a obyčeje, nasát velikonoční atmosféru, nebo zažít prohlídky interiérů „jinak“, vybírejte z nabídky portálu Kudy z nudy.

Naplánujte si Velikonoce – kouzelné svátky jara! Máme pro vás první tipy na jarní výlety

Naplánujte si Velikonoce – kouzelné svátky jara! Máme pro vás první tipy na jarní výlety

Oslavíte svátky jara ve městech, v probouzejících se parcích, na zámcích anebo v dobovém stylu ve skanzenu? V Česku můžete Velikonoce prožít na desítky způsobů! V roce 2025 připadá Velikonoční neděle na 20. dubna. Školákům začínají velikonoční prázdniny už ve čtvrtek 17. dubna a volno je i na Velký pátek 18. dubna. Velikonoční pondělí oslavíme 21. dubna.

Velikonoce: tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Velikonoce: tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i náš přehled nejznámějších tradic pašijového týdne, hospodyňky ocení pár velikonočních receptů a jestliže plánujete nazdobit vajíčka, mohl by vám pomoci náš návod na jejich barvení přírodními barvami anebo různé styly zdobení kraslic. Užijte si krásné svátky jara!

Velikonoce: Jak si ozdobit tu nejkrásnější kraslici?

Velikonoce: Jak si ozdobit tu nejkrásnější kraslici?

Rok se s rokem sešel a před námi jsou opět Velikonoce. V dnešní době najdeme spoustu moderních metod a technik, jak vejce nabarvit. Vyzkoušejte s námi klasické techniky zdobení vajíček: batikování, voskový reliéf, zdobení slámou anebo jednodušší obtisky.

Lidové pranostiky: duben, aprílové počasí, hadi, štíři a žáby

Lidové pranostiky: duben, aprílové počasí, hadi, štíři a žáby

Pro duben, měsíc pojmenovaný po svěžím jarním listí rašících dubů, je typické rychle se měnící, takzvané aprílové počasí. Proto také nejznámější dubnová pranostika navazuje na březnovou průpovídku „Březen – za kamna vlezem,“ když dodává „duben, ještě tam budem“. Pojďte se na Kudy z nudy seznámit s dubnovou záplavou pořekadel, mouder a průpovídek.

Skanzen Přerov nad Labem vám ukáže, jak vypadalo jaro na vsi

Skanzen Přerov nad Labem vám ukáže, jak vypadalo jaro na vsi

Tradiční výstava Jaro na vsi v celém areálu skanzenu v Přerově nad Labem začíná letos 21. března. V interiérech všech sedmi chalup budou scénky ze života našich předků, znázorňující různé staré zvyky a obyčeje, vztahující se k jarnímu období a Velikonocům. Program bude pokračovat až do 30. dubna 2025.

Konečně přichází pravé jaro – kdy nastane jarní rovnodennost?

Konečně přichází pravé jaro – kdy nastane jarní rovnodennost?

Astronomicky první jarní den přijde ve čtvrtek 20. března 2025 přesně v 10:01 hodin. To bude onen okamžik, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana. Zároveň bude tento den vycházet přesně na východě a zapadat přesně na západě. Den bude stejně dlouhý jako noc a zatímco na jižním pólu Slunce vyjde, na severním naopak ve stejném okamžiku zapadne… Zajímavostí je také to, že na stejný den připadá Světový den vrabců.

Expozice kraslic v Borkovanech Kultura

Expozice kraslic v Borkovanech

V jihomoravské obci Borkovany je k vidění expozice unikátních tzv. résovaných (vyškrabávaných) kraslic. Věhlas těchto bohatě zdobených kraslic dávno přesáhl hranice České republiky. Expozicí provádí jedna z maléreček, která vyškrabování přímo na místě zájemcům předvádí.

Galerie kraslic v Libotenicích Kultura

Galerie kraslic v Libotenicích

Galerie kraslic je jedinou stálou výstavou svého druhu v České republice. Pokochat se zde můžete pohledem na 1200 kraslic, které jsou zhotoveny tradiční technikou – vyškrabováním, leptáním i ozdobené voskem či slámou nebo dužninou jezerní sítiny.

Tradice: Jarní rituály a Velikonoce

Tradice: Jarní rituály a Velikonoce

Přivítejte jaro s otevřenou náručí a vyberte si ze světa tradic a velikonočních rituálů ty, které vám zvednou náladu a udělají dobře na duši. Nabídka je neskutečně bohatá, protože příchod jara lidé oslavovali odnepaměti a tradice se tak slily do lehce nepřehledného kulturního koktejlu. Ovšem když se vám nebudou líbit domácí obyčeje, nezaškodí napodobit sousedy. Některé staré zvyky jsou totiž neodolatelné i dnes!

Biskupský dvůr v Brně Kultura

Biskupský dvůr v Brně

V historické části Brna, pod katedrálním kostelem sv. Petra a Pavla, se rozkládá Biskupský dvůr. Jedná se o soubor budov, které jsou jednou ze stálých expozic Moravského zemského muzea a zároveň jsou nejstaršími budovami tohoto muzea.

Velikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně

Velikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně

O Velikonocích se spolu střetávají dva protiklady – přísný půst a velká hojnost. Půst se drží až do začátku Velikonoc, ovšem pak nastává pravý opak! Svátky jara se tradičně slaví desítkami různých pokrmů. Je zajímavé, že každý kraj má svá jídla a mnohdy se jedno od druhého výrazně liší. Dnes vám tak přinášíme výběr toho nejlepšího, co během jara a Velikonoc naše tradiční kuchyně nabízí.

Ptákem roku 2024 je rehek domácí alias kominíček

Ptákem roku 2024 je rehek domácí alias kominíček

Ptákem roku 2024 se stal rehek domácí, malý pěvec lidově též zvaný kominíček. Původně vysokohorský druh se během několika staletí stal souputníkem člověka – nejrůznější lidské stavby a zejména městská betonová džungle mu připomínají skalnaté prostředí hor. Kromě postupného šíření rehka domácího na sever Evropy můžeme v posledních letech v Česku sledovat další změny. Zatímco dříve byla naše hnízdní populace přísně tažná, v posledních letech lze v některých městech pozorovat přezimující jedince. To vše patrně souvisí s oteplováním planety.

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika