ÚvodAktualityČas na čaj? Čajovny a tipy, kde si vychutnáte šálek čaje
Gurmánská turistika

Čas na čaj? Čajovny a tipy, kde si vychutnáte šálek čaje

Dopřejte si chvilku klidu a šálek dobrého horkého čaje ve vyhlášených čajovnách, kde také nahlédnete do tajů čajových obřadů. Milovníci asijské čajové kultury, kteří dávají přednost tichému splynutí s přírodou, mohou i se svými přáteli zavítat do některých z volně přístupných čajových pavilonů, které se nacházejí vždy na krásném místě nedaleko vody nebo lesa. Víte, že 21. květen slavíme každoročně jako Mezinárodní den čaje?
Budova Solis se zeleným srdcem v Sonnentoru Zážitky

Budova Solis se zeleným srdcem v Sonnentoru

Sluneční areál Sonnentor se rozšířil o budovu, která je nejen moderní a krásná, ale splňuje také nejnáročnější ekologické aspekty. Inspirativní místo je plné pozitivní energie a pohody. Její součástí se stala také zážitková exkurze výrobou bio-čajů.

Čajový altán Plující oblaka v Prachovských skalách Gurmánská turistika

Čajový altán Plující oblaka v Prachovských skalách

Několik desítek metrů od Turistické chaty v Prachovských skalách najdete altánek z modřínového dřeva, kteří zde vybudovali prachovští milovníci čaje po čínském vzoru, kdy u velkých skalních měst existují čajové altány klidu a pohody.

Bylinková zahrada sv. Hildegardy v Čejkovicích Příroda

Bylinková zahrada sv. Hildegardy v Čejkovicích

V areálu firmy Sonnentor v Čejkovicích, která se zabývá výrobou bio-čajů a koření, najdete bylinkovou zahradu sv. Hildegardy ve stylu středověkých klášterních zahrad, které se vyznačovaly pravidelnou geometrií a hlavně funkčností.

Heiwa kafé – japonská kavárna Gurmánská turistika

Heiwa kafé – japonská kavárna

Česko-japonské kulturní centrum provozuje malou Japonskou kavárničku Heiwa kafé, ve které můžete ochutnat speciality přímo z Japonska. Originální čaj, japonská piva, pravé saké, spoustu sladkostí a jiných dobrot. Pochutnat si můžete i na kávě, kterou si dopřávají Japonci.

Čajový pavilon u Těšínské přehrady Životní styl

Čajový pavilon u Těšínské přehrady

Těšínskou přehradu Hrabinka zdobí dřevěný pavilon Tea House navržený pro čajové ceremonie. Stavba ze světlého smrkového dřeva je příjemnou ozdobou přehrady, která nabízí možnost uspořádání čajového obřadu.

Místo k zastavení – U Džoudyho na Praze 2 Zážitky

Místo k zastavení – U Džoudyho na Praze 2

Čajovna U Džoudyho a knihkupectví U Džoudyho zahrnují prvky čínského feng šuej (feng shui), tedy učení o harmonickém uspořádání prostoru.

Restaurace Malý Buddha – ve stínu Buddhy na pražském Pohořelci Gurmánská turistika

Restaurace Malý Buddha – ve stínu Buddhy na pražském Pohořelci

Restaurace Malý Buddha na pražském Pohořelci patří k těm, které své hosty dokážou odnést daleko od vnějšího světa klidu a nespěchu. Pod soškami božstev dýmají vonné tyčinky, náladu podkresluje meditační hudba.

Tibetská čajovna Dharmasala v Praze Gurmánská turistika

Tibetská čajovna Dharmasala v Praze

Jedinečná kombinace cestovatelského prostředí s kulturou čaje a Himalájí, převážně Tibetu. Prvotřídní japonské, čínské či tibetské čaje, tradiční pokrmy, kulturní akce, workshopy, tibetské zpívající mísy k zapůjčení i ke koupi. V čajovně Dharmasala si užijete pohodovou atmosféru, klid a mír.

Další aktuality

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.
19. leden 2025 9:01
Gurmánská turistika

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.
17. leden 2025 9:25
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!
5. leden 2025 7:32
Gurmánská turistika

Znáte restaurace ohodnocené gastronomickým Zlatým lvem?

Nakladatelství TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka, které oceňuje gastronomickými Zlatými lvy. Ojedinělý systém hodnocení podniků po celé republice představuje objektivní a nezávislé známkování kvality služeb restaurací prostřednictvím pečeti se Zlatým lvem. Ke konci každého kalendářního roku vydává nakladatelství TopLife Czech přehledného průvodce Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, ve kterém jsou publikovány všechny oceněné restaurace. V roce 2024 bylo oceněno celkem 109 restaurací, přičemž nejvyšší hodnocení tři Zlaté lvy získalo 23 restaurací, dva Zlaté lvy 49 restaurací, jednoho Zlatého lva obdrželo 22 restaurací a ocenění TIP má 15 restaurací.
3. leden 2025 13:00
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika