ÚvodAktualityOslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců
Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců

28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
palačinkyKulinářské speciality jsou jedny z mála radostí, které si můžeme v dnešní složité době dopřát. 28. únor je den věnovaný palačinkám a lívancům. Víte, kde se u nás vlastně vzaly? Samotné české slovo palačinka pochází z maďarského „palacsinta“ (v rakousko-bavorské němčině je slovo „Palatschinke“ převzato z češtiny). Maďaři toto pojmenování převzali údajně od rumunského „plăcintă“, jenž značí zákusek nebo koláč. Pro úplnost uveďme, že latina, matka všech jazyků, zná výraz „placenta“, které značí plochý koláč (ale také plodové lůžko).
 
Dalo by se říct, že palačinky jsou vůbec jedním z nejstarších pokrmů. Vznik placek, umíchaných z mouky, vajec a mléka, opečených na rozžhaveném kameni, lze totiž datovat už do dob neolitu (8000–5000 let př. n. l.), kdy se hlavním zdrojem obživy člověka stalo zemědělství, a tyto suroviny pro něj tudíž byly dostupnější.
 
PalačinkyČeská verze palačinky, jak jí od dětství známe, tedy srolovaná placička potřená marmeládou a někdy ozdobená ještě šlehačkou, k nám doputovala v 17. století z Uherska. Tehdy se maďarský šlechtic hrabě Esterházy vypravil na dvůr Ludvíka XIV. i se svým kuchařem. Kuchaře Palacciniho (původem ze Sedmihradska v dnešním Rumunsku) zaujaly jakési placky, kterým Francouzi říkali „crêpes“. Doma se pak rozhodl pochoutku vylepšit – pocukrovaná placka přelitá koňakem se mu zdála poněkud primitivní, a tak sladké dílko vylepšil – placku zesílil, potřel jahodovou marmeládou, sroloval ji a dozdobil šlehačkou a ovocem. Jeho recept měl takový úspěch, že se za chvíli podával ve všech šlechtických rodinách habsburské monarchie! A pojmenování dostal podle svého tvůrce Palaccinim – palačinky. Zatímco v průběhu času tento sladký pokrm zdomácněl v české a rakouské kuchyni, v té maďarské byl vytlačen do pozadí.
 

Recept na skvělé palačinky

palačinkyPokud jste zatoužili po typické české palačince, postupujte podle našeho receptu: základní těsto tvoří 140 g hladké mouky, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, špetka soli, olej na smažení.

Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správně hustá směs vhodná pro palačinky (ani řídká, ani moc hustá). Na pánev s rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi a těsto rozetřeme po celé pánvičce. Palačinky smažíme z obou dvou stran dozlatova. Hotovou placku potíráme marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou, a zdobíme ovocem a šlehačkou.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Prvorepubliková kavárna Elektra v Ostravě Gurmánská turistika

Prvorepubliková kavárna Elektra v Ostravě

Kavárna Elektra je prvorepubliková ostravská kavárna. Nachází se v přízemí někdejšího společenského domu Hornický dům, na nároží Nádražní třídy a Umělecké ulice.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě Gurmánská turistika

Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě

Francouzská kavárna Au père v Ostravě nabízí ve dvou patrech příjemné posezení nejen nad kávou. V nabídce jsou také palačinky na sladký i slaný způsob, polévky a steaky s bagetami.

Cup&Cake Prostějov Gurmánská turistika

Cup&Cake Prostějov

Přijďte si vychutnat skvělou kávu od známé značky Julius Meinl a domácí zákusky, které připravujeme přímo v cukrárně. Každý den je vše čerstvé a z kvalitních surovin.

Kafe Francin Gurmánská turistika

Kafe Francin

Kafe Francin u Strossmayerova náměstí nabízí čerstvě upraženou kávu od farmářů z celého světa, bohaté snídaně, po celý den polévky, bagely i palačinky, pečivo i zákusky.

Palačinkárna a kavárna u Mlsného medvěda Gurmánská turistika

Palačinkárna a kavárna u Mlsného medvěda

V Bečově nad Teplou se nachází palačinkárna s kavárnou, která sdílí prostor s řemeslným krámem s převážně vitrážovými výrobky. V budově se nachází i apartmány.

Cukrárna Aida v Brně Gurmánská turistika

Cukrárna Aida v Brně

Každý den vám v cukrárně Aida příjemný personál nabídne širokou škálu zákusků a dortů vlastní výroby spolu se skvělou italskou kávou. Zdejší palačinky byly vyznamenány jako nejlepší v Brně od posluchačů rádia Kiss Hády.

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou Gurmánská turistika

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou

Creperie U Slepé Kočičky vznikla z touhy nabídnout zákazníkům tradiční francouzské palačinky a posezení v příjemné atmosféře tematicky zařízeného interiéru. Vyhlášená creperie se nachází kousek od Strossmayerova náměstí v Praze.

Tichá kavárna – pražská kavárna s neslyšící obsluhou Gurmánská turistika

Tichá kavárna – pražská kavárna s neslyšící obsluhou

Tichá kavárna je první pražskou kavárnou, kde pracuje neslyšící obsluha. Kavárnu naleznete na Praze 8 – Kobylisích. Nabízí vám příjemné posezení v nekuřáckém a bezbariérovém prostředí, jehož součástí je také dětský koutek.

Palačinkárna Panksy v Brně Gurmánská turistika

Palačinkárna Panksy v Brně

Palačinkárna, kavárna, bar, kulturní osvěžovna, to vše je brněnské Panksy. Každý den je v nabídce polévka a slané i sladké palačinky. Vše je vyráběno pouze z domácích surovin.

Kro Vršovice Gurmánská turistika

Kro Vršovice

Kro Vršovice, to je bistro, kavárna i pekárna, kde servírují vše, co máte v Kro nejraději, od rána až do večera.

Café Charlotte v Železné Rudě Gurmánská turistika

Café Charlotte v Železné Rudě

Cukrárna s kavárnou Café Charlotte patří k nejvyhlášenějším šumavským cukrárnám se skvělými zákusky a vynikajícími zmrzlinovými a ovocnými poháry s pravou šlehačkou. Veškerý sortiment dortů a zmrzliny si zde vyrábí sami, podle vlastních receptur a z prvotřídních surovin.

Bistro Krmítko Gurmánská turistika

Bistro Krmítko

Bistro Krmítko v centru Valašského Meziříčí je příjemné, nápadité a hlavně se tu skvěle najíte.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Café & Restaurant Slavia – symbol českého kavárenství Gurmánská turistika

Café & Restaurant Slavia – symbol českého kavárenství

Kavárna Slavia je už od první republiky symbolem českého kavárenství. V jedné z nejslavnějších pražských kaváren s nádherným výhledem na Hradčany, Národní divadlo a Karlův most se velmi často scházejí intelektuálové, básníci, herci a různí umělci. Najdete zde i restauraci a pivnici.

Rodinná cukrárna ve Vlašimi Gurmánská turistika

Rodinná cukrárna ve Vlašimi

Cukrárna se nachází v domě z roku 1898 v centru Vlašimi na Žižkově náměstí. Rodinný podnik navazuje na tradici, která byla po několik desítek let přerušena. Po náročné rekonstrukci domu rodina opět otevřela cukrárnu s vlastní výrobou zákusků, dortů, zmrzliny, chlebíčků a obložených baget.

Pohodička Gurmánská turistika

Pohodička

Tahle kavárna je sociálně terapeutická dílna Domova bez zámku. To znamená, že tady headbarista Marek Klement nebo jeho krásná žena Kateřina vystřelí ukázkové flat white a donese vám ho nejspíš člověk s mentálním postižením, ať už je to Pepa, Tonda nebo Koudy.

Restaurace Crêperie Mirakulum Gurmánská turistika

Restaurace Crêperie Mirakulum

Creperie Mirakulum nabízí francouzské palačinky, jak slané tak sladké. Dále si můžete u nás dát saláty nebo třeba nějakou sladkou tečku v podobě např. brownies. Každý všední den máme v naší nabídce polévku.

Cafe Crêperie Strakatý Králík Gurmánská turistika

Cafe Crêperie Strakatý Králík

Vyzkoušejte tradiční, ale i méně obvyklé palačinky u Strakatého králíka v Berouně. V nabídce jsou například palačinky se šípkovou marmeládou, s tvarohem a rumovými rozinkami a mnoho slaných variant, například s vejcem, špenátem a nivou nebo s rajčaty, šunkou a restovanou cibulkou.

Cup – coffeeup Gurmánská turistika

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Férová palačinkárna v Hradci Králové Gurmánská turistika

Férová palačinkárna v Hradci Králové

Přijďte si v klidu a pohodlí vychutnat domácí palačinku, fair-trade kávu, a jiné dobroty, které zde pro vás připravují opravdu rádi.

Další aktuality

Sezona borůvek je v plném proudu: vyrazte na výlet na borůvkové hody i farmy

Čas borůvek je tady a jako houby po dešti se v Česku rozšířily farmy na pěstování kanadských borůvek. Řada farem nabízí i možnost samosběru a mnozí farmáři jsou velcí nadšenci, kteří vám i poradí, jak si správně zasadit sazenice a o borůvky pečovat, aby i vaše úroda byla bohatá. Již tento víkend se konají i akce zasvěcené modrým pokladům. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kam vyrazit, a na čem si třeba pochutnat.
12. červenec 2025 10:25
Gurmánská turistika

Věda a historie není nuda: řeznictví a uzenářství, muzea, restaurace a slavnosti masa

Voní to kouřem, pepřem a poctivým řemeslem. Ať už milujete jitrnice, taliány, nebo pršut, česká řeznictví mají co nabídnout. Vydejte se s námi na portálu Kudy z nudy po stopách mistrů řezníků – od šťavnatých specialit přes skvělé restaurace až po muzea plná historie a příběhů.
10. červenec 2025 9:48
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika