ÚvodAktuality10 tipů na pivnice a pivovarské restaurace přímo v pivovarech aneb ve stínu i na výsluní
Gurmánská turistika

10 tipů na pivnice a pivovarské restaurace přímo v pivovarech aneb ve stínu i na výsluní

Pojďte s Kudy z nudy na pivo! Tentokrát vás nebudeme vláčet po všech čertech, naučných stezkách, báječných turistických trasách, zaručených zkratkách a zastavovat se u všech zajímavostí cestou, ale vezmeme to pěkně zpříma z pivovaru rovnou do pivnice. Čeká vás cesta dlouhá skutečně jen pár kroků!
Kde jinde začít než na absolutním výsluní, tedy tam, kde se zrodil nejznámější ležák na světě? Po prohlídce pivovaru Plzeňský Prazdroj stačí přejít nádvoří a jste v legendární hospodě Na Spilce, kde využívají jak regionální produkty od farmářů z Plzeňského kraje, tak suroviny spojené s pivem, například chmel, slad, kvasnice, mladinu či dokonce mláto. Přímo v areálu pivovaru BudvarČeských Budějovicích, který se stal Pivovarem roku 2022, funguje originální Pivnice Budvarka, moderní pivnici Na Štokách má v budově návštěvnického centra také humpolecký pivovar Bernard.

Místem, kde z pivnice a restaurace uvidíte přímo na varny, je například pivovar LibertasÚvalech, jablonecký pivovar Volt, nejvýše položený pivovar ve střední Evropě na Luční bouděKrkonoších, anebo Sklárna Novosad v Harrachově s muzeem skla, hotelem a pivními lázněmi. Pivní lázně a spolu s nimi muzeum, restauraci a prohlídky nabízí rovněž pivovar ChodovarChodové Plané. Gurmány a milovníky piva nezklame ani pivovar Dalešice, spojený s příběhem Hrabalových Postřižin, či pivovar s výčepem Dva kohoutiPraze-Karlíně. Užijte si s Kudy z nudy pivní zážitky ve stínu i na výsluní!
 
Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru Zážitky

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru

Nebudeme vám ukazovat žádný skanzen. Vezmeme vás do opravdového provozu. Na vlastní chuť a čich se seznámíte se surovinami, které k výrobě piva používáme. Dozvíte se třeba, k čemu potřebujeme skořápky pravěkých řas rozsivek, ochutnáte slad, dozvíte se, co je mladina... A ještě mnohem více.

Pivnice Budvarka – první restaurace pivovaru Budvar v Českých Budějovicích Gurmánská turistika

Pivnice Budvarka – první restaurace pivovaru Budvar v Českých Budějovicích

Zrekonstruovaná pivnice Budvarka nabízí výtečně ošetřená piva z produkce Budějovického Budvaru, tradiční českou i mezinárodní kuchyni a příjemnou obsluhu, která splní každé vaše přání. Na velké obrazovce můžete sledovat vybraná televizní sportovní utkání.

Cesta pivovarského tovaryše – zážitkový program v pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Cesta pivovarského tovaryše – zážitkový program v pivovaru Pilsner Urquell

Máte skupinu, pro kterou hledáte opravdu exkluzivní a nezapomenutelný zážitek? Nabídněte jim Cestu pivovarského tovaryše v Plzeňském Prazdroji!

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku Gurmánská turistika

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku

V Českých Budějovicích můžete obdivovat tradiční výrobu chmelového moku pivovarníky, kteří již více než 700 let připravují pivo podle originální receptury za použití nejkvalitnějších domácích surovin. Pro milovníky Budvaru je tu návštěvnické centrum.

Pivovar Libertas Gurmánská turistika

Pivovar Libertas

Na místě bývalé betonárky vyrostla v Úvalech nová montovaná ocelová hala, ve které od roku 2019 vaří svoje piva pivovar Libertas. Na místě je k dispozici pivovarský výčep bez obsluhy s moderně střiženým interiérem.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Hospoda Na Spilce Gurmánská turistika

Hospoda Na Spilce

Přijměte pozvání do legendární Hospody Na Spilce, která se nachází v prostorách bývalých kvasných sklepů pivovaru Plzeňský Prazdroj a patří mezi největší hospody v Česku. Po více než dvouleté pauze má hospoda znovu otevřeno a nabízí menu s moderní českou kuchyní!

Pivovar Volt Gurmánská turistika

Pivovar Volt

Dynamo, Jiskra, Elektrolít, Zesilovač, ale také Zkrat a Vypínač, to všechno jsou názvy piv sládka Martina Palouše z Pivovaru Volt. Ten sídlí v rozlehlé vile u jabloneckého moře, u vodní nádrže Mšeno.

Pivovar Svijany u Turnova Gurmánská turistika

Pivovar Svijany u Turnova

Pivovar Svijany se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Turnova. Byl založen před rokem 1564, novodobá historie pivovaru se píše od roku 1998, kdy byla založena společnost Pivovar Svijany s.r.o. V nabídce je 11 druhů piv, exkurze i příjemné posezení v pivovarské restauraci.

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente Gurmánská turistika

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente

Pražský podnik Dva kohouti, náležící do rodiny Ambiente, představuje pivovar s výčepem pod jednou střechou. Zakladateli pivovaru jsou sládek Adam Matuška a mistr výčepní z Lokálů Lukáš Svoboda. Pivovar najdete na dvoře za Lokálem Hamburk (který také patří Ambiente).

Další aktuality

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.
17. leden 2025 9:25
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!
5. leden 2025 7:32
Gurmánská turistika

Znáte restaurace ohodnocené gastronomickým Zlatým lvem?

Nakladatelství TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka, které oceňuje gastronomickými Zlatými lvy. Ojedinělý systém hodnocení podniků po celé republice představuje objektivní a nezávislé známkování kvality služeb restaurací prostřednictvím pečeti se Zlatým lvem. Ke konci každého kalendářního roku vydává nakladatelství TopLife Czech přehledného průvodce Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, ve kterém jsou publikovány všechny oceněné restaurace. V roce 2024 bylo oceněno celkem 109 restaurací, přičemž nejvyšší hodnocení tři Zlaté lvy získalo 23 restaurací, dva Zlaté lvy 49 restaurací, jednoho Zlatého lva obdrželo 22 restaurací a ocenění TIP má 15 restaurací.
3. leden 2025 13:00
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika

Masopust 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody – tipy z celého Česka na masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
28. prosinec 2024 10:16
Gurmánská turistika