ÚvodAktualityTradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Poslechněte si audio verzi článku
Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
Kdyby prý měla první republika svou typickou chuť, vyhrály by obložené chlebíčkylahůdkářství Paukert. Protože ale stále platí, že každému chutná něco jiného, byl by to gejzír mnoha chutí a vůní. Jedni tvrdí, že největší lahůdkou v Praze byl chlebíček s rostbífem a cibulovou majonézou, jiní by dali přednost klasice – tedy plátku veky s bramborovým salátem, suchým salámem, vejcem, šunkou a kyselou okurkou. Kdyby tak tehdy Paukertovi věděli, kam to tajná zbraň tuzemské studené kuchyně dotáhne po sto letech!
 

Kam si zajít na obložený chlebíček?

Šunkový a šunkový se sýrem, se žervé a sušenými rajčaty, vajíčkový, camembertový, s vlašským salátem, s herkulesem, uherákem nebo s moravským masem, se šunkovou či křenovou pěnou, vegetariánský, s paprikášem, krabí, kaviárový, sardelový nebo lososový: to je jen malý výběr z desítek druhů obložených chlebíčků.

Vynikající obložené chlebíčky připravují je v řadě bister a lahůdkářství. V Praze si na ně můžete zajít třeba do lahůdek Zlatý kříž u Jungmannova náměstí, do poboček Ovocného Světozoru anebo do prodejen Libeřských lahůdek. Ty jsou vyhlášené podobně jako kdysi Lahůdkářství Jana Paukerta. Mimochodem, stále existuje. I když je místo Národní třídyPraze 1 najdete v Praze 8 - Karlíně na Rohanském nábřeží, neexistuje stylovější místo, kam se vypravit za historií obložené a bytostně národní pochoutky. A samozřejmě musíte ochutnat!
 

Zrod Paukertova lahůdkářství

Jan Paukert se narodil v roce 1888 v Ústí nad Orlicí do rodiny, která mu umožnila jak kvalitní vzdělání, tak cesty po světě. Odmalička chtěl být obchodníkem, studoval francouzské lyceum a patrně i anglickou obchodní akademii, a už když vyrazil na zkušenou do světa, domluvil se několika jazyky.

Pracoval v lahůdkářství v Mnichově, Miláně i Londýně, kde navázal cenné osobní kontakty. Po návratu ze zahraničí nastoupil do podniku velkouzenáře Antonína Chmela, který se proslavil průmyslovou výrobou Pražské šunky. Paukert se tam seznámil se svou budoucí ženou Štěpánkou a v roce 1916 si otevřeli vlastní lahůdkářství na Národní třídě.

Nevelký, ale prvotřídně zařízený podnik měl skvělou adresu. V sousedství nebylo jen Národní divadlo, ale také vyhlášená galerie U Topičů, luxusní módní salon Oldřicha Rosenbauma a Palác Lažanských s kavárnou Slavia.
 

Jak vznikl obložený chlebíček

Paukertovo lahůdkářství nabízelo dobroty z celého světa a nakupovali tu labužníci z celé Prahy. Širokou nabídku francouzských sýrů a paštik, vín, destilátů, vermutů a likérů doplňovaly saláty, uzeniny z Bavorska, čerstvé ryby ze Středomoří – a samozřejmě chlebíčky.

Za jejich vznik prý může mlsný jazyk hudebníka a malíře Jana rytíře Skramlíka. Narodil se roku 1860, byl vyhledávaným barytonistou, působil v Národním divadle, a kromě toho maloval; jeho plátna najdete i ve sbírkách Národní galerie. Do ateliéru si tento labužník nechával nosit svačinky přímo z Paukertova lahůdkářství, ovšem obložené chleby pro něj byly moc velké a jednohubky zase malé. Speciálně pro něj proto Jan Paukert vytvořil obložené chlebíčky – ty skvěle splňovaly požadavek, aby to byla dobrota „na dvě tři kousnutí“.
 

Český chlebíček, jeho fanoušci a příbuzní

Mezi hosty Paukertova lahůdkářství patřili například Ema Destinnová, Jaroslav Seifert, herečky Lída Baarová a Hana Vítová, herci Zdeněk Štěpánek, Hugo Haas a Oldřich Nový, Jan Werich a Jiří Voskovec. Král komiků Vlasta Burian si dokonce Paukertovy chlebíčky tak oblíbil, že pro své přátele pořádal vyhlášené chlebíčkové hody. Paukertovy lahůdky zásobovaly také stůl rodiny prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Pochoutky stylem podobné obloženému chlebíčku se připravují i v jiných zemích. Ve Skandinávii ochutnáte obložený chléb smørrebrød, často s plátky marinovaných ryb, či opečený toast skagen s krevatami a majonézou. Ve francouzské Provence servírují jako předkrm roustides aux anchois, opečené krajíce bílého chleba potřené pastou z česneku, ančoviček, olivového oleje a lístků petrželky. V Itálii se sourozenci našich chlebíčků nazývají bruschette a crostini, v Řecku pak nabízejí plátky opečeného chleba či pita chleba.
 

Obložený chlebíček: jak na něj?

Ať už je vaším favoritem chlebíček šunkový, hermelínový, s ruským vejcem, s rostbífem, s uherákem nebo s debrecínkou, ať už si veku pečete doma nebo kupujete v obchodě a dospod dáváte máslo, saláty, máslo, máslové nebo sýrové krémy či pomazánky, vyplatí se vědět, že:
  • Na vzhledu záleží, a právě u chlebíčku to platí nikoli dvojnásobně, ale trojnásobně.
  • Důležitá není jen chuť, ale i souhra barev a nápaditost zdobení.
  • Základ je našikmo krájená veka, aby se toho na ni vešlo co nejvíc.
  • Dvě tři kousnutí jsou sice fajn pravidlo, ale jsme Češi a podobně jako u pizzy to máme rádi „čím větší, tím lepší“ a „čím víc, tím líp“.
  • Všechny ingredience by měly být poskládané tak šikovně, aby se vešly do pusy současně – jedině tak oceníte souhru všech chutí.
  • K tradici patří i to, že po prvním kousnutí z chlebíčku všechno padá – proto k němu servírujte ubrousek.
  • Hodí se jakákoliv vychytávka, která přinutí chlebíček držet pohromadě, třeba seříznuté spodky vajíček – anebo některá z rad Těhotnýho kuchaře a jeho poctivýho domácího vaření. Dobrou chuť!
Znáte pražské pasáže? Představíme vám ty nejznámější kolem Václavského náměstí

Znáte pražské pasáže? Představíme vám ty nejznámější kolem Václavského náměstí

Traduje se, že výraz pasáž poprvé použil Jan Neruda, když v novinách popisoval dojmy z Paříže. Bylo mu šestadvacet, právě se vrátil z cest a zářící chodby pařížských pasáží jej patřičně oslnily. Čeština už dávno slovo pocházející z francouzského výrazu passage, průchod, zařadila do spisovného jazyka. Schválně, jak dobře znáte pražské pasáže?

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Také si dáte rádi chlebíček k rychlé svačině anebo jako lahůdku na nejrůznějších oslavách? Možná vás překvapí, že se obložené chlebíčky považují za výhradně českou specialitu. Světlo světa poprvé spatřily roku 1916 a následného rozkvětu se dočkaly za 1. republiky. Ostatně populární jsou dodnes, kdy se bez nich neobejde žádná společenská událost. A jaký chlebíček máte rádi vy? Humrový, šunkový, s vajíčkem, roastbeefem, hermelínem anebo třeba s husími játry či lososem? Kde si vychutnáte ten nejlepší vám poradí Kudy z nudy.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích Gurmánská turistika

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Už jste ochutnali tvarůžkovou kremroli? A co Loštický koláček s povidly? Tvarůžková cukrárna nabízí netradiční zpracování Olomouckých tvarůžků, které nadchne nejen milovníky tohoto aromatického sýru. Toto jedinečné místo nesmíte v Lošticích vynechat.

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Na Kudy z nudy milujeme dobré jídlo a skvělé příběhy. Naší pozornosti proto nemohly uniknout některé poklady české kuchyně – uvařili jsme pro vás třeba svíčkovou, napekli koláče a lázeňské oplatky, připravili pražkou šunku, obložené chlebíčky, sýry a taliány. Tabule je bohatě prostřená, a teď nás čekají gastronomické hody. Dobrou chuť!

Divoká vařečka – kulinářské studio v Brně Gurmánská turistika

Divoká vařečka – kulinářské studio v Brně

Myšlenka otevření kulinářského studia v Brně se zrodila během roku 2008. Od myšlenky to byl už jenom krůček k samotné realizaci projektu. Hlavním cílem je zábavnou a nenásilnou formou učit uvařit chutné a zdravé pokrmy.

Take 5 Brno Gurmánská turistika

Take 5 Brno

Nový espresso bar a gourmet shop v samém srdci Židenic přímo u Staré Osady.

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Obložený chlebíček – nejchutnější český vynález a stálice silvestrovských oslav

Kdyby prý měla první republika svou typickou chuť, vyhrály by obložené chlebíčky z lahůdkářství Jana Paukerta (1888–1972) na pražské Národní třídě. Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice je dokonalá ve své jednoduchosti.

Bývalé lahůdkářství Paukert Gurmánská turistika

Bývalé lahůdkářství Paukert

Obložené chlebíčky od Paukerta, to byl pojem. Ostatně tuto pochoutku proslavil za první republiky právě Jan Paukert. Původní lahůdkářství sídlilo na Národní třídě.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

10 tipů na speciální automaty, ve kterých koupíte farmářské produkty

10 tipů na speciální automaty, ve kterých koupíte farmářské produkty

Kvalitní potraviny jsou to nejlepší, co si můžeme dopřát. Ne vždy je však jednoduché je najít. V našich tipech objevíte možná trochu netradiční zdroje výborných surovin – nachází se totiž v důmyslných automatech. Čerstvé mléko, jogurty, sýry, maso nebo vejce si můžete díky nim dopřát sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně.

Chlebíček Store – veganské bistro v Libni Gurmánská turistika

Chlebíček Store – veganské bistro v Libni

Chlebíček Store nabízí veganské občerstvení. Hlavním produktem tu jsou chlebíčky, připravované pouze z rostlinných surovin. V bistru je připravují čerstvé po celý den, přímo před zraky zákazníků. Dále zde nabízí dortíky a polévky. Zajišťují i catering na oslavy a další akce.

Cukrárna a kavárna pod Zámkem Gurmánská turistika

Cukrárna a kavárna pod Zámkem

Kavárna s posezením a dětským koukem se nachází v ulici Křivoklátská pod nižborským zámkem. Je vyhlášená výrobou dortům cukroví a makronek. Vše je zde dělané poctivě a s láskou.

Zlatý kříž v Jungmannově ulici Gurmánská turistika

Zlatý kříž v Jungmannově ulici

Jedničkou v pražském sortimentu lahůdek byl už od první republiky Zlatý kříž u Jungmannova náměstí. Nabízel chlebíčky, jednohubky, obložené mísy, zákusky a mnoho dalších lahůdek pro každou příležitost. Svou činnost přerušil po 100 letech v dubnu, během podzimu 2024 by se měl znovu otevřít.

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky Gurmánská turistika

Libeřské lahůdky – ochutnejte nejen vynikající chlebíčky

Vždy čerstvé a voňavé – prostě k nakousnutí. Pouze takové lahůdky si zakoupíte v síti prodejen Libeřské lahůdky, kde si můžete vybrat z mnoha druhů chlebíčků, baget, toastů, tortil, smažených lahůdek, koláčů a sladkého pečiva.

#světovéČesko a sladké výlety za tajemstvím vánočního cukroví

#světovéČesko a sladké výlety za tajemstvím vánočního cukroví

Na Vánoce peče a mlsá celé Česko. Kdo nepeče, ten si alespoň pár kousků cukroví koupí, aby ozdobilo vánoční stůl. Tradičně se chystá přesný počet druhů, což prý nosí štěstí. Kolik druhů to ale je? A jak si naše vanilkové rohlíčky, pracny nebo marokánky vedou ve světové konkurenci?

Další aktuality

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Dvacet výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
21. říjen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.
15. říjen 2024 10:00
Gurmánská turistika

Nevíte, kam za dobrým jídlem? Vyzkoušejte tipy na oběd či večeři jako od maminky

Vzpomínáte na dobroty, které vám vařila maminka nebo babička nebo na nepřekonatelný oběd či večeři v nově objevené restauraci? Poradíme vám vyrazit za dobrým jídlem a pitím. Nabízíme vám tipy na oblíbené restaurace, hospody a kavárny. Pokud máte vlastní tip, podělte se o něj s námi...
12. říjen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Už jen jeden měsíc zbývá do otevření prvních Svatomartinských vín!

Už za měsíc, tedy od pátku 8. do pondělí 11. 11. 2024, se začnou po celé zemi otevírat první láhve svěžích a aromatických Svatomartinských vín. Díky teplému a slunečnému srpnu, tedy nejdůležitějšímu měsíci pro dozrávání hroznů raných odrůd, lze očekávat výborný ročník. Po celé republice také odstartují svatomartinské slavnosti a restaurace budou nabízet speciálně připravená svatomartinská menu, kde kromě vynikajících vín nebudou chybět ani různé úpravy hus a jiné gastronomické speciality.
11. říjen 2024 6:51
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

Naše vinice nabízí vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. Poznejte a ochutnejte jedinečná vína z malých a středních vinařství!
11. říjen 2024 6:42
Gurmánská turistika