ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka

  • 3. listopadu 2020
Zavřít nebo se adaptovat? Bojovat nebo čekat a doufat? Česká gastro scéna čelí mnohem těžší situaci než na jaře. Málokdo vidí světlo na konci tunelu. Zákonitě tedy chybí nadšení, energie a solidarita, kterou jsme cítili v březnu a dubnu 2020. A co hůř, winter is coming.
Ukazuje se, že šanci mají podniky, které svou originalitou vyčnívají, zároveň jsou dostupné. Jsou to také koncepty, které umí dobře komunikovat na sociálních sítích a přeměnit své štamgasty v zachránce, kteří je chodí podporovat napřímo k výdejnímu okénku. Zkuste si na papír vypsat třeba deset podniků, o které byste neradi přišli a snažte se je podpořit. Určitě vydávají jídlo z okénka, možná dělají rozvoz.  Když to jen půjde, objednejte přímo u nich. I kdybyste jim měli jen zavolat a zeptat se, co by jim pomohlo, vaše přízeň je potěší. A zahrajte si na influencery, nemusí vás sledovat 100 000 lidí. I kdyby vás sledovala stovka, bude to pro vašich deset vypsaných podniků pomoc.
Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

U Paluků Gurmánská turistika

U Paluků

Zveme vás jménem rodiny Palukových do jejich restaurace U Paluků ve Filištínské ulici v malebném centru Chrudimi.

Kohout Na víně – art wine restaurant v Brně Gurmánská turistika

Kohout Na víně – art wine restaurant v Brně

Art wine restaurant Kohout Na víně disponuje více než 200 druhy vín z celého světa s primárním zaměřením na vína naturální.

Pukū Gurmánská turistika

Pukū

Barvy a vůně Karibiku, Fidži, Thajska, Indie, Japonska, Číny a Korey? To všechno v srdci Českého ráje, v Turnově? Fakt jo!

Sbeerka Ostrava Gurmánská turistika

Sbeerka Ostrava

Někdo sbeerá známky, někdo zase dárky a někdo pivní zážitky. Ty rozhodně můžete nabýt v ostravské Sbeerce, restauraci chmelené neotřelým interiérem a kořeněnou jedinečnou atmosférou.

Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Grill Pub Pod Lipami Gurmánská turistika

Grill Pub Pod Lipami

Zdeněk Svoboda odmalička rád vařil. Bylo mu pouhých 23 let, když přišla příležitost otevřít si svoji hospodu. Nicméně neváhal a s manželkou Hankou do toho šli.

Restaurant & Café Zahradní Gurmánská turistika

Restaurant & Café Zahradní

V kraji spisovatelky Boženy Němcové, blízko vodní nádrže Rozkoš, se zchátralé zahradnictví rozparcelovalo na rodinné domky a v nové ulici Zahradní vznikl i penzion s restaurací.

Karls Gurmánská turistika

Karls

Karel Fölkl dělal na dvorku pro své kamarády a kolegy pár grilovaček a ohlasy byly fantastické. A tak si poměrně logicky vymyslel osobitý koncept, který v Děčíně bude pracovat hezky s masem, a byl to teda rozjezd!

Bagel Lounge v Chebu Gurmánská turistika

Bagel Lounge v Chebu

Houska s dírou uvnitř se jako spousta „imigrantského židovského jídla“ prosadila v Americe. Bagely zaplavily i české kavárny, ale karlovarský podnik na nich staví první poslední. A rozrostl se o další pobočky a to třeba i v Chebu.

Pizzeria da Pietro Gurmánská turistika

Pizzeria da Pietro

Petra Soukala vždycky bavila Itálie. Když se pak rozhodl dělat pizzu, šel do toho po hlavě. Odjel do Neapole a učil se a učil. Po návratu si doma v Plzni otevřel modrý podnik s Maradonou na zdi, kterého neapolští dodnes milují.

Restro Gurmánská turistika

Restro

Jana Mitasová provozovala Selský obchod, ale rozhodla se otevřít místo, které krásnému městu chybělo. Místo, kde můžete strávit celý den.

Na pekárně Gurmánská turistika

Na pekárně

Tady jste doslova na návštěvě doma u šéfkuchaře Vaška Friče, Na Pekárně v Čakovičkách, v chalupě, kde bývala pekárna a v jejíž peci se opět peče úžasný chleba a ještě báječnější housky.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika