Hájenka Kersko a kanec: se šípkovou nebo se zelím?
Zastavení první nemůže mířit jinam než do
Kerska a do
Hájenky, jedné z nejslavnějších českých filmových hospod. Objevuje se ve filmu
Slavnosti sněženek (1983), natočeném podle povídek
Bohumila Hrabala. Myslivci se ve filmu dohadují, jestli má hospodská udělat kance se šípkovou omáčkou nebo se zelím. Všechno nakonec skončí pořádnou hospodskou rvačkou – kterou mimochodem Hájenka přežila bez úhony, protože hospodské interiérové scény se natáčely v ateliérech. A Bohumil Hrabal? Ten měl nedaleko
chatu a do Hájenky opravdu chodíval, i když prý nejraději sedával na verandě. Chutím návštěvníků a věčnému dilematu „se šípkovou nebo se zelím“ v hospodě už řadu let vycházejí vstříc speciálním Talířem Hájenka, kde dostanete kousek kance se zelím a kousek se šípkovou.
Pelíšky, knedlíky, noky a restaurace Nok Nok
„Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté,“ říká Jindřiška Krausová ve filmu
Pelíšky (1999).
„Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.“
Scénka se sice neodehrává v žádném
gastronomickém podniku, ale právě film inspiroval vznik
restaurace Nok Nok. Má dvě pobočky, v
Brně a v
Hradci Králové, a nemusíte mít strach: z rozdílů mezi knedlíky a noky ani z dalších středoevropských kulinářských tradic vás číšníci zkoušet rozhodně nebudou. Dokonce si nemusíte objednat ani jedno, ani druhé, ale uznejte sami: navštívit Nok Nok a neochutnat nok-noky nebo ručně dělané bramborové knedlíky by vážně byla škoda.
Body shot, La Casa Blů a Samotáři
Hořká komedie
Samotáři (2000) nabídla vedle vynikajícího soundtracku, skvělých herců a řady vtipných hlášek také „výborné koláčky“ a body shot s tequilami. Místem děje byla dodnes existující
La Casa Blů, sympatická restaurace na
pražském Starém Městě. V podniku, kde vznikal kultovní film Samotáři, ochutnáte pochoutky ze všech koutů světa, například quesadillu, burgry, tortilly nebo pikantní omáčky. Body shot sice nápojový lístek nenabízí, ale na baru vám nepochybně o této specialitě rádi prozradí víc – ostatně se tu na ni ptá kdekdo.
Pivo, Postřižiny a Dalešický pivovar
Schválně, znáte nejlepší české pivní filmy? Právě
pivo, doplňující poctivou českou kuchyni, proslavilo řadu filmů. Láska k pivu čiší například z filmu
Postřižiny (1980), který režisér
Jiří Menzel natáčel v
Dalešickém pivovaru u
Třebíče. Na otázku, zda existuje něco stylovějšího než otevřít si Dalešické pivo a k tomu si pustit právě Postřižiny, odpovídáme na
Kudy z nudy ano: úplně nejlepší totiž je vypravit se do Dalešického pivovaru osobně, dát si čerstvé pivo v pivovarské restauraci a vychutnat si prvorepublikovou atmosféru přímo v místě, kde se příběh natáčel. Protože, jak všichni víme,
„…vaše podlomené zdraví pivo upevní a spraví“
.
Cesta za pivem s Adélou, která ještě nevečeřela
Poklonou českému pivu je rovněž film
Adéla ještě nevečeřela (1977), kde komisař Ledvina (Rudolf Hrušínský) seznamuje Nicka Cartera (Michal Dočolomanský) s
Prahou prostřednictvím jedinečných pivních výčepů a hospod. Na
Malé Straně jich obejdou opravdu pěknou řádku – od
hotelu U Tří pštrosů a
středověké krčmy U Krále Brabantského, která patří k nejstarším v Praze, přes podniky
U Bonaparta v Nerudově ulici a
U Černého vola na
Loretánském náměstí až po
pivovar U Fleků na
Novém Městě.
Z natáčení se dochovala půvabná pivní historka o tom, jak se jednomu řediteli pivovaru zalíbila fotografie pořízená během natáčení, na níž si Rudolf Hrušínský s gustem přihýbá z půllitru. Požádal herce, zda by ji mohl zveřejnit v podnikovém kalendáři. Hrušínský souhlasil a v žertu řekl, aby mu za to poslali nějaké pivo k Vánocům. V prosinci skutečně zastavil u Hrušínských náklaďák plný piva, a podle herce to byl nejlepší honorář, jaký kdy dostal.
Další filmové hospody a restaurace
- Do natáčení kultovního seriálu Most znali restauraci Severka v ulici Zdeňka Fibicha v Mostě jen místní. Filmaři už dávno odjeli, ale restaurace, kam se chodí na klasickou kuchyni za dobrou cenu, žije dál.
- Když ve filmovém muzikálu Filipa Renče Rebelové (2001) vítá pan vrchní hosty v tenisové hospůdce U rybníka, ve skutečnosti to je hospoda U Grobiána poblíž hradu Kokořín. Na film tu vzpomínají dodnes, přijeďte si zavzpomínat také!
- K pivním filmovým místům patří také pražská restaurace U Dvou koček na Uhelném trhu. Natáčela se tu komedie Vrchní, prchni (1981).
- Oblíbenou filmovou hospodou je hostinec Na Slamníku v Praze; natáčel se tu například seriál Zločiny Velké Prahy (2021).
V Kersku můžete navštívit filmovou hospodu Hájenka, která se objevila ve filmu Slavnosti sněženek.
Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků a krájí se na plátky, které mohou být oslizlé po obrubě. Nok se vaří jako kuličky nebo šišky a je slizký po celém povrchu.
Restaurace Nok Nok nabízí tradiční české jídlo jako jsou ručně dělané bramborové knedlíky a nok-noky.
V Dalešickém pivovaru si můžete vychutnat čerstvé pivo v pivovarské restauraci a prohlédnout si prvorepublikovou atmosféru, kde se natáčel příběh filmu Postřižiny.
Restaurace La Casa Blů, známá z filmu Samotáři, nabízí pochoutky ze všech koutů světa, například quesadillu, burgry a tortilly.
Na procházce po Malé Straně, kde navštívili několik pivních podniků včetně U Tří pštrosů, U Bonaparta, U Černého vola a U Fleků na Novém Městě.
Ve Muzeu rakousko-uherského pivovarnictví můžete prohlédnout expozice o historii pivovarnictví, včetně připomenutí filmu Postřižiny.
Na Hrabalově stezce v Kersku lze navštívit restauraci Hájenka a další místa ze života a díla Bohumila Hrabala, jako minerální pramen nebo menhir.
V restauraci Nok Nok si můžete objednat tradiční masové speciality jako nok-noky nebo ručně dělané bramborové knedlíky.
V Praze můžete navštívit restaurace jako U Dvou koček, Na Slamníku, které sloužily jako kulisy pro různé české filmy a seriály.