ÚvodAktualityDopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!

Staročeské speciality na Vildštejně

hrad VildštejnZa vaši návštěvu určitě stojí jeden z nejstarších hradů v Čechách, Hrad Vildštejn, ve Skalné u Chebu, šest kilometrů od lázeňského města Františkovy Lázně na západě Čech. Součástí hradu je také středověká Hodovna. Jejím heslem je: “Stylové prostředí, česká kuchyně, poctivá výroba a lokální dodávatelé.“

Pohostí vás zde staročeskými specialitami i vynikajícími domácími uzeninami od hradního řezníka. Můžete se zde zúčastnit i stylových rytířských hodů.
 

Rudolfova kratochvíle na zámku Zbiroh

jídlo krčmaSpojení kulturního a gastronomického zážitku vás čeká i v Zámecké krčmě U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh, nedaleko Plzně. Po prohlídce zámku, kde v původní hradní části dodnes dominuje nejstarší samostatně stojící hlásná věž na našem území, ukrývá se zde také vůbec nejhlubší studna v Evropě a jako perla ji zdobí jedna z nejstarších hradních kaplí u nás, na vás čeká do detailu vyladěný interiér zámecké restaurace, který vás přenese do středověku.

Na jídelním lístku vás ale kromě staročeských lahůdek čeká i moderní česká kuchyně, jako je konfitované kachní stehýnko s císařským špekovým knedlíkem a kysaným zelím, nebo hradní pečené vepřové koleno podávané s malým pecnem chleba. Dobře vychlazené pivo zde samozřejmě nemůže chybět. Chateau hotel Zbiroh je také jediným hotelem, kde můžete strávit noc v komnatách, ve kterých pobývali takoví velikáni jako císař Rudolf II., Karel IV., Zikmund nebo osobnosti Alfons Mucha a Ema Destinová a další.
 

Na zámeckou paštiku nebo jablkový koláč do Liblice

koláčNedaleko Mělníka můžete poobědvat v překrásné zámecké restauraci umístěné v barokním Zámku Liblice ze 17. století. Určitě budete nadšeni nejen upravenou zámeckou zahradou, překrásnými barokními zámeckými interiéry, ale i vynikající moderní českou kuchyní.

Na jídelním lístku restaurace najdete například domácí zámeckou paštiku, čerstvého pstruha z Byšic i vynikající jablečný koláč s ořechy.
 

Tradiční svíčková nebo játrové knedlíčky na Statku Bernard

statek BernardPoobědvat, nebo se ubytovat můžete nejen na zámcích, ale i v bývalých zemědělských objektech. Restaurace, která je součástí rekonstruovaného Statku Bernard, v Královském Poříčí, mezi Karlovými Vary a Sokolovem, je vyhledávaným cílem návštěvníků hlavně díky vyhlášené, ryze české kuchyni. 

Ochutnat můžete například hovězí vývar s játrovými knedlíčky i vynikající svíčkovou na smetaně. Kdo má rád ryby určitě zvolí filety ze pstruha s česnekem a libečkem. Statek také funguje jako centrum tradičních řemesel, nabízí návštěvníkům možnost nahlédnout pod ruku řemeslníkům a zároveň si i řemesla osobně vyzkoušet.
 

Líčka nebo bůček z libereckého Radničního sklípku

radnice LiberecSeveročeský Liberec má určitě co nabídnout. V historických prostorách liberecké radnice sídlí již od roku 1893 restaurace Radniční sklípek. Pestrý výběr českých specialit, jako je Svijanský guláš z hovězích líček a s domácím žemlovým knedlíkem můžete zapít několika druhy piva z pivovaru Svijany, kdo má chuť jen na něco malého k pivu, určitě si vybere, doporučujeme pečený bůček na cibuli.

Už v roce 1893, a to ještě před zprovozněním úřednických prostor nově postavené liberecké neorenesanční radnice, byla v jejím suterénu otevřena restaurace Radniční sklípek. Přilehlé prostory byly tehdy využívány jako vinný a pivní sklípek, a částečně i jako sklad uhlí. Po 2. světové válce zde sídlila pivnice Parlament.


Omáčky vařené s láskou a poctivé pralinky v Kroměříži

pralinky Černý OrelPokud budete znaveni prohlídkou překrásné moravské Kroměříže, navštivte restauraci Pivovar Černý orel, která je jen 150 metrů od Arcibiskupského zámku. Určitě budete spokojeni s nabídkou poctivě vařených českých ležáků a dalších pivních speciálů a s nabídkou české kuchyně vařené s láskou. Specialitou jsou omáčky, do kterých se používá pivovarský slad.

Za vyzkoušení stojí také pivní lázně a unikátní kroměřížská čokoládovna. Pralinky se zde plní nejrozmanitějšími ganážemi, tedy náplněmi, které si místní cukráři sami vymýšlí.
 

Na střeše Čech ve Friesových boudách 

Kvalitní českou kuchyni v moderním hávu uprostřed přírody a k tomu ubytování s výhledy na vrcholky našich nejvyšších hor najdete ve Friesových boudách v Krkonoších. Horský hotel má bohatou historii, prošel celkovou rekonstrukcí a dnes nabízí 21 zmodernizovaných a komplexně nově vybavených pokojů, wellness i kongresovou místnost. Je ideálním místem nejen pro dovolenou, ale i pro svatbu nebo firemní akce.

Součástí restaurace je i klub s krbem a pohodlnými pohovkami, kde můžete vychutnat šálek kávy, pivo Fries z vlastního pivovaru i koktejly. Nabídka je zde opravdu široká a výhledy neopakovatelné.
 

Kouzelné svatební místo v Penzionu Kovárna

Dalším ověřeným místem uprostřed přírody a podle hlasování třetím nejkouzelnějším svatebním místem v Olomouckém kraji je Penzion Kovárna v Horní Lipové v Jeseníkách. Penzion vznikl renovací objektu bývalé kovárny postavené v 18.století. I po rekonstrukci si místo zachovalo svůj půvab a romantiku a slibuje pohodlnou a příjemnou dovolenou po celý rok. Klidné posezení u venkovního krbu přijde po túrách v horách a výborné večeři vhod.Restaurace s certifikací CzechSpecials získala také v roce 2017 ocenění Nejlepší gastronomické zařízení Olomouckého kraje.

Kam za zážitkovou gastronomií v Česku?
Čokoládovna Yesterka v Kroměříži Gurmánská turistika

Čokoládovna Yesterka v Kroměříži

Čokoládovna Yesterka vyrábí čokoládové pralinky ručně a za pomoci prvotřídních tempírek v Kroměříži od roku 2015. Používá se zde pouze prvotřídní belgická čokoláda Callebaut, která je vyrobena jen z nejlepších kakaových bobů.

Pivovar Černý Orel Gurmánská turistika

Pivovar Černý Orel

Posezení s přáteli, pracovní schůzky, rodinné oslavy. To vše vám nabízí Černý Orel v samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí!

Radniční Sklípek Liberec Gurmánská turistika

Radniční Sklípek Liberec

Restaurace a pivnice s devíti druhy čepovaného piva z tanku a ze sudů, jejíž historie sahá až do roku 1893.

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu Památky

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu

Hrad, jehož historie sahá do roku 1166. Moderní historie se píše od roku 2001, kdy byl hrad opraven, znovu otevřen a zpřístupněn veřejnosti.

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky Památky

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky

Zámek Liblice je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho, který v roce 1699 vypracoval, na podnět tehdejšího majitele panství, Arnošta Pachty z Rájova, osobitý projekt nového sídla.

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném Ubytování

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném

Nově zrekonstruovaný Horský hotel Friesovy boudy se nachází v nadmořské výšce 1217 metrů a nabízí ze své vysoké polohy velkolepé a nezapomenutelné pohledy do okolí. Hotel poskytuje zázemí pro nejkrásnější pouti po Krkonoších.

Penzion Kovárna v Jeseníkách – dočasně uzavřeno Ubytování

Penzion Kovárna v Jeseníkách – dočasně uzavřeno

Penzion Kovárna se nachází uprostřed Horní Lipové a vznikl renovací objektu bývalé kovárny z 18. století. Po povodních je dočasně uzavřeno.

Statek Bernard Kultura

Statek Bernard

Statek Bernard v Královském Poříčí leží uprostřed světoznámého lázeňského trojúhelníku, pouhých 10 minut autem od Karlových Varů. Najdete zde mini zookoutek, herničku kostičku pro děti, muzeum řemesel, masážní studio a samozřejmě restauraci a penzion.

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh Gurmánská turistika

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh

Dopřejte si staročeské speciality ve zbirožské zámecké krčmě s dobovou atmosférou, interiérem a nabídkou originálních pokrmů.

Další aktuality

Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!
21. leden 2025 18:32
Gurmánská turistika

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Kde vám tedy připraví jídlo ženy? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 18:10
Gurmánská turistika

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 17:51
Gurmánská turistika

Tradice české kuchyně: Slavné kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
21. leden 2025 15:09
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.
19. leden 2025 9:01
Gurmánská turistika

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.
17. leden 2025 9:25
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika