ÚvodAktualityKalendář 2024 pro vegetariány: nejlepší festivaly zeleniny a ovoce
Gurmánská turistika

Kalendář 2024 pro vegetariány: nejlepší festivaly zeleniny a ovoce

Patříte k lidem, kteří si místo řízku radši pochutnají na jídle ze zeleniny a dobrém ovoci? Pak se vám jistě budou hodit naše tipy na gastronomické akce, kde hrají hlavní roli jahody, meruňky, jablka, česnek nebo cibule. Během pozdního jara, léta a podzimu můžete vyrazit na gastronomické slavnosti podle vašich oblíbených plodin a chutí. A i když se třeba nebude jednat o čistě vegetariánské akce, dobroty bez masa na nich určitě bez potíží seženete. Tipy pro vegetariány, frutariány, vitariány i flexitariány vám přináší Kudy z nudy.

Březen a duben: vyzkoušejte exotické ovoce

exotické ovoceNa sobotu 16. března 2024 se chystají Africké trhy v Ostravě. V Trojhalí Karolina bude k dostání čerstvé exotické ovoce z Ugandy jako jsou manga, avokáda, marakuja, ananasy, tamarillo, silný zázvor, léčivá kurkuma anebo největší ovoce na světě – jackfruit. Dále zde pořídíte čerstvé ovoce z Indonésie – dračí ovoce, hadí ovoce, mangosteeny, rambutany a papáji. Nebude chybět sušené ovoce včetně různých druhů chipsů z banánu, z jackfruitu, hadího ovoce, nebo z kokosu. Vyberete si i z bohatého sortimentu čajů, kávy, džemů a sirupů nebo superpotravin jako je baobab a moringa. Budou zde také bambucká másla, africké čokolády a mnoho dalšího.

banánV sobotu 6. dubna proběhne v Kostelci nad Černými lesy Street Food Festival. Ten sice není strikntě vegetariánský, ale na své si zde přijdou zejména flexitariáni. Vyzkoušet mohou asijské speciality, sušené červíky, africké menu, indonéské speciality, indický street food a další. Pro vegetariány a frutariány pak bude zajímavé exotické ovoce z dalekých zemí. V minulosti se na Street Food Festivalu objevily například ananasy, které neštípají na jazyku, chlebovník, několik druhů banánů, ovoce z Indonésie (jako jsou třeba mangosteeny nebo hadí ovoce), manga, marakuja anebo sušené ovoce na slunci, domácí džemy, sirupy, káva a spoustu dalšího.
 

Květen: čas chřestu a Veggie Náplavka

Milovníci chřestu mohou během května navštívit dvě ikonická místa této zeleniny - na farmě v Hostíně u Vojkovic mají během chřestové sezóny otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. Na velkofarmě v Hosíně seženete „špargl“ od poloviny dubna do konce června. Kromě bílého a zeleného chřestu nabízí pěstitelé také speciální fialovou odrůdu. Každý rok zde pořádají také chřestové slavnosti na nichž koupíte český chřest doslova za hubičku a ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo. Letošní datum chřestových slavností ještě nebylo uveřejněno, bývají většinou v polovině června.

veggie festivalDalší Mekkou chřestu v Česku jsou jihomoravské Ivančice. Každoročně se zde konají Slavnosti chřestu, ty letošní připadají na 17. až 19. května 2024. Těšit se můžete na prodej chřestu, sazenic a poklopů, farmářský a řemeslný trh, regionální vinaře a restaurace, kde se vaří speciální chřestová menu.

V neděli 5. května jsou zváni nejen vegani na pražský festival Veggie Náplavka 2024. Rašínovo nábřeží ožije jedním z největších evropských open air vegan veletrhů, plným rostlinné gastronomie, ohleduplné ke zvířatům a planetě. V programu se jako vždy setkáte s těmi nejnovějšími tipy a novinkami z veganské gastronomie a životního stylu. Najdete zde také velký výběr všeho potřebného pro ohleduplný a etický životní styl.
 

Červen: jahody, zmrzlina a med

jahodyNa začátku léta přichází čas jahod. Voňavé a sladké červené plody jsou každoročně k mání na Farmě Vraňany, v Jahodárně Brozany nad Ohří, proslulé jsou také jahody Kunratice, jahodová pole u Bavorova anebo samosběry na polích rodiny Dostálovy v Brně, Prostějově a Olomouci či Jahody Šakvice v areálu místního JZD. Jahody, maliny a později i ostružiny nabízí přes léto Berry Servis Český Brod a Nová Ves II (ve formě samosběru).

zmrzlinaO víkendu 22. a 23. června potěšte své chuťové buňky zmrzlinou na Prague Ice Cream Festivalu. Každoročně se koná na Výstavišti v Holešovicích, kde najdete desítky stánků s množstvím zmrzliny – typu gelato, točené, jogurtové, ice roll, sorbety, speciální veganské, bio apod., či nanuky od místních i světových výrobců. Festival je vhodný pro celou rodinu, nechybí zde množství soutěží a ochutnávek. Na své si přijdou i milovníci čerstvého ovoce, exotických nápojů nebo kávy.

Ve dnech 29. a 30. června jste zváni na Medobraní u Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou. Seznámíte se nejen s technikou a způsobem odběru plástů ze včelích úlů, ale také s vytáčením čerstvého medu a jeho dalším zpracováním. Chybět nebude ani ochutnávka a prodej vytočeného medu či doplňkový prodej medoviny, svíček ze včelího vosku, propolisu a dalších včelích produktů. Navíc si budete moci vyzkoušet, jak se z medu, mouky a koření dělají perníky.
 

Červenec: moravské meruňky i jihočeské borůvky

meruňkyVelké Pavlovice jsou městem vína a meruněk, proto se tu v sobotu 6. července koná Velkopavlovické meruňkobraní s ochutnávkou meruňkových specialit na všechny způsoby a pojídáním meruňkových belešů. Posláním Velkopavlovického meruňkobraní je osvěta s cílem podpořit rozšíření a znovuobnovení pěstování různých odrůd meruněk. Těšit se můžete i na ochutnávku meruňkovice a meruňkového vína. V sobotu 13. července budou meruňky hlavním tématem na akci Meruňkobraní aneb festival meruněk v Židlochovicích. Na programu je řemeslný jarmark, kreativní meruňkové pokrmy i oblíbená soutěž v pojídání knedlíků. O týden později 19. července proběhne Miroslavské Meruňkobraní s jarmarkem u Floriána.

koláč borůvkyJihočeské Borovany se o víkendu 13. a 14. července stanou hlavním městem borůvek. Borůvkobraní v Borovanech je oblíbenou akcí široko daleko. Milovníci borůvek si nemohou nechat ujít tradiční borůvkové knedlíky, koláče, vafle, muffiny, vdolky, lívance, palačinky i zmrzlinu, borůvkové pivo, limonády, víno a likéry. Chybět nemohou ani tradiční soutěže – pojídání borůvkových knedlíků a Mistrovství světa v chytání borůvek do úst. Hojně využívaná je poradna pro pěstitele borůvek i prodej sazenic zahradních borůvek.

A i v srpnu pro vás máme borůvkový tip – o třetím srpnovém víkendu 17. – 18. srpna proběhne již 23. ročník oblíbených borůvkových hodů v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem.

 

Srpen: slavnosti rajčat v Břeclavi

rajčataSobota 10. srpna je velkým dnem pro všechny, kdo mají v oblibě rajčata. V jihomoravské Břeclavi proběhne totiž další ročník velké gastronomické události, která oslavuje rajčata jako nejoblíbenější zeleninu Břeclavska. Slavnosti rajčat představují rajská jablíčka jako typickou plodinu pro Břeclav a okolí ve všemožných barevných i chuťových variacích. Kromě velkého množství pochutin a specialit z rajčat se na Rajské Břeclavi můžete těšit na zajímavý a zábavný program. Seženete tu koření, nakládaná rajčata, domácí těstoviny, rajčatovou hořčici i rajčatová povidla. A osvěží vás Bloody Mary, Tomato Fresh, rajský radler, červený pivní speciál i rajčatová limonáda.
 

Září: mrkev, brambory, česnek

česnekSvé festivaly mají i tak „obyčejné“ plodiny jako česnek nebo cibule. Na Česnekové slavnosti se můžete vypravit již v sobotu 7. září na zámek do jihomoravských Rosic; kromě farmářského trhu, řemeslného jarmarku, česnekových dekorací a bohatého česnekového občerstvení program nabídne i soutěž v pojídání česneku a jiné česnekové taškařice, dětské atrakce a dílničky a samozřejmě otevřené prohlídkové okruhy z rosického zámku i s protiatomovým krytem a stálou výstavou. Z gastronomických pochoutek bude těžké odolat česnekové polévku, bramborákům nebo topinkám, k dispozici bude též česnekové sádlo a placky.

bramboryPříznivci sladkých dobrot by si neměli nechat uniknout Mrkvancovou pouť v Polné. Letos se bude konat od 6. do 8. září a hlavní pochoutkou je zde pečivo plněné strouhanou mrkví, typická lokální laskomina, kterou můžete během slavností ochutnat v několika různých variantách, neboť každá rodina má svou vlastní recepturu.

Na podzim nesmí chybět brambory! Přijďte ochutnat nejrůznější bramborové speciality na tradiční Slavnosti brambor na Edenu. Oblíbená akce pro celou rodinu v Bystřici nad Pernštejnem nabízí zábavný program po celý víkend 21. až 22. září. Všemožné dobroty z brambor ochutnáte také během Bramborové soboty na Zubačce. Bohaté občerstvení nejenom z brambor bude připraveno na vlakové stanici Kořenov.
 

Říjen: úroda jablek, švestek a dýní

JablkoBěhem října přichází na řadu oslavy jablek a jablečných produktů, bez kterých si podzimní úrodu nedovedeme představit. Mezi tradiční akce (termíny pro letošní rok ještě nejsou zveřejněny) se počítá například Jablečná slavnost v Hostětíně, Moštování a sklizeň jablek v zámeckém areálu Ctěnice, Slavnosti jablek na Krasíkově, Hody s plody podzimu v Borovanech anebo Moštování na Semenci.

V Českých Budějovicích se na 10. až 12. řijna chystají Podzimní švestkové trhy. Na své si tu přijdou milovníci švestkových knedlíků a koláčů, které na trhu mohou ochutnat a připomenout si tak tradiční českou pochoutku. Chybět ale nebudou ani stánky s vínem, burčákem či medovinou, horkou čokoládou, karamelem... zavítat budete moci také do orientální čajovny s posezením a komentovanými rituály. Ve stáncích s občerstvením najdete i vegetariánská jídla.

dýněTradiční plodinou podzimu jsou také dýně. Ke každoročním populárním akcím patří Dýňový podzim v pražské trojské botanické zahradě, ten letošní bude ve dnech 11. až 31. října 2024. Nenechte si ujít jedinečnou výstavu, která představí širokou škálu odrůd i rodů. Dýňová aranžmá se mohou stát inspirací pro vaši vlastní podzimní výzdobu. Dýňový svět u Pipků na Vysočině se otevře od konce září a bude otevřen nejméně do začátku listopadu (termín bude ještě upřesněn). Za oranžovými krasavicemi se můžete až do konce října vypravit i na dýňovou farmu ve středočeské Bykoši, kde o víkendech (a po dohodě i ve všedních dnech) ochutnáte dýňovou polévku nebo dýňový koláč.
Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Meruňkobraní aneb festival meruněk v Židlochovicích 2025

12. 7.
Meruňkobraní aneb festival meruněk v Židlochovicích 2025

Voňavé knedlíky, šťavnaté koláče, tradiční pálenka i soutěže jedlíků a bohatý kulturní program s vycházejícími kuchařskými hvězdami na pódiu...

Prague Ice Cream Festival 2025 – zmrzlinový festival v Praze

21. 6.22. 6.
Prague Ice Cream Festival 2025 – zmrzlinový festival v Praze

Přijďte se pobavit s rodinou nebo přáteli na Prague Ice Cream festival – svátek všech druhů zmrzliny. V současné době je zmrzlinový festival Prague Ice Cream Festival největším festivalem svého typu ve střední Evropě.

Borůvkobraní v Borovanech 2025

12. 7.13. 7.
Borůvkobraní v Borovanech 2025

Další ročník Borůvkobraní, gastronomicko-kulturního festivalu města Borovany, kterému patří vždy druhý červencový víkend. Tradiční borůvkové slavnosti ve městě Borovany se budou konat 12. – 13. července 2025.

Dýňová farma v Bykoši Zážitky

Dýňová farma v Bykoši

Okuste dýňovou atmosféru a magické bludiště v kukuřici na farmě Bykoš, kde potěší vás i vaše dítka. Laskominy z dýní ukojí mlsouny a zvířátka nadchnou malé farmáře.

Organic Farm Soběsuky Životní styl

Organic Farm Soběsuky

Ekologická farma Organic farm v obci Soběsuky na Nepomucku nabízí jak prodej zeleniny, bylinek a ovoce, tak ubytování v krásném a klidném prostředí venkova.

Berry Servis Český Brod – samosběry jahod, malin a ostružin Gurmánská turistika

Berry Servis Český Brod – samosběry jahod, malin a ostružin

Společnost Berry servis se zabývá prodejem frigo sadby, pěstováním a prodejem čerstvých jahod, malin a ostružin. Vyrábí domácí džemy, připravuje pravidelné samosběry a zpracovává ovoce v pálenici.

Dýňový svět na statku u Pipků Životní styl

Dýňový svět na statku u Pipků

Na farmě v Leštině na Vysočině pěstují manželé Pipkovi na různé druhy dýní, které si tu můžete nakoupit na vaření i dekoraci. Navíc se zde každý podzim pro veřejnost otevírá Dýňový svět, kde si prohlédnete dýně v dekoracích na rozlehlé zahradě.

Jahodárna Brozany nad Ohří – celoroční stánek s ovocem a zeleninou Gurmánská turistika

Jahodárna Brozany nad Ohří – celoroční stánek s ovocem a zeleninou

Kromě sezónního samosběru jahod a hrášku nabízí Jahodárna Brozany i prodej čerstvé zeleniny a ovoce ve stánku, který je otevřený po celý rok.

Berry servis Nová Ves II – jahody, maliny a ostružiny nejen jako samosběr Gurmánská turistika

Berry servis Nová Ves II – jahody, maliny a ostružiny nejen jako samosběr

Zdejší jahody, maliny a ostružiny musíte ochutnat! Ovoce se pěstuje na polích na farmě v Břežanech II u Českého Brodu. Jahody, maliny či ostružiny si můžete koupit čerstvé nebo nasbírat při samosběru. Z ovoce se vyrábí i vynikající domácí džemy. Na jaře probíhá prodej frigosadby jahodníků.

Ovocné sady Bříství – zdravé ovoce z Polabí Gurmánská turistika

Ovocné sady Bříství – zdravé ovoce z Polabí

Na Kolínsku, v úrodném Polabí, naleznete starobylé místo, kde se pěstuje ovoce a zelenina v souladu s přírodou. Rodina Žertů zde hospodaří již od 17. století a nabízí kvalitní produkty ze sortimentu ovoce, zelenina, mošty, med, marmelády, medovinu a v sezóně samosběr jahod.

Farma Vraňany – ovoce, zelenina a samosběr Gurmánská turistika

Farma Vraňany – ovoce, zelenina a samosběr

Jahody, cibule, hrášek či okurky, kam se podíváte. Takové jsou již tradičně velice oblíbené samosběry ve Vraňanech, které se zde pořádají každý rok. Celoročně je ve Vraňanech otevřena největší farmářská prodejna v ČR s pestrým sortimentem zboží.

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V našich tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Vegetariánská strava má mnoho zdravotních výhod, jako je úbytek hmotnosti, lepší trávení a snížení rizika srdečních onemocnění. Víte, že 1. říjen byl vyhlášen mezinárodní den vegetariánství? Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika