ÚvodAktualityEspresso slaví už 115 let! Znáte jeho historii?
Gurmánská turistika

Espresso slaví už 115 let! Znáte jeho historii?

  • 6. října 2016
Těžko byste hledali člověka, který by neznal pojem „espresso“. Většina lidí také ví, že tento oblíbený kávový nápoj pochází z Itálie. Málo kdo ale tuší, jak různorodou a barvitou má espresso historii.
KávaU zrodu espressa stáli hned dva muži. Oba žili v Itálii na přelomu 19. a 20. století. První z nich, Angelo Moriondo, odstartoval kávovou mánii v roce 1884 v Turíně, když si nechal patentovat parou řízený stroj pro okamžitou výrobu kávy. Jednalo se o přístroj, který řídil dodávku páry a vody odděleně přes kávovou směs. Velkým rozdílem od dřívějších strojů byl také fakt, že toto zařízení připravovalo espresso po jednotlivých porcích, nikoli velké množství nápoje najednou.

Druhý muž, který významně ovlivnil podobu dnešního espressa, byl Luigi Bezzera. Ten si sedmnáct let po vynalezení Moriondova přístroje nechal patentovat několik jeho technologických inovací. Přístroje byly navrženy opravdu nadčasově. Svědčí o tom i to, že dnešní kávovary prošly pouze vizuální úpravou (zmenšení) a automatizací (nahrání softwarů). Ze stejné doby pochází také samotný název „Espresso“. Je odvozen z výrazu pro rychlý vlak „expres“ a mělo vyjádřit výrazné zrychlení přípravy kávového nápoje pomocí nové technologie.
 

Dopřejte si jedinečnou kávu v jedinečném prostředí

EspressoPopularita espressa vzrůstala po celém světě od roku 1980. Velký boom zažívaly kavárny především v USA, ve kterých se připravovalo mnoho druhů kávových nápojů. Variovalo se pomocí šlehačky, extrahovaných příchutí, sójového mléka, nejrůznějšího koření a oblíbených sirupů. V 80. letech si tohoto gastronomického trendu všimli i výrobci elektroniky a začali produkovat domácí kávovary. Po roce 2000 se kavárenská kultura začíná dělit do dvou větví. Běžnými se stávají kávové řetězce, milovníci kávy ale také často vyhledávají střední a menší kavárny.

Za posledních několik let bylo otevřeno mnoho různorodých kaváren, které zrcadlí preference společenských subkultur. Alternativní přístup k životu, stravě nebo vnímání společnosti vytváří specifické požadavky, které reflektují originální a lokálně nepřenosné podniky, jakými jsou například Můj šálek kávy v Karlíně, Ema espresso bar na Florenci, Kavárna Chocco Caffé v Litomyšli, Nebespán café na Šumavě, Mňau Café ve Sloupu, Kavárna a pražírna Caffé del Saggio v Brně, Kavárna Galerie U lišky Bystroušky v Lošticích, Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách nebo pražírna kávy Frolík v Borohrádku. Kvalitní kávu můžete ochutnat také retězcích v CrossCafe či Starbucks.
Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny Gurmánská turistika

Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny

Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky vyrobila jako první na světě tvarůžkovou zmrzlinu a její majitel si recept nechal patentovat.

CrossCafe – káva pro lepší den Gurmánská turistika

CrossCafe – káva pro lepší den

Originální česká franchisová síť kaváren s přátelskou atmosférou, nabídkou prémiové kávy, horkých i ledových nápojů, dortů vlastní výroby, sendvičů, salátů i vydatných polévek.

Chocco Caffé Litomyšl – kavárna a výroba pralinek Gurmánská turistika

Chocco Caffé Litomyšl – kavárna a výroba pralinek

Kavárna Chocco Caffé se nachází v srdci Smetanova náměstí v Litomyšli. Najdete zde prostor, kde se můžete zastavit, odpočinout si u dobré a kvalitní kávy, čokoládových pralinek a výborných dortů, a to vše přímo z vlastní výroby.

Nebespán boutique hotel – luxusní ubytování a gastronomie na Šumavě Ubytování

Nebespán boutique hotel – luxusní ubytování a gastronomie na Šumavě

V rodinném hotelu v Kašperských Horách s jedinečnou atmosférou najdete nejen luxusní ubytování, výbornou kávu, špičkovou gastronomii od francouzského šéfkuchaře a skvělé zákusky, ale především vlídnost a profesionalitu. Přijeďte do Nebespána na romantický víkend ve dvou či dovolenou s gastrozážitky.

Kavárna a pražírna Caffé del Saggio Gurmánská turistika

Kavárna a pražírna Caffé del Saggio

Pražírna a kavárna, vznikla skloubením nadšení a nápadů milovníků kávy. Za vším hledejme v prvopočátku kávové zrnko, jež ti nejlepší baristé přetváří v lahodný nápoj – kávu.

Kavárna Starbucks v Ostravě Gurmánská turistika

Kavárna Starbucks v Ostravě

Kavárny Starbuck se staly majákem pro milovníky kávy po celém světě. Proč si vybrali právě Starbucks? Protože vědí, že zde vždy naleznou upřímné jednání, příjemnou atmosféru a fantastický šálek dokonale pražené a skvěle připravené kávy.

Ema espresso bar Gurmánská turistika

Ema espresso bar

Špičková kavárna berlínského střihu s nabídkou výběrové kávy od nás i ze zahraničí, která nabízí kromě espressa i alternativní metody přípravy. Ema espresso bar v Praze na Florenci, v Karlíně a na Palmovce.

Kavárna Mňau Café ve Sloupu v Čechách Gurmánská turistika

Kavárna Mňau Café ve Sloupu v Čechách

Přijeďte ochutnat čerstvou kávu z pražírny, výborné dorty, kvalitní čaje, výtečná moravská vína a zlatavý mok Bernard.

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína Gurmánská turistika

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína

Naše kavárna s nezaměnitelnou atmosférou vám nabídne nejen výbornou čerstvou kávu z vlastní pražírny, domácí kuchyni a dorty, ale také jednu ingredienci, kterou nenajdete nikde jinde.

Pražírna kávy Frolík – návštěva plná chutí a vůní Gurmánská turistika

Pražírna kávy Frolík – návštěva plná chutí a vůní

Všichni milovníci kávy, kteří chtějí proniknout do tajů její výroby a přípravy, jsou vítání v Pražírně kávy Frolík ve východočeském Borohrádku. V rodinném podniku spojeném s prodejnou, miniaturním muzeem a kavárnou vás osobně přivítá jeho majitel Petr Frolík.

Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách Gurmánská turistika

Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách

Rósta Kafe je malá rodinná pražírna sídlící v Kašperských Horách. Z různých koutů světa pro vás vybírá a praží tu nejkvalitnější kávu. Tuto kávu si můžete dát přímo v pražírně nebo si ji zakoupit a vychutnat v pohodlí svého domova.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika