Staročeské speciality na Vildštejně
Za vaši návštěvu určitě stojí jeden z nejstarších hradů v Čechách,
Hrad Vildštejn, ve Skalné u
Chebu, šest kilometrů od lázeňského města
Františkovy Lázně na
západě Čech. Součástí hradu je také
středověká Hodovna. Jejím heslem je: “Stylové prostředí, česká kuchyně, poctivá výroba a lokální dodávatelé.“
Pohostí vás zde
staročeskými specialitami i vynikajícími
domácími uzeninami od hradního řezníka. Můžete se zde zúčastnit i stylových rytířských hodů.
Rudolfova kratochvíle na zámku Zbiroh
Spojení kulturního a gastronomického zážitku vás čeká i v
Zámecké krčmě U Rudolfovy kratochvíle na
zámku Zbiroh, nedaleko
Plzně. Po prohlídce zámku, kde v původní hradní části dodnes dominuje nejstarší samostatně stojící hlásná věž na našem území, ukrývá se zde také vůbec
nejhlubší studna v Evropě a jako perla ji zdobí jedna z nejstarších hradních kaplí u nás, na vás čeká do detailu vyladěný interiér zámecké restaurace, který vás přenese do
středověku.
Na jídelním lístku vás ale kromě
staročeských lahůdek čeká
i moderní česká kuchyně, jako je konfitované kachní stehýnko s císařským špekovým knedlíkem a kysaným zelím, nebo hradní pečené
vepřové koleno podávané s malým
pecnem chleba. Dobře vychlazené pivo zde samozřejmě nemůže chybět.
Chateau hotel Zbiroh je také jediným hotelem, kde můžete strávit noc v komnatách, ve kterých pobývali takoví velikáni jako císař Rudolf II., Karel IV., Zikmund nebo osobnosti Alfons Mucha a Ema Destinová a další.
Na zámeckou paštiku nebo jablkový koláč do Liblice
Nedaleko
Mělníka můžete poobědvat v překrásné zámecké restauraci umístěné v
barokním Zámku Liblice ze 17. století. Určitě budete nadšeni nejen upravenou zámeckou zahradou, překrásnými barokními zámeckými interiéry, ale i
vynikající moderní českou kuchyní.
Na jídelním lístku restaurace najdete například
domácí zámeckou paštiku, čerstvého pstruha z Byšic i vynikající
jablečný koláč s ořechy.
Tradiční svíčková nebo játrové knedlíčky na Statku Bernard
Poobědvat, nebo se ubytovat můžete nejen na zámcích, ale i v bývalých zemědělských objektech. Restaurace, která je součástí rekonstruovaného
Statku Bernard, v Královském Poříčí, mezi
Karlovými Vary a
Sokolovem, je vyhledávaným cílem návštěvníků hlavně díky vyhlášené, ryze české kuchyni.
Ochutnat můžete například
hovězí vývar s játrovými knedlíčky i vynikající
svíčkovou na smetaně. Kdo má rád ryby určitě zvolí filety ze pstruha s česnekem a libečkem. Statek také funguje jako centrum tradičních řemesel, nabízí návštěvníkům možnost nahlédnout pod ruku řemeslníkům a zároveň si i řemesla osobně vyzkoušet.
Líčka nebo bůček z libereckého Radničního sklípku
Severočeský
Liberec má určitě co nabídnout. V historických prostorách
liberecké radnice sídlí již od roku 1893 restaurace
Radniční sklípek. Pestrý výběr
českých specialit, jako je
Svijanský guláš z hovězích líček a s domácím žemlovým knedlíkem můžete zapít několika druhy piva z
pivovaru Svijany, kdo má chuť jen na něco malého k pivu, určitě si vybere, doporučujeme
pečený bůček na cibuli.
Už v roce 1893, a to ještě před zprovozněním úřednických prostor nově postavené liberecké neorenesanční
radnice, byla v jejím suterénu otevřena restaurace Radniční sklípek. Přilehlé prostory byly tehdy využívány jako vinný a pivní sklípek, a částečně i jako sklad uhlí. Po 2. světové válce zde sídlila pivnice Parlament.
Omáčky vařené s láskou a poctivé pralinky v Kroměříži
Pokud budete znaveni prohlídkou překrásné moravské
Kroměříže, navštivte
restauraci Pivovar Černý orel, která je jen 150 metrů od
Arcibiskupského zámku. Určitě budete spokojeni s nabídkou poctivě vařených českých ležáků a dalších pivních speciálů a s nabídkou české kuchyně vařené s láskou.
Specialitou jsou omáčky, do kterých se používá pivovarský slad.
Za vyzkoušení stojí také pivní lázně a unikátní
kroměřížská čokoládovna. Pralinky se zde plní nejrozmanitějšími ganážemi, tedy náplněmi, které si místní cukráři sami vymýšlí.
Na střeše Čech ve Friesových boudách
Kvalitní českou kuchyni v moderním hávu uprostřed přírody a k tomu ubytování s výhledy na vrcholky našich nejvyšších hor najdete ve
Friesových boudách v
Krkonoších. Horský hotel má bohatou historii, prošel celkovou rekonstrukcí a dnes nabízí 21 zmodernizovaných a komplexně nově vybavených pokojů, wellness i kongresovou místnost. Je ideálním místem nejen pro dovolenou, ale i pro svatbu nebo firemní akce.
Součástí restaurace je i klub s krbem a pohodlnými pohovkami, kde můžete vychutnat šálek kávy,
pivo Fries z vlastního pivovaru i koktejly. Nabídka je zde opravdu široká a výhledy neopakovatelné.
Kouzelné svatební místo v Penzionu Kovárna
Dalším ověřeným místem uprostřed přírody a podle hlasování třetím nejkouzelnějším svatebním místem v
Olomouckém kraji je
Penzion Kovárna v Horní Lipové v
Jeseníkách. Penzion vznikl renovací objektu bývalé kovárny postavené v 18.století. I po rekonstrukci si místo zachovalo svůj půvab a romantiku a slibuje pohodlnou a příjemnou dovolenou po celý rok. Klidné posezení u venkovního krbu přijde po túrách v horách a výborné večeři vhod.Restaurace s certifikací
CzechSpecials získala také v roce 2017 ocenění Nejlepší gastronomické zařízení Olomouckého kraje.
Kam za zážitkovou gastronomií v Česku?