ÚvodAktualityKam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren
Gurmánská turistika

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Také si dáte rádi chlebíček k rychlé svačině anebo jako lahůdku na nejrůznějších oslavách? Možná vás překvapí, že se obložené chlebíčky považují za výhradně českou specialitu. Světlo světa poprvé spatřily roku 1916 a následného rozkvětu se dočkaly za 1. republiky. Ostatně populární jsou dodnes, kdy se bez nich neobejde žádná společenská událost. A jaký chlebíček máte rádi vy? Humrový, šunkový, s vajíčkem, roastbeefem, hermelínem anebo třeba s husími játry či lososem? Kde si vychutnáte ten nejlepší vám poradí Kudy z nudy.
A jak vlastně tento klenot pokladnice české gastronomie vznikl? Stalo se to roku 1916, kdy se lahůdkář Jan Paukert snažil vyhovět přání malíře Jana Skramlíka, který u Paukertů pracoval na výzdobě vinárny. Dostal přitom chuť na něco na zub, co by bylo na „dvě nebo tři kousnutí“. Chlebíčky se následně ujaly i v běžné nabídce Paukertova lahůdkářství a ostatní lahůdkářství je měla záhy i na svých pultech. Rychlostí blesku se tak chlebíčky rozšířily po celé republice a s nimi i nejrůznější druhy této pochoutky.

Příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Chlebíček Store – veganské bistro v Libni Gurmánská turistika

Chlebíček Store – veganské bistro v Libni

Chlebíček Store nabízí veganské občerstvení. Hlavním produktem tu jsou chlebíčky, připravované pouze z rostlinných surovin. V bistru je připravují čerstvé po celý den, přímo před zraky zákazníků. Dále zde nabízí dortíky a polévky. Zajišťují i catering na oslavy a další akce.

Zlatý kříž v Jungmannově ulici Gurmánská turistika

Zlatý kříž v Jungmannově ulici

Jedničkou v pražském sortimentu lahůdek byl už od první republiky Zlatý kříž u Jungmannova náměstí. Nabízel chlebíčky, jednohubky, obložené mísy, zákusky a mnoho dalších lahůdek pro každou příležitost. V roce 2025 se podařilo provoz opět obnovit.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích Gurmánská turistika

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Už jste ochutnali tvarůžkovou kremroli? A co Loštický koláček s povidly? Tvarůžková cukrárna nabízí netradiční zpracování Olomouckých tvarůžků, které nadchne nejen milovníky tohoto aromatického sýru. Toto jedinečné místo nesmíte v Lošticích vynechat.

Špejle – originální bistro v Praze Gurmánská turistika

Špejle – originální bistro v Praze

Ojedinělý koncept bistra má svůj původ ve španělských tapas barech, kde jsou nabízeny malé porce nejrůznějších pokrmů. Podnik Špejle však doplnil tuto ideu o typické české špejle, a tak vzniklo netradiční bistro přímo v centru hlavního města.

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky Gurmánská turistika

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky

Vždy čerstvé a voňavé – prostě k nakousnutí. Pouze takové lahůdky si zakoupíte v síti prodejen Libeřské lahůdky, kde si můžete vybrat z mnoha druhů chlebíčků, baget, toastů, tortil, smažených lahůdek, koláčů a sladkého pečiva.

Gurmánský zážitek v cukrárně ve Zdibech – dobroty bez lepku Gurmánská turistika

Gurmánský zážitek v cukrárně ve Zdibech – dobroty bez lepku

Cukrárna s vlastní výrobou zákusků se specializací na bezlepkové zákusky a dorty. Vše je vyráběno z poctivých surovin bez použití jakýchkoliv chemických konzervantů.

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Kdyby prý měla první republika svou typickou chuť, vyhrály by obložené chlebíčky z lahůdkářství Jana Paukerta (1888–1972) na pražské Národní třídě. Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice je dokonalá ve své jednoduchosti.

To je Bistro Gurmánská turistika

To je Bistro

Bistro, pekárna a cukrárna v srdci města Hradec Králové. Je libo kávu, víno, polévku a hlavní jídlo na oběd, čerstvý chlebík, bábovičku, baklavu, brownies, croissanty, focacciu, zákusek, zmrzlinu či dort? To je Bistro vše nabízí.

Restaurace a kavárna U Míšků Gurmánská turistika

Restaurace a kavárna U Míšků

Restaurace a kavárna U Míšků nabízí stylové posezení v Třeboni u Masarykova náměstí. Jedná se o rodinné prostředí s dlouholetou tradicí.

Cukrářství a kavárna Bukovský Gurmánská turistika

Cukrářství a kavárna Bukovský

Příjemná rodinná atmosféra a tradice jižní Moravy jsou základními ingrediencemi kavárny a cukrářství Bukovský.

Podblanické lahůdky – Josef Štorc Gurmánská turistika

Podblanické lahůdky – Josef Štorc

Podblanické lahůdky s láskou denně připravují zejména kanapky, chlebíčky, bagety a další. Provozují catering na rodinné oslavy a firemní akce.

Kinárna v Soběslavi Gurmánská turistika

Kinárna v Soběslavi

Spojení výběrové kávy, domácích dezertů a nových filmů – to je koncept Kinárny, která sídlí v budově soběslavského kina.

Bývalé lahůdkářství Paukert Gurmánská turistika

Bývalé lahůdkářství Paukert

Obložené chlebíčky od Paukerta, to byl pojem. Ostatně tuto pochoutku proslavil za první republiky právě Jan Paukert. Původní lahůdkářství sídlilo na Národní třídě.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Chlebíčkárna Ema Brno Gurmánská turistika

Chlebíčkárna Ema Brno

Rodinný obchod s lahůdkami Ema pro vás připravuje speciality studené kuchyně od roku 2006. Pro své výrobky Ema používá zásadně ty nejkvalitnější a čerstvé suroviny. Provozovna je umístěna v centru Brna na ulici Pekařská.

EBE cafe Gurmánská turistika

EBE cafe

Manželé Lenka a Martin Skopálkovi milují cestování, sport, kávu, víno, dobré jídlo a fajn lidi. A i přestože pracují v IT a E-commerce, šli do podnikání v gastru a do týmu vzali především lidi z kruhů blízkých.

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar Gurmánská turistika

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar

Cukrárna a coffee bar v Táboře vás nadchne. Mimo vynikající kávy si tu můžete dát řemeslnou zmrzlinu, domácí dorty a dortíky. Nechybí samozřejmě ani slané dobroty.

Pekárna Kabát Gurmánská turistika

Pekárna Kabát

Kromě tradičního českého slaného a sladkého pečiva v našich prodejnách dále nabízíme plněné bagety a housky, obložené chlebíčky atd. V neposlední řadě rovněž vyrábíme klasické cukrářské výrobky. Prodejní síť firmy Pekárna Kabát je rozmístěna po celém hlavním městě Praze.

Sisters v Dlouhé Gurmánská turistika

Sisters v Dlouhé

Tým bistra Sisters má za cíl přiblížit chlebíčky všem. V nabídce najdete chlebíčky pro vegany, vegetariány, ale i milovníky masa.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika