ÚvodAktualityOslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců
Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců

28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
palačinkyKulinářské speciality jsou jedny z mála radostí, které si můžeme v dnešní složité době dopřát. 28. únor je den věnovaný palačinkám a lívancům. Víte, kde se u nás vlastně vzaly? Samotné české slovo palačinka pochází z maďarského „palacsinta“ (v rakousko-bavorské němčině je slovo „Palatschinke“ převzato z češtiny). Maďaři toto pojmenování převzali údajně od rumunského „plăcintă“, jenž značí zákusek nebo koláč. Pro úplnost uveďme, že latina, matka všech jazyků, zná výraz „placenta“, které značí plochý koláč (ale také plodové lůžko).
 
Dalo by se říct, že palačinky jsou vůbec jedním z nejstarších pokrmů. Vznik placek, umíchaných z mouky, vajec a mléka, opečených na rozžhaveném kameni, lze totiž datovat už do dob neolitu (8000–5000 let př. n. l.), kdy se hlavním zdrojem obživy člověka stalo zemědělství, a tyto suroviny pro něj tudíž byly dostupnější.
 
PalačinkyČeská verze palačinky, jak jí od dětství známe, tedy srolovaná placička potřená marmeládou a někdy ozdobená ještě šlehačkou, k nám doputovala v 17. století z Uherska. Tehdy se maďarský šlechtic hrabě Esterházy vypravil na dvůr Ludvíka XIV. i se svým kuchařem. Kuchaře Palacciniho (původem ze Sedmihradska v dnešním Rumunsku) zaujaly jakési placky, kterým Francouzi říkali „crêpes“. Doma se pak rozhodl pochoutku vylepšit – pocukrovaná placka přelitá koňakem se mu zdála poněkud primitivní, a tak sladké dílko vylepšil – placku zesílil, potřel jahodovou marmeládou, sroloval ji a dozdobil šlehačkou a ovocem. Jeho recept měl takový úspěch, že se za chvíli podával ve všech šlechtických rodinách habsburské monarchie! A pojmenování dostal podle svého tvůrce Palaccinim – palačinky. Zatímco v průběhu času tento sladký pokrm zdomácněl v české a rakouské kuchyni, v té maďarské byl vytlačen do pozadí.
 

Recept na skvělé palačinky

palačinkyPokud jste zatoužili po typické české palačince, postupujte podle našeho receptu: základní těsto tvoří 140 g hladké mouky, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, špetka soli, olej na smažení.

Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správně hustá směs vhodná pro palačinky (ani řídká, ani moc hustá). Na pánev s rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi a těsto rozetřeme po celé pánvičce. Palačinky smažíme z obou dvou stran dozlatova. Hotovou placku potíráme marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou, a zdobíme ovocem a šlehačkou.
Café Charlotte v Železné Rudě Gurmánská turistika

Café Charlotte v Železné Rudě

Cukrárna s kavárnou Café Charlotte patří k nejvyhlášenějším šumavským cukrárnám se skvělými zákusky a vynikajícími zmrzlinovými a ovocnými poháry s pravou šlehačkou. Veškerý sortiment dortů a zmrzliny si zde vyrábí sami, podle vlastních receptur a z prvotřídních surovin.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Bistro Krmítko Gurmánská turistika

Bistro Krmítko

Bistro Krmítko v centru Valašského Meziříčí je příjemné, nápadité a hlavně se tu skvěle najíte.

Palačinkárna a kavárna u Mlsného medvěda Gurmánská turistika

Palačinkárna a kavárna u Mlsného medvěda

V Bečově nad Teplou se nachází palačinkárna s kavárnou, která sdílí prostor s řemeslným krámem s převážně vitrážovými výrobky. V budově se nachází i apartmány.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Pohodička Gurmánská turistika

Pohodička

Tahle kavárna je sociálně terapeutická dílna Domova bez zámku. To znamená, že tady headbarista Marek Klement nebo jeho krásná žena Kateřina vystřelí ukázkové flat white a donese vám ho nejspíš člověk s mentálním postižením, ať už je to Pepa, Tonda nebo Koudy.

Restaurace Crêperie Mirakulum Gurmánská turistika

Restaurace Crêperie Mirakulum

Creperie Mirakulum nabízí francouzské palačinky, jak slané tak sladké. Dále si můžete u nás dát saláty nebo třeba nějakou sladkou tečku v podobě např. brownies. Každý všední den máme v naší nabídce polévku.

Cukrárna Aida v Brně Gurmánská turistika

Cukrárna Aida v Brně

Každý den vám v cukrárně Aida příjemný personál nabídne širokou škálu zákusků a dortů vlastní výroby spolu se skvělou italskou kávou. Zdejší palačinky byly vyznamenány jako nejlepší v Brně od posluchačů rádia Kiss Hády.

Palačinkárna Panksy v Brně Gurmánská turistika

Palačinkárna Panksy v Brně

Palačinkárna, kavárna, bar, kulturní osvěžovna, to vše je brněnské Panksy. Každý den je v nabídce polévka a slané i sladké palačinky. Vše je vyráběno pouze z domácích surovin.

Cafe Crêperie Strakatý Králík Gurmánská turistika

Cafe Crêperie Strakatý Králík

Vyzkoušejte tradiční, ale i méně obvyklé palačinky u Strakatého králíka v Berouně. V nabídce jsou například palačinky se šípkovou marmeládou, s tvarohem a rumovými rozinkami a mnoho slaných variant, například s vejcem, špenátem a nivou nebo s rajčaty, šunkou a restovanou cibulkou.

Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě Gurmánská turistika

Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě

Francouzská kavárna Au père v Ostravě nabízí ve dvou patrech příjemné posezení nejen nad kávou. V nabídce jsou také palačinky na sladký i slaný způsob, polévky a steaky s bagetami.

Cup – coffeeup Gurmánská turistika

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou Gurmánská turistika

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou

Creperie U Slepé Kočičky vznikla z touhy nabídnout zákazníkům tradiční francouzské palačinky a posezení v příjemné atmosféře tematicky zařízeného interiéru. Vyhlášená creperie se nachází kousek od Strossmayerova náměstí v Praze.

Férová palačinkárna v Hradci Králové Gurmánská turistika

Férová palačinkárna v Hradci Králové

Přijďte si v klidu a pohodlí vychutnat domácí palačinku, fair-trade kávu, a jiné dobroty, které zde pro vás připravují opravdu rádi.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika