ÚvodAktualityEspresso slaví už 115 let! Znáte jeho historii?
Gurmánská turistika

Espresso slaví už 115 let! Znáte jeho historii?

  • 6. října 2016
Těžko byste hledali člověka, který by neznal pojem „espresso“. Většina lidí také ví, že tento oblíbený kávový nápoj pochází z Itálie. Málo kdo ale tuší, jak různorodou a barvitou má espresso historii.
KávaU zrodu espressa stáli hned dva muži. Oba žili v Itálii na přelomu 19. a 20. století. První z nich, Angelo Moriondo, odstartoval kávovou mánii v roce 1884 v Turíně, když si nechal patentovat parou řízený stroj pro okamžitou výrobu kávy. Jednalo se o přístroj, který řídil dodávku páry a vody odděleně přes kávovou směs. Velkým rozdílem od dřívějších strojů byl také fakt, že toto zařízení připravovalo espresso po jednotlivých porcích, nikoli velké množství nápoje najednou.

Druhý muž, který významně ovlivnil podobu dnešního espressa, byl Luigi Bezzera. Ten si sedmnáct let po vynalezení Moriondova přístroje nechal patentovat několik jeho technologických inovací. Přístroje byly navrženy opravdu nadčasově. Svědčí o tom i to, že dnešní kávovary prošly pouze vizuální úpravou (zmenšení) a automatizací (nahrání softwarů). Ze stejné doby pochází také samotný název „Espresso“. Je odvozen z výrazu pro rychlý vlak „expres“ a mělo vyjádřit výrazné zrychlení přípravy kávového nápoje pomocí nové technologie.
 

Dopřejte si jedinečnou kávu v jedinečném prostředí

EspressoPopularita espressa vzrůstala po celém světě od roku 1980. Velký boom zažívaly kavárny především v USA, ve kterých se připravovalo mnoho druhů kávových nápojů. Variovalo se pomocí šlehačky, extrahovaných příchutí, sójového mléka, nejrůznějšího koření a oblíbených sirupů. V 80. letech si tohoto gastronomického trendu všimli i výrobci elektroniky a začali produkovat domácí kávovary. Po roce 2000 se kavárenská kultura začíná dělit do dvou větví. Běžnými se stávají kávové řetězce, milovníci kávy ale také často vyhledávají střední a menší kavárny.

Za posledních několik let bylo otevřeno mnoho různorodých kaváren, které zrcadlí preference společenských subkultur. Alternativní přístup k životu, stravě nebo vnímání společnosti vytváří specifické požadavky, které reflektují originální a lokálně nepřenosné podniky, jakými jsou například Můj šálek kávy v Karlíně, Ema espresso bar na Florenci, Kavárna Chocco Caffé v Litomyšli, Nebespán café na Šumavě, Mňau Café ve Sloupu, Kavárna a pražírna Caffé del Saggio v Brně, Kavárna Galerie U lišky Bystroušky v Lošticích, Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách nebo pražírna kávy Frolík v Borohrádku. Kvalitní kávu můžete ochutnat také retězcích v CrossCafe či Starbucks.
Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny Gurmánská turistika

Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny

Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky vyrobila jako první na světě tvarůžkovou zmrzlinu a její majitel si recept nechal patentovat.

CrossCafe – káva pro lepší den Gurmánská turistika

CrossCafe – káva pro lepší den

Originální česká franchisová síť kaváren s přátelskou atmosférou, nabídkou prémiové kávy, horkých i ledových nápojů, dortů vlastní výroby, sendvičů, salátů i vydatných polévek.

Chocco Caffé Litomyšl – kavárna a výroba pralinek Gurmánská turistika

Chocco Caffé Litomyšl – kavárna a výroba pralinek

Kavárna Chocco Caffé se nachází v srdci Smetanova náměstí v Litomyšli. Najdete zde prostor, kde se můžete zastavit, odpočinout si u dobré a kvalitní kávy, čokoládových pralinek a výborných dortů, a to vše přímo z vlastní výroby.

Nebespán boutique hotel – luxusní ubytování a gastronomie na Šumavě Ubytování

Nebespán boutique hotel – luxusní ubytování a gastronomie na Šumavě

V rodinném hotelu v Kašperských Horách s jedinečnou atmosférou najdete nejen luxusní ubytování, výbornou kávu, špičkovou gastronomii od francouzského šéfkuchaře a skvělé zákusky, ale především vlídnost a profesionalitu. Přijeďte do Nebespána na romantický víkend ve dvou či dovolenou s gastrozážitky.

Kavárna a pražírna Caffé del Saggio Gurmánská turistika

Kavárna a pražírna Caffé del Saggio

Pražírna a kavárna, vznikla skloubením nadšení a nápadů milovníků kávy. Za vším hledejme v prvopočátku kávové zrnko, jež ti nejlepší baristé přetváří v lahodný nápoj – kávu.

Kavárna Starbucks v Ostravě Gurmánská turistika

Kavárna Starbucks v Ostravě

Kavárny Starbuck se staly majákem pro milovníky kávy po celém světě. Proč si vybrali právě Starbucks? Protože vědí, že zde vždy naleznou upřímné jednání, příjemnou atmosféru a fantastický šálek dokonale pražené a skvěle připravené kávy.

Ema espresso bar Gurmánská turistika

Ema espresso bar

Špičková kavárna berlínského střihu s nabídkou výběrové kávy od nás i ze zahraničí, která nabízí kromě espressa i alternativní metody přípravy. Ema espresso bar v Praze na Florenci, v Karlíně a na Palmovce.

Kavárna Mňau Café ve Sloupu v Čechách Gurmánská turistika

Kavárna Mňau Café ve Sloupu v Čechách

Přijeďte ochutnat čerstvou kávu z pražírny, výborné dorty, kvalitní čaje, výtečná moravská vína a zlatavý mok Bernard.

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína Gurmánská turistika

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína

Naše kavárna s nezaměnitelnou atmosférou vám nabídne nejen výbornou čerstvou kávu z vlastní pražírny, domácí kuchyni a dorty, ale také jednu ingredienci, kterou nenajdete nikde jinde.

Pražírna kávy Frolík – návštěva plná chutí a vůní Gurmánská turistika

Pražírna kávy Frolík – návštěva plná chutí a vůní

Všichni milovníci kávy, kteří chtějí proniknout do tajů její výroby a přípravy, jsou vítání v Pražírně kávy Frolík ve východočeském Borohrádku. V rodinném podniku spojeném s prodejnou, miniaturním muzeem a kavárnou vás osobně přivítá jeho majitel Petr Frolík.

Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách Gurmánská turistika

Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách

Rósta Kafe je malá rodinná pražírna sídlící v Kašperských Horách. Z různých koutů světa pro vás vybírá a praží tu nejkvalitnější kávu. Tuto kávu si můžete dát přímo v pražírně nebo si ji zakoupit a vychutnat v pohodlí svého domova.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika