U
zrodu espressa stáli hned dva muži.
Oba žili v Itálii na přelomu 19. a 20. století. První z nich,
Angelo Moriondo, odstartoval kávovou mánii v roce 1884 v Turíně, když si nechal patentovat parou řízený stroj pro okamžitou výrobu kávy. Jednalo se o
přístroj, který řídil dodávku páry a vody odděleně přes kávovou směs. Velkým rozdílem od dřívějších strojů byl také fakt, že toto zařízení připravovalo espresso po jednotlivých porcích, nikoli velké množství nápoje najednou.
Druhý muž, který významně ovlivnil podobu dnešního espressa, byl
Luigi Bezzera. Ten si sedmnáct let po vynalezení Moriondova přístroje nechal patentovat několik jeho technologických inovací. Přístroje byly navrženy opravdu nadčasově. Svědčí o tom i to, že
dnešní kávovary prošly pouze vizuální úpravou (zmenšení) a automatizací (nahrání softwarů). Ze stejné doby pochází také samotný název „Espresso“. Je odvozen z výrazu pro
rychlý vlak „expres“ a mělo vyjádřit výrazné zrychlení přípravy kávového nápoje pomocí nové technologie.
Dopřejte si jedinečnou kávu v jedinečném prostředí
Popularita espressa vzrůstala po celém světě od roku 1980. Velký
boom zažívaly kavárny především v USA, ve kterých se připravovalo mnoho druhů kávových nápojů. Variovalo se pomocí šlehačky, extrahovaných
příchutí, sójového mléka, nejrůznějšího
koření a oblíbených sirupů. V 80. letech si tohoto gastronomického trendu všimli i výrobci elektroniky a začali produkovat domácí kávovary. Po roce 2000 se kavárenská kultura začíná dělit do dvou větví. Běžnými se stávají
kávové řetězce, milovníci kávy ale také často vyhledávají
střední a menší kavárny.
Za posledních několik let bylo otevřeno mnoho různorodých kaváren, které zrcadlí preference společenských subkultur.
Alternativní přístup k životu, stravě nebo vnímání společnosti vytváří specifické požadavky, které reflektují originální a
lokálně nepřenosné podniky, jakými jsou například
Můj šálek kávy v Karlíně,
Ema espresso bar na Florenci,
Kavárna Chocco Caffé v Litomyšli,
Nebespán café na Šumavě,
Mňau Café ve Sloupu, Kavárna a pražírna
Caffé del Saggio v Brně,
Kavárna Galerie U lišky Bystroušky v Lošticích,
Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách nebo
pražírna kávy Frolík v Borohrádku. Kvalitní kávu můžete ochutnat také retězcích v
CrossCafe či
Starbucks.