ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka

  • 3. listopadu 2020
Zavřít nebo se adaptovat? Bojovat nebo čekat a doufat? Česká gastro scéna čelí mnohem těžší situaci než na jaře. Málokdo vidí světlo na konci tunelu. Zákonitě tedy chybí nadšení, energie a solidarita, kterou jsme cítili v březnu a dubnu 2020. A co hůř, winter is coming.
Ukazuje se, že šanci mají podniky, které svou originalitou vyčnívají, zároveň jsou dostupné. Jsou to také koncepty, které umí dobře komunikovat na sociálních sítích a přeměnit své štamgasty v zachránce, kteří je chodí podporovat napřímo k výdejnímu okénku. Zkuste si na papír vypsat třeba deset podniků, o které byste neradi přišli a snažte se je podpořit. Určitě vydávají jídlo z okénka, možná dělají rozvoz.  Když to jen půjde, objednejte přímo u nich. I kdybyste jim měli jen zavolat a zeptat se, co by jim pomohlo, vaše přízeň je potěší. A zahrajte si na influencery, nemusí vás sledovat 100 000 lidí. I kdyby vás sledovala stovka, bude to pro vašich deset vypsaných podniků pomoc.
Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

U Paluků Gurmánská turistika

U Paluků

Zveme vás jménem rodiny Palukových do jejich restaurace U Paluků ve Filištínské ulici v malebném centru Chrudimi.

Kohout Na víně – art wine restaurant v Brně Gurmánská turistika

Kohout Na víně – art wine restaurant v Brně

Art wine restaurant Kohout Na víně disponuje více než 200 druhy vín z celého světa s primárním zaměřením na vína naturální.

Pukū Gurmánská turistika

Pukū

Barvy a vůně Karibiku, Fidži, Thajska, Indie, Japonska, Číny a Korey? To všechno v srdci Českého ráje, v Turnově? Fakt jo!

Sbeerka Ostrava Gurmánská turistika

Sbeerka Ostrava

Někdo sbeerá známky, někdo zase dárky a někdo pivní zážitky. Ty rozhodně můžete nabýt v ostravské Sbeerce, restauraci chmelené neotřelým interiérem a kořeněnou jedinečnou atmosférou.

Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Grill Pub Pod Lipami Gurmánská turistika

Grill Pub Pod Lipami

Zdeněk Svoboda odmalička rád vařil. Bylo mu pouhých 23 let, když přišla příležitost otevřít si svoji hospodu. Nicméně neváhal a s manželkou Hankou do toho šli.

Restaurant & Café Zahradní Gurmánská turistika

Restaurant & Café Zahradní

V kraji spisovatelky Boženy Němcové, blízko vodní nádrže Rozkoš, se zchátralé zahradnictví rozparcelovalo na rodinné domky a v nové ulici Zahradní vznikl i penzion s restaurací.

Karls Gurmánská turistika

Karls

Karel Fölkl dělal na dvorku pro své kamarády a kolegy pár grilovaček a ohlasy byly fantastické. A tak si poměrně logicky vymyslel osobitý koncept, který v Děčíně bude pracovat hezky s masem, a byl to teda rozjezd!

Bagel Lounge v Chebu Gurmánská turistika

Bagel Lounge v Chebu

Houska s dírou uvnitř se jako spousta „imigrantského židovského jídla“ prosadila v Americe. Bagely zaplavily i české kavárny, ale karlovarský podnik na nich staví první poslední. A rozrostl se o další pobočky a to třeba i v Chebu.

Pizzeria da Pietro Gurmánská turistika

Pizzeria da Pietro

Petra Soukala vždycky bavila Itálie. Když se pak rozhodl dělat pizzu, šel do toho po hlavě. Odjel do Neapole a učil se a učil. Po návratu si doma v Plzni otevřel modrý podnik s Maradonou na zdi, kterého neapolští dodnes milují.

Restro Gurmánská turistika

Restro

Jana Mitasová provozovala Selský obchod, ale rozhodla se otevřít místo, které krásnému městu chybělo. Místo, kde můžete strávit celý den.

Na pekárně Gurmánská turistika

Na pekárně

Tady jste doslova na návštěvě doma u šéfkuchaře Vaška Friče, Na Pekárně v Čakovičkách, v chalupě, kde bývala pekárna a v jejíž peci se opět peče úžasný chleba a ještě báječnější housky.

Grand Café Gurmánská turistika

Grand Café

Přibyslav najdete ve vyjmenovaných slovech, ale i na mapě pozornosti milovníků dobré kávy. Miluje ji také Miroslav a Alena Pleslovi.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika