ÚvodAktualityDopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!

Staročeské speciality na Vildštejně

hrad VildštejnZa vaši návštěvu určitě stojí jeden z nejstarších hradů v Čechách, Hrad Vildštejn, ve Skalné u Chebu, šest kilometrů od lázeňského města Františkovy Lázně na západě Čech. Součástí hradu je také středověká Hodovna. Jejím heslem je: “Stylové prostředí, česká kuchyně, poctivá výroba a lokální dodávatelé.“

Pohostí vás zde staročeskými specialitami i vynikajícími domácími uzeninami od hradního řezníka. Můžete se zde zúčastnit i stylových rytířských hodů.
 

Rudolfova kratochvíle na zámku Zbiroh

jídlo krčmaSpojení kulturního a gastronomického zážitku vás čeká i v Zámecké krčmě U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh, nedaleko Plzně. Po prohlídce zámku, kde v původní hradní části dodnes dominuje nejstarší samostatně stojící hlásná věž na našem území, ukrývá se zde také vůbec nejhlubší studna v Evropě a jako perla ji zdobí jedna z nejstarších hradních kaplí u nás, na vás čeká do detailu vyladěný interiér zámecké restaurace, který vás přenese do středověku.

Na jídelním lístku vás ale kromě staročeských lahůdek čeká i moderní česká kuchyně, jako je konfitované kachní stehýnko s císařským špekovým knedlíkem a kysaným zelím, nebo hradní pečené vepřové koleno podávané s malým pecnem chleba. Dobře vychlazené pivo zde samozřejmě nemůže chybět. Chateau hotel Zbiroh je také jediným hotelem, kde můžete strávit noc v komnatách, ve kterých pobývali takoví velikáni jako císař Rudolf II., Karel IV., Zikmund nebo osobnosti Alfons Mucha a Ema Destinová a další.
 

Na zámeckou paštiku nebo jablkový koláč do Liblice

koláčNedaleko Mělníka můžete poobědvat v překrásné zámecké restauraci umístěné v barokním Zámku Liblice ze 17. století. Určitě budete nadšeni nejen upravenou zámeckou zahradou, překrásnými barokními zámeckými interiéry, ale i vynikající moderní českou kuchyní.

Na jídelním lístku restaurace najdete například domácí zámeckou paštiku, čerstvého pstruha z Byšic i vynikající jablečný koláč s ořechy.
 

Tradiční svíčková nebo játrové knedlíčky na Statku Bernard

statek BernardPoobědvat, nebo se ubytovat můžete nejen na zámcích, ale i v bývalých zemědělských objektech. Restaurace, která je součástí rekonstruovaného Statku Bernard, v Královském Poříčí, mezi Karlovými Vary a Sokolovem, je vyhledávaným cílem návštěvníků hlavně díky vyhlášené, ryze české kuchyni. 

Ochutnat můžete například hovězí vývar s játrovými knedlíčky i vynikající svíčkovou na smetaně. Kdo má rád ryby určitě zvolí filety ze pstruha s česnekem a libečkem. Statek také funguje jako centrum tradičních řemesel, nabízí návštěvníkům možnost nahlédnout pod ruku řemeslníkům a zároveň si i řemesla osobně vyzkoušet.
 

Líčka nebo bůček z libereckého Radničního sklípku

radnice LiberecSeveročeský Liberec má určitě co nabídnout. V historických prostorách liberecké radnice sídlí již od roku 1893 restaurace Radniční sklípek. Pestrý výběr českých specialit, jako je Svijanský guláš z hovězích líček a s domácím žemlovým knedlíkem můžete zapít několika druhy piva z pivovaru Svijany, kdo má chuť jen na něco malého k pivu, určitě si vybere, doporučujeme pečený bůček na cibuli.

Už v roce 1893, a to ještě před zprovozněním úřednických prostor nově postavené liberecké neorenesanční radnice, byla v jejím suterénu otevřena restaurace Radniční sklípek. Přilehlé prostory byly tehdy využívány jako vinný a pivní sklípek, a částečně i jako sklad uhlí. Po 2. světové válce zde sídlila pivnice Parlament.


Omáčky vařené s láskou a poctivé pralinky v Kroměříži

pralinky Černý OrelPokud budete znaveni prohlídkou překrásné moravské Kroměříže, navštivte restauraci Pivovar Černý orel, která je jen 150 metrů od Arcibiskupského zámku. Určitě budete spokojeni s nabídkou poctivě vařených českých ležáků a dalších pivních speciálů a s nabídkou české kuchyně vařené s láskou. Specialitou jsou omáčky, do kterých se používá pivovarský slad.

Za vyzkoušení stojí také pivní lázně a unikátní kroměřížská čokoládovna. Pralinky se zde plní nejrozmanitějšími ganážemi, tedy náplněmi, které si místní cukráři sami vymýšlí.
 

Na střeše Čech ve Friesových boudách 

Kvalitní českou kuchyni v moderním hávu uprostřed přírody a k tomu ubytování s výhledy na vrcholky našich nejvyšších hor najdete ve Friesových boudách v Krkonoších. Horský hotel má bohatou historii, prošel celkovou rekonstrukcí a dnes nabízí 21 zmodernizovaných a komplexně nově vybavených pokojů, wellness i kongresovou místnost. Je ideálním místem nejen pro dovolenou, ale i pro svatbu nebo firemní akce.

Součástí restaurace je i klub s krbem a pohodlnými pohovkami, kde můžete vychutnat šálek kávy, pivo Fries z vlastního pivovaru i koktejly. Nabídka je zde opravdu široká a výhledy neopakovatelné.
 

Kouzelné svatební místo v Penzionu Kovárna

Dalším ověřeným místem uprostřed přírody a podle hlasování třetím nejkouzelnějším svatebním místem v Olomouckém kraji je Penzion Kovárna v Horní Lipové v Jeseníkách. Penzion vznikl renovací objektu bývalé kovárny postavené v 18.století. I po rekonstrukci si místo zachovalo svůj půvab a romantiku a slibuje pohodlnou a příjemnou dovolenou po celý rok. Klidné posezení u venkovního krbu přijde po túrách v horách a výborné večeři vhod.Restaurace s certifikací CzechSpecials získala také v roce 2017 ocenění Nejlepší gastronomické zařízení Olomouckého kraje.

Kam za zážitkovou gastronomií v Česku?
Čokoládovna Yesterka v Kroměříži Gurmánská turistika

Čokoládovna Yesterka v Kroměříži

Čokoládovna Yesterka vyrábí čokoládové pralinky ručně a za pomoci prvotřídních tempírek v Kroměříži od roku 2015. Používá se zde pouze prvotřídní belgická čokoláda Callebaut, která je vyrobena jen z nejlepších kakaových bobů.

Pivovar Černý Orel Gurmánská turistika

Pivovar Černý Orel

Posezení s přáteli, pracovní schůzky, rodinné oslavy. To vše vám nabízí Černý Orel v samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí!

Radniční Sklípek Liberec Gurmánská turistika

Radniční Sklípek Liberec

Restaurace a pivnice s devíti druhy čepovaného piva z tanku a ze sudů, jejíž historie sahá až do roku 1893.

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu Památky

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu

Hrad, jehož historie sahá do roku 1166. Moderní historie se píše od roku 2001, kdy byl hrad opraven, znovu otevřen a zpřístupněn veřejnosti.

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky Památky

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky

Zámek Liblice je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho, který v roce 1699 vypracoval, na podnět tehdejšího majitele panství, Arnošta Pachty z Rájova, osobitý projekt nového sídla.

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném Ubytování

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném

Nově zrekonstruovaný Horský hotel Friesovy boudy se nachází v nadmořské výšce 1217 metrů a nabízí ze své vysoké polohy velkolepé a nezapomenutelné pohledy do okolí. Hotel poskytuje zázemí pro nejkrásnější pouti po Krkonoších.

Penzion Kovárna v Jeseníkách – dočasně uzavřeno Ubytování

Penzion Kovárna v Jeseníkách – dočasně uzavřeno

Penzion Kovárna se nachází uprostřed Horní Lipové a vznikl renovací objektu bývalé kovárny z 18. století. Po povodních je dočasně uzavřeno.

Statek Bernard Kultura

Statek Bernard

Statek Bernard v Královském Poříčí leží uprostřed světoznámého lázeňského trojúhelníku, pouhých 10 minut autem od Karlových Varů. Najdete zde mini zookoutek, herničku kostičku pro děti, muzeum řemesel, masážní studio a samozřejmě restauraci a penzion.

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh Gurmánská turistika

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh

Dopřejte si staročeské speciality ve zbirožské zámecké krčmě s dobovou atmosférou, interiérem a nabídkou originálních pokrmů.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika