ÚvodAktualityEspresso slaví už 115 let! Znáte jeho historii?
Gurmánská turistika

Espresso slaví už 115 let! Znáte jeho historii?

  • 6. října 2016
Těžko byste hledali člověka, který by neznal pojem „espresso“. Většina lidí také ví, že tento oblíbený kávový nápoj pochází z Itálie. Málo kdo ale tuší, jak různorodou a barvitou má espresso historii.
KávaU zrodu espressa stáli hned dva muži. Oba žili v Itálii na přelomu 19. a 20. století. První z nich, Angelo Moriondo, odstartoval kávovou mánii v roce 1884 v Turíně, když si nechal patentovat parou řízený stroj pro okamžitou výrobu kávy. Jednalo se o přístroj, který řídil dodávku páry a vody odděleně přes kávovou směs. Velkým rozdílem od dřívějších strojů byl také fakt, že toto zařízení připravovalo espresso po jednotlivých porcích, nikoli velké množství nápoje najednou.

Druhý muž, který významně ovlivnil podobu dnešního espressa, byl Luigi Bezzera. Ten si sedmnáct let po vynalezení Moriondova přístroje nechal patentovat několik jeho technologických inovací. Přístroje byly navrženy opravdu nadčasově. Svědčí o tom i to, že dnešní kávovary prošly pouze vizuální úpravou (zmenšení) a automatizací (nahrání softwarů). Ze stejné doby pochází také samotný název „Espresso“. Je odvozen z výrazu pro rychlý vlak „expres“ a mělo vyjádřit výrazné zrychlení přípravy kávového nápoje pomocí nové technologie.
 

Dopřejte si jedinečnou kávu v jedinečném prostředí

EspressoPopularita espressa vzrůstala po celém světě od roku 1980. Velký boom zažívaly kavárny především v USA, ve kterých se připravovalo mnoho druhů kávových nápojů. Variovalo se pomocí šlehačky, extrahovaných příchutí, sójového mléka, nejrůznějšího koření a oblíbených sirupů. V 80. letech si tohoto gastronomického trendu všimli i výrobci elektroniky a začali produkovat domácí kávovary. Po roce 2000 se kavárenská kultura začíná dělit do dvou větví. Běžnými se stávají kávové řetězce, milovníci kávy ale také často vyhledávají střední a menší kavárny.

Za posledních několik let bylo otevřeno mnoho různorodých kaváren, které zrcadlí preference společenských subkultur. Alternativní přístup k životu, stravě nebo vnímání společnosti vytváří specifické požadavky, které reflektují originální a lokálně nepřenosné podniky, jakými jsou například Můj šálek kávy v Karlíně, Ema espresso bar na Florenci, Kavárna Chocco Caffé v Litomyšli, Nebespán café na Šumavě, Mňau Café ve Sloupu, Kavárna a pražírna Caffé del Saggio v Brně, Kavárna Galerie U lišky Bystroušky v Lošticích, Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách nebo pražírna kávy Frolík v Borohrádku. Kvalitní kávu můžete ochutnat také retězcích v CrossCafe či Starbucks.
Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny Gurmánská turistika

Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny

Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky vyrobila jako první na světě tvarůžkovou zmrzlinu a její majitel si recept nechal patentovat.

CrossCafe – káva pro lepší den Gurmánská turistika

CrossCafe – káva pro lepší den

Originální česká franchisová síť kaváren s přátelskou atmosférou, nabídkou prémiové kávy, horkých i ledových nápojů, dortů vlastní výroby, sendvičů, salátů i vydatných polévek.

Chocco Caffé Litomyšl – kavárna a výroba pralinek Gurmánská turistika

Chocco Caffé Litomyšl – kavárna a výroba pralinek

Kavárna Chocco Caffé se nachází v srdci Smetanova náměstí v Litomyšli. Najdete zde prostor, kde se můžete zastavit, odpočinout si u dobré a kvalitní kávy, čokoládových pralinek a výborných dortů, a to vše přímo z vlastní výroby.

Nebespán boutique hotel – luxusní ubytování a gastronomie na Šumavě Ubytování

Nebespán boutique hotel – luxusní ubytování a gastronomie na Šumavě

V rodinném hotelu v Kašperských Horách s jedinečnou atmosférou najdete nejen luxusní ubytování, výbornou kávu, špičkovou gastronomii od francouzského šéfkuchaře a skvělé zákusky, ale především vlídnost a profesionalitu. Přijeďte do Nebespána na romantický víkend ve dvou či dovolenou s gastrozážitky.

Kavárna a pražírna Caffé del Saggio Gurmánská turistika

Kavárna a pražírna Caffé del Saggio

Pražírna a kavárna, vznikla skloubením nadšení a nápadů milovníků kávy. Za vším hledejme v prvopočátku kávové zrnko, jež ti nejlepší baristé přetváří v lahodný nápoj – kávu.

Kavárna Starbucks v Ostravě Gurmánská turistika

Kavárna Starbucks v Ostravě

Kavárny Starbuck se staly majákem pro milovníky kávy po celém světě. Proč si vybrali právě Starbucks? Protože vědí, že zde vždy naleznou upřímné jednání, příjemnou atmosféru a fantastický šálek dokonale pražené a skvěle připravené kávy.

Ema espresso bar Gurmánská turistika

Ema espresso bar

Špičková kavárna berlínského střihu s nabídkou výběrové kávy od nás i ze zahraničí, která nabízí kromě espressa i alternativní metody přípravy. Ema espresso bar v Praze na Florenci, v Karlíně a na Palmovce.

Kavárna Mňau Café ve Sloupu v Čechách Gurmánská turistika

Kavárna Mňau Café ve Sloupu v Čechách

Přijeďte ochutnat čerstvou kávu z pražírny, výborné dorty, kvalitní čaje, výtečná moravská vína a zlatavý mok Bernard.

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína Gurmánská turistika

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína

Naše kavárna s nezaměnitelnou atmosférou vám nabídne nejen výbornou čerstvou kávu z vlastní pražírny, domácí kuchyni a dorty, ale také jednu ingredienci, kterou nenajdete nikde jinde.

Pražírna kávy Frolík – návštěva plná chutí a vůní Gurmánská turistika

Pražírna kávy Frolík – návštěva plná chutí a vůní

Všichni milovníci kávy, kteří chtějí proniknout do tajů její výroby a přípravy, jsou vítání v Pražírně kávy Frolík ve východočeském Borohrádku. V rodinném podniku spojeném s prodejnou, miniaturním muzeem a kavárnou vás osobně přivítá jeho majitel Petr Frolík.

Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách Gurmánská turistika

Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách

Rósta Kafe je malá rodinná pražírna sídlící v Kašperských Horách. Z různých koutů světa pro vás vybírá a praží tu nejkvalitnější kávu. Tuto kávu si můžete dát přímo v pražírně nebo si ji zakoupit a vychutnat v pohodlí svého domova.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika