ÚvodAktualitySoutěž Vinař roku zná svého vítěze – je jím vinařství Spielberg
Gurmánská turistika

Soutěž Vinař roku zná svého vítěze – je jím vinařství Spielberg

  • 29. srpna 2017
V národní soutěži Makro Vinař roku České republiky 2017 získalo prvenství Vinařství Spielberg. Porota složená z nejlepších degustátorů světa ohodnotila jeho pětici vín nejlépe z 538 vzorků přihlášených do soutěže. Vinaři přihlašovali minimálně pět různých vín a každá kolekce musela obsahovat vína nejméně tří soutěžních kategorií.

V národní soutěži Makro Vinař roku České republiky 2017 získalo prvenství Vinařství Spielberg. Ve finálovém kole se o titul ucházelo celkem osm vinařství z Moravy. Stříbrnou příčku obsadilo Nové vinařství z Drnholce a na třetím místě se umístil Milan Sůkal z Nového Poddvorova.

Kromě prvních tří míst byly vyhlášeny ceny v dalších několika kategoriích. Zemědělské družstvo Němčičky si i letos odneslo cenu veřejnosti a titul Deník Můj vinař roku 2017. Nově se letos udělovalo také ocenění společnosti Makro pro nejlepší rodinné vinařství s produkcí do 200 tisíc litrů vína ročně, to získalo Vinařství Milana Sůkala. Touto novou kategorií chtěli pořadatelé zviditelnit úspěšná rodinná vinařství, která mají svou nezastupitelnou roli nejen v oblasti produkce, ale i v utváření lokální vinařské kultury.
 

Muškát z Valtic Korunním Šampionem

Korunním Šampionem bílých vín se stal Muškát žlutý výběr z cibéb 2015 z Vinných sklepů Valtice. Cenu Šampiona červených vín si odnesl opět Milan Sůkal za Pinot Noir 2015 Výběr z hroznů.

JUDr. Luboš Bárta obdržel cenu Vinařské asociace ČR za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství. Jiří Šebela převzal ocenění Aquatestu za tradiční a ekologické postupy ve vinařství.

Vína oceněná v soutěži najdou zákazníci v stíti velkoobchodu Makro přibližně od poloviny září.

Vynikající vína Zemědělského družstva Němčičky Gurmánská turistika

Vynikající vína Zemědělského družstva Němčičky

Vinařství ZD Němčičky hospodaří ve Velkopavlovické vinařské podoblasti na 124 ha vlastních vinic v šetrné integrované produkci. Rozlohou vinohradů a půdními podmínkami viničních tratí patří Němčičky k významným moravským vinařským obcím.

Rodinné vinařství Milan Sůkal Nový Poddvorov Gurmánská turistika

Rodinné vinařství Milan Sůkal Nový Poddvorov

Rodiná vinařská firma získala řadu ocenění na prestižních výstavách vín v České republice. Už praděd Sůkal vinařil a patřil v obci mezi významné vinaře, děd měl vinařskou školu, ale přestěhoval se za prací do Hodonína, odkud se otec vrátil zpět do Poddvorova, vysadil vinohrady a začal vinařit.

Nové vinařství Drnholec Gurmánská turistika

Nové vinařství Drnholec

V Novém Vinařství se všechno dělá inovativně, lépe a jinak. Patří od roku 2005 k nejprogresivnějším vinařstvím v České republice, a to především díky modernímu přístupu k pěstování hroznů a výrobě vína. Obhospodařuje 102 ha vinic a vyrábí pouze jakostní vína z vyzrálých až přezrálých hroznů.

Vinařství Spielberg Gurmánská turistika

Vinařství Spielberg

Seznamte se s vinařstvím Spielberg v Archlebově, které leží v oblasti přezdívané Moravské Toskánsko. Dbáme na ekologické ošetřování našich vinic, organické hnojení a ruční práci na vinicích.

Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice Gurmánská turistika

Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice

Jedná se o firmu rodinného typu s hlubokými moravskými kořeny a tradicemi. Základy tohoto vinařství byly položeny již ve 12. století na místech původního valtického hradu.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika