ÚvodAktualityČesko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Poslechněte si audio verzi článku
Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.

Hájenka Kersko a kanec: se šípkovou nebo se zelím?

Zastavení první nemůže mířit jinam než do Kerska a do Hájenky, jedné z nejslavnějších českých filmových hospod. Objevuje se ve filmu Slavnosti sněženek (1983), natočeném podle povídek Bohumila Hrabala. Myslivci se ve filmu dohadují, jestli má hospodská udělat kance se šípkovou omáčkou nebo se zelím. Všechno nakonec skončí pořádnou hospodskou rvačkou – kterou mimochodem Hájenka přežila bez úhony, protože hospodské interiérové scény se natáčely v ateliérech. A Bohumil Hrabal? Ten měl nedaleko chatu a do Hájenky opravdu chodíval, i když prý nejraději sedával na verandě. Chutím návštěvníků a věčnému dilematu „se šípkovou nebo se zelím“ v hospodě už řadu let vycházejí vstříc speciálním Talířem Hájenka, kde dostanete kousek kance se zelím a kousek se šípkovou.
 

Pelíšky, knedlíky, noky a restaurace Nok Nok

„Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté,“ říká Jindřiška Krausová ve filmu Pelíšky (1999). „Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.“

Scénka se sice neodehrává v žádném gastronomickém podniku, ale právě film inspiroval vznik restaurace Nok Nok. Má dvě pobočky, v Brně a v Hradci Králové, a nemusíte mít strach: z rozdílů mezi knedlíky a noky ani z dalších středoevropských kulinářských tradic vás číšníci zkoušet rozhodně nebudou. Dokonce si nemusíte objednat ani jedno, ani druhé, ale uznejte sami: navštívit Nok Nok a neochutnat nok-noky nebo ručně dělané bramborové knedlíky by vážně byla škoda.
 

Body shot, La Casa Blů a Samotáři

Hořká komedie Samotáři (2000) nabídla vedle vynikajícího soundtracku, skvělých herců a řady vtipných hlášek také „výborné koláčky“ a body shot s tequilami. Místem děje byla dodnes existující La Casa Blů, sympatická restaurace na pražském Starém Městě. V podniku, kde vznikal kultovní film Samotáři, ochutnáte pochoutky ze všech koutů světa, například quesadillu, burgry, tortilly nebo pikantní omáčky. Body shot sice nápojový lístek nenabízí, ale na baru vám nepochybně o této specialitě rádi prozradí víc – ostatně se tu na ni ptá kdekdo.
 

Pivo, Postřižiny a Dalešický pivovar

Schválně, znáte nejlepší české pivní filmy? Právě pivo, doplňující poctivou českou kuchyni, proslavilo řadu filmů. Láska k pivu čiší například z filmu Postřižiny (1980), který režisér Jiří Menzel natáčel v Dalešickém pivovaru u Třebíče. Na otázku, zda existuje něco stylovějšího než otevřít si Dalešické pivo a k tomu si pustit právě Postřižiny, odpovídáme na Kudy z nudy ano: úplně nejlepší totiž je vypravit se do Dalešického pivovaru osobně, dát si čerstvé pivo v pivovarské restauraci a vychutnat si prvorepublikovou atmosféru přímo v místě, kde se příběh natáčel. Protože, jak všichni víme, „…vaše podlomené zdraví pivo upevní a spraví“.
 

Cesta za pivem s Adélou, která ještě nevečeřela

Poklonou českému pivu je rovněž film Adéla ještě nevečeřela (1977), kde komisař Ledvina (Rudolf Hrušínský) seznamuje Nicka Cartera (Michal Dočolomanský) s Prahou prostřednictvím jedinečných pivních výčepů a hospod. Na Malé Straně jich obejdou opravdu pěknou řádku – od hotelu U Tří pštrosů a středověké krčmy U Krále Brabantského, která patří k nejstarším v Praze, přes podniky U Bonaparta v Nerudově ulici a U Černého vola na Loretánském náměstí až po pivovar U Fleků na Novém Městě.

Z natáčení se dochovala půvabná pivní historka o tom, jak se jednomu řediteli pivovaru zalíbila fotografie pořízená během natáčení, na níž si Rudolf Hrušínský s gustem přihýbá z půllitru. Požádal herce, zda by ji mohl zveřejnit v podnikovém kalendáři. Hrušínský souhlasil a v žertu řekl, aby mu za to poslali nějaké pivo k Vánocům. V prosinci skutečně zastavil u Hrušínských náklaďák plný piva, a podle herce to byl nejlepší honorář, jaký kdy dostal.
 

Další filmové hospody a restaurace

  • Do natáčení kultovního seriálu Most znali restauraci Severka v ulici Zdeňka Fibicha v Mostě jen místní. Filmaři už dávno odjeli, ale restaurace, kam se chodí na klasickou kuchyni za dobrou cenu, žije dál.
  • Když ve filmovém muzikálu Filipa Renče Rebelové (2001) vítá pan vrchní hosty v tenisové hospůdce U rybníka, ve skutečnosti to je hospoda U Grobiána poblíž hradu Kokořín. Na film tu vzpomínají dodnes, přijeďte si zavzpomínat také!
  • K pivním filmovým místům patří také pražská restaurace U Dvou koček na Uhelném trhu. Natáčela se tu komedie Vrchní, prchni (1981).
  • Oblíbenou filmovou hospodou je hostinec Na Slamníku v Praze; natáčel se tu například seriál Zločiny Velké Prahy (2021).
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Naučná stezka Bohumila Hrabala v Kersku Příroda

Naučná stezka Bohumila Hrabala v Kersku

Naučná stezka Kerskem měří asi 7 km. Na třinácti zastaveních se dozvíte zajímavosti o lese a životě v něm, o Bohumilu Hrabalovi a o dalších zajímavých místech v regionu.

Česko ve filmu: znáte kempy a chatové osady z českých filmů a seriálů?

Česko ve filmu: znáte kempy a chatové osady z českých filmů a seriálů?

Kempy, chatové osady a zahrádkářské kolonie: zdánlivě se tahle místa vzájemně podobají jako pověstná vejce vejcím, ale když jimi procházíte, zjistíte, že co kus, to originál. Mimořádně lákavé jsou ty, které si vybrali autoři nejrůznějších filmů, seriálů a reklam. Vydejte se s Kudy z nudy na velké filmové kempování a chataření!

Česko ve filmu: znáte hotely z českých filmů a seriálů?

Česko ve filmu: znáte hotely z českých filmů a seriálů?

Rádi byste se na cestách ubytovali v hotelech a penzionech, kde se natáčely slavné české filmy a seriály? Vydejte se s Kudy z nudy do filmových hotelů. Představíme vám ty, jejichž nablýskané interiéry si zahrály hlavní roli i ty, které se jen mihly v pozadí, hotely na horách, ve městech i na venkově.

Restaurace Severka Most Gurmánská turistika

Restaurace Severka Most

Restaurace Severka je známá díky kultovnímu seriálu Most, jehož hlavní hrdinové se zde pravidelně setkávají. Oblíbená je však i mezi Mostečany, kteří oceňují zdejší klasickou českou kuchyni za vstřícné ceny.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze Gurmánská turistika

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

Krčma na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program.

Výlet do kraje Postřižin za spisovatelem Bohumilem Hrabalem

Výlet do kraje Postřižin za spisovatelem Bohumilem Hrabalem

Bohumil Hrabal, rozený Bohumil František Kilian (28. března 1914 Židenice, dnes součást Brna – 3. února 1997 Praha) byl jeden z nejvýznamnějších a nejosobitějších spisovatelů druhé poloviny 20. století. Bohumil Hrabal byl ke světské slávě skeptický. Nepřál si žádnou pamětní desku, a když, tak prý jen ve výšce, kam čůrají psi. Přání se mu splnilo, a to jak na rodném domě ve strmé Balbínově ulici v Brně-Židenicích, tak v Nymburku na zdi pivovaru, kde prožil podstatnou část svého dětství a mládí.

České pivo – nejlepší pivo na světě

České pivo – nejlepší pivo na světě

Prastaré receptury i prvotřídní kvalita domácích surovin včetně regionálních pramenů lahodné vody jsou zárukou vynikajících vlastností výrobků českých pivovarů. Z dat Českého svazu pivovarů a sladoven vyplývá, že stabilně mírně roste především spotřeba ležáků, tedy spodně kvašených piv se stupňovitostí 11° až 12°. Z celkové produkce tvoří ležáky více než 50 procent. Dlouhodobě roste výroba nealkoholických piv a jejich ochucených variant, které jsou vyhledávané jako vítané osvěžení nejen v teplých měsících.

Hrabalova stezka – od Sněženek k Postřižinám Příroda

Hrabalova stezka – od Sněženek k Postřižinám

Hrabalova stezka v Kersku u Sadské začíná u restaurace Hájenka, kde si i dnes můžete dát kance se šípkovou nebo se zelím. Mezi místy spojenými se životem a dílem spisovatele Bohumila Hrabala naleznete mimo zákoutí z filmu Slavnosti sněženek také minerální pramen nebo malý menhir.

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin Gurmánská turistika

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Tradice vaření piva zde sahá až do 17. století. Pivovar se proslavil v roce 1980, kdy zde Jiří Menzel natočil slavný příběh Hrabalových Postřižin. V objektu se nabízí dvě prohlídkové trasy historickou částí i moderní výrobou. Nechybí ani připomenutí slavného filmu nebo ukázka ležáckých sklepů.

Multimediální prohlídky historického pivovaru Dalešice Památky

Multimediální prohlídky historického pivovaru Dalešice

Multimediální prohlídky historické části Pivovaru Dalešice probíhají bez průvodce. Zavedou vás ke starým parním strojům a historické varně, poznáte dlouhou historii tohoto místa i místa, kde se natáčel ikonický film Postřižiny. Součástí je i Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví.

Česko ve filmu: nejlepší filmy Rudolfa Hrušínského

Česko ve filmu: nejlepší filmy Rudolfa Hrušínského

Rudolf Hrušínský (1920–1994) patří k nejoblíbenějším českým hercům. Ztvárnil 120 divadelních a přes 200 filmových a televizních postav, často natáčel několik filmů najednou a jeho kolegové si ho stále připomínají. Vzpomínáme na něj i na Kudy z nudy: pojďte se podívat do míst, kde Rudolf Hrušínský natočil své nejlepší filmy.

Přírodní rezervace Prokopské údolí – přírodní klenot Prahy Příroda

Přírodní rezervace Prokopské údolí – přírodní klenot Prahy

Prokopské údolí patří k nejkrásnějším místům na území Prahy a je častým cílem mnoha návštěvníků. Místo, které protíná naučná stezka, patří mezi vyhledávané lokality díky přírodním úkazům a zajímavostem. Kromě jezírek, lomů, a skalních výběžků, nabízí údolí útočiště k odpočinku a relaxaci.

Hrabalova chata v Kersku Památky

Hrabalova chata v Kersku

Chatu koupil Bohumil Hrabal ze svého prvního honoráře v roce 1965. Chata se stala Hrabalovým skutečným domovem. Zde psal své texty a staral se o svých 25 polodivokých koček.

Loretánské náměstí v Praze Památky

Loretánské náměstí v Praze

Náměstí na Hradčanech mezi Pohořelcem a Hradčanským náměstím. V prostoru dnešního prostranství bývalo v 10. století pohřebiště a ve 14. století tržiště, součástí Hradčan se stal až za panování Karla IV., který město rozšířil a obehnal novými hradbami.

Dům U Tří pštrosů – první pražská "kafírna" Gurmánská turistika

Dům U Tří pštrosů – první pražská "kafírna"

Pod mosteckou věží na Malostranské straně Karlova mostu stojí krásný renesanční dům U Tří pštrosů, nazvaný podle domovního znamení na průčelí, kde jsou vymalování tři velcí pštrosi. Na počátku 18. století zde vznikla první pražská kavárna.

Praha – Nové Město Památky

Praha – Nové Město

Přijet do Prahy a nepoznat alespoň část Nového Města je skoro nemožné: na jeho území leží část Hlavního nádraží, ústřední autobusové nádraží Florenc i Masarykovo nádraží, rušné Václavské náměstí, Příkopy a Národní třída, a procházejí jím všechny tři linky metra i řada tramvajových linek.

Restaurace Nok Nok – inspirovaná filmovými Pelíšky Gurmánská turistika

Restaurace Nok Nok – inspirovaná filmovými Pelíšky

V brněnské ulici Zámečnická otevřela restaurace Nok Nok. Název podniku inspiroval slavný film Jana Hřebejka Pelíšky, kuchyni zase tradiční recepty, ve kterých se prolínají vlivy z Čech, Moravy i vídeňské gastronomie.

Hospoda U Grobiána na Kokořínsku Gurmánská turistika

Hospoda U Grobiána na Kokořínsku

Hospůdka s tradicí a dobrým pivem. To je Hospoda u Grobiána v Kokoříně. Stylová kultovní hospůdka s tradicí a dobrým pivem. Čeká na vás lehký a příjemný návrat do dob minulých se vzpomínkou na film Rebelové.

Exkluzivní Česko: ubytování, gastronomie a turistické rarity, které vás dostanou a okouzlí

Exkluzivní Česko: ubytování, gastronomie a turistické rarity, které vás dostanou a okouzlí

Exkluzivní tipy nemusí být drahé, ale rozhodně musí být mimořádné. Na Kudy z nudy vám ukážeme místa, která vás uchvátí a okouzlí svou originalitou. Vychutnejte si neobvyklé tipy na ubytování, skvělou gastronomii i jedinečné prohlídky pro malé skupiny a do míst, kam se obvykle nechodí!

Čím se nechlubíme aneb jaké jsou naše guilty pleasure pro volný čas a cestování?

Čím se nechlubíme aneb jaké jsou naše guilty pleasure pro volný čas a cestování?

Romantické filmy, červená knihovna, šlehačkové dorty, horory a upíří filmy, dobré jídlo či krásná těla: to jsou naše guilty pleasure aneb provinilá potěšení. Věci, které nás baví a které zbožňujeme, ale nemluvíme o nich ani s přáteli, a dokonce se za ně občas trochu stydíme. Vypravte se s Kudy z nudy do světa tajných neřestí a hříšných radostí!

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko Gurmánská turistika

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko

Hrabalova hájenka je restaurace v chatové osadě Kersko. Známá je díky spisovateli Bohumilu Hrabalovi, protože se v ní odehrává spousta jeho příběhů.

Praha – Staré Město Památky

Praha – Staré Město

Staré Město sice už dávno není prvním mezi městy království českého, ale zato stále patří mezi nejhezčí a nejvyhledávanější částí Prahy. Historické centrum hlavního města, zapsané mezi památkami UNESCO, je plné památek, obchodů, kaváren a restaurací a prochází jím takzvaná Královská cesta.

Praha – Malá Strana Památky

Praha – Malá Strana

Jedna z nejstarších a nejhezčích částí Prahy se rozkládá mezi Vltavou a Pražským hradem. Ve spleti romantických dlážděných ulic se spoustou malebných domů, paláců a kostelů čeká celá řada dalších atraktivních míst, namátkou ostrov Kampa, barokní chrám sv. Mikuláše nebo barokní palácové zahrady.

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea Gurmánská turistika

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea

Restaurace U Fleků je poutním místem pražských a českých pivařů, jedna z nejnavštěvovanějších hospod v naší republice a nepochybně je i nejznámější pražskou hospodou. Dnes je také místem kulinářských zážitků.

Theodor Pištěk – malíř a světově uznávaný kostýmní výtvarník

Theodor Pištěk – malíř a světově uznávaný kostýmní výtvarník

Malíř, návrhář filmových kostýmů a dekorací, držitel Oscara za kostýmy k filmu Amadeus režiséra Miloše Formana, a také bývalý automobilový závodník: to je Theodor Pištěk (* 25. října 1932, Praha). Když se v roce 2020 jeho hyperrealistický obraz Alfy Romeo nazvaný Adieu, Guy Moll v aukci prodal za 21,2 milionu korun, stal se Pištěk držitelem zajímavého rekordu: šlo o nejdražší v tuzemsku prodané dílo žijícího českého autora.

U dvou koček Gurmánská turistika

U dvou koček

Tradice restaurace U Dvou koček se na Uhelném trhu v centru Prahy datuje již od roku 1678. V roce 2010 zde byl otevřen vlastní minipivovar. Interiér restaurace si zachoval starobylou atmosféru. Kromě prostorné restaurace si lze pivo vychutnat také „na stojáka“ ve výčepu.

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!

Česko mezi řádky: Postřižiny, Nymburk a Bohumil Hrabal

Česko mezi řádky: Postřižiny, Nymburk a Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal (1914–1997) se do literatury druhé poloviny 20. století zapsal jako autor s nevšedním pozorovacím talentem a strhujícím vypravěčským stylem. S Kudy z nudy můžete na jeho známá literární díla vzpomínat třeba při návštěvě míst, kde se odehrávají: pojďte se podívat do Kerska a do Nymburka, do kraje Slavností sněženek a Postřižin.

Praha 1

Praha 1

Jedinečná atmosféra uliček Starého Města a Malé Strany s galeriemi a kavárnami, vznosné barokní kostely, paláce a palácové zahrady, starobylý Karlův most, ostrov Kampa obtékaný Čertovkou, a nad tím vším Pražský hrad s katedrálou sv. Víta – to je historické centrum a srdce hlavního města, Praha 1.

Hostinec Na Slamníku Gurmánská turistika

Hostinec Na Slamníku

Bubenečská hospoda „Na Slamníku“ je skutečná pražská legenda, kultovní hospoda už od 60.let, hrdá na svojí dlouholetou historii. Jedná se o jednu z nejstarších stále fungujících hospod v Praze.

Česko ve filmu: Dycky Most! aneb Luďan, Eda a město, které spolknul uhelný důl

Česko ve filmu: Dycky Most! aneb Luďan, Eda a město, které spolknul uhelný důl

Hlášku Dycky Most! z populárního televizního seriálu znají i ti, kteří u obrazovky nestrávili ani minutu. Pronikla do mapových aplikací, na trička a placky a Most s ní zkrátka žije. Jaké je doopravdy město, které spousta výletníků zná jen z obrazovek?

Česko ve filmu: přehled filmů a knih, kde je v hlavní roli vlak a železnice

Česko ve filmu: přehled filmů a knih, kde je v hlavní roli vlak a železnice

Tentokrát uděláme radost všem fanouškům železnice, literatury a filmů: vydali jsme se po peronech a kolejích pátrat po uměleckých dílech, kde duní vlaky a ze stránek na nás pomrkávají kreslené parní mašinky pana Milera. Následující řádky voní dehtem a karbolem, mezi nimi uniká pára a tu a tam se ozve táhlé zahoukání.

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Pečené sladkosti a film jsou skvělá kombinace. Pokud patříte mezi ty, kteří si díky soutěži Peče celá země užívali opulentní hody v barokním sídle hraběte Šporka aneb na zámečku Bon Repos, budete zvědaví i na další filmy a seriály o jídle. Anebo si raději pustíte některou z pohádek, kde se také peče, smaží a vaří? Pojďte s Kudy z nudy zasednout k bohatě prostřenému filmovému stolu!

Česko ve filmu: filmové komedie Oldřicha Lipského

Česko ve filmu: filmové komedie Oldřicha Lipského

Co spojuje filmy Limonádový Joe, Tajemství hradu v Karpatech, Ať žijí duchové anebo Adéla ještě nevečeřela? Jméno jejich režiséra Oldřicha Lipského, který miloval bláznivé komedie a parodie. Jeho skvělá díla připomíná muzeum v rodném Pelhřimově, my doplníme výlety na pár filmových míst.

S osobností na procházku: po Praze s hercem Milošem Kopeckým

S osobností na procházku: po Praze s hercem Milošem Kopeckým

Jeden z nejoblíbenějších divadelních a filmových herců, báječný představitel padouchů i charismatický doktor Štrosmajer z televizního seriálu Nemocnice na kraji města: to je Miloš Kopecký (22. srpna 1922, Praha – 16. února 1996, Praha). Znáte jeho nejpopulárnější filmy a nezapomenutelné hlášky?

Praha očima Samotářů – procházka Prahou po stopách kultovního filmu

Praha očima Samotářů – procházka Prahou po stopách kultovního filmu

Totální kultovkou je bezpochyby snímek Davida Ondříčka Samotáři. Skočte do kecek a vydejte se po stopách Jitky Schneiderové, Ivana Trojana či nezapomenutelně „zhuleného“ Jirky Macháčka. Pro navození atfosféry připomínáme jeho slavný výrok: „Koukám na ty baráky, ty jo. Jsou super baráky, ne? Co je to za město, ty jo? To je Dubrovník?“ Užijte si vycházku Prahou očima Samotářů!

Uhelný trh v Praze Památky

Uhelný trh v Praze

Jedno ze starobylých staroměstských náměstí, je Uhelný trh, který získal své pojmenování podle domu, který od nepaměti až do začátku 19. století stával uprostřed trhu a byla v něm kovárna, i havířská huť, v níž se od 14. století prodávalo i dřevěné uhlí.

Žatecký chmel – jedinečná surovina s chráněným označením původu

Žatecký chmel – jedinečná surovina s chráněným označením původu

Bez poctivého chmele by nebylo pivo pivem, a právě český chmel je v celém pivovarnickém světě pojem. Je jemný a aromatický, zaručuje excelentní chuť a vůni piva, a svou pivovarskou kvalitu dokazuje v českých i zahraničních pivovarech. Králem mezi tuzemskými chmelovými odrůdami je Žatecký poloraný červeňák.

Talián – pivní pochoutka s českým původem

Talián – pivní pochoutka s českým původem

Když se řekne talián, může jít o hovorové označení Itala. Když ovšem tohle slovo padne v souvislosti s Prahou, patrně se jedná o masovou specialitu, která přišla na svět v 19. století ve staroměstském řeznictví pana Emanuela Uggého – a to byl, jak jméno napovídá, skutečný Talián.

La Casa Blů – podnik, který znáte z filmu Samotáři Gurmánská turistika

La Casa Blů – podnik, který znáte z filmu Samotáři

La Casa Blů založena roku 1996 chilským Pražákem a současným většinovým majitelem Jorgem Zúňigou Pavlovem a jeho tehdejším společníkem je jedinečné místo v Praze.

Další aktuality

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
24. srpen 2025 7:43
Gurmánská turistika

Nastává doba vinobraní – burčák již netrpělivě duní v sudech!

Podzimní slavnosti vinobraní mají u nás dlouhou tradici. Na Moravě i v Česku se sklizeň vína spojená s burčákem a rozličnými radovánkami stala každoroční vítanou kratochvílí. Nedílnou součástí mnoha vinobraní se stává kromě ochutnávek skvělých vín a burčáků také pestrý doprovodný program spolu s průvody králů, folklórní hudbou nebo prohlídkami sklepů. Přehled těch nejatraktivnějších akcí vám přináší portál Kudy z nudy – stačí si jen vybrat a dobře rozplánovat. Slavnosti vinobraní se konají až do konce září!
22. srpen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika