ÚvodAktualityKam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren
Gurmánská turistika

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Také si dáte rádi chlebíček k rychlé svačině anebo jako lahůdku na nejrůznějších oslavách? Možná vás překvapí, že se obložené chlebíčky považují za výhradně českou specialitu. Světlo světa poprvé spatřily roku 1916 a následného rozkvětu se dočkaly za 1. republiky. Ostatně populární jsou dodnes, kdy se bez nich neobejde žádná společenská událost. A jaký chlebíček máte rádi vy? Humrový, šunkový, s vajíčkem, roastbeefem, hermelínem anebo třeba s husími játry či lososem? Kde si vychutnáte ten nejlepší vám poradí Kudy z nudy.
A jak vlastně tento klenot pokladnice české gastronomie vznikl? Stalo se to roku 1916, kdy se lahůdkář Jan Paukert snažil vyhovět přání malíře Jana Skramlíka, který u Paukertů pracoval na výzdobě vinárny. Dostal přitom chuť na něco na zub, co by bylo na „dvě nebo tři kousnutí“. Chlebíčky se následně ujaly i v běžné nabídce Paukertova lahůdkářství a ostatní lahůdkářství je měla záhy i na svých pultech. Rychlostí blesku se tak chlebíčky rozšířily po celé republice a s nimi i nejrůznější druhy této pochoutky.

Příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález
Tvarůžková cukrárna v Lošticích Gurmánská turistika

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Už jste ochutnali tvarůžkovou kremroli? A co Loštický koláček s povidly? Tvarůžková cukrárna nabízí netradiční zpracování Olomouckých tvarůžků, které nadchne nejen milovníky tohoto aromatického sýru. Toto jedinečné místo nesmíte v Lošticích vynechat.

To je Bistro Gurmánská turistika

To je Bistro

Bistro, pekárna a cukrárna v srdci města Hradec Králové. Je libo kávu, víno, polévku a hlavní jídlo na oběd, čerstvý chlebík, bábovičku, baklavu, brownies, croissanty, focacciu, zákusek, zmrzlinu či dort? To je Bistro vše nabízí.

Rybotéka v Českých Budějovicích Gurmánská turistika

Rybotéka v Českých Budějovicích

Rybotéka je spojení prodejny čerstvých ryb a mořských plodů s malým rybím bistrem. V nabídce je tak celá řada produktů, kdy si každý milovník ryb vybere ten svůj.

Restaurace a kavárna U Míšků Gurmánská turistika

Restaurace a kavárna U Míšků

Restaurace a kavárna U Míšků nabízí stylové posezení v Třeboni u Masarykova náměstí. Jedná se o rodinné prostředí s dlouholetou tradicí.

Cukrářství a kavárna Bukovský Gurmánská turistika

Cukrářství a kavárna Bukovský

Příjemná rodinná atmosféra a tradice jižní Moravy jsou základními ingrediencemi kavárny a cukrářství Bukovský.

Podblanické lahůdky – Josef Štorc Gurmánská turistika

Podblanické lahůdky – Josef Štorc

Podblanické lahůdky s láskou denně připravují zejména kanapky, chlebíčky, bagety a další. Provozují catering na rodinné oslavy a firemní akce.

Kinárna v Soběslavi Gurmánská turistika

Kinárna v Soběslavi

Spojení výběrové kávy, domácích dezertů a nových filmů – to je koncept Kinárny, která sídlí v budově soběslavského kina.

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Kdyby prý měla první republika svou typickou chuť, vyhrály by obložené chlebíčky z lahůdkářství Jana Paukerta (1888–1972) na pražské Národní třídě. Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice je dokonalá ve své jednoduchosti.

Bývalé lahůdkářství Paukert Gurmánská turistika

Bývalé lahůdkářství Paukert

Obložené chlebíčky od Paukerta, to byl pojem. Ostatně tuto pochoutku proslavil za první republiky právě Jan Paukert. Původní lahůdkářství sídlilo na Národní třídě.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Chlebíček Store – veganské bistro v Libni Gurmánská turistika

Chlebíček Store – veganské bistro v Libni

Chlebíček Store nabízí veganské občerstvení. Hlavním produktem tu jsou chlebíčky, připravované pouze z rostlinných surovin. V bistru je připravují čerstvé po celý den, přímo před zraky zákazníků. Dále zde nabízí dortíky a polévky. Zajišťují i catering na oslavy a další akce.

Chlebíčkárna Ema Brno Gurmánská turistika

Chlebíčkárna Ema Brno

Rodinný obchod s lahůdkami Ema pro vás připravuje speciality studené kuchyně od roku 2006. Pro své výrobky Ema používá zásadně ty nejkvalitnější a čerstvé suroviny. Provozovna je umístěna v centru Brna na ulici Pekařská.

Zlatý kříž v Jungmannově ulici Gurmánská turistika

Zlatý kříž v Jungmannově ulici

Jedničkou v pražském sortimentu lahůdek byl už od první republiky Zlatý kříž u Jungmannova náměstí. Nabízel chlebíčky, jednohubky, obložené mísy, zákusky a mnoho dalších lahůdek pro každou příležitost. Svou činnost přerušil po 100 letech v dubnu, během podzimu 2024 by se měl znovu otevřít.

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky Gurmánská turistika

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky

Vždy čerstvé a voňavé – prostě k nakousnutí. Pouze takové lahůdky si zakoupíte v síti prodejen Libeřské lahůdky, kde si můžete vybrat z mnoha druhů chlebíčků, baget, toastů, tortil, smažených lahůdek, koláčů a sladkého pečiva.

EBE cafe Gurmánská turistika

EBE cafe

Manželé Lenka a Martin Skopálkovi milují cestování, sport, kávu, víno, dobré jídlo a fajn lidi. A i přestože pracují v IT a E-commerce, šli do podnikání v gastru a do týmu vzali především lidi z kruhů blízkých.

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar Gurmánská turistika

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar

Cukrárna a coffee bar v Táboře vás nadchne. Mimo vynikající kávy si tu můžete dát řemeslnou zmrzlinu, domácí dorty a dortíky. Nechybí samozřejmě ani slané dobroty.

Pekárna Kabát Gurmánská turistika

Pekárna Kabát

Kromě tradičního českého slaného a sladkého pečiva v našich prodejnách dále nabízíme plněné bagety a housky, obložené chlebíčky atd. V neposlední řadě rovněž vyrábíme klasické cukrářské výrobky. Prodejní síť firmy Pekárna Kabát je rozmístěna po celém hlavním městě Praze.

Sisters v Dlouhé Gurmánská turistika

Sisters v Dlouhé

Tým bistra Sisters má za cíl přiblížit chlebíčky všem. V nabídce najdete chlebíčky pro vegany, vegetariány, ale i milovníky masa.

Špejle – originální bistro v Praze Gurmánská turistika

Špejle – originální bistro v Praze

Ojedinělý koncept bistra má svůj původ ve španělských tapas barech, kde jsou nabízeny malé porce nejrůznějších pokrmů. Podnik Špejle však doplnil tuto ideu o typické české špejle, a tak vzniklo netradiční bistro přímo v centru hlavního města.

Gurmánský zážitek v cukrárně ve Zdibech – dobroty bez lepku Gurmánská turistika

Gurmánský zážitek v cukrárně ve Zdibech – dobroty bez lepku

Cukrárna s vlastní výrobou zákusků se specializací na bezlepkové zákusky a dorty. Vše je vyráběno z poctivých surovin bez použití jakýchkoliv chemických konzervantů.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika