ÚvodAktualityTradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Poslechněte si audio verzi článku
Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
Kdyby prý měla první republika svou typickou chuť, vyhrály by obložené chlebíčkylahůdkářství Paukert. Protože ale stále platí, že každému chutná něco jiného, byl by to gejzír mnoha chutí a vůní. Jedni tvrdí, že největší lahůdkou v Praze byl chlebíček s rostbífem a cibulovou majonézou, jiní by dali přednost klasice – tedy plátku veky s bramborovým salátem, suchým salámem, vejcem, šunkou a kyselou okurkou. Kdyby tak tehdy Paukertovi věděli, kam to tajná zbraň tuzemské studené kuchyně dotáhne po sto letech!
 

Kam si zajít na obložený chlebíček?

Šunkový a šunkový se sýrem, se žervé a sušenými rajčaty, vajíčkový, camembertový, s vlašským salátem, s herkulesem, uherákem nebo s moravským masem, se šunkovou či křenovou pěnou, vegetariánský, s paprikášem, krabí, kaviárový, sardelový nebo lososový: to je jen malý výběr z desítek druhů obložených chlebíčků.

Vynikající obložené chlebíčky připravují je v řadě bister a lahůdkářství. V Praze si na ně můžete zajít třeba do  poboček Ovocného Světozoru anebo do prodejen Libeřských lahůdek. Ty jsou vyhlášené podobně jako kdysi Lahůdkářství Jana Paukerta. Mimochodem, stále existuje. I když je místo Národní třídyPraze 1 najdete v Praze 8 - Karlíně na Rohanském nábřeží, neexistuje stylovější místo, kam se vypravit za historií obložené a bytostně národní pochoutky. A samozřejmě musíte ochutnat!
 

Zrod Paukertova lahůdkářství

Jan Paukert se narodil v roce 1888 v Ústí nad Orlicí do rodiny, která mu umožnila jak kvalitní vzdělání, tak cesty po světě. Odmalička chtěl být obchodníkem, studoval francouzské lyceum a patrně i anglickou obchodní akademii, a už když vyrazil na zkušenou do světa, domluvil se několika jazyky.

Pracoval v lahůdkářství v Mnichově, Miláně i Londýně, kde navázal cenné osobní kontakty. Po návratu ze zahraničí nastoupil do podniku velkouzenáře Antonína Chmela, který se proslavil průmyslovou výrobou Pražské šunky. Paukert se tam seznámil se svou budoucí ženou Štěpánkou a v roce 1916 si otevřeli vlastní lahůdkářství na Národní třídě.

Nevelký, ale prvotřídně zařízený podnik měl skvělou adresu. V sousedství nebylo jen Národní divadlo, ale také vyhlášená galerie U Topičů, luxusní módní salon Oldřicha Rosenbauma a Palác Lažanských s kavárnou Slavia.
 

Jak vznikl obložený chlebíček

Paukertovo lahůdkářství nabízelo dobroty z celého světa a nakupovali tu labužníci z celé Prahy. Širokou nabídku francouzských sýrů a paštik, vín, destilátů, vermutů a likérů doplňovaly saláty, uzeniny z Bavorska, čerstvé ryby ze Středomoří – a samozřejmě chlebíčky.

Za jejich vznik prý může mlsný jazyk hudebníka a malíře Jana rytíře Skramlíka. Narodil se roku 1860, byl vyhledávaným barytonistou, působil v Národním divadle, a kromě toho maloval; jeho plátna najdete i ve sbírkách Národní galerie. Do ateliéru si tento labužník nechával nosit svačinky přímo z Paukertova lahůdkářství, ovšem obložené chleby pro něj byly moc velké a jednohubky zase malé. Speciálně pro něj proto Jan Paukert vytvořil obložené chlebíčky – ty skvěle splňovaly požadavek, aby to byla dobrota „na dvě tři kousnutí“.
 

Český chlebíček, jeho fanoušci a příbuzní

Mezi hosty Paukertova lahůdkářství patřili například Ema Destinnová, Jaroslav Seifert, herečky Lída Baarová a Hana Vítová, herci Zdeněk Štěpánek, Hugo Haas a Oldřich Nový, Jan Werich a Jiří Voskovec. Král komiků Vlasta Burian si dokonce Paukertovy chlebíčky tak oblíbil, že pro své přátele pořádal vyhlášené chlebíčkové hody. Paukertovy lahůdky zásobovaly také stůl rodiny prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Pochoutky stylem podobné obloženému chlebíčku se připravují i v jiných zemích. Ve Skandinávii ochutnáte obložený chléb smørrebrød, často s plátky marinovaných ryb, či opečený toast skagen s krevatami a majonézou. Ve francouzské Provence servírují jako předkrm roustides aux anchois, opečené krajíce bílého chleba potřené pastou z česneku, ančoviček, olivového oleje a lístků petrželky. V Itálii se sourozenci našich chlebíčků nazývají bruschette a crostini, v Řecku pak nabízejí plátky opečeného chleba či pita chleba.
 

Obložený chlebíček: jak na něj?

Ať už je vaším favoritem chlebíček šunkový, hermelínový, s ruským vejcem, s rostbífem, s uherákem nebo s debrecínkou, ať už si veku pečete doma nebo kupujete v obchodě a dospod dáváte máslo, saláty, máslo, máslové nebo sýrové krémy či pomazánky, vyplatí se vědět, že:
  • Na vzhledu záleží, a právě u chlebíčku to platí nikoli dvojnásobně, ale trojnásobně.
  • Důležitá není jen chuť, ale i souhra barev a nápaditost zdobení.
  • Základ je našikmo krájená veka, aby se toho na ni vešlo co nejvíc.
  • Dvě tři kousnutí jsou sice fajn pravidlo, ale jsme Češi a podobně jako u pizzy to máme rádi „čím větší, tím lepší“ a „čím víc, tím líp“.
  • Všechny ingredience by měly být poskládané tak šikovně, aby se vešly do pusy současně – jedině tak oceníte souhru všech chutí.
  • K tradici patří i to, že po prvním kousnutí z chlebíčku všechno padá – proto k němu servírujte ubrousek.
  • Hodí se jakákoliv vychytávka, která přinutí chlebíček držet pohromadě, třeba seříznuté spodky vajíček – anebo některá z rad Těhotnýho kuchaře a jeho poctivýho domácího vaření. Dobrou chuť!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Zlatý kříž v Jungmannově ulici Gurmánská turistika

Zlatý kříž v Jungmannově ulici

Jedničkou v pražském sortimentu lahůdek byl už od první republiky Zlatý kříž u Jungmannova náměstí. Nabízel chlebíčky, jednohubky, obložené mísy, zákusky a mnoho dalších lahůdek pro každou příležitost. V roce 2025 se podařilo provoz opět obnovit.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích Gurmánská turistika

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Už jste ochutnali tvarůžkovou kremroli? A co Loštický koláček s povidly? Tvarůžková cukrárna nabízí netradiční zpracování Olomouckých tvarůžků, které nadchne nejen milovníky tohoto aromatického sýru. Toto jedinečné místo nesmíte v Lošticích vynechat.

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky Gurmánská turistika

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky

Vždy čerstvé a voňavé – prostě k nakousnutí. Pouze takové lahůdky si zakoupíte v síti prodejen Libeřské lahůdky, kde si můžete vybrat z mnoha druhů chlebíčků, baget, toastů, tortil, smažených lahůdek, koláčů a sladkého pečiva.

Divoká vařečka – kulinářské studio v Brně Gurmánská turistika

Divoká vařečka – kulinářské studio v Brně

Myšlenka otevření kulinářského studia v Brně se zrodila během roku 2008. Od myšlenky to byl už jenom krůček k samotné realizaci projektu. Hlavním cílem je zábavnou a nenásilnou formou učit uvařit chutné a zdravé pokrmy.

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Kdyby prý měla první republika svou typickou chuť, vyhrály by obložené chlebíčky z lahůdkářství Jana Paukerta (1888–1972) na pražské Národní třídě. Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice je dokonalá ve své jednoduchosti.

Znáte pražské pasáže? Představíme vám ty nejznámější kolem Václavského náměstí

Znáte pražské pasáže? Představíme vám ty nejznámější kolem Václavského náměstí

Traduje se, že výraz pasáž poprvé použil Jan Neruda, když v novinách popisoval dojmy z Paříže. Bylo mu šestadvacet, právě se vrátil z cest a zářící chodby pařížských pasáží jej patřičně oslnily. Čeština už dávno slovo pocházející z francouzského výrazu passage, průchod, zařadila do spisovného jazyka. Schválně, jak dobře znáte pražské pasáže?

Praha 1

Praha 1

Jedinečná atmosféra uliček Starého Města a Malé Strany s galeriemi a kavárnami, vznosné barokní kostely, paláce a palácové zahrady, starobylý Karlův most, ostrov Kampa obtékaný Čertovkou, a nad tím vším Pražský hrad s katedrálou sv. Víta – to je historické centrum a srdce hlavního města, Praha 1.

10 tipů na speciální automaty, ve kterých koupíte farmářské produkty

10 tipů na speciální automaty, ve kterých koupíte farmářské produkty

Kvalitní potraviny jsou to nejlepší, co si můžeme dopřát. Ne vždy je však jednoduché je najít. V našich tipech objevíte možná trochu netradiční zdroje výborných surovin – nachází se totiž v důmyslných automatech. Čerstvé mléko, jogurty, sýry, maso nebo vejce si můžete díky nim dopřát sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně.

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Také si dáte rádi chlebíček k rychlé svačině anebo jako lahůdku na nejrůznějších oslavách? Možná vás překvapí, že se obložené chlebíčky považují za výhradně českou specialitu. Světlo světa poprvé spatřily roku 1916 a následného rozkvětu se dočkaly za 1. republiky. Ostatně populární jsou dodnes, kdy se bez nich neobejde žádná společenská událost. A jaký chlebíček máte rádi vy? Humrový, šunkový, s vajíčkem, roastbeefem, hermelínem anebo třeba s husími játry či lososem? Kde si vychutnáte ten nejlepší vám poradí Kudy z nudy.

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Na Kudy z nudy milujeme dobré jídlo a skvělé příběhy. Naší pozornosti proto nemohly uniknout některé poklady české kuchyně – uvařili jsme pro vás třeba svíčkovou, napekli koláče a lázeňské oplatky, připravili pražkou šunku, obložené chlebíčky, sýry a taliány. Tabule je bohatě prostřená, a teď nás čekají gastronomické hody. Dobrou chuť!

Take 5 Brno Gurmánská turistika

Take 5 Brno

Nový espresso bar a gourmet shop v samém srdci Židenic přímo u Staré Osady.

Bývalé lahůdkářství Paukert Gurmánská turistika

Bývalé lahůdkářství Paukert

Obložené chlebíčky od Paukerta, to byl pojem. Ostatně tuto pochoutku proslavil za první republiky právě Jan Paukert. Původní lahůdkářství sídlilo na Národní třídě.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Národní třída v Praze Památky

Národní třída v Praze

Národní třída je jednou z nejznámějších a nejstarších pražských ulic. Nachází se na rozhraní Starého a Nového Města, a vede od Jungmannova náměstí až k mostu Legií. Ve středověku, stejně jako v ulici Na Příkopě, zde stály hradby Starého města.

Chlebíček Store – veganské bistro v Libni Gurmánská turistika

Chlebíček Store – veganské bistro v Libni

Chlebíček Store nabízí veganské občerstvení. Hlavním produktem tu jsou chlebíčky, připravované pouze z rostlinných surovin. V bistru je připravují čerstvé po celý den, přímo před zraky zákazníků. Dále zde nabízí dortíky a polévky. Zajišťují i catering na oslavy a další akce.

Café & Restaurant Slavia – symbol českého kavárenství Gurmánská turistika

Café & Restaurant Slavia – symbol českého kavárenství

Kavárna Slavia je už od první republiky symbolem českého kavárenství. V jedné z nejslavnějších pražských kaváren s nádherným výhledem na Hradčany, Národní divadlo a Karlův most se velmi často scházejí intelektuálové, básníci, herci a různí umělci. Najdete zde i restauraci a pivnici.

Cukrárna a kavárna pod Zámkem Gurmánská turistika

Cukrárna a kavárna pod Zámkem

Kavárna s posezením a dětským koukem se nachází v ulici Křivoklátská pod nižborským zámkem. Je vyhlášená výrobou dortům cukroví a makronek. Vše je zde dělané poctivě a s láskou.

#světovéČesko a sladké výlety za tajemstvím vánočního cukroví

#světovéČesko a sladké výlety za tajemstvím vánočního cukroví

Na Vánoce peče a mlsá celé Česko. Kdo nepeče, ten si alespoň pár kousků cukroví koupí, aby ozdobilo vánoční stůl. Tradičně se chystá přesný počet druhů, což prý nosí štěstí. Kolik druhů to ale je? A jak si naše vanilkové rohlíčky, pracny nebo marokánky vedou ve světové konkurenci?

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika