ÚvodAktualityKam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren
Gurmánská turistika

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Také si dáte rádi chlebíček k rychlé svačině anebo jako lahůdku na nejrůznějších oslavách? Možná vás překvapí, že se obložené chlebíčky považují za výhradně českou specialitu. Světlo světa poprvé spatřily roku 1916 a následného rozkvětu se dočkaly za 1. republiky. Ostatně populární jsou dodnes, kdy se bez nich neobejde žádná společenská událost. A jaký chlebíček máte rádi vy? Humrový, šunkový, s vajíčkem, roastbeefem, hermelínem anebo třeba s husími játry či lososem? Kde si vychutnáte ten nejlepší vám poradí Kudy z nudy.
A jak vlastně tento klenot pokladnice české gastronomie vznikl? Stalo se to roku 1916, kdy se lahůdkář Jan Paukert snažil vyhovět přání malíře Jana Skramlíka, který u Paukertů pracoval na výzdobě vinárny. Dostal přitom chuť na něco na zub, co by bylo na „dvě nebo tři kousnutí“. Chlebíčky se následně ujaly i v běžné nabídce Paukertova lahůdkářství a ostatní lahůdkářství je měla záhy i na svých pultech. Rychlostí blesku se tak chlebíčky rozšířily po celé republice a s nimi i nejrůznější druhy této pochoutky.

Příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález
Tvarůžková cukrárna v Lošticích Gurmánská turistika

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Už jste ochutnali tvarůžkovou kremroli? A co Loštický koláček s povidly? Tvarůžková cukrárna nabízí netradiční zpracování Olomouckých tvarůžků, které nadchne nejen milovníky tohoto aromatického sýru. Toto jedinečné místo nesmíte v Lošticích vynechat.

To je Bistro Gurmánská turistika

To je Bistro

Bistro, pekárna a cukrárna v srdci města Hradec Králové. Je libo kávu, víno, polévku a hlavní jídlo na oběd, čerstvý chlebík, bábovičku, baklavu, brownies, croissanty, focacciu, zákusek, zmrzlinu či dort? To je Bistro vše nabízí.

Rybotéka v Českých Budějovicích Gurmánská turistika

Rybotéka v Českých Budějovicích

Rybotéka je spojení prodejny čerstvých ryb a mořských plodů s malým rybím bistrem. V nabídce je tak celá řada produktů, kdy si každý milovník ryb vybere ten svůj.

Restaurace a kavárna U Míšků Gurmánská turistika

Restaurace a kavárna U Míšků

Restaurace a kavárna U Míšků nabízí stylové posezení v Třeboni u Masarykova náměstí. Jedná se o rodinné prostředí s dlouholetou tradicí.

Cukrářství a kavárna Bukovský Gurmánská turistika

Cukrářství a kavárna Bukovský

Příjemná rodinná atmosféra a tradice jižní Moravy jsou základními ingrediencemi kavárny a cukrářství Bukovský.

Podblanické lahůdky – Josef Štorc Gurmánská turistika

Podblanické lahůdky – Josef Štorc

Podblanické lahůdky s láskou denně připravují zejména kanapky, chlebíčky, bagety a další. Provozují catering na rodinné oslavy a firemní akce.

Kinárna v Soběslavi Gurmánská turistika

Kinárna v Soběslavi

Spojení výběrové kávy, domácích dezertů a nových filmů – to je koncept Kinárny, která sídlí v budově soběslavského kina.

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Kdyby prý měla první republika svou typickou chuť, vyhrály by obložené chlebíčky z lahůdkářství Jana Paukerta (1888–1972) na pražské Národní třídě. Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice je dokonalá ve své jednoduchosti.

Bývalé lahůdkářství Paukert Gurmánská turistika

Bývalé lahůdkářství Paukert

Obložené chlebíčky od Paukerta, to byl pojem. Ostatně tuto pochoutku proslavil za první republiky právě Jan Paukert. Původní lahůdkářství sídlilo na Národní třídě.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Chlebíček Store – veganské bistro v Libni Gurmánská turistika

Chlebíček Store – veganské bistro v Libni

Chlebíček Store nabízí veganské občerstvení. Hlavním produktem tu jsou chlebíčky, připravované pouze z rostlinných surovin. V bistru je připravují čerstvé po celý den, přímo před zraky zákazníků. Dále zde nabízí dortíky a polévky. Zajišťují i catering na oslavy a další akce.

Chlebíčkárna Ema Brno Gurmánská turistika

Chlebíčkárna Ema Brno

Rodinný obchod s lahůdkami Ema pro vás připravuje speciality studené kuchyně od roku 2006. Pro své výrobky Ema používá zásadně ty nejkvalitnější a čerstvé suroviny. Provozovna je umístěna v centru Brna na ulici Pekařská.

Zlatý kříž v Jungmannově ulici Gurmánská turistika

Zlatý kříž v Jungmannově ulici

Jedničkou v pražském sortimentu lahůdek byl už od první republiky Zlatý kříž u Jungmannova náměstí. Nabízel chlebíčky, jednohubky, obložené mísy, zákusky a mnoho dalších lahůdek pro každou příležitost. Svou činnost ukončil po 100 letech, v roce 2024.

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky Gurmánská turistika

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky

Vždy čerstvé a voňavé – prostě k nakousnutí. Pouze takové lahůdky si zakoupíte v síti prodejen Libeřské lahůdky, kde si můžete vybrat z mnoha druhů chlebíčků, baget, toastů, tortil, smažených lahůdek, koláčů a sladkého pečiva.

EBE cafe Gurmánská turistika

EBE cafe

Manželé Lenka a Martin Skopálkovi milují cestování, sport, kávu, víno, dobré jídlo a fajn lidi. A i přestože pracují v IT a E-commerce, šli do podnikání v gastru a do týmu vzali především lidi z kruhů blízkých.

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar Gurmánská turistika

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar

Cukrárna a coffee bar v Táboře vás nadchne. Mimo vynikající kávy si tu můžete dát řemeslnou zmrzlinu, domácí dorty a dortíky. Nechybí samozřejmě ani slané dobroty.

Pekárna Kabát Gurmánská turistika

Pekárna Kabát

Kromě tradičního českého slaného a sladkého pečiva v našich prodejnách dále nabízíme plněné bagety a housky, obložené chlebíčky atd. V neposlední řadě rovněž vyrábíme klasické cukrářské výrobky. Prodejní síť firmy Pekárna Kabát je rozmístěna po celém hlavním městě Praze.

Sisters v Dlouhé Gurmánská turistika

Sisters v Dlouhé

Tým bistra Sisters má za cíl přiblížit chlebíčky všem. V nabídce najdete chlebíčky pro vegany, vegetariány, ale i milovníky masa.

Špejle – originální bistro v Praze Gurmánská turistika

Špejle – originální bistro v Praze

Ojedinělý koncept bistra má svůj původ ve španělských tapas barech, kde jsou nabízeny malé porce nejrůznějších pokrmů. Podnik Špejle však doplnil tuto ideu o typické české špejle, a tak vzniklo netradiční bistro přímo v centru hlavního města.

Gurmánský zážitek v cukrárně ve Zdibech – dobroty bez lepku Gurmánská turistika

Gurmánský zážitek v cukrárně ve Zdibech – dobroty bez lepku

Cukrárna s vlastní výrobou zákusků se specializací na bezlepkové zákusky a dorty. Vše je vyráběno z poctivých surovin bez použití jakýchkoliv chemických konzervantů.

Další aktuality

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a na začátku října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
16. září 2024 8:34
Gurmánská turistika

Tradice: Slavné české kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
15. září 2024 11:11
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
11. září 2024 15:06
Gurmánská turistika

Objevte s námi sklípek po sklípku! Kam na návštěvu moravských sklípků?

Kdo má rád víno ví, že nejlepší je chutnávka vín s výkladem sklepmistra ve sklepě. Ty nejlepší nebo něčím zajímavé vám nyní nabízíme. A na mlsné jazýčky navíc čekají nejen sudová nebo archivní vína, ale i nabídka z dlouhé řady menu. Klobásky z udírny, uzené, chléb s domácím sádlem či moravské hodové koláčky...
8. září 2024 15:00
Gurmánská turistika

Na konci léta je ideální čas pro pivní turistiku

Česko je zemí piva, takže ať se rozjedete do kteréhokoliv koutu, vždy tam najdete místo, kde se vaří dobré pivo. Září patří v Česku k nejkrásnějším měsícům. Příroda se začíná oblékat do úchvatných podzimních barev a venkovní teploty jsou natolik příjemné, že doslova vybízejí k výletům. Co takhle se vydat na návštěvu některého z pivovarů či se zúčastnit pivních slavností?
7. září 2024 12:00
Gurmánská turistika

Kam za vínem na jižní Moravu: vinobraní, otevřené sklípky i retro sběr hroznů

Na začátku září se některé vinařské obce na vinobraní teprve chystají, ale jinde už jsou oslavy v plném proudu. V některých vesnicích vinaři otevírají vinné sklepy, zatímco ve Valticích se chystá retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů na čas. Na tyto a další vinařské akce vás zve portál Kudy z nudy.
6. září 2024 18:00
Gurmánská turistika

Několik voňavých tipů, kam se vypravit na jablečné slavnosti

Slavností jídla není nikdy dost a fandí jim i babí léto a nadcházející podzim. Portál Kudy z nudy vás proto zve na záplavy dobrot z jablek. Že podzim voní a chutná po jablkách se přesvědčíte hned na několika místech, přestože letošní úroda je kvůli jarním mrazům nižší.
5. září 2024 14:50
Gurmánská turistika

Česká města zvou na vinobraní... Které si vyberete?

Nejen Morava žije časem vinobraní... Vinařská oblast Čechy patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Iniciátorem rozvoje českého vinařství se stal císař Karel IV., který mu dal základ svými nařízeními z roku 1358. Největšího rozvoje dosáhlo české vinařství za vlády Rudolfa II., kdy bylo v Čechách kolem 3500 ha vinic. Tehdy bylo nejvíce vinic v Praze a okolí, v Mělníku, Litoměřicích, Mostě a v Lounech... I dnes jsou některá z těchto měst centry největších vinobraní v Čechách. Stranou však nezůstává například ani Plzeň nebo Kutnohorsko. Vyberte si z našich tipů a objevte chutě Vinařské oblasti Čechy!
2. září 2024 14:30
Gurmánská turistika